Ρέθυμνο: Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Αμάρι

🕔24/05/2022 - 01:09:49

Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Αμάρι, στο Ρέθυμνο, με στόχο τη διαχείριση των υπολειμμάτων τροφών και βιοαποβλήτων από τον ΕΣΔΑ Κρήτης.

Με στόχο την διαχείριση και την αξιοποίηση των βιοαποβλήτων με τον ιδανικότερο τρόπο, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης - ΕΣΔΑΚ, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού και σύγχρονου σχεδίου διαχείρισης των υπολειμμάτων τροφών και βιοαποβλήτων γενικότερα, με τη κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Αμάρι Ρεθύμνου.

Η ΜΕΑ Αμαρίου θα περιλαμβάνει μονάδα κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος των στερεών αποβλήτων και των προδιαλεγμένων οργανικών, προς παραγωγή κομπόστ άριστης ποιότητας.

Σύμφωνα με τον ΕΣΔΑΚ, βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα) ορίζονται τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, τα απορρίμματα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, εστιατόρια, εγκαταστάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και χώρους πωλήσεων λιανικής και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις μεταποίησης τροφίμων.

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, τα βιοαπόβλητα αποτελούν περίπου το 40-60% των απορριμμάτων στη χώρα και αποτελούν ένα δυσεπίλυτο και αρκετά «δύσοσμο» θέμα όπως το χαρακτηρίζουν τα στελέχη του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων, για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, στην Ελλάδα, πάνω από 2 εκατομμύρια τόνοι βιοαποβλήτων οδηγούνται σε ΧΥΤΑ (ή πολύ χειρότερα, σε ΧΑΔΑ) ενώ μόνο το 1-3% των παραγόμενων βιοαποβλήτων μετατρέπεται σε χρήσιμο κομπόστ. Η χώρα μας έχει αποτύχει να εκπληρώσει τους στόχους εκτροπής τους από τους χώρους υγειονομικής ταφής, και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει αν δεν αλλάξει η διαχείριση.

Τα βιοαπόβλητα, τόσο εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας τους όσο και λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους (ζυμώσιμα και εύκολα αποικοδομήσιμα) είναι σημείο κλειδί για την αλλαγή της συνολικής διαχείρισης.

Μέσω των σχεδίων διαχείρισης του ΕΣΔΑΚ επισημαίνεται ότι η πρόληψη και χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, θα αλλάξει δραματικά τη συνολική εικόνα διαχείρισης απορριμμάτων τόσο στο νησί της Κρήτης όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

#ΡΕΘΥΜΝΟ #ΚΡΗΤΗ #ΑΜΑΡΙΟΥ #ΑΠΟΒΛΗΤΑ #ΕΣΔΑ

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.dikaiologitika.grΔείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά Κάντε κλικ για να δείτε τα τελευταία νέα της κατηγορίας Αυτοδιοίκηση

Υπέρ της διαφορετικότητας και της κοινωνικής ένταξης προσφύγων οι Έλληνες έφηβοι

25/06/2022 - 13:02 - Το 89% των εφήβων και νέων στην Ελλάδα πιστεύει ότι η συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών αλλά και...

Τράπεζες και σούπερ μάρκετ οι πρώτες για «ψηφιακή κάρτα εργασίας»

25/06/2022 - 12:56 - Από τις τράπεζες και από τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους ξεκινά από την 1η...

«Σιωπή ασυρμάτου» με εξαιρέσεις στη διεθνή κατακραυγή για την κατάργηση των αμβλώσεων

25/06/2022 - 12:52 - Αίσθηση προκαλεί η «σιωπή ασυρμάτου» της κυβέρνησης και ειδικότερα, έστω ενός, εκ των...

Ρύθμιση για την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα προϊδοποιεί τους καταναλωτές

25/06/2022 - 12:34 - Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των κυμαινόμενων...

Snik – Light: Η πρώτη τους αντίδραση on camera μετά το άγριο επεισόδιο μεταξύ τους στα MAD VMA (vid)

25/06/2022 - 11:48:19 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Νέα της HELEXPO
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τιμώμενη Χώρα στην 86η ΔΕΘ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τιμώμενη Χώρα στην 86η ΔΕΘ


Δυναμικά επανέρχεται ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας στην 86η ΔΕΘ, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ετοιμάζονται να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη φετινή...


Δείτε θέμα και σχόλια