NES Classic Edition: μια χαριτωμενιά με περιθώριο κέρδους 200%

🕔13/11/2016 - 19:23:48

Αν υπάρχει κάτι που άπαντες θα πρέπει να αναγνωρίσουν στη Nintendo χωρίς δεύτερη σκέψη, είναι η ικανότητά της να βγάζει εκεί που ουδείς το περιμένει, λαγούς από το καπέλο. Game Boy, DS, Wii, 3DS, Amiibo και Pokemon είναι οι χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις, με την τελευταία προσθήκη στη σχετική λίστα να είναι το NES Classic Edition ή NES mini, όπως το αποκαλούν πολλοί.

Είχαμε αναφερθεί και παλαιότερα σε αυτό και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αλλάξει την αγορά του gaming, δείχνοντας ουσιαστικά τον δρόμο για μια νέα κατηγορία συστημάτων ψυχαγωγίας με έντονο το ρετρό στοιχείο. Γράφαμε κάπου στο κείμενο, λοιπόν “αν οι πωλήσεις του κριθούν ικανοποιητικές, τι θα μπορούσε να σταματήσει τη Nintendo από να κάνει ακριβώς το ίδιο και για το SNES”; Ε, ούτε βαλτοί να ήμασταν…

 

Η αλήθεια είναι πως ο πανικός με το NES Classic Edition ξεκίνησε από τη στιγμή που ανακοινώθηκε. Τα Toys R Us προπώλησαν τα τεμάχια που είχαν εξασφαλίσει μέσα σε λίγες ώρες, το Amazon βρήκε έξτρα στοκ αλλά το ‘δωσε εντός ολίγων λεπτών (!), Best Buy και GameStop ξέμειναν και γενικώς, οπουδήποτε υπήρχε απόθεμα της κονσόλας, εξαφανίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες εν ριπή οφθαλμού. Παρόμοια η κατάσταση και στην ελληνική αγορά: τα Public που το ανέβασαν πρώτα στο site τους, ξεπούλησαν την επόμενη ενώ αυτή τη στιγμή, στα εγχώρια e-shops η κονσόλα είναι διαθέσιμη μεν, κατόπιν παραγγελίας δε. Η επόμενη παραλαβή για τη χώρα μας τοποθετείται κάπου μέσα στον Δεκέμβριο σύμφωνα με πληροφορίες οπότε όποιος πρόλαβε το NES είδε!

 

Η Nintendo κατόρθωσε αυτό που στο μυαλό οποιουδήποτε θα φαινόταν απλά αδύνατον: να διαθέσει έναντι $59,99/69,99€ έναν emulatorμε 30 παιχνίδια μέσα, ένα πακετάκι δηλαδή που κυκλοφορεί ελεύθερο στο διαδίκτυο εδώ και χρόνια και όχι απλά να το πουλήσει αλλά να το κάνει ανάρπαστο, καθώς η ζήτηση ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Πώς τα κατάφερε; Απλά: κάνοντας επίκληση στο συναίσθημα. Για emulator πρόκειται αλλά κάτι το design της μικρογραφίας, κάτι το χειριστήριο που “κουμπώνει” και σε Wii/Wii U, κάτι το συλλεκτικό (περισσότερο τύπου “memorabilia”) κόνσεπτ και κάτι η προσιτή, σχετικά τιμή, ε, δεν ήθελε και πολύ.

 

 

Πανηγύρι στο eBay

 

Βέβαια άλλο να δώσει κανείς ένα εβδομηντάρι –όσο θα του κόστιζε δηλαδή ένα ολοκαίνουριο παιχνίδι σε Xbox One και PS4- και άλλο να ξεπενταριαστεί, όπως συμβαίνει εδώ και λίγες μέρες. Από το τέλος της προηγούμενης εργάσιμης εβδομάδας, βλέπετε, στο eBay έχει στηθεί ένα μικρό πανηγύρι σε ρετρό αποχρώσεις αφού τα NES Classic Edition «φεύγουν» σωρηδόν για 150-200€ και δεν μιλάμε για απλές αγγελίες αλλά για κανονικές, ολοκληρωμένες πωλήσεις. Τι κι αν η Nintendo συνιστά υπομονή, έχοντας δεσμευτεί ότι σύντομα η παγκόσμια αγορά θα έχει τροφοδοτηθεί εκ νέου με στοκ επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες του κοινού; Οι δημοπρασίες και οι αγγελίες πώλησης ανεβοκατεβαίνουν διαρκώς σε eBay, Facebook και λοιπές ιστοσελίδες: όσοι φρόντισαν να κάνουν στην ώρα τους τις προπαραγγελίες τους, έχουν δει την αρχική τους επένδυση να τους αποφέρει κέρδος της τάξης του 200%!

 

Η λογική βέβαια λέει πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί με τον καιρό. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα με στόχο τη δημιουργία “hype” είναι γνωστή πρακτική, όμως θα ήταν καθαρή αυτοκτονία αν η Nintendo δεν είχε εξασφαλίσει πως η αγορά θα είχε επαρκές απόθεμα για τα Χριστούγεννα, εννοώντας πως κάπου στις αρχές Δεκεμβρίου (δηλαδή σε τρεις εβδομάδες από τώρα) ο οποιοσδήποτε θα πρέπει να είναι σε θέση να βρει ένα NES Classic Edition στην προτεινόμενη τιμή λιανικής του. Στο εξωτερικό, βλέπετε, οι καταναλωτές αρχίζουν και αγοράζουν τα δώρα τους από τις αρχές του επόμενου μήνα, οπότε ενδεχόμενη έλλειψη του συστήματος της Ninty, ουσιαστικά θα του έκοβε πωλήσεις αφού οι ενδιαφερόμενοι πιθανότατα θα στρέφονταν σε άλλες λύσεις. Οι ανυπόμονοι πάλι, θα έχουν ήδη βρει την άκρη τους στο eBay, πληρώνοντας κάτι παραπάνω αλλά εξασφαλίζοντας τουλάχιστον την κονσόλα. Είπαμε, όταν μιλάει το συναίσθημα…

 

 

Είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο δώρο;

 

Σκεφτείτε λίγο το κοινό στο οποίο απευθύνεται η Nintendo με το NES Classic Edition. Μιλάμε κατά βάση για όλους εκείνους τους 30something που μεγάλωσαν με το αυθεντικό NES, που έχουν συνδέσει μαζί του την παιδική τους ηλικία, που η εικόνα του και μόνο τους ξυπνά ασύγκριτες αναμνήσεις και στο άκουσμα απλά των τίτλων των κλασσικότερων παιχνιδιών του, σχηματίζεται μεμιάς στο πρόσωπό τους ένα αφελές χαμόγελο. Η τιμή της μίνι κονσόλας είναι η ίδια με αυτή ενός blockbuster στο Xbox One και το PS4, μόνο που το εν λόγω “target group” θα δώσει πολύ μεγαλύτερη αξία στη χαριτωμένη ρετρό πρόταση της Nintendo σε σχέση με το εκάστοτε καινούριο Call of Duty, Battlefield, WWE ή FIFA. Το NES Classic Edition παρέα με ένα δεύτερο χειριστήριο είναι ικανά να καθηλώσουν μπροστά από την τηλεόραση κάθε “μεγάλο αγόρι” –και όχι μόνο- για την περίοδο των εορτών, για αλλεπάλληλα απογεύματα, για ολόκληρα Σαββατοκύριακα.

 

Ναι, το μίνι NES τα Χριστούγεννα θα αποτελέσει το απόλυτο “hit”, φτάνει μόνο η αγορά να έχει ποσότητα ικανή να εξυπηρετήσει το ευρύ κοινό, σε διαφορετική περίπτωση οι scalpers” (αστερίσκος εδώ) προνοητικοί θα συνεχίσουν να θησαυρίζουν στο eBay και η Ninty θα έχει χάσει μια σπουδαία ευκαιρία για εύκολο κέρδος. Σαφέστατα και των Χριστουγέννων προηγείται η Μαύρη Παρασκευή, απλά η εν λόγω ημέρα είναι συνδεδεμένη με ευκαιρίες και εξευτελιστικές μειώσεις τιμών, κάτι που στην περίπτωση του προϊόντος της Nintendo είναι μάλλον δύσκολο να ισχύσει –επίσης πάντως λογικά σκεπτόμενοι, το ζητούμενο είναι να βρίσκεται τότε στα ράφια των καταστημάτων. Κοιτώντας ακόμα πιο βαθιά στο μέλλον δε, μένει να δούμε αν το κόνσεπτ του NES Classic Edition θα συνεχιστεί. Ζήτηση υπάρχει, οπότε εφ’ όσον καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς σε πρώτη φάση, γιατί το στόρι να μην επαναληφθεί με το SNES, το GameCube ή το Nintendo 64; Το ξαναείπαμε: το NES Classic Edition δείχνει τον δρόμο και στην περίπτωσή του, πρόκειται για σωστή λεωφόρο!

 

 

Για το τέλος: μην πυροβολείτε τον πιανίστα

 

Αντί επιλόγου, επανερχόμαστε στον αστερίσκο που θέσαμε λίγο πιο πάνω: όλους εκείνους οι οποίοι έχοντας εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες NES Classic Edition, τις διαθέτουν στο eBay κερδίζοντας δύο ή ακόμα και τρεις φορές τα χρήματα που έδωσαν –τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι κονσόλες πωλούνται άνετα στα 220-250€ έκαστη. Με την κατάσταση στις ΗΠΑ να είναι πλήρως ανεξέλεγκτη (στην Ευρώπη για την ώρα είναι πιο κοντρολαρισμένα τα πράγματα), ποιος μπορεί να τους κακολογήσει; Προνόησαν, έκαναν τις προπαραγγελίες τους όταν έπρεπε και από τη στιγμή που δεν χρησιμοποίησαν κάποιο αθέμιτο μέσο (ο καθένας μπορούσε να εξασφαλίσει το NES Classic Edition του, φτάνει να είχε τον νου του), θα ήταν τουλάχιστον “κουτοί” αν δεν εκμεταλλεύονταν τη ζήτηση.

 

Δεν αναφερόμαστε φυσικά στους γραφικούς που πωλούν τις κονσόλες τους έναντι μερικών χιλιάδων δολαρίων αλλά σε εκείνους που βλέποντας κόσμο να δίνει τα ποσά αναφέραμε μερικές σειρές πριν, κοιτούν να βγάλουν κέρδος. Πού είναι το παράλογο στην ιστορία; Αν στη θέση του NES Classic Edition βρίσκονταν κατσαρόλες ή μπουκάλια θα υπήρχε η ίδια αντιμετώπιση; Και, εν πάση περιπτώσει, αν υπάρχει ανάθεμα στην όλη υπόθεση, δεν πρέπει να πάει σε αυτούς που πωλούν αλλά σε εκείνους που αγοράζουν: η ζήτησή τους είναι που ρυθμίζει την αγορά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το πανηγύρι αναμένεται να τελειώσει όταν η Nintendo εφοδιάσει τα καταστήματα ανά τον κόσμο με τα αποθέματα που –τους- έχει υποσχεθεί. Μέχρι τότε απλά παρακολουθούμε.

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.insomnia.grΘεματικά νέα

Νέα της HELEXPO
100 επιχειρήσεις στη Thessaly Expo, που πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα

100 επιχειρήσεις στη Thessaly Expo, που πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα


Πολυκλαδική και υπερτοπική έκθεση με στόχο τη στήριξη και ανάδειξη του επιχειρείν της περιοχής. Συνδιοργανωτές οι ΔΕΘ-Helexpo, Επιμελητήριο...


Δείτε θέμα και σχόλια