Μητσοτάκης στη FAZ: Μπορούμε να πετύχουμε ανάπτυξη πάνω από 3%

🕔29/08/2019 - 09:03:31

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί με ρυθμό πάνω από 3% του ΑΕΠ στέλνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας.

Στη συνέντευξη που παραχωρήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο και της συνάντησής του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι «για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια, έχουμε μια κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς και μια κυβέρνηση η οποία είναι σαφώς προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις. Με ένα κυβερνών κόμμα που μπόρεσε να νικήσει τους λαϊκιστές στις εκλογές, χωρίς να τους μιμηθεί και χωρίς μεγάλες υποσχέσεις».

Ερωτηθείς για την πρόθεσή του να μειώσει το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι αυτός ο στόχος αποτελεί κληρονομιά του παρελθόντος και ότι «επιβαρύνει σοβαρά την ελληνική οικονομία, ειδικά σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης».

Ο Πρωθυπουργός απευθύνει κάλεσμα μέσω της εφημερίδας στους Γερμανούς επενδυτές και σημειώνει τα εξής: «Έρχομαι στο Βερολίνο με το σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδας. Επιπρόσθετα, θέλω να παρουσιάσω τις δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα σε Γερμανούς επιχειρηματίες και να τους παρακινήσω να δουν τη χώρα μας με νέα ματιά. Γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα, αλλά θέλω να διευρύνω τον κύκλο και να εστιάσω σε τομείς όπου η Γερμανία και η Ελλάδα μπορούν να επωφεληθούν από τη συνεργασία, όπως στη φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή τεχνολογία».

Ο κ. Μητσοτάκης στέκεται ιδιαίτερα στο χαμηλό κόστος δανεισμού της Ελλάδας και σημειώνει ότι λίγο πριν από το ταξίδι στο Βερολίνο καταργήθηκαν τα capital controls τα οποία διήρκεσαν τέσσερα χρόνια. Μιλώντας για τις νέες προοπτικές που ανοίγονται τονίζει τα εξής: «Θα επωφεληθούμε από το σημαντικά χαμηλότερο –επιτέλους και για την Ελλάδα- ύψος των επιτοκίων. Επικεντρωνόμαστε στη γρήγορη υλοποίηση επενδύσεων με έντονο συμβολισμό, όπως το Ελληνικό. Το έργο αυτό, το οποίο σχεδιάστηκε για να φέρει θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στο κράτος, μπλοκαρίστηκε για τέσσερα χρόνια από την ανικανότητα και την άρνηση για συγκεκριμένες αναπτυξιακές κινήσεις από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης».

Ερωτηθείς, τέλος, για τις προσδοκίες που έχει από τη νέα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ο Πρωθυπουργός απαντά: «Με την Ursula von der Leyen έχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση. Ήρθε στην Ελλάδα στις αρχές της χρονιάς ως Υπουργός Άμυνας για να μας υποστηρίξει στην προεκλογική εκστρατεία για τις Ευρωεκλογές. Ο Έλληνας εκπρόσωπος στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει πιθανότατα ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο δεν επιτρέπεται να ανακοινώσω ακόμη. Αλλά μπορώ να πω ήδη ότι υποστηρίζω τη θαρραλέα ατζέντα της. Και θα είμαι ένας σύμμαχος, ο οποίος θα συμβάλει ώστε η επόμενη Επιτροπή να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην εφημερίδα FAZ:

-Κύριε Πρωθυπουργέ Μητσοτάκη, έφτασε στο τέλος της η ελληνική κρίση;Οι πρόσφατες εκλογές ήταν ένα σημαντικό βήμα για να τελειώσουμε μια και καλή με αυτό που αποκαλούνταν εδώ και καιρό ελληνική κρίση. Για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια, έχουμε μια κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, καθώς και μια κυβέρνηση η οποία είναι σαφώς προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις. Με ένα κυβερνών κόμμα που μπόρεσε να νικήσει τους λαϊκιστές στις εκλογές, χωρίς να τους μιμηθεί και χωρίς μεγάλες υποσχέσεις.

-Αποτελεί η Ελλάδα, με το εκλογικό αποτέλεσμά της, εξαίρεση στο πολιτικό τοπίο της Ευρώπης;Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη επικρατεί μεγάλη πολιτική σύγχυση, η Ελλάδα εξελίσσεται αντίθετα προς τις τάσεις αυτές. Έχουμε μια σταθερή, προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση με θητεία τεσσάρων ετών. Και αυτό είναι ένα βήμα προς το τέλος της ελληνικής κρίσης, διότι η κρίση δεν ήταν μόνο οικονομική, αλλά και βαθύτατα πολιτική. Εάν έχουμε μια λύση για την πολιτική διάσταση της κρίσης, θα είναι ευκολότερη και η λύση ως προς τα οικονομικά ζητήματα.

-Υπήρξαν δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, ότι, για παράδειγμα, η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στη θητεία τους από το 2015 έως το 2019 κόστισαν στην Ελλάδα μεταξύ 86 και 200 δις ευρώ. Πώς προκύπτει αυτό;Η πρόσφατη κοινοβουλευτική περίοδος ήταν ένα πολύ τραυματικό κεφάλαιο στην ιστορία μας. Πράγματι, η Ελλάδα βρισκόταν πολύ κοντά στο να αφήσει πίσω της την κρίση όταν, τον Ιανουάριο του 2015, εξελέγησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο κυβερνητικός του εταίρος Πάνος Καμμένος. Οι πρώτοι μήνες αυτής της κυβέρνησης κόστισαν πάρα πολύ στην οικονομία της Ελλάδας. Στο κόστος προστίθεται ακόμη ένα στοιχείο, το οποίο είναι δύσκολο να εκφραστεί σε χρηματικά ποσά, και αυτό είναι η αξιοπιστία. Ναι, υπήρξε μια δεύτερη κρίση στην Ελλάδα το 2015, ναι, αυτή έχει αφήσει ακόμη και τώρα μια βαριά κληρονομιά. Όμως εμείς θέλουμε τώρα να ξεφύγουμε από αυτά και να δημιουργήσουμε μια νέα εικόνα της Ελλάδας.

-Ποια είναι η ατμόσφαιρα στην Ελλάδα τώρα; Το 2015, τον Ιανουάριο και το Σεπτέμβριο, διεξήχθησαν εκλογές διαμαρτυρίας. Τώρα, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 πως είναι τα πράγματα;Περιγράφω την ατμόσφαιρα με επιφυλακτική αισιοδοξία. Υπάρχει ανακούφιση για το γεγονός ότι η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε. Βιώνω την ικανοποίηση, αλλά και την έκπληξη, για το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση έκανε ένα δυνατό ξεκίνημα και αποδεικνύεται ικανή. Λιγότερο από ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, έχουμε ήδη εκπληρώσει σημαντικές προεκλογικές υποσχέσεις, όπως η μείωση των υπερβολικά υψηλών φόρων ιδιοκτησίας στα ακίνητα.

-Υπήρχε στην Ελλάδα η αίσθηση ότι οι ελπίδες του 2015 διαψεύστηκαν. Τώρα υπάρχει νέα αισιοδοξία, δικαίως όμως;Οι προσδοκίες του 2015 ήταν εντελώς μη ρεαλιστικές, καθώς βασίζονταν σε ένα μεγάλο ψέμα. Και γι’ αυτό καταβάλαμε όλοι ένα υψηλό τίμημα. Είναι σαφές ότι οι Έλληνες είναι πλέον πολύ πιο επιφυλακτικοί απέναντι σε κάθε είδους υπόσχεση. Γι’ αυτό τον λόγο ήμασταν προσεκτικοί στην προεκλογική εκστρατεία και εστιάσαμε σε ένα σαφώς καθορισμένο πρόγραμμα, το οποίο θέτει στο επίκεντρο την οικονομική ανάπτυξη. Ακόμα και πριν από το ταξίδι μου στο Βερολίνο, για παράδειγμα, καταργήσαμε οριστικά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που διήρκεσαν τέσσερα χρόνια.

-Τα στοιχεία ως προς τον δείκτη αισιοδοξίας στην οικονομία είναι ευνοϊκά. Θα φέρει αυτή η αισιοδοξία και συγκεκριμένες πρόσθετες επενδύσεις;Οι επενδύσεις δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη. Επιπλέον, βρισκόμαστε τώρα στην αρχή μιας κάμψης όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Η κριτική μου στον προκάτοχό μου Αλέξη Τσίπρα ήταν ότι χάθηκαν τέσσερα χρόνια εν μέσω άριστου, παγκοσμίως, οικονομικού κλίματος. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να αναπτυχθεί παρότι πνέει αντίθετος άνεμος στην παγκόσμια οικονομία

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://feedproxy.google.com💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά Κάντε κλικ για να δείτε τα τελευταία νέα της κατηγορίας Αυτοδιοίκηση

Κοινή προσπάθεια των ΚΚ για ουσιαστική ανασυγκρότηση ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας

18/10/2019 - 12:38 - «Η εργατική τάξη, οι λαοί μας, πολύ περισσότερο οι γειτονικοί λαοί, ο ελληνικός, ο τούρκικος λαός...

Να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας

17/10/2019 - 16:48 - Να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, μέσα από πολύ συνοπτικές και επαρκείς...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Νέα της HELEXPO
Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο  «Θεοί του Ολύμπου»

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο «Θεοί του Ολύμπου»


Σε απόσταση αναπνοής από τον Όλυμπο, ανοίγει τις πύλες του αύριο, 4 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το θεματικό πάρκο «Θεοί του...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο  Νέα προειδοποίηση Ερντογάν στις ΗΠΑ για την Συρία Νέα προειδοποίηση Ερντογάν στις ΗΠΑ για την Συρία

«Αν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει οι Αμερικάνοι δεν γίνουν σεβαστές, η επιχείρηση θα συνεχιστεί με ακόμη...

Νέα Τεχνολογίας Ανανεώνεται ο Opera Browser στο Android –Δοκίμασέ τον και εσύ! Ανανεώνεται ο Opera Browser στο Android –Δοκίμασέ τον και...

Η Opera ανανεώνει σήμερα τον Opera browser για το Android προσθέτοντας πλέον την υποστήριξη θεμάτων. Αν έχεις...

Κύπρος - Ειδήσεις Καταγγελείες ΚΔ στον ΟΗΕ για τουρκικές παραβιάσεις Καταγγελείες ΚΔ στον ΟΗΕ για τουρκικές παραβιάσεις

Τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που σημειώθηκαν από την...

Ειδήσεις υγείας 8 επιστημονικοί τρόποι για να νιώσετε ευτυχισμένοι (video) 8 επιστημονικοί τρόποι για να νιώσετε ευτυχισμένοι (video)

Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν χιλιάδες συμβουλές και τεχνικές, οι οποίες μπορούν να μας κάνουν να...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29 βαθμούς Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία...

Γενικά αίθριος καιρός ο καιρός σήμερα Δευτέρα...

Νέα για αυτοκίνηση Η ιστορία του ντελιβερά που τα έβαλε με την μαφία των σκούτερ του Λονδίνου Η ιστορία του ντελιβερά που τα έβαλε με την μαφία των...

Η ιστορία του ντελιβερά που τα έβαλε με την μαφία των σκούτερ του ΛονδίνουΕνάμισι χρόνος έχει περάσει από την...

Αγροτικά Νέα Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες

Σε νέες πληρωμές ύψους 1.334.268,92 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο προηγούμενο διήμεροΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε...

Πολιτιστικά Νέα Παγκόσμια έκθεση χριστουγεννιάτικων γραμματόσημων Παγκόσμια έκθεση χριστουγεννιάτικων γραμματόσημων

Η Ηλεκτρονική Πινακοθήκη – Φωτοθήκη – Βιβλιοθήκη του Δήμου Γαλατσίου παρουσιάζει μια μοναδική έκθεση 1500...

Εκπαιδευτικά Νέα Μετεγγραφές: Κατατέθηκαν 6.371 αιτήσεις μέχρι σήμερα Μετεγγραφές: Κατατέθηκαν 6.371 αιτήσεις μέχρι σήμερα

Από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί έξι χιλιάδες τριακόσιες εβδομήντα μία αιτήσεις και...

Τουρισμός - Ειδήσεις Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και αφίξεων τουριστών τον Αύγουστο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και...

Ανοδικά κινήθηκαν και τον Αύγουστο οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα...

Επιστήμη - ειδήσεις Ρομπότ λύνει τον κύβο του Ρούμπικ με το ένα χέρι σε 4 λεπτά (video) Ρομπότ λύνει τον κύβο του Ρούμπικ με το ένα χέρι σε 4 λεπτά...

Ερευνητές στο openAI -ομάδα επιστημόνων στην Καλιφόρνια, αφοσιωμένων σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης- εξέλιξαν...

Ξεχωριστές ειδήσεις  Χαμός στο Μπρονξ για μια φωτογραφία στα θρυλικά σκαλιά της ταινίας Joker (ΦΩΤΟ+VIDEO) Χαμός στο Μπρονξ για μια φωτογραφία στα θρυλικά σκαλιά της...

Στο σημείο βρίσκονται καθημερινά και φωτογραφίζονται  instagrammers, influencers και διάφοροι τουρίστες που...