«Ναι» των φορέων στην εξαίρεση της αναστολής των προσλήψεων λόγω εκλογών

🕔13/03/2019 - 17:34

Οι φορείς εξέφρασαν ενώπιον της Βουλής τη γνώμη τους για τη σχεδιαζόμενη εξαίρεση από την αναστολή των προσλήψεων

Τη συμφωνία τους με τις εξαιρέσεις από την αναστολή των προσλήψεων, λόγω εκλογών, δήλωσαν η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΠ-ΟΤΑ, όπως δήλωσαν στη Βουλή κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών. Διαφορετική ήταν η αντιμετώπιση της ΚΕΔΕ, που δήλωσε ότι η αναστολή των προσλήψεων είναι ένα σοφό μέτρο που έχει θεσπιστεί για να μην γίνεται πολιτική εκμετάλλευση. Ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ πάντως δήλωσε σύμφωνος με την εξαίρεση από την αναστολή των προσλήψεων λόγω εκλογών, για την περίπτωση της πλήρωσης των θέσεων που έχουν περιληφθεί στην προκήρυξη 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ.

Είχε προηγηθεί διευκρινιστική ερώτηση από τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, αν η ΚΕΔΕ θέλει να πάει για μετά τον Σεπτέμβριο η κάλυψη των θέσεων της προκήρυξης 3Κ. Αιχμηρή ήταν η επισήμανση της ΑΔΕΔΥ προς την ΚΕΔΕ ότι «η Προκήρυξη 3Κ ήταν μια εμβληματική προκήρυξη, η οποία διασφαλίζει, σε ένα μεγάλο βαθμό, την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης τομέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και ακόμη ότι «δεν μπορεί οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση να γίνουν όμηροι μιας οιωνεί ή πραγματικής προεκλογικής περιόδου».

Την Τρίτη, οι βουλευτές της ΝΔ Μάκης Βορίδης και Γιώργος Γεωργαντάς ζήτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε παράταση συμβάσεων. «Σε παρατάσεις 17 μηνών το να δοθεί μια παράταση ακόμη 3 μηνών, το θεωρώ πάρα πολύ εύλογο και φυσιολογικό και δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο για τον οποίο δεν θέλετε να το κάνετε. Τι πιο φυσιολογικό να δοθεί άλλη μια τρίμηνη παράταση», είχε δηλώσει ο Γ. Γεωργαντάς.

«Βάλτε μπροστά, χρειαζόμαστε προσωπικό. SOS», είναι η φράση με την οποία ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός μετέφερε στη Βουλή τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες εξαιτίας της υστέρησης σε προσωπικό.

Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών δίνονται λύσεις, αποσαφηνίζονται γκρίζες διατάξεις του «Κλεισθένη» και ευχαρίστησε τον Α. Χαρίτση, διότι μετά από συνάντηση που είχε με την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ πήρε την πρωτοβουλία να δώσει λύσεις σε προβλήματα που είχαν δημιουργήσει διατάξεις του «Κλεισθένη».

Ανάμεσα σε όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ήταν και το ζήτημα των εξαιρέσεων από την αναστολή των προσλήψεων. «Το θέμα του προσωπικού είναι μείζον. Χρειαζόμαστε προσωπικό. Έχουμε ήδη εξαντλήσει το όριο λειτουργίας μας με το προσωπικό που έχουμε. Αν ήμασταν σε μια άλλη κατάσταση, θα λέγαμε ότι λειτουργούμε με προσωπικό ασφαλείας», είπε και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε προσωπικό. Είτε με κινητικότητα είτε με άλλες διαδικασίες χρειαζόμαστε προσωπικό [...] γιατί το κράτος πρέπει να επιτελικό αλλά πρέπει να είναι και λειτουργικό και αποτελεσματικό».

Όπως είπε, οι Περιφέρειες έχουν χάσει το 45% του προσωπικού, με διαδικασίες συνταξιοδότησης και μεταθέσεων και αυτό ενώ έχουν αυξηθεί οι αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Καραγιάννης, β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ αν και επισήμανε ότι οι δήμοι έχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και προσλήψεις έχουν να γίνουν εδώ και χρόνια, ιδίως εξειδικευμένου προσωπικού, είπε ότι η θέση της ΚΕΔΕ για τις εξαιρέσεις από την αναστολή των προσλήψεων λόγω εκλογών είναι πως η προηγούμενη αναστολή προσλήψεων ήταν σοφή και έγινε για ευνόητους λόγους, προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή πολιτική εκμετάλλευση κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Η θέση αυτή του αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ προκάλεσε την απορία του υπουργού Εσωτερικών. «Επειδή δεν κατανόησα πλήρως τη θέση σας: Είστε υπέρ της άρσης αναστολής των προσλήψεων για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη; Επίσης δεν κατανόησα ποια είναι η θέση της ΚΕΔΕ για την αύξηση του ορίου των συμβασιούχων σε 1.400. Είστε υπέρ ή κατά; Να ξέρω και εγώ πώς να τοποθετηθώ», διερωτήθηκε ο υπουργός.

«Θεωρώ ότι στη συγκεκριμένη στιγμή δεν χρειαζόταν να συμβεί αυτό. Η προσωπική μου άποψη είναι, και την καταθέτω», είπε ο κ. Καραγιάννης, για να του απαντήσει ο υπουργός πως η άποψη που αναζητείται είναι της ΚΕΔΕ. «Εκπροσωπώντας και την ΚΕΔΕ ναι...», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης και προσέθεσε: «Μέσα σε προεκλογική περίοδο δεν πρέπει να γίνονται προσλήψεις. Αυτό θεωρώ. Αυτή είναι η θέση μου». «Άρα λέτε για την προκήρυξη την 3Κ, μέχρι το Σεπτέμβριο να πάμε με τους προσωρινούς πίνακες. Και να μην κάνουμε οριστικές, μόνιμες προσλήψεις. Αυτό λέτε;», διερωτήθηκε εκ νέου ο κ. Χαρίτσης, για να του απαντήσει ο κ. Καραγιάννης: «Η 3Κ έχει μια διαφορετική διαδικασία. Η 3Κ είναι κάτι διαφορετικό να το ξεκαθαρίσουμε».

Την κάθετη διαφωνία με τον εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ διατύπωσε λίγο αργότερα ο Γιώργος Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής. «Η 3Κ είναι μια εμβληματική προκήρυξη η οποία διασφαλίζει σε ένα μεγάλο βαθμό την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης τομέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σέρνεται εδώ και δύο χρόνια. Πρέπει κάποια στιγμή αυτή η ιστορία να τελειώσει. Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση να γίνουν όμηροι μιας οιωνεί ή πραγματικής προεκλογικής περιόδου», είπε ο κ. Πετρόπουλος που -προφανώς- οδήγησε τον εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ να διευκρινίσει ότι «η 3Κ είναι μια διαφορετική διαδικασία».

Αναφερόμενος στις διατάξεις για τους σχολικούς φύλακες που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ υπογράμμισε ότι ορθώς επιστρέφουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλογιστούν ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν σε δυσχερέστατη θέση, οι οποίοι επί πολλούς μήνες, και χρόνια βρέθηκαν στη γκρίζα ζώνη της διαθεσιμότητας, χωρίς να έχουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Ο Μάρκος Δαρδαμάνης από την ΠΟΠ-ΟΤΑ είπε ότι το νομοσχέδιο, ιδίως στα εργασιακά, επιλύει προβλήματα χρόνων. «Ήταν καιρός να λυθεί το θέμα με τους εργαζόμενους του Προγράμματος “ Βοήθεια στο Σπίτι”, αν και παραμένει άλυτο το θέμα με τους εργαζόμενους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, οι οποίοι υπηρετούν επί πολλά χρόνια», είπε ο κ. Δαρδαμάνης και χαρακτήρισε θετική τη διάταξη με την οποία δίνεται στους σχολικούς φύλακες η δυνατότητα να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Επισήμανε όμως ότι πρέπει να λυθεί και το πρόβλημα που είχε ανακύψει με τη διαθεσιμότητά τους και την περικοπή των μισθών τους. Θετική χαρακτήρισε η Ομοσπονδία και την αύξηση του ορίου υπερωριών σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές και έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ο εκπρόσωπος της ΠΟΠ-ΟΤΑ συμφώνησε με τις εξαιρέσεις από την αναστολή των προσλήψεων και απηύθυνε παράκληση να προχωρήσουν τα αποτελέσματα της προκήρυξης 3Κ «γιατί υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους που αναμένουν τα αποτελέσματα».

Εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Σχολικών Φυλάκων ο Χρήστος Μπέλος ευχαρίστησε τον υπουργό Εσωτερικών επισημαίνοντας ότι ήταν διαχρονικό αίτημα να επιστρέψουν οι μεταταχθέντες σχολικοί φύλακες στις δουλειές τους. «Με το Ν. 4172/2013 καταργήθηκαν οι οργανικές μας θέσεις και μπήκαμε σε καθεστώς διαθεσιμότητας για 8 μήνες, με συνέπεια, άλλοι να απολυθούν και άλλοι να μεταφερθούν υποχρεωτικά στα νοσοκομεία», θύμισε ο εκπρόσωπος των Σχολικών Φυλάκων και επισήμανε ότι το 2015 αποκαταστάθηκαν αδικίες για τον πολύπαθο κλάδο των σχολικών φυλάκων, αφού η Βουλή ψήφισε διάταξη με την οποία επανασυστήνονται οι θέσεις των σχολικών φυλάκων. Όπως όμως ανέφερε, πολλοί δήμοι καλύπτονται πίσω από νόμο του 2012 και τους διαθέτουν σε άλλα καθήκοντα εκτός των σχολικών μονάδων.

Αργότερα, σε συνεδρίασή της, η ΚΕΔΕ εξέτασε τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν εκλογικά θέματα και τις προσλήψεις κατά τη προεκλογική περίοδο και με ομόφωνη απόφασή της ζήτησε την απρόσκοπτη συνέχιση όλων των προγραμματισμένων διαδικασιών πρόσληψης μόνιμου και εποχικού προσωπικού (ναυαγοσώστες, πυρασφάλεια κλπ) ακόμα και κατά την προεκλογική περίοδο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι οι διαδικασίες που αφορούν σε τέτοιες περιπτώσεις προσωπικού θα πρέπει να υλοποιηθούν ακόμα και ανήμερα των εκλογών, καθώς πρόκειται για ανάγκες των δήμων οι οποίες πρέπει να καλυφτούν το συντομότερο δυνατό.

«Η ΚΕΔΕ είναι με τους εργαζόμενους και δεν θα διαπραγματευτεί σε καμία περίπτωση να συνεχιστούν τα λειτουργικά προβλήματα στις υπηρεσίες μας. Για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Κυβέρνηση. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες ακόμα και αν είναι ανήμερα των εκλογών», επισήμανε ο κ Πατούλης.

Σχετικά με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ δήλωσε ότι δεν αποδέχεται και θεωρεί αντισυνταγματική την ύπαρξη διαφορετικής κάλπης για την εκλογή τοπικών συμβούλων.

Επίσης τα μέλη του δ.σ. της ΚΕΔΕ άσκησαν κριτική και στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει - τρεις μήνες πριν τις εκλογές - σε αλλαγές των γεωγραφικών ορίων σε ορισμένους δήμους. Και επισήμαναν τα προβλήματα με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι οι νεοσύστατοι δήμοι. Γι αυτό το λόγο η ΚΕΔΕ ζητεί να υπάρξει άμεσα ένα επιχειρησιακό σχέδιο, για την ομαλή μετάβαση υπηρεσιών, προσωπικού και εξοπλισμού στους νέους δήμους.

 

Α. Χαρίτσης: Πλήρως απομονωμένη η ΝΔ από τον αυτοδιοικητικό κόσμο

Η ΝΔ είναι πλήρως απομονωμένη πολιτικά από τον αυτοδιοικητικό κόσμο, ανέφερε ο Α. Χαρίτσης, λίγο μετά την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ για απρόσκοπτη συνέχιση όλων των προγραμματισμένων διαδικασιών πρόσληψης.

Κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή, ο κ. Χαρίτσης δήλωσε την ικανοποίησή του διότι η ΚΕΔΕ εξέδωσε την εν λόγω απόφαση, η οποία ανασκεύασε - όπως είπε - εν μέρει και την τοποθέτηση του εκπροσώπου της κατά την ακρόαση των φορέων στην πρωινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ γνωρίζουν καλά πως ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και πρώτου και δεύτερου βαθμού είναι υπέρμαχοι της προσπάθειας την οποία κάνει η κυβέρνηση να ενισχύσει με στοχευμένο, εξειδικευμένο προσωπικό τους δήμους και τις περιφέρειες σε όλη τη χώρα.

Με αφορμή την απόφαση της ΚΕΔΕ, ο Α. Χαρίτσης κάλεσε την ΝΔ, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, να υποστηρίζει την προσπάθεια για την στελέχωση της Αυτοδιοίκησης. «Μάλλον δεν έχετε πλήρη εικόνα για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ζούμε την αντίφαση, ενώ τις προηγούμενες δεκαετίες ο πάλαι ποτέ δικομματισμός προχωρούσε σε αθρόες προσλήψεις, με διαδικασίες διαβλητές με κομματικά κριτήρια και ρουσφετολογικό τρόπο, να έχει καταλήξει σήμερα η Αυτοδιοίκηση στο να αντιμετωπίζει μέσα στην κρίση, τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης. Ρουσφετολογικές προσλήψεις από την μία υποστελέχωση από την άλλη» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αυτή λέει «ναι» στις προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση. Ξεκαθάρισε δε ότι όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, θα είναι προσλήψεις που δεν τις αποφασίζει ο εκάστοτε υπουργός, παρά προσλήψεις οι οποίες προκύπτουν από τις ίδιες τις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης, προσλήψεις τις οποίες θέλουν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες.

«Όταν αυτή τη στιγμή υπάρχουν δήμοι, οι οποίοι δεν έχουν οικονομολόγο και δεν μπορούν να κλείσουν έναν ισολογισμό και τεχνικές υπηρεσίες χωρίς μηχανικό και δεν μπορούν να κάνουν μια μελέτη ώστε να επωφεληθούν από τα προγράμματα χρηματοδότησης, εμείς απαντούμε στο μεγάλο αυτό δομικό πρόβλημα της υποστελέχωσης» προσέθεσε.

«Πιστεύουμε ότι τα ζητήματα των ανταποδοτικών υπηρεσιών και της καθαριότητας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με προσωρινό προσωπικό, αλλά με μόνιμο προσωπικό διότι είναι θέμα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων και έχει να κάνει με την ορθή λειτουργία των υπηρεσιών των δήμων», είπε ο κ. Χαρίτσης, προσθέτοντας πως θα επιμείνει η κυβέρνηση στην προσπάθεια να υπάρξουν, και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, περισσότερες προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού σε δήμους και Περιφέρειες που τις θέλει όλη η Αυτοδιοίκηση.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Στα 510 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Κατέληξαν 20 ασθενείς

16/01/2021 - 17:58 - Στα 510 είναι τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που βρέθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, σύμφωνα...

Έκκληση για να μην υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα απηύθυνε ο Π. Σταμπουλίδης

16/01/2021 - 17:36 - Να μην σβήνουν τα SMS στο 13033, προκειμένου από Δευτέρα που ανοίγουν τα καταστήματα λιανικής...

Να μην υπάρξει καμία χαμένη δόση από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, είπε ο Μ. Θεμιστοκλέους

16/01/2021 - 17:07 - Για ανάγκη να μην υπάρξει καμία δόση χαμένη, όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού κάνει...

Ενδέχεται να παραταθούν οι αναστολές πληρωμών των υποχρεώσεων, είπε ο Χ. Σταϊκούρας

16/01/2021 - 13:36 - Ανοικτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το ενδεχόμενο να παραταθούν οι...

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στον εξωραϊσμό της πραγματικότητας, αντί για νέες προτάσεις, είπε ο Α. Χαρίτσης

16/01/2021 - 12:49 - «Αντί για νέες προτάσεις, είδαμε τον πρωθυπουργό να επιμένει στον εξωραϊσμό της...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Γιατί η Ελλάδα έχασε το “τρένο” της βιομηχανίας – Τι έκαναν οι Τούρκοι

Δημήτρης Μάρδας

Η Τουρκία δίνει προτεραιότητα δαπανώντας δισεκατομμύρια δολάρια στην αεροναυπηγική (ετοιμάζει για το 2023 μαχητικό αεροπλάνο δικό της, 5ης γενιάς),...

Δείτε όλο το άρθρο
Μέρκελ, Λαγκάρντ και ευρωπαϊκές τράπεζες γλύτωσαν τον Ερντογάν από τις κυρώσεις

Νότης Μαριάς

H προκλητική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καλύψει πλήρως τον Ερντογάν και με την καθοδήγηση της Μέρκελ να στείλει τις κυρώσεις κατά της...

Δείτε όλο το άρθρο
Γιατί τελικά διχάζεται η Αμερική;

Του Πιέρρου Ι. Τζανετάκου Σε μια έρευνα που έκαναν το 2015 δυο Αμερικανοί καθηγητές από τα πανεπιστήμια Στάνφορντ και Πρίνστον το βασικό σκεπτικό και...

Δείτε όλο το άρθρο
Οι ματωμένοι Γενάρηδες του 1942 – 1943 – 1944

Αναδρομή σε χρόνια μαύρα που τα σκέπαζε η κατοχή της χώρας μας, με θυσίες και ποταμούς αίματος, θα κάνουμε σήμερα, με στόχο τη διατήρηση της...

Δείτε όλο το άρθρο
H πανδημία ξεπεράστηκε και οι επιχειρήσεις πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν τις τράπεζες;

Παναγιώτης Αλεβιζάκης

Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης περί αποτελεσματικής στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων δεν επιβεβαιώνονται, μένουν απλές διακηρύξεις. Για να...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (17-12-2020) Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ. Προβάδισμα ΝΔ με 16%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (17-12-2020) Δημοσκόπηση της MRB. Προβάδισμα ΝΔ με 15%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής οικονομίας

Η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής οικονομίας


Καταλύτη για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας, εκθεσιακό κόμβο για την Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική...


Δείτε θέμα και σχόλια