ΟΠΕΚΕΠΕ: Έγιναν ενέργειες για τη βελτίωση των ποσών στην εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης

🕔25/12/2021 - 11:25:45

Για τις ενέργειες που έγιναν και είχαν ως αποτέλεσμα να βελτιωθούν τα ποσά που χορηγήθηκαν ως εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης έναντι του ποσού της προκαταβολής, μίλησε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς.

Ο ίδιος ανέλυσε την τελευταία μεγάλη πληρωμή, των αγροτικών επιδοτήσεων, στην οποία προχώρησε ο Οργανισμός για την εφετινή χρονιά και ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά είπε «κατάφεραν μια ακόμη φορά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να χορηγηθούν οι ενισχύσεις στους Έλληνες γεωργούς πριν τα Χριστούγεννα».

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις παραγωγών οι οποίοι δεν πληρώθηκαν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ αυτό έγινε καθώς υπήρξαν λάθη κατά την υποβολή των αιτήσεων σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενώ όπως είπε «εντοπίστηκαν ασυμφωνίες στην έκταση, μεταξύ της δηλωθείσας στην ΕΑΕ 2021 και αυτής που έχει δηλωθεί στο Ε9 στην ΑΑΔΕ έως 31/5/2021».

Ωστόσο, όπως δήλωσε «τα σχετικά προβλήματα επιλύθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75% σε αυτή την πληρωμή, ενώ υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω διόρθωσης με διοικητικές πράξεις μέχρι 31/1/2022».

Τέλος, ο κ. Μελάς μίλησε για τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο Οργανισμός, σχετικά με την χορήγηση των ενισχύσεων του ημερολογιακού έτους 2021 αλλά και γιατί αυτές πραγματοποιήθηκαν στο τέλος της προγραμματικής περιόδου.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρη Μελά στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στο δημοσιογράφο, Θανάση Παπακώστα

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στην χορήγηση των ενισχύσεων για το έτος αιτήσεων 2021. Πείτε μας τι ενισχύσεις έλαβαν οι γεωργοί;

Την Τετάρτη 22.12.2021, καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, άμεσες ενισχύσεις για τις αιτήσεις 2021, συνολικού ποσού 851.647.764,36 ευρώ. Το ποσό που χορηγήθηκε φέτος στους γεωργούς είναι κατά περίπου 40 εκ ευρώ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που χορηγήθηκε τον Δεκέμβριο 2020.

Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν στα εξής:

Υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης ύψους 332.332.959,15 ευρώ σε 594.463 δικαιούχους που αντιστοιχεί στο συνολικό δικαιούμενο ποσό (100%). Στο αναφερόμενο ποσό βασικής ενίσχυσης, το ποσό των 31 εκατ. ευρώ περίπου αφορά δικαιώματα που προέρχονται από το εθνικό απόθεμα έτους 2021. Μαζί με την προκαταβολή που δόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο το σύνολο της βασικής ενίσχυσης που έχει καταβληθεί στους Έλληνες γεωργούς ανέρχεται στο ποσό των 965.767.722,59 εκ. ευρώ. Πράσινη ενίσχυση ύψους 491.308.426,18 ευρώ σε 600.137 δικαιούχους Ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας ύψους 28.006.379,03 ευρώ σε 64.881 δικαιούχους (10.000 περισσότεροι δικαιούχοι σε σχέση με πέρυσι).

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ, που κατάφεραν μια ακόμη φορά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να χορηγηθούν οι ενισχύσεις στους Έλληνες γεωργούς πριν τα Χριστούγεννα. Παρά τις ειδικές συνθήκες στην εργασιακή καθημερινότητα λόγω της πανδημίας covid-19 και τις ελλείψεις σε προσωπικό, απασχολήθηκαν πέραν του ωραρίου τους με υπερβάλλοντα ζήλο και υπευθυνότητα προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις.

Πού οφείλεται η σημαντική βελτίωση στα ποσά που χορηγήθηκαν ως εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης έναντι του ποσού της προκαταβολής;

1. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την χορήγηση της προκαταβολής:

α) προχώρησε σε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν πλέον πρόσφατα στοιχεία από άλλες βάσεις δεδομένων που επηρεάζουν τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα από την άψογη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την ΑΑΔΕ και γι΄αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον Διοικητή της κ. Πιτσιλή, δόθηκαν στην υπηρεσία μας όλες εκείνες οι αναγκαίες πληροφορίες που αφορούν στον αριθμό εκτάσεων που κατέχουν οι γεωργοί με βάση την δήλωση περιουσιακής κατάστασης, ημερομηνία κτήσης των εκτάσεων, οικονομικά στοιχεία για την ιδιότητα του ενεργού γεωργού, στοιχεία για την ταυτοποίηση του δικαιούχου κτλ.

β) Δόθηκαν σαφείς οδηγίες στα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων για την διαχείριση και διόρθωση των προφανών σφαλμάτων κατά την υποβολή της ΕΑΕ 2021 σε ότι αφορά στα δηλωθέντα στοιχεία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

2. Στις παρτίδες πληρωμής ενσωματώθηκαν επιπλέον περίπου 50.000 γεωργοί οι οποίοι δεν είχαν λάβει προκαταβολή δεδομένου ότι το δικαιούμενο ποσό ήταν μικρότερο των 250 ευρώ.

3. Διαχειρίστηκε προβλήματα που παρουσιάστηκαν λόγω προφανών λαθών κατά την υποβολή των αιτήσεων σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Εντοπίστηκαν ασυμφωνίες στην έκταση, μεταξύ της δηλωθείσας στην ΕΑΕ 2021 και αυτής που έχει δηλωθεί στο Ε9 στην ΑΑΔΕ έως 31/5/2021, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει μη τεκμηρίωση της ιδιοκτησίας τους, ή μη κατοχή στις 31.05.21 για το σύνολο ή μέρος των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 σε σχέση με τα στοιχεία που τηρούνται στην ΑΑΔΕ. Τα σχετικά προβλήματα επιλύθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75% σε αυτή την πληρωμή, ενώ υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω διόρθωσης με διοικητικές πράξεις μέχρι 31/1/2022.

4. Ο χειρισμός των αποκλίσεων εκτάσεων που εντοπίστηκαν από εσφαλμένες δηλώσεις σε ζώνες Natura, απέδωσε το 100% των δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης στους γεωργούς ενώ η όποια επίπτωση στην πράσινη ενίσχυση εξετάζεται το επόμενο διάστημα.

5. Τα προβλήματα που αφορούσαν στις επιλεξιμότητες βελτιώθηκαν σε ποσοστό 50% ενώ συνεχίζεται η επανεξέταση των προβληματικών αγροτεμαχίων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ακόμα και για εκείνους τους δικαιούχους που δεν υπέβαλλαν αιτήματα επιλεξιμότητας.

6. Ολοκληρώθηκε η πρώτη επεξεργασία χορήγησης δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα έτους 2021. Το δικαιούμενο ποσό χορηγήθηκε στους γεωργούς που κρίθηκαν επιλέξιμοι.

7. Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων σε ποσοστό 99% και χορηγήθηκε η δικαιούμενη ενίσχυση στους αποδέκτες των δικαιωμάτων παρά τον αυξημένο αριθμό των αιτήσεων μεταβιβάσεων (περίπου 42.000) σε σχέση με τα προηγούμενα έτη (περίπου 25.000).

Σε ποιες αλλαγές προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την χορήγηση των ενισχύσεων του ημερολογιακού έτους 2021; Γιατί κρίθηκε αναγκαίο στο τέλος της προγραμματικής περιόδου;

Α. Σύμφωνα με απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου 2020 του ΔΕΕ (σχετικό προδικαστικό ερώτημα C-216/19) κρίθηκε ότι τα κράτη υποχρεούνται να ελέγχουν συστηματικά τις αιτήσεις χορηγήσεως δικαιωμάτων ενισχύσεως και τις αντίστοιχες αιτήσεις ενισχύσεως, προκειμένου να προλάβουν και, ενδεχομένως, να διορθώσουν τις διαπραχθείσες παρατυπίες.

Στο πλαίσιο αυτό:

i) χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία της δηλωθείσας έκτασης στην περιουσιακή κατάσταση των γεωργών προς επιβεβαίωση ή μη των δηλωθέντων στοιχείων στην ΕΑΕ.

ii) εισήχθησαν επιπρόσθετοι ειδικοί έλεγχοι σε κατηγορίες γεωργών με ειδικά χαρακτηριστικά, όπως ενδεικτικά οι κάτωθι:

γεωργοί που δήλωσαν εκτάσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή της ΚΥΑ κατανομής βοσκοτόπων γεωργοί που δήλωσαν ιδιωτικές εκτάσεις σε νέες επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων 2021 γεωργοί που φέρονται ότι κατέχουν εκτάσεις άνω των 100 εκταρίων

Β. Εκδόθηκε η τροποποίηση της ΚΥΑ κατανομής επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων προκειμένου να ενσωματωθούν οι λοιπές εθνικές επιλογές που αφορούν στα Μέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης, να εξορθολογιστούν τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι κτηνοτρόφοι για να λάβουν επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων και εισήχθησαν κριτήρια για τον περιορισμό της υπέρμετρης απαίτησης για κατανομή εκτάσεων βοσκοτόπων.

Γ. Εκδόθηκε σχετική Υπουργική Απόφαση για την πρόληψη και καταπολέμηση της απάτης από γεωργούς οι οποίοι μέσω τεχνητών συνθηκών προσπαθούν να επωφεληθούν των άμεσων ενισχύσεων και συγκεκριμένα του Εθνικού Αποθέματος.

Δ. Έγινε επικαιροποίηση του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων για τις βοσκοτοπικές εκτάσεις, υποχρέωση που απορρέει από το Σχέδιο Δράσης που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο οποίο προστέθηκαν άνω των 7,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων νέες βοσκοτοπικές εκτάσεις στην Επικράτεια.

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.dikaiologitika.grΔείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά Κάντε κλικ για να δείτε τα τελευταία νέα της κατηγορίας Αγροτικά Νέα

Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη βούλιαξε στο χιόνι σημείωσε ο Μ. Κατρίνης του ΚΙΝΑΛ

24/01/2022 - 21:25 - Κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την...

Αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την Τρίτη ανακοίνωσε ο Χ. Στυλιανίδης

24/01/2022 - 21:20 - Αργία κήρυξε για την Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,...

Ανεπαρκές το επιτελικό κράτος, είπε ο Ν. Ανδρουλάκης

24/01/2022 - 21:07 - Ανεπαρκές «επιτελικό» κράτος καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος...

Μόνος ανεύθυνος ο Κ. Μητσοτάκης, επεσήμανε ο Α. Τσίπρας

24/01/2022 - 20:52 - «Με χιόνι, με πυρκαγιά, με βροχή, 2,5 χρόνια τώρα επιτελικό μπάχαλο. Και πάντα κάποιος άλλος έχει...

Επιτελικό μπάχαλο για άλλη μια φορά, ο κρατικός μηχανισμός σε πλήρη αποσύνθεση, λέει το ΜέΡΑ25

24/01/2022 - 20:44 - «Επιτελικό μπάχαλο ακόμα μία φορά στους δρόμους, με τον κρατικό μηχανισμό σε πλήρη αποσύνθεση...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Το νέο έτος φέρνει εκλογές;

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι κρίσεις, που κυρίως επηρεάζουν την γνώμη των πολιτών για την κυβέρνηση και τα κόμματα , την τελευταία περίοδο, είναι η υγειονομική και η ακρίβεια...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ακαταμάχητη έλξη Μητσοτάκη για τoν υπόκοσμο

Η ακαταμάχητη έλξη του Μαξίμου για τoν υπόκοσμο Στέλιος Κούλογλου Κλείδωμα Άρθρου:  Free Ενα παλιότερο άρθρο μου («Είναι πολλά τα περιπολικά,...

Δείτε όλο το άρθρο
Ποιός επιτίθεται στην Ευρώπη; Οι ΗΠΑ ή η Ρωσία; Πως θα βγούμε από μια τεχνητή κρίση; Μια εκτίμηση επίλυσης.

 Του Θράσου Ευτυχίδη Και ξαφνικά εκεί που υπήρχε μια γενικότερη ήσυχη κατάσταση οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι προσπάθησαν να μας πείσουν ότι ούτε λίγο...

Δείτε όλο το άρθρο
Συνεχίζεται ο κατήφορος της Ελλάδας

Βασίλης Βιλιάρδος

Η κατάσταση της χώρας μας επιδεινώνεται κατακόρυφα – όσον αφορά την οικονομία, την ακρίβεια, την ενεργειακή μας εξάρτηση, τα δίδυμα ελλείμματα, τα...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Νέα της HELEXPO
Μετατίθενται χρονικά κατά έναν μήνα  Artozyma, Detrop Boutique και Freskon

Μετατίθενται χρονικά κατά έναν μήνα Artozyma, Detrop Boutique και Freskon


Τη χρονική μετάθεση των εκθέσεων Artozyma, Detrop Boutique και Freskon κατά έναν περίπου μήνα αποφάσισε η ΔΕΘ-Helexpo, με γνώμονα τη διαφύλαξη της...


Δείτε θέμα και σχόλια