Στις 5 Μαϊου λήγει η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Αττική Οδό

👤 από Δημήτρης Μπαλής 🕔10/04/2022 - 11:47:05
Αττική οδός 

Η αντίστροφη μέτρηση για την σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού, έχει ξεκινήσει.

Ο διεθνής διαγωνισμός για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, που ξεκίνησε το ΤΑΙΠΕΔ στις 20 Ιανουαρίου 2022, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), είχε αρχική καταληκτική ημερομηνία υποβολής φακέλων ενδιαφέροντος τις 20 Απριλίου.

Ωστόσο, έπειτα από τροποποίηση σε ορισμένες παραγράφους, μετατέθηκε η ημερομηνία για τις 5 Μαϊου και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον ποια εταιρεία ή ποια σχήματα θα καταθέσουν φακέλου και βέβαια ποια εταιρεία θα αναλάβει την παραχώρηση των υπηρεσιών σχετικά με τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για 25 έτη. 

Η διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ, για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογής (Ά φάση) και τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β φάση). 

Η Αττική Οδός διοικείται σήμερα από την “ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε.”, που ανέλαβε, μέσω σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο, τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητόδρομου. Μέτοχοι της Εταιρείας Παραχώρησης είναι η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. (που ανήκει στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ) και κατέχει ποσοστό 65,75%, η ΑΒΑΞ Α.Ε. που κατέχει ποσοστό 24,19%, η ΕΤΕΘ Α.Ε. (που ανήκει στον όμιλο ΑΒΑΞ Α.Ε.) με ποσοστό 10,02% και η γαλλική EGIS PROJECTS S.A. με 0,04%.

Επίσης, η “Αττικές Διαδρομές Α.Ε.”  έχει αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητόδρομου, στην οποία συμμετέχουν η εταιρεία συμμετοχών «ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ Α.Ε.», με συνολικό ποσοστό 80% (της οποίας μέτοχοι είναι οι μέτοχοι της παραχωρησιούχου), και η γαλλική εταιρεία EGIS ROAD OPERATION S.A. (πρώην Transroute International), με ποσοστό 20%.

Η Αττική Οδός είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος μήκους περίπου 70 χλμ., που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 με τη μέθοδο της παραχώρησης και ήταν ο πρώτος αυτοκινητόδρομος που άνοιξε τον δρόμο στις παραχωρήσεις.

Αποτελεί τον περιφερειακό της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και τμήμα της σπονδυλικής στήλης του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής. Πρόκειται για ένα προαστιακό οδικό δίκτυο και αυτοκινητόδρομο, με δύο ή τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση. 

Σε ορισμένα τμήματα, στο μέσον του αυτοκινητόδρομου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κινείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που δεν αποτελεί μέρος της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού. 

Περαιτέρω, ο αυτοκινητόδρομος της Αττικής Οδού αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του οδικού άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι), αφού συνδέει την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας με την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, παρακάμπτοντας το κέντρο της Αθήνας. Ο αυτοκινητόδρομος έχει ελεγχόμενες προσβάσεις και αποτελείται από δύο κάθετα, διασταυρούμενα μεταξύ τους, τμήματα, την Ελεύθερη Λεωφόρο Ελευσίνας – Σταυρού - Σπάτων, μήκους περίπου 52 χλμ., και τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού, μήκους περίπου 13 χλμ. Στην Αττική Οδό εντάσσεται και τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, μήκους περίπου 5 χλμ. 

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗ Google θα υποστηρίξει με 1 εκατ. δολάρια τον οικοτουρισμό στην ΕλλάδαΈνταση ανισοτήτων και μείωση εισοδημάτων από πανδημία και πληθωρισμόΟι πολίτες της χώρας θέλουν εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.huffingtonpost.grΘεματικά νέα

Νέα της HELEXPO
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τιμώμενη Χώρα στην 86η ΔΕΘ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τιμώμενη Χώρα στην 86η ΔΕΘ


Δυναμικά επανέρχεται ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας στην 86η ΔΕΘ, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ετοιμάζονται να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη φετινή...


Δείτε θέμα και σχόλια