Τα προβλήματα όρασης αυξάνουν το ρίσκο για άνοια

🕔27/07/2022 - 04:00:00

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Κινέζων επιστημόνων, ο κίνδυνος για εμφάνιση άνοιας στα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να αυξηθεί από προβλήματα όρασης που δεν αντιμετωπίζονται.

Σε μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 16 μελετών που περιελάμβαναν 76.373 άτομα με και χωρίς προβλήματα όρασης, διαπιστώθηκε πως τα άτομα με προβλήματα όρασης είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες για εμφάνιση άνοιας και 41% υψηλότερο κίνδυνο εξασθένησης των γνωστικών τους λειτουργιών

Τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία αναφέρθηκαν στο περιοδικό Aging and Mental Health, καταδεικνύουν την ανάγκη έρευνας του τρόπου με τον οποίο η αντιμετώπιση προβλημάτων όρασης των ηλικιωμένων μπορεί να αποτρέψει τα γνωστικά προβλήματα και την άνοια.

«Αυτή η μελέτη είναι από τις πρώτες που αξιολογεί τη συσχέτιση μεταξύ προβλημάτων όρασης και γνωστικών δυσλειτουργιών σε  ηλικιωμένους και σε μεσήλικες. Τα ευρήματά της ενισχύουν τις ενδείξεις ότι η εξασθενημένη όραση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας», δήλωσε ο ε αναπληρωτής καθηγητής Beibei Xu, από το Κέντρο Ιατρικής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, προσθέτοντας: «Αν και οι λόγοι πίσω από αυτό παραμένουν ασαφείς, η μελέτη υποδηλώνει ότι η διάγνωση και η θεραπεία παθήσεων των ματιών μπορεί να είναι επωφελής τόσο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ενός ατόμου, όσο και για την πιθανή επιβράδυνση ή σταθεροποίηση της απώλειας μνήμης».

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν πέντε συγχρονικές μελέτες και 11 διαχρονικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν πριν από τον Απρίλιο του 2020, εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της οφθαλμικής δυσλειτουργίας  και των γνωστικών λειτουργιών σε ηλικιωμένους και μεσήλικες  και βρήκαν ότι τα άτομα με προβλήματα όρασης εμφάνισαν κατά 173% αυξημένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης συγκριτικά με αυτά που δεν είχαν.

Τα  ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία των τακτικών οφθαλμικών εξετάσεων σε  ηλικιωμένους άνω των 60, προκειμένου  να εντοπιστούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν τυχόν οφθαλμικά προβλήματα. Οι ερευνητές συστήνουν επίσης να μην παραβλέπονται ή αγνοούνται οποιεσδήποτε αλλαγές στην όραση που αναφέρουν τα ίδια τα άτομα.

Πηγή: “The association between vision impairment and cognitive outcomes in older adults: a systematic review and meta-analysis” by Gui-Ying Cao, Zi-Shuo Chen, Shan-Shan Yao, Kaipeng Wang, Zi-Ting Huang, He-Xuan Su, Yan Luo, Carson M. De Fries, Yong-Hua Hu and Beibei Xu, 18 May 2022, Aging and Mental Health.

#ΟΡΑΣΗ #ΑΝΟΙΑ #ΕΡΕΥΝΑ

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.dikaiologitika.grΘεματικά νέα

Νέα της HELEXPO
100 επιχειρήσεις στη Thessaly Expo, που πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα

100 επιχειρήσεις στη Thessaly Expo, που πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα


Πολυκλαδική και υπερτοπική έκθεση με στόχο τη στήριξη και ανάδειξη του επιχειρείν της περιοχής. Συνδιοργανωτές οι ΔΕΘ-Helexpo, Επιμελητήριο...


Δείτε θέμα και σχόλια