Οι παράγοντες που θα κρίνουν το χρόνο λήψης των νέων μέτρων και το «στοίχημα» του τουρισμού

🕔18/05/2022 - 07:09:00

Με το βλέμμα στραμμένο στις αποφάσεις των Ευρωπαίων και ταυτόχρονα μετρώντας διαρκώς τα δημοσιονομικά περιθώρια, η κυβέρνηση αναζητά τον κατάλληλο χρόνο προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις για να συγκρατηθεί το κύμα της ακρίβειας που «πνίγει» τα νοικοκυριά.

Με δεδομένο ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά, η κυβέρνηση διατηρεί χαμηλούς τόνους σχετικά με το χρόνο λήψης του επόμενου πακέτου μέτρων. Για τα κυβερνητικά στελέχη η αναγκαιότητα ενός νέου κύκλου παρεμβάσεων για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, ωστόσο ο χρόνος λήψης της απόφασης θα κριθεί αργότερα.

Η κυβέρνηση περιμένει τις επόμενες κινήσεις της Κομισιόν αναφορικά με τον τρόπο αναχαίτισης των τιμών στην ενέργεια. Οι ανακοινώσεις από την Κομισιόν αναφορικά με την αντιμετώπιση του ενεργειακούς κόστους, θα δώσουν ξεκάθαρο σήμα για το πλαίσιο που θα κινηθούν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του Μαΐου.

Έως τότε όμως οι λογαριασμοί θα συνεχίσουν να έρχονται και τα νοικοκυριά θα εξακολουθούν να πιέζονται από την αύξηση των τιμών. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι όσο και αν οι τιμές καλπάζουν, οι πρόσφατες εξαγγελίες για τους λογαριασμούς του ρεύματος και η αυξημένη επιδότηση θα δώσουν, έστω και προσωρινή στήριξη στα νοικοκυριά.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συναρμόδιων υπουργείων, θα δώσει την απαιτούμενη βοήθεια προκειμένου να φτάσουμε στον κρίσιμο Ιούλιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τότε θα υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις αναφορικά με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα κρίνουν τις οριστικές αποφάσεις.

Σημαντικότερα στοιχεία που θα κρίνουν τις εξελίξεις, οι τιμές στο φυσικό αέριο, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα επιτόκια δανεισμού και κυρίως η πορεία του Τουρισμού.

Το στοίχημα του τουρισμού

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το φετινό καλοκαίρι θα θυμίσει αρκετά αυτό του 2019, πριν δηλαδή η πανδημία χτυπήσει και τον τουρισμό. Οι αρχικές προβλέψεις είναι για ένα ποσοστό κοντά στο 80%, με τη δυναμική που καταγράφεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για θετικές εκπλήξεις. Προσδοκία είναι η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία του τουρισμού να δημιουργήσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα επιτρέψει να γίνουν και νέες παρεμβάσεις.

Προσδοκίες ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, δημιουργούν και οι εν εξελίξει συζητήσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τη ρήτρα διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας, δηλαδή η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις από την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην πραγματικότητα μια τέτοια απόφαση δεν διευρύνει αυτόματα το δημοσιονομικό χώρο, ωστόσο δημιουργεί περιθώρια ώστε να ενισχυθούν τα μέτρα στήριξης.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση μετράει τις δυνάμεις της και αναζητά τον κατάλληλο χρόνο προκειμένου να προχωρήσει στην ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων. Η πορεία των εξελίξεων δεν επιτρέπει συντόμευση του χρόνου και σύμφωνα με αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το ραντεβού θα δοθεί για τον Σεπτέμβριο, χωρίς βέβαια κανείς να μπορεί να προβλέψει το αναπάντεχο σε ένα, ούτως ή άλλως, πυκνό πολιτικά χρόνο.

#ΜΕΤΡΑ #ΑΚΡΙΒΕΙΑ #ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ #ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.dikaiologitika.grΔείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά Κάντε κλικ για να δείτε τα τελευταία νέα της κατηγορίας Αυτοδιοίκηση

Ανταπέδωσε η Ρωσία με απέλαση 8 Ελλήνων διπλωματών

27/06/2022 - 21:05 - Έντονη λύπη για την απόφαση των ρωσικών αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της ελληνικής...

Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο χωρίς δισταγμό

27/06/2022 - 20:10:35 -

Τι, θα πρέπει να πληρώσετε για το Defender Antivirus της Microsoft;

27/06/2022 - 19:00:43 -

Ευρωπαϊκό σχέδιο αποτροπής και όχι κατευνασμού τής Τουρκίας, ζήτησε ο Ν. Ανδρουλάκης

27/06/2022 - 18:25 - Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανοίγοντας τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του...

Έτοιμη η πλατφόρμα για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» των ΜμΕπιχειρήσεων – Ποιες δράσεις χρηματοδοτεί

27/06/2022 - 18:20 - Έτοιμη η πλατφόρμα  https://digitalsme.gov.gr  για τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων για τη δράση...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Νέα της HELEXPO
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τιμώμενη Χώρα στην 86η ΔΕΘ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τιμώμενη Χώρα στην 86η ΔΕΘ


Δυναμικά επανέρχεται ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας στην 86η ΔΕΘ, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ετοιμάζονται να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη φετινή...


Δείτε θέμα και σχόλια