«Μετωπική» σύγκρουση κυβέρνησης-Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

🕔08/06/2017 - 16:18

Σκληρή κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ ξέσπασε την Πέμπτη με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, σε δήλωσή του υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι «ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιδιώκει τη διαίρεση, το διχασμό και τελικά την οπισθοδρόμηση. Είναι κάτι που οφείλεται σε ιδεοληψία, αλλά και σε μια κοντόφθαλμη πολιτική στρατηγική». 

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ όχι μόνο απορρίπτει το νομοσχέδιο που «επαναφέρει τις χειρότερες παθογένειες του παρελθόντος», αλλά και ότι θα αγωνιστεί μαζί με την Πανεπιστημιακή κοινότητα ώστε να μην περιέλθουν σε αδιέξοδο τα πανεπιστήμια και υπονομευθεί το μέλλον των νέων της Ελλάδας. 

Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη έφερε αντιδράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, με τον υπουργό Παιδεία, Κ. Γαβρόγλου να κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «επέλεξε να δώσει έναν λάθος αγώνα σε ένα λάθος γήπεδο», ενώ για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι θλιβερό για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πουλάει τα ξέφτια της Μάργκαρετ Θάτσερ ως όραμα για το πανεπιστήμιο».

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Το κυβερνητικό σχέδιο νόμου για τα Πανεπιστήμια αποτελεί, δυστυχώς, ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς τα πίσω. Ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη να προχωρήσει μπροστά, όσο γίνεται πιο γρήγορα. 

» Το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Το μόνο που κάνει είναι να επαναφέρει τις χειρότερες παθογένειες του παρελθόντος. 

  • Πλήττει ευθέως το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων.
  • Ενισχύει τον συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία.
  • Καταργεί θεσμούς που συνέβαλαν στη λογοδοσία και τη διαφάνεια.
  • Υποβαθμίζει τα μεταπτυχιακά προγράμματα.
  • Αφαιρεί το κίνητρο διδασκαλίας.
  • Δυστυχώς, ενισχύει τον κομματισμό στα Πανεπιστήμια, με τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, και τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής πρυτανικών Αρχών.
  • Ξαναφέρνει μια παρωχημένη και επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που εξυπηρετεί όσους θέλουν να μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας.

» Η Παιδεία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο. Είναι χώρος που προσφέρεται για σύνθεση και συναινέσεις. Αντ’ αυτού, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει τη διαίρεση, το διχασμό και τελικά την οπισθοδρόμηση. 

» Είναι κάτι που οφείλεται σε ιδεοληψία, αλλά και σε μια κοντόφθαλμη πολιτική στρατηγική. 

» Μια στρατηγική χωρίς ορίζοντα. Δεν βλέπει ούτε τι γίνεται γύρω μας - πώς προχωρούν τα Πανεπιστήμια στις ευρωπαϊκές χώρες - ούτε τι έχουμε μπροστά μας, δηλαδή ποιες είναι οι απαιτήσεις του μέλλοντος, ώστε η χώρα να είναι ανταγωνιστική. 

» Η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί εναντίον αυτού του νομοσχεδίου, από κοινού με την ακαδημαϊκή κοινότητα. 

» Θα ενημερώσουμε τους πολίτες για το λάθος δρόμο, στον οποίο πάει να βάλει η Κυβέρνηση τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Παράλληλα, θα παρουσιάσουμε τις δικές μας προτάσεις. Ξέρουμε και τι πρέπει να γίνει και πώς θα το κάνουμε πραγματικότητα. 

» Τα Πανεπιστήμια αποτελούν εφαλτήριο για τους νέους. Δεν θα επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να τα παγιδεύσει σε αδιέξοδο. Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο».

 

Στην αντεπίθεση ο Κ. Γαβρόγλου

Αντιδρώντας στη δήλωση του πρόεδρου της ΝΔ, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να δώσει έναν λάθος αγώνα σε ένα λάθος γήπεδο. «Πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι η Παιδεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό» σημείωσε, υποστηρίζοντας πως οι δηλώσεις του αποκαλύπτουν την ευθεία ιδεολογική ταύτισή του – και συνεννόηση άραγε;- με τους Θεσμούς. «Γιατί ακριβώς τα ίδια ακούγαμε και αντιμετωπίσαμε στην διαπραγμάτευσή μας με τους θεσμούς, τουλάχιστον αυτούς τους πείσαμε» πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε, ειδικότερα, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίζεται έναν νόμο που ήταν προϊόν κομματικών μαγειρεμάτων και στην πράξη όχι μόνο απέτυχε, αλλά ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

«Δεν με εκπλήσσει η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη, αφού δημοσίως έχει αποκαλέσει ‘πελάτες’ μαθητές και φοιτητές, αποκαλύπτοντας το στυγνό νεοφιλελεύθερο πρότυπο για την εκπαίδευση» σημείωσε και υπερασπίστηκε τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως τόνισε, όχι μόνο δεν αποτελεί οπισθοδρόμηση, αλλά θεσπίζει κανόνες λειτουργίας, διαφάνειας και κυρίως ποιότητας, η έλλειψη των οποίων τα τελευταία χρόνια στραγγάλισε την ακαδημαϊκή κοινότητα, ενισχύει με πλήθος ρυθμίσεων το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων, αποδυναμώνοντας τον συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία που κυριαρχούσαν στους περισσότερους νόμους του παρελθόντος.

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε, επίσης, ότι με τις ρυθμίσεις για τα μεταπτυχιακά μπαίνει μια τάξη σε ό,τι αφορά τις αυθαίρετες κοστολογήσεις ορισμένων τμημάτων που αμαυρώνουν κάθε έννοια ακαδημαϊσμού και δίνεται η δυνατότητα της απόκτησης μεταπτυχιακού τίτλου σε όσους δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να τον αποκτήσουν. Αφήνοντας νέες αιχμές κατά του κ. Μητσοτάκη, είπε με νόημα πως «είναι κατανοητή η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ γιατί τα μέτρα αυτά δεν είναι νεοφιλελεύθερα, δηλαδή δεν υπακούουν στους νόμους της αγοράς».

Ανέφερε, επίσης, ότι με το νομοσχέδιο ενδυναμώνεται η αξία του ακαδημαϊκού ασύλου και τον πλουραλισμό στα ΑΕΙ «γιατί αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση στη χώρα μας και στην Ευρώπη, την οποία επικαλείται συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας».

«Το ότι έχει πρόβλημα με την επαναθέσπιση του ακαδημαϊκού ασύλου –αυτολεξεί στην ανακοίνωσή του- είναι κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό και επικίνδυνο» συμπλήρωσε ο υπουργός Παιδείας, επισημαίνοντας πως είναι στην ευθύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας και όσων την συναποτελούν να διαφυλάξουν τις αρχές της διαφάνειας, της ακαδημαϊκότητας και της Δημοκρατίας. 

Καταλήγοντας, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι συμφωνεί με τον κ. Μητσοτάκη ότι η Παιδεία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και προσφέρεται για σύνθεση και συναινέσεις. «Εάν όντως το εννοεί, πράγμα που δεν προκύπτει από τη δήλωσή του, τότε στα ζητήματα Δημοκρατίας και ακαδημαϊκότητας δεν υπάρχει περίπτωση να διαφωνήσουμε». 

 

ΣΥΡΙΖΑ: Πουλάει τα ξέφτια της Θάτσερ ως όραμα για το πανεπιστήμιο

Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη προκάλεσαν και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον κατηγόρησε πως έχει επιλέξει τον ρόλο του γραφείου τύπου του ΔΝΤ. 

«Αναλαμβάνοντας τον ρόλο του εκπροσώπου του Ταμείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να αποκαλέσει ‘οπισθοδρόμηση’ τον εκδημοκρατισμό των πανεπιστημίων, όπως και την απαλλαγή των μεταπτυχιακών φοιτητών από τα δίδακτρα», σημείωσε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος, «πίσω από το μίσος του κ. Μητσοτάκη για το δημόσιο πανεπιστήμιο κρύβεται η αγωνιώδης προσπάθειά του να προωθήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, είναι θλιβερό για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πουλάει τα ξέφτια της Μάργκαρετ Θάτσερ ως όραμα για το πανεπιστήμιο. «Η γνώση και η επιστήμη είναι κοινωνικά αγαθά, όχι εμπορεύματα για τα πανέρια», κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Πολύ μακριά από συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, είπε ο Μ. Βαρβιτσιώτης

21/02/2020 - 20:44 - «Είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία» εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης...

Νέες φωτογραφίες από τη Φρεγάτα "Ψαρά"με το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle

21/02/2020 - 20:10:25 -

Τροχαίο στη Γλυφάδα: Η στιγμή της παράσυρσης του 25χρονου μοτοσικλετιστή - Βίντεο-ντοκουμέντο

21/02/2020 - 20:04:18 -

Η Ελλάδα επιστρέφει στην καρδιά της Ευρώπης, λένε κυβερνητικές πηγές

21/02/2020 - 20:02 - Η Ελλάδα επιστρέφει στην καρδιά της Ευρώπης, συνομιλεί με όλους τους μεγάλους «παίκτες»...

Ρεάλ: Χειρουργήθηκε ο Ράντολφ πριν από τον Παναθηναϊκό

21/02/2020 - 19:54:09 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Λίγες μέρες μετά τον «πολιτικό σεισμό» της Θουριγγίας

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Το γεγονός είναι γνωστό: για πρώτη φορά μετά το τέλος του Τρίτου Ράιχ στη Γερμανία, ένας πρωθυπουργός κρατιδίου εκλέγεται με τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Τρεις εκθέσεις σε 4 ημέρες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα  από τη ΔΕΘ-Helexpo

Τρεις εκθέσεις σε 4 ημέρες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα από τη ΔΕΘ-Helexpo


Έρχονται Detrop Boutique, Artozyma και Athens International Jewellery Show με 625 συνολικά εκθέτες, 4.000 επιχειρηματικά «ραντεβού» και διεθνείς...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!