Στηθάγχη: Ποια τα συμπτώματα και ποιες ασθένειες κρύβονται από πίσω

🕔13/07/2022 - 04:24:40

Η στηθάγχη είναι ένα σύμπτωμα, όχι νόσος. Μπορεί να προκληθεί και από σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών. Συνήθως όμως αιτία είναι η αθηροσκλήρωση, κατά την οποία οι αρτηρίες στενεύουν από λιπώδεις εναποθέσεις (πλάκες).

Έτσι η στηθάγχη αποτελεί συχνά ένα από τα προειδοποιητικά σημεία της στεφανιαίας νόσου. Όταν οι κρίσεις είναι συχνές και χωρίς σωματική δραστηριότητα, μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικά σημεία ενός επερχόμενου εμφράγματος και να απαιτούν άμεση θεραπεία.

Η ενόχληση διαρκεί συνήθως από 2 έως 15 λεπτά. Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και μπορεί να συνοδεύεται από ένα αίσθημα σφιξίματος πίσω από το στέρνο που επεκτείνεται στο λαιμό, στη γνάθο και στο χέρι. Οι παθόντες το περιγράφουν συνήθως σαν ένα μικρό βάρος, σφίξιμο ή καυστικό άγχος. Ο πόνος της στηθάγχης μπορεί να είναι ανακλαστικός, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος σας μπερδεύει τα σήματα του πόνου κάνοντας σας να αισθάνεστε τον πόνο στο λαιμό, στη γνάθο ή στο χέρι αντί για το στήθος.

Η στηθάγχη προκαλείται συνήθως από εξάντληση, όπως μετά από άρση μεγάλου βάρους, σεξουαλική δραστηριότητα ή έντονη άσκηση. Το υπερβολικό κρύο ή συναισθήματα, όπως έντονος φόβος, θυμός, θλίψη και αγανάκτηση, μπορεί να προκαλέσουν πόνο καθώς και η κατανάλωση μεγάλου γεύματος.

Η στηθάγχη είναι το άμεσο αποτέλεσμα της ανεπαρκούς ποσότητας αίματος στην καρδιά (ισχαιμία του μυοκαρδίου). Όταν κουράζεστε, η καρδιά απαιτεί περισσότερο οξυγόνο, για να επιτελέσει το επιπλέον έργο (φορτίο). Όταν οι στεφανιαίες αρτηρίες που εξυπηρετούν την καρδιά είναι στενωμένες και δεν μπορούν να παρέχουν την αύξηση της ροής του αίματος που απαιτεί η άσκηση, τα νεύρα στην καρδιά μεταδίδουν μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο.

Η στηθάγχη που σχετίζεται με φραγμένες στεφανιαίες αρτηρίες μπορεί να ταξινομηθεί ανάλογα με το αν συμβαίνει με ένα σταθερό τρόπο για μεγάλο χρονικό διάστημα (σταθερή στηθάγχη) ή είναι πρόσφατη και επιδεινώνεται (ασταθής στηθάγχη).

Η ασταθής στηθάγχη, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει σε περίοδο ανάπαυσης, μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημείο επικείμενου εμφράγματος. Θα πρέπει να ζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα. Ένα τρίτο είδος στηθάγχης, που ονομάζεται στηθάγχη Prinzmetal, προκαλείται από σπασμό των μυϊκών ινών στο τοίχωμα των στεφανιαίων αρτηριών.

Σημεία και συμπτώματα

Πόνος, ένα αποπνικτικό αίσθημα σφιξίματος, πίεσης, σαν του επιδέσμου, που επικεντρώνεται συνήθως κάτω από το θώρακα (στέρνο) και μπορεί να απλώνεται στο λαιμό, στο σαγόνι ή στο χέρι.

Μία αίσθηση σφιξίματος ή πίεσης στο στήθος χωρίς ιδιαίτερο πόνο.Πόνος στο στήθος που προκαλείται από άσκηση ή ψυχολογικό άγχος.

Διάγνωση

Η υποψία στηθάγχης βασίζεται συνήθως στο ιστορικό ενοχλήσεων στο στήθος του ασθενούς και στις συνθήκες κατά τις οποίες συμβαίνει. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εργαστηριακή εξέταση για τη διάγνωση της στηθάγχης.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, για να δει αν έχετε περάσει ή περνάτε έμφραγμα. Μπορεί επίσης να ζητήσει συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος, για να αποκλείσει βλάβη στην καρδιά, διαταραχές στο θυρεοειδή ή αναιμία. Αυτές οι παθήσεις μπορεί να κάνουν την καρδιά να χτυπάει γρηγορότερα, να χρησιμοποιεί περισσότερο οξυγόνο και έτσι να επισπεύδει τη στηθάγχη.

Ένα τεστ κοπώσεως μπορεί να μετρήσει τον τρόπο ανταπόκρισης της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων στην κόπωση, κάτι που μπορεί να δείξει αν ο πόνος σχετίζεται με την καρδιά.

Πόσο σοβαρή είναι η στηθάγχη;

Η μείωση της ροής του αίματος στην καρδιά από τη στηθάγχη είναι μερική και προσωρινή και έτσι δεν προκαλεί βλάβη. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πλήρη απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη σε ένα μέρος του μυοκαρδίου.

Σε μερικές περιπτώσεις η στηθάγχη μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημείο ενός μελλοντικού ή επικείμενου εμφράγματος. Αν έχετε στηθάγχη, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Αντιμετώπιση

Αν έχετε στηθάγχη, δοκιμάστε να σταματήσετε την ενέργεια που προκάλεσε την κρίση. Αυτό θα ελαφρύνει το φορτίο της καρδιάς και θα μειώσει την αυξημένη ανάγκη για οξυγόνο. Ο πόνος και τα άλλα συμπτώματα θα μειωθούν πιθανότατα μέσα σε λίγα λεπτά. Αν η ενόχληση δε σταματήσει μέσα σε λίγα λεπτά ή αν η συχνότητα ή η σοβαρότητα των κρίσεων αυξάνει, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Ένα από τα πρώτα βήματα στην αντιμετώπιση της στηθάγχης είναι η αλλαγή στις παραμέτρους που μπορεί να πυροδοτούν ή να επιδεινώνουν την κατάσταση. Αν καπνίζετε, σταματήστε. Αν είστε υπέρβαρος, χάστε βάρος. Η εξάλειψη της παχυσαρκίας ή το σταμάτημα του καπνίσματος μπορεί να μειώσουν ή και να καταργήσουν τα συμπτώματα. Η άσκηση και μία διατροφή με μειωμένα τρανς λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη (χοληστερίνη) μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της περαιτέρω στένωσης των αρτηριών.

Δείτε περισσότερα στο news4health

#ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ #ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ #ΑΓΧΟΣ

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.dikaiologitika.grΘεματικά νέα

Νέα της HELEXPO
Μεγάλο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον  για την πολυκλαδική έκθεση Thessaly Expo  που εγκαινιάζεται στις 7 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα

Μεγάλο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την πολυκλαδική έκθεση Thessaly Expo που εγκαινιάζεται στις 7 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα


Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την πολυκλαδική έκθεση Thessaly Expo, την οποία διοργανώνει από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου στην...


Δείτε θέμα και σχόλια