Μελέτη δείχνει πως χερσαία ζώα που αγνοούνται για δεκαετίες δεν έχουν εξαφανιστεί

🕔25/06/2022 - 07:45:13

Σε μια διεθνή μελέτη Καναδοί ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 32.000 χερσαία είδη σπονδυλωτών και εντόπισαν 562 που μέχρι τώρα θεωρούνται «χαμένα».

Υπάρχουν πάνω από 500 «χαμένα» είδη ζώων (αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά) που δεν τα έχει δει κανένας για περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά δεν θεωρούνται ακόμη εξαφανισμένα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Animal Conservation.

Ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 32.802 είδη από την Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης / IUCN (IUCN Red List of Threatened Species) και εντόπισαν 562 αγνοούμενα είδη, όπως είναι για παράδειγμα, ο ληστής βάτραχος του Μάιλς (Craugastor milesi), που είναι ενδημικός της Ονδούρας, ο οποίος θεωρούνταν εξαφανισμένος μέχρι το 2008 όταν και παρατηρήθηκε ξανά. Αντίστοιχα, το Black-browed babblerη, ένα είδος ωδικών πτηνών ενδημικό του Βόρνεο δεν είχε καταγραφεί για 172 χρόνια  μέχρι το 2020 που ανακαλύφθηκε ξανά. Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια αξιολόγηση όλων των χερσαίων σπονδυλωτών ειδών που αγνοούνται αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί.

Η Κόκκινη Λίστα της IUCN ορίζει ένα είδος ως εξαφανισμένο «όταν δεν υπάρχει εύλογη αμφιβολία ότι το τελευταίο άτομο του έχει πεθάνει», κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο να επαληθευτεί, όπως συμβαίνει με 75 από αυτά τα 562 χαμένα είδη που κατηγοριοποιούνται στη Κόκκινη Λίστα ως «πιθανώς εξαφανισμένα». Οι ερευνητές σημειώνουν ότι καθώς η παγκόσμια κρίση εξαφάνισης θα επιδεινώνεται- εν μέρει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής– θα εξαφανίζονται περισσότερα είδη με αβέβαιο καθεστώς διατήρησης..

Από το 1500, 311 είδη χερσαίων σπονδυλωτών έχουν κηρυχθεί υπό εξαφάνιση, πράγμα που σημαίνει ότι τα αγνοούμενα είδη είναι κατά 80% περισσότερα από αυτά που πραγματικά έχουν εξαφανιστεί. Τα ερπετά προηγούνται στη λίστα με 257 είδη να θεωρούνται χαμένα, ακολουθούμενα από 137 είδη αμφιβίων, 130 είδη θηλαστικών και 38 είδη πτηνών. Τα περισσότερα από αυτά τα χαμένα ζώα εμφανίστηκαν τελευταία φορά σε χώρες με μεγάλη ποικιλία, όπως η Ινδονησία (69 είδη), το Μεξικό (33 είδη) και η Βραζιλία (29 είδη).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα χαμένα είδη βρίσκονται σε μεγάλες τροπικές χώρες είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι σε τέτοιες χώρες αναμένεται να αυξηθούν οι εξαφανίσεις τις επόμενες δεκαετίες.

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν οι μελλοντικές ερευνητικές προσπάθειες να επικεντρωθούν στα εντοπισμένα «hotspots» όπου η ύπαρξη πολλών συγκεκριμένων ειδών παραμένει υπό αμφισβήτηση. Ζητούν επίσης περισσότερη χρηματοδότηση για την υποστήριξη τέτοιων εργασιών στοχευμένων σε hotspot είτε για την εκ νέου ανακάλυψη χαμένων ειδών είτε για την άρση της εύλογης αμφιβολίας ότι ένα συγκεκριμένο χαμένο είδος, στην πραγματικότητα, εξακολουθεί να υπάρχει.

Πηγή:Independent

#ΜΕΛΕΤΗ #ΖΩΑ

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.dikaiologitika.grΔείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά Κάντε κλικ για να δείτε τα τελευταία νέα της κατηγορίας Αυτοδιοίκηση

Ακόμη και οι εταιρείες ασφαλείας αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ανάκτηση παραβιασμένων λογαριασμών στο Twitter

08/08/2022 - 17:00:28 -

Αξιόποινη πράξη η παρακολούθηση Ανδρουλάκη λέει ο Βενιζέλος και βάλει ευθέως κατά του Μητσοτάκη

08/08/2022 - 15:37 - Λάβρος ο Ευάγγελος Βενιζέλος με δήλωσή του αναφέρεται σε "Μεγάλων διαστάσεων σφάλμα" του...

Αναπάντητα άφησε ο Πρωθυπουργός στα ουσιαστικά ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις

08/08/2022 - 15:07 - Κουβέντα για την ουσία των παρακολουθήσεων από τον Πρωθυπουργό. Ήταν νόμιμη, μας λέει, η...

4 αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ ώστε να μη γίνονται «ελλιπείς» χειρισμοί, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

08/08/2022 - 14:41 - «Διδασκόμαστε από τις αστοχίες μας για να γινόμαστε καλύτεροι», ήταν η «απολογία» του...

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει βάση για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι

08/08/2022 - 14:33:43 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Νέα της HELEXPO
Η καθαρή ενέργεια, η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος “πρωταγωνιστούν” στο αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας στην 86η ΔΕΘ

Η καθαρή ενέργεια, η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος “πρωταγωνιστούν” στο αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας στην 86η ΔΕΘ


Πιο επίκαιρο από ποτέ το αφιέρωμα της 86ης ΔΕΘ στην Κυκλική Οικονομία παρουσιάζει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, λύσεις και προϊόντα στο...


Δείτε θέμα και σχόλια