Thessaloniki Helexpo Forum: Ρευστότητα, Χρηματοδοτικά εργαλεία και ΕΣΠΑ

🕔17/09/2020 - 11:01:01

Στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία εν μέσω πανδημίας επικεντρώθηκε το τελευταίο πάνελ της ημέρας για το Thessaloniki Helexpo Forum, με θέμα «Ρευστότητα, Χρηματοδοτικά Εργαλεία και ΕΣΠΑ».

Ένα πλέγμα προγραμμάτων, δράσεων και παρεμβάσεων δημιούργησε από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση με σκοπό να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, όπως ανέφερε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης.

Πρώτο πρόγραμμα, ύψους 450 εκατ.ευρώ, ήταν αυτό της επιδότησης επιτοκίων των υφιστάμενων δανείων των επιχειρήσεων, στο οποίο εντάχθηκαν 30.000 επιχειρήσεις. Ακολούθησε η πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, με ενισχύσεις μικρού μεγέθους. Στην πρώτη και δεύτερη φάση ενισχύθηκαν 150.000 επιχειρήσεις με μέσο όρο επιδότησης τις 13.000 ευρώ. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσακίρης, έως τώρα το κόστος της δράσης αυτής ήταν κάτι λιγότερο από 2 δισ., εκ των οποίων το 1 δισ. είναι ΕΣΠΑ. Επίσης, μέσω του ΤΕΠΙΧ (κεφαλαίου κινήσεως) έλαβαν δάνεια 12.000 επιχειρήσεις, με τον μέσο όρο δανείου τα 140.000 ευρώ. Σχεδιάζεται μάλιστα και η τρίτη φάση -άλλες 6.000 επιχειρήσεις- για 850 εκατ.ευρώ. Την ίδια ώρα μέσω του Εγγυοδοτικού Ταμείου, 6.000 επιχειρήσεις έχουν λάβει δανειοδότηση, με μέσο όρο δανείου τις 300.000 ευρώ για τις μικρομεσαίες και τα 4,6 εκατ.ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο κ. Τσακίρης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως το νέο ΕΣΠΑ φαίνεται πως θα ανέλθει, μαζί με την εθνική συμμετοχή, λίγο χαμηλότερα από τα 24 δισ.ευρώ, έναντι των 21 δισ. ευρώ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

«Το βασικό πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι η ρευστότητα. Η κυβέρνηση όμως το αντιμετωπίζει ως πρόβλημα των ίδιων και όχι των εργαλείων χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος της χώρας» σημείωσε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας πως αυτό δείχνει την οικονομική πολιτική που θα ασκηθεί στο επόμενο διάστημα.

Το νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό και πιο ανταγωνιστικό, να υπάρξει πιο συγκεκριμένη διαχείριση και να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την αξιολόγηση των δράσεων, ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κ. Απόστολος Πάνας, τονίζοντας πως τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, ωστόσο το σημαντικό είναι να υπάρξει σαφής στόχευση από πλευράς Πολιτείας, για να διοχετευθούν στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας.

Τη δέσμευση των τραπεζών να στηρίξουν με κάθε τρόπο την ελληνική επιχειρηματικότητα και ειδικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, κ. Γιώργος Χατζηνικολάου, τονίζοντας μάλιστα ότι το τραπεζικό σύστημα κάνει κάθε προσπάθεια να διατηρήσει το μομέντουμ όπου είχε βρεθεί στην αρχή της χρονιάς.

«Ετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση του ΤΕΠΙΧ και τη δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού. Στόχος μας είναι να διοχευτεύσουμε πάνω από 13 δισ.ευρώ στην οικονομία μέχρι το τέλος του 2020 μέσα από αυτά τα προγράμματα. Συγκριμένα θα έρθουν 2,5 δισ.ευρώ από όλα τα ΤΕΠΙΧ και περίπου 11 δισ.ευρώ, μοχλευμένα, από τα εγγυοδοτικά Ι και ΙΙ. Και σε αυτά τα ποσά πρέπει να προστεθούν και αυτά που θα διαθέσει το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τους προγραμματισμούς του για το 2020. Εμείς υπολογίζουμε πως η συνολική ρευστότητα που θα πέσει στο σύστημα θα ξεπεράσει τα 18 δισ.ευρώ για το 2020» ανέφερε.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΣΒΕ, κ. Θανάσης Σαββάκης, τόνισε πως κυρίαρχο θέμα στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ θα

πρέπει να είναι η περιφερειακή ανάπτυξη και πως οι παθογένειες του παρελθόντος θα πρέπει να εκλείψουν. «Στο πλαίσιο αυτό Θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες στρατηγικές περιφερειακής ανάπτυξης» σημείωσε.

Στον σχεδιασμό ενός φιλόδοξου, αλλά ρεαλιστικού επενδυτικού προγράμματος, με στόχο να πριμοδοτηθεί η αγορά και να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Χάρης Λαμπρόπουλος. «Θέλουμε να συμβάλλουμε σε αυτό που ανέδειξε η πανδημία, στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με στόχους βιωσιμότητας και σταθερότερης αναπτυξιακής προοπτικής» τόνισε.

Τέλος η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κα Αθηνά Χατζηπέτρου, έκανε γνωστό πως αθροιστικά στην περιφέρεια της Μακεδονίας (τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας) έχει δοθεί μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας 1 δισ.ευρώ, σε 3.800 δάνεια, με μέσο όρο δανείου τις 260.000 ευρώ, ενώ όσον αφορά στη μεταποίηση έχουν δοθεί 1,2 δισ.ευρώ, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί 750 εκατ.ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια, στο επόμενο διάστημα η πλάστιγγα της χρηματοδότησης θα γείρει περισσότερο προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το πάνελ συντόνισε ο δημοσιογράφος, κ. Δημήτρης Διαμαντίδης.

Το site του Thessaloniki Helexpo Forum είναι το https://www.thessaloniki-helexpo-forum.gr/, από το οποίο προβάλλονται live streaming όλες οι εργασίες.

Υποστηρικτές του Thessaloniki Helexpo Forum είναι οι εταιρείες και φορείς: FRAPORT, BAYER, OMΙΛΟΣ KOSMOCAR, AEGEAN AIRLINES, ALUMIL, ΡΑΕ (ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ), GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, DELOITTE, ΟΛΘ, OTS, MAZARS, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΕΕΕ), ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΦΟΔΣΑ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ,

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ), ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΔΕΗ, WIND & ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ.

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.helexpo.grΠολιτικά άρθρα Μητσοτάκης: Εγώ ή το χάος

Γιάννης Μαγκριώτης

Μια πρώτη και εύκολη ερμηνεία βγαίνει από τις δημοσκοπήσεις , είναι η καλύτερη σχετικά αξιολόγηση απέναντι στους αντιπάλους του. Συνεπώς ο κ...

Δείτε όλο το άρθρο
Το δρομολόγιο των κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών και ο ύποπτος ρόλος της Τουρκίας

Γιούλα Ζαχιώτη— Associated Press Πώς η Ρωσία διακινεί λαθραία τα σιτηρά που έχει κλέψει από την Ουκρανία για να πληρώσει τον πόλεμο του Πούτιν. Το...

Δείτε όλο το άρθρο
Κοινή δήλωση ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου για την υποστήριξη του νέου επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη

SafaAlharathy Κοινή δήλωση των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου επανέλαβε την υποστήριξη του Ειδικού...

Δείτε όλο το άρθρο
Για τον Σταμάτη Κόκοτα

Για τον Σταμάτη Κόκοτα Γιώργος Βαρεμένος Κλείδωμα Άρθρου:  Free Έφηβος στην Αιτωλοακαρνανία, το να δεις από κοντά τον Σταμάτη Κόκοτα ήταν όνειρο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Alco για τον ALPHA (27-9-2022) Δημοσκόπηση της Alco για τον ALPHA. Προβάδισμα ΝΔ με 7,7 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (27-9-2022) Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1. Προβάδισμα ΝΔ με 8,7 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Beyond Summit: Βήμα βήμα χτίζεται  το ψηφιακό οικοδόμημα της χώρας

Beyond Summit: Βήμα βήμα χτίζεται το ψηφιακό οικοδόμημα της χώρας


Μεγάλο το ενδιαφέρον και η προσέλευση στις εκδηλώσεις των 5 stages της 2ης Beyond Στις συνεχείς επενδύσεις που προσελκύει η χώρα μας στο μέτωπο των...


Δείτε θέμα και σχόλια