Συναγερμός για την Ευλογιά των Πιθήκων, «έτοιμος» ο ΕΟΔΥ, έστειλε οδηγίες στα νοσοκομεία

🕔20/05/2022 - 07:34:02

Συναγερμός έχει σημάνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης λόγω την υπάρξης κρουσμάτων με την Ευλογιά των Πιθήκων. Ήδη υπάρχει κινητικότητα από τον ΕΟΔΥ ο οποίος απέστειλε εγκύκλιος προς τα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Το γεγονός ότι η εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων θεωρείτο σπάνια εκτός Αφρικής, έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές. Η εν λόγω ασθένεια εντοπίστηκε αρχικά σε πιθήκους και συνήθως μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, ενώ υπάρχουν δύο βασικά στελέχη του ιού, με εκείνο του Κονγκό να είναι το πιο θανατηφόρο.

Κρούσματα σε Ιταλία και Γαλλία

Ήδη έχουν εκδηλωθεί κρούσματα σε Γαλλία και Ιταλία. Το νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων της Ρώμης διέγνωσε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία, έναν νεαρό άνδρα, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στη χώρα αφού έκανε διακοπές στις Κανάριες νήσους. Ο ασθενής βρίσκεται σε απομόνωση και η γενική κατάσταση της υγείας του στην παρούσα φάση δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Αργότερα, ένα πρώτο πιθανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε και στη Γαλλία, στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού.

Πού αλλού έχουν εντοπιστεί κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων

Πέραν της Ιταλίας και της Γαλλίας, οι οποίες είναι οι τελευταίες χώρες που εντοπίστηκε κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, πρόσφατα καταγράφηκε κρούσμα και στις ΗΠΑ, ενώ εξετάζονται 13 πιθανές περιπτώσεις στον Καναδά.

Δεκατέσσερα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Πορτογαλία και άλλα επτά στην Ισπανία. Επίσης, μία περίπτωση της ασθένειας έχει καταγραφεί στη Σουηδία, ενώ η Ιταλία εξετάζει δύο ακόμη περιπτώσεις ως ύποπτες.

Το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη εντοπίστηκε στη Βρετανία και αφορούσε ασθενή που είχε πρόσφατα βρεθεί στη Νιγηρία, στην οποία πιστεύεται ότι μολύνθηκε προτού ταξιδέψει στην Αγγλία, όπως είπε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Πλέον, στη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί εννέα περιπτώσεις της ασθένειας.

Για τα κρούσματα αυτά δεν έχει εντοπιστεί σαφής αλυσίδα μετάδοσης, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί πιθανή την εγχώρια μετάδοσή τους.

Οι Αρχές της Βρετανίας έχουν αρχίσει να χορηγούν ένα εμβόλιο για την ευλογιά στους υγειονομικούς υπαλλήλους και σε άτομα που κινδυνεύουν να εκτεθούν στην ασθένεια.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Πρόκειται για σπάνια, λοιμώδη, μολυσματική ασθένεια, που συνήθως είναι ήπια και από την οποία οι περισσότεροι ασθενείς θεραπεύονται μέσα σε μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Σύμφωνα με την UKHSA, την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, τέσσερις ασθενείς στη χώρα αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι άνδρες, που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες. Προσβλήθηκαν από τη δυτικοαφρικανική παραλλαγή του ιού, που είναι ηπιότερη από την κεντροαφρικανική.

Μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, αλλά ένα εμβόλιο για την ευλογιά προσφέρει μερική προστασία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιοποιούνται για την εξάλειψη της ευλογιάς είναι έως και 85% αποτελεσματικά κατά της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα συμπτώματα από την ευλογιά των πιθήκων

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι συνήθως ήπια.

Οι ασθενείς εμφανίζουν πυρετό και ένα χαρακτηριστικό, μεγάλο εξάνθημα στο σώμα, που συχνά ξεκινά από το πρόσωπο και εξαπλώνεται, στη συνέχεια, κυρίως στα χέρια και τα πόδια, ενώ προκαλεί έντονη φαγούρα.

Επίσης, στα συμπτώματα συγκαταλέγονται ο πονοκέφαλος, το πρήξιμο, ο πόνος στη μέση και στους μυς.

Υπάρχουν δύο βασικά στελέχη: το στέλεχος του Κονγκό, που είναι πιο σοβαρό και εμφανίζει θνητότητα έως και 10%, και το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, η θνητότητα του οποίου τοποθετείται περίπου στο 1%.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόλυνση διαρκεί 14 έως 21 ημέρες.

#ΕΥΛΟΓΙΑ_ΤΩΝ_ΠΙΘΗΚΩΝ #ΕΟΔΥ #ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.dikaiologitika.grΔείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά Κάντε κλικ για να δείτε τα τελευταία νέα της κατηγορίας Αυτοδιοίκηση

Ανταπέδωσε η Ρωσία με απέλαση 8 Ελλήνων διπλωματών

27/06/2022 - 21:05 - Έντονη λύπη για την απόφαση των ρωσικών αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της ελληνικής...

Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο χωρίς δισταγμό

27/06/2022 - 20:10:35 -

Τι, θα πρέπει να πληρώσετε για το Defender Antivirus της Microsoft;

27/06/2022 - 19:00:43 -

Ευρωπαϊκό σχέδιο αποτροπής και όχι κατευνασμού τής Τουρκίας, ζήτησε ο Ν. Ανδρουλάκης

27/06/2022 - 18:25 - Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανοίγοντας τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του...

Έτοιμη η πλατφόρμα για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» των ΜμΕπιχειρήσεων – Ποιες δράσεις χρηματοδοτεί

27/06/2022 - 18:20 - Έτοιμη η πλατφόρμα  https://digitalsme.gov.gr  για τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων για τη δράση...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Νέα της HELEXPO
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τιμώμενη Χώρα στην 86η ΔΕΘ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τιμώμενη Χώρα στην 86η ΔΕΘ


Δυναμικά επανέρχεται ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας στην 86η ΔΕΘ, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ετοιμάζονται να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη φετινή...


Δείτε θέμα και σχόλια