ΝΑΤΟ: Η επόμενη μέρα της συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν, οι συστάσεις σε Τουρκία, τα F-35 και τα χαμόγελα στην Αθήνα

🕔30/06/2022 - 07:32:28

Επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν αναφέρεται στη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο ενώ, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να αποσταλεί στις ΗΠΑ το αίτημα της Ελλάδας για την απόκτηση F-35.

Τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία συζήτησαν μεταξύ άλλων Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν καλωσόρισε την τριμερή συμφωνία της Τουρκίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που ανοίγει τον δρόμο για τους Συμμάχους για την πρόσκλησή τους σε συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν για τη διαρκή υποστήριξή τους στην Ουκρανία και την άμυνά της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, όπως και για τη σημασία να απομακρυνθούν τα ρωσικά εμπόδια για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Επίσης, συζήτησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρηθούν οι παραγωγικές διμερείς σχέσεις, και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διαρκούς στενής επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων».

{https://twitter.com/anadoluagency/status/1542184197506449413?s=20&t=salta3xZtuhcZ2LRIvNjdQ}

Πώς αποτιμά η Ελλάδα τη σύνοδο και τη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν

Τα θέματα της Συνόδου στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών της ήταν δύο:

*αφενός, οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο επεσήμανε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή μας όπως και το παιχνίδι που παίζει στην ουκρανική κρίση, και

*αφετέρου, η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, η οποία αποτελούσε εδώ και καιρό -και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία- τον διακαή πόθο του Τούρκου Προέδρου και κατέστη δυνατή αφού μια μέρα νωρίτερα αναδιπλώθηκε και συμφώνησε να μην μπλοκάρει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα στέκεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για σταθερότητα ενώ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να συνέστησε στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αποφεύγει τις προκλήσεις», ενώ «ανέδειξε και τη σημασία του να υπάρχει σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο». Η θέση αυτή βασίζεται στο περιεχόμενο της επίσημης ανακοίνωσης που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση από τον Λευκό Οίκο.

Ελληνικές πηγές επισημαίνουν ότι από «όλη τη συζήτηση δεν φαίνεται να προέκυψε κάτι για τα τουρκικά F-16 και περαιτέρω την παροχή πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία».

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να αποσταλεί στις ΗΠΑ το αίτημα της Ελλάδας για την απόκτηση F-35

Το αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για τα F-35 έχει ήδη υπογραφεί και το αμέσως επόμενο διάστημα θα αποσταλεί επίσημα το Letter of Request (LoR), που, εξηγούν κυβερνητικές πηγές, είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία, η οποία έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα αιτείται να δεσμευθεί μια μοίρα 20 μαχητικών F-35 και άλλων 20 σε δεύτερη φάση.

Στον αντίποδα οι Η.Π.Α. δηλώνουν υπέρ της αναβάθμισης των τουρκικών F-16, όπως δήλωσε το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, εξέλιξη που πιστεύεται ότι δεν είναι άσχετη με το… «παζάρι» που έχει κάνει ο Ερντογάν για να μην προχωρήσει σε βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα έχει κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις κι έχει μάλιστα πετύχει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F -35» δηλώνουν κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή. «Είναι αντιληπτό ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο οποιαδήποτε χώρα, να απαγορεύσει σε κάποια άλλη την πώληση εξοπλισμών» προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

#NATO #ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ #ΜΠΑΙΝΤΕΝ #ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΑΘΗΝΑ

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.dikaiologitika.grΘεματικά νέα

Νέα της HELEXPO
Beyond Summit: Βήμα βήμα χτίζεται  το ψηφιακό οικοδόμημα της χώρας

Beyond Summit: Βήμα βήμα χτίζεται το ψηφιακό οικοδόμημα της χώρας


Μεγάλο το ενδιαφέρον και η προσέλευση στις εκδηλώσεις των 5 stages της 2ης Beyond Στις συνεχείς επενδύσεις που προσελκύει η χώρα μας στο μέτωπο των...


Δείτε θέμα και σχόλια