Το οδοιπορικό στην «κόλαση» της Βαρυμπόμπης από εθελόντρια (ΒΙΝΤΕΟ&ΦΩΤΟΣ)

🕔12/08/2021 - 07:52:00

Την λένε Κατερίνα Ιωαννίδου. Είναι η εθελόντρια που «ρίχτηκε» στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη στην Ελλάδα. Αφού ολοκλήρωσε το μεγαλειώδες -κατά πολλούς- έργο της στο πύρινο μέτωπο ανακοίνωσε την αποχώρησή της. Περιγράφει πια τα γεγονότα του πύρινου εφιάλτη, όπως ακριβώς τα βίωσε, μέσα από τα μάτια ενός απλού ανθρώπου, που θεώρησε χρέος του να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο το φλεγόμενο θηρίο.

Διαβάστε επίσης: «Δεν άντεχα να βλέπω και να μην κάνω τίποτα» - Ήταν στο Μάτι και τώρα Εύβοια

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, έπρεπε να εγκαταλείψει το μέτωπο, αφού την καλούσε η εργασία της, ως πάροχος υπηρεσιών ασφαλείας και πρώτων βοηθειών σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, χρειαζόταν δηλαδή να επιστρέψει στην εξίσου σκληρή καθημερινότητά της. Τώρα, μετά την προσωπική της εμπειρία, έρχεται να μοιραστεί με τον κόσμο, μέσα από μία μακροσκελή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το... οδοιπορικό στην κόλαση της Βαρυμπόμπης.

Η ιστορία έχει ως εξής: Μαζί με την ομάδα της, συνολικά δέκα εθελοντές, κατευθύνθηκαν προς το μέτωπο της Βαρυμπόμπης, όπου διέσωσαν ζώα που είχαν χάσει τους ιδιοκτήτες του μέσα στους καπνούς. Όταν στη συνέχεια θέλησαν να φτάσουν στην Αυλώνα, όπου είχαν πληροφορίες για ένα καταφύγιο σκύλων που κινδύνευε, ξαφνικά κοντά στις Αφίδνες περικυκλώθηκαν από τις φλόγες...

Την συνέχεια αφηγείται η ίδια σε μια συγκλονιστική μαρτυρία. Διάσωση ζώων, τα αδιέξοδα και η αναμέτρηση με τις φλόγες, οι αναζωπυρώσεις, η αποπνικτική ατμόσφαιρα, οι καπνοί που της μουτζούρωναν το πρόσωπο, είναι μόνο μερικά από όσα περιλαμβάνει το «μενού» στο απόκοσμο οδοιπορικό της Βαρυμπόμπης. Διαβάστε την εφιαλτική ιστορία που έχει να αφηγηθεί από τις φωτιές η διασώστρια-«ηρωίδα», Κατερίνα Ιωαννίδου - Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες που δημοσίευσε:

«οδοιπορικό στα μέτωπα και περιγραφή της αποστολής μας εκεί Και αφού έφυγα από τα μέτωπα πια λόγο του ότι εργάζομαι και η εργασία μου είναι εξίσου σημαντική AmbuCare Life ασθενοφόρα που σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με ασθενής να σώσουμε ζωές... Εφόσον λοιπόν Πλέων έφυγα από εκεί λόγω εργασίας ήρθε η ώρα να ανεβάσω και εγώ τις φωτογραφίες και τα βίντεο από τα πύρινα μέτωπα που βρεθήκαμε και επιχειρήσαμε.

Τα βίντεο και οι φώτο είναι από το προσωπικό μου τηλέφωνο που κατά τα άλλα εγώ ήμουν διακοπές και δεν ήμουν καν στις φωτιές Σε κάποια από αυτά ακουγόμαστε που φωνάζουμε να φύγουν γιατί έπρεπε να εκκενώσουμε επειδή έφυγε η φωτιά αλλά ο κόσμος δεν έφευγε. Εκεί συναντήσαμε και τον ΗΡΩΑ ΕΘΕΛΟΝΤΉ Γιάννη Παπαντωνη ο οποίος είναι στην εθελοντική ομάδα δασοπροστασιας Αφίδνων.

Ας τα πάρουμε λιγάκι από την αρχή όμως..

Ξεκινήσαμε 4 εθελοντές από Αθήνα με κατεύθυνση προς Βαρυμπόμπη.

Εκεί βρεθήκαμε με άλλους έξι εθελοντές εκ των οποίων ο ένας ήταν ο οδηγός του φορτηγού που θα βάζαμε μέσα τα ζωάκια που θα βρίσκαμε ώστε να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο!

(Τα ονόματα τους δεν θα τα πω γιατί δεν γνωρίζω αν το επιθυμούν. Είμαστε όμως στο Facebook φίλοι και όταν δουν την δημοσίευση μπορούν να γράψουν εννοείται το όνομα τους ενώ θα αναφέρω των τεσσάρων που γνωρίζω ότι δεν έχουν πρόβλημα Ι.Χριστόφορος Βουλούκος Μανωλης Λαουδης Manos Pomonis Efi Mosxopoulou

Όταν βρεθήκαμε στην Βαρυμπόμπη ήμασταν συνεχώς σε επικοινωνία με την Maria Arkomani η οποία μας βοήθησε απίστευτα πολύ σε διάφορα προβλήματα που είχαμε σχετικά με την επικοινωνία ώστε να βρούμε και άλλους εθελοντές! Ο κόσμος καίγονταν και οι επικοινωνίες δεν ήταν πάντα εφικτές. Ευτυχώς η Μαρία ήταν συνεχώς στην γραμμή ώστε να μας διευκολύνει σε όλα τα θέματα!

Από την Βαρυμπόμπη ξεκινήσαμε κομβοϋ και ο προορισμός ήταν η Αυλώνα όπου και όπως όλα έδειχναν η φωτια κατευθυνόταν προς τα εκεί.

Είχαμε μιλήσει με την κυρία Ελένη η οποία μας είχε αναφέρει ότι κινδυνεύει ένα καταφύγιο με 65 σκυλιά μέσα επομένως έπρεπε να σπεύσουμε.

Την ίδια στιγμή έρχονταν από Αθήνα και άλλο ένα ημιφορτηγό για να πάρει όσα δεν θα χωράγανε στο δικό μας και όλοι μαζί πια θα τα μεταφέραμε σε ασφαλή τοποθεσία που είχαν οργανώσει για τα ζωάκια!

Όμως στον δρόμο στις Αφίδνες μας έκλεισε η φωτιά από παντού και ο μόνος δρόμος καθαρός ήταν από εκεί που ήρθαμε.

Έτσι μη θέλοντας να βάλομε σε κίνδυνο τους εθελοντές και το φορτηγό τους είπαμε να γυρίσουν πίσω εκεί όπου δεν υπήρχε φωτιά. (τουλάχιστον όχι ακόμα) Μείναμε πίσω 4 άτομα από εμάς και δύο πυροσβέστες με ένα όχημα.

Εκεί επιχειρήσαμε σε μια αρκετά μεγάλη εστία δεξιά και αριστερά του δρόμου και μετά από ώρα καταφέραμε και την σβήσαμε.

Ακριβώς από την πίσω πλευρά του δρόμου υπήρχε τεράστιο μέτωπο δίπλα από τις εγκαταστάσεις έκτακτης ανάγκης της πολιτικής προστασίας (νομίζω φαίνεται και στο βίντεο).

Μετά από πολύ κόπο των πυροσβεστών τέθηκε υπό έλεγχο.

Λίγο αργότερα και αφού δεν υπήρχε δρόμος για να συνεχίσουμε την πορεία μας προς το καταφύγιο γυρίσαμε προς τα πίσω και ανεβήκαμε στην Αγία τριάδος όπου το πύρινο μέτωπο ήταν μεγάλων διαστάσεων!!

Στο μεταξύ το φορτηγό από Αθήνα μέσω εθνικής κατάφερε και πήγε Αυλώνα και πήρε τα σκυλάκια!

Φτάνοντας στην Αγίας τριάδος Αφίδνες μιλήσαμε με τους εθελοντές που είχαν γυρίσει νωρίτερα πίσω και πήγαν σε σπίτι όπου είχε γίνει έκκληση από ανθρώπους πιο ήταν εγκλωβισμένα δύο σκυλιά σε κάποιου τύπου ανοιχτό υπόγειο.

Με την βοήθεια της αστυνομίας η ομάδα μας εκεί αντί για δύο σκυλιά διέσωσε 3 σκυλιά 2 άλογα και 20 κουνέλια.

Αφού οδηγήθηκαν σε ασφαλή μέρος διασώθηκαν αλλά δύο σκυλιά τα οποία έτρεχαν στον δρόμο.

Λίγο αργότερα λάβαμε ενημέρωση ότι στο διάζωμα στα διόδια Καπανδρίτιου υπήρχαν πολλά σκυλιά και η φωτιά ήταν κοντά τους και δίπλα από φιάλες προπανιου.

Πάλι η κυρία Maria arkomani επενέβη και έτσι στάλθηκαν πυροσβεστικά οχήματα και σώθηκαν και τα σκυλιά αυτά από ότι μας ενημέρωσαν. Πίσω στην Αγία τριάδος υπήρχε παράρτημα της κόλασης (φαίνεται και στο βίντεο)

Εκεί συναντήσαμε την Αλεξάνδρα και περίπου δέκα οχήματα και τα πληρώματα τους όπου έκαναν έργα κατάσβεσης και βοηθήσαμε στην κατάσβεση. Δυστυχώς όμως την ώρα που επιχειρούσαμε δόθηκε εντολή εκκένωσης καθώς η φωτιά ξέφυγε και μας κύκλωσε. Η μόνη διέξοδος ήταν προς τα πίσω. Ήμασταν εκεί ώρες και παρακαλούσαμε για υδροφόρες καθώς τα οχήματα είχαν ξεμείνει από νερό διότι τα μέτωπα ήταν πολλά και μεγάλα.

Την ώρα που κάναμε εκκένωση από την περιοχή εμείς γυρίσαμε πίσω για να πάρουμε κάποιους πολίτες που είχαν μείνει πίσω και δεν έφευγαν (επίσης φαίνεται στο βίντεο)

Η υδροφόρες δεν ήρθαν ποτέ.

Τα οχήματα και εμείς αποχωρήσαμε και ψάχναμε Κρουνους για πλήρωση.

Την ώρα που αποχωρούσαμε είδαμε ένα σκύλο Καυκάσου να τρέχει με την φωτιά πίσω του και τρέξαμε να τον πάρουμε.

Ακριβώς πίσω του αποκαμωμένος ο Γιάννης... Ο κηδεμόνας του ο εθελοντής πυροσβέστης Αφίδνων

. Μόλις είχε καεί το σπίτι του και το μόνο που κατάφερε να διασώσει ήταν ο Ερμης ο σκύλος του.

Δεν υπήρχε χώρος να τον πάρει και έτσι αναλάβαμε εμείς και κανονίσαμε να του τον παραδώσουμε αργότερα στην έδρα των εθελοντών. Όμως και πάλι η πυρκαγιά μας πρόλαβε και ανέκοψε τον δρόμο μας από τέσσερις πλευρές.

Δεν είχαμε που να πάμε έτσι αποφασίσαμε μέσω εθνικής οδού να κάνουμε κύκλο να ξανά μπούμε από Βαρυμπόμπη και να παραδώσουμε τον Ερμή στους εθελοντές που τα πήγαιναν στο ολυμπιακό χωριό και από εκεί έβρισκαν τους κηδεμόνες τους.

Παραδώσαμε τον Ερμή και ξεκινήσαμε πάλι για την Αγίας τριάδος όπου ήταν ένα από τα πολλά μεγάλα μέτωπα.

Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε.... Επιχειρήσεις κατάσβεσης από όλους μας, διασώσεις ζώων από όλους μας, μεταφορά προμηθειών από όλους μας, αποκαμωμένοι πυροσβέστες που όμως συνέχιζαν ακάθεκτοι την μάχη με την κόλαση!!!!!...

Σας κούρασα κάποιους ίσως και συγνώμη.

Έπρεπε όμως ένα μικρό έστω οδοιπορικό για νακαταλάβουν κάποιοι τι φρίκη αντιμετωπίσαμε!!!»

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Διαβάστε επίσης: Η σκηνή που συγκλόνισε Κύπριο εθελοντή διασώστη:«Είναι έτοιμος να καταρρεύσει»

 Δείτε όλο το άρθρο

★ Πηγή: http://www.sigmalive.com💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Νέα της HELEXPO
Ο κλάδος του κοσμήματος δίνει ραντεβού στο Σαλόνι της «KOSMIMA»  από τις 23-25 Οκτωβρίου  στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Ο κλάδος του κοσμήματος δίνει ραντεβού στο Σαλόνι της «KOSMIMA» από τις 23-25 Οκτωβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης


Ο λαμπερός κόσμος της «KOSMIMA» ανοίγει αύριο τις πύλες του στο περίπτερο 6 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και φέρνει κοντά τους...


Δείτε θέμα και σχόλια