«Απανωτά λάθη και αστοχίες» της κυβέρνησης για την πανδημία, λέει η Φ. Γεννηματά

🕔27/02/2021 - 19:50

«Ποτέ το ΚΙΝΑΛ δεν έφυγε από το ΠΑΣΟΚ» λέει για τα εσωκομματικά η πρόεδρος του Κινήματος

Για «απανωτά λάθη και αστοχίες της Κυβέρνησης» κάνει λόγο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πρωτινός Λόγος», της Πάτρας, λίγες ώρες πριν από τη δεύτερη διαδικτυακή συζήτηση του Κινήματος Αλλαγής, με στελέχη από την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα, τη προσεχή Δευτέρα το βράδυ.

Για την πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. «ο επιδημιολογικός χάρτης αναβοσβήνει στο κόκκινο, το ΕΣΥ πιέζεται ξανά, η αγορά και οι εργαζόμενοι ασφυκτιούν». Ειδικά για τις οικονομικές επιπτώσεις η κυρία Γεννηματά τονίζει πως οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής στηρίζουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους. «Είναι στοχευμένες και τεκμηριωμένες, ενώ καλύπτονται πλήρως στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δημοσίως δηλώσει ότι διαθέτει για την πανδημία, πάνω από 30 δισ. ευρώ», σημειώνει.

Στην ερώτηση εάν τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες στηρίχθηκαν οικονομικά επαρκώς από την Κυβέρνησή» απαντά:  
«Πάνω από την Ευρώπη και την Ελλάδα πλανάται το φάντασμα μιας νέας, επώδυνης και βαθιάς ύφεσης, με θύματα την εργασία, το κοινωνικό κράτος και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Όσους δηλαδή  πλήρωσαν το μάρμαρο και της πρόσφατης οικονομικής κρίσης. Η εργασία υποτιμάται, λιανεμπόριο και εστίαση είναι στην εντατική, παραγωγή και τουρισμός δεν αντέχουν, άλλη μια χαμένη σεζόν. Δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, δηλαδή, λογαριασμοί, φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις συσσωρεύονται και σπρώχνονται στο μέλλον. Η Νέα Δημοκρατία έχει απλώσει αποτελεσματικό  δίχτυ προστασίας μόνο για τους μεγάλους και αφήνει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στο ρόλο του φτωχού συγγενή. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι 589 μεγάλες επιχειρήσεις πήραν το 2020 5,3 δις ευρώ, ενώ 450.000 μικρές επιχειρήσεις μόνο 2,2 δις ευρώ και οι μισές από αυτές έμειναν έξω και από την πρόσφατη επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι τράπεζες αφέθηκαν ασύδοτες με τους πόρους του ΤΕΠΙΧ II και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, να χρηματοδοτήσουν τους καλούς τους πελάτες. Χάθηκαν ήδη 100.000 θέσεις εργασίας με τις αναστολές εργασίας και 350.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, μένουν χωρίς κανένα επίδομα».

Για τις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές

«Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια  εξωτερική απειλή με νέα χαρακτηριστικά κάτω από τις διαρκείς προκλήσεις του επεκτατικού αναθεωρητισμού της Τουρκίας. Προχωρά χωρίς  την δυναμική μιας νέας εθνικής στρατηγικής με ευθύνη της Κυβέρνησης. Ζητούσα επίμονα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να χαράξουμε την επικαιροποιημένη εθνική γραμμή και να αντιδράσουμε οργανωμένα και με σχέδιο απέναντι σε αυτή τη στρατηγική της Τουρκίας. Ο κ. Μητσοτάκης το αρνήθηκε. Περιορίζεται στην πολιτική κατευνασμού,  αμήχανής και εκ των υστέρων αντίδρασης στις προκλήσεις των γειτόνων μας. Όσο η χώρα δεν αναπτύσσει τη δική της επιθετική στρατηγική, δεν κλιμακώνει στόχους, δεν ενώνει τους έλληνες σε ένα άρρηκτο εθνικό μέτωπο, δεν θέτει τις αναγκαίες κόκκινες γραμμές, η νέο-οθωμανική επεκτατική στρατηγική της Άγκυρας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σε ότι αφορά τις διερευνητικές, εμείς θεωρούμε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η επανεκκίνηση τους.  Είναι προφανές όμως, ότι οι διερευνητικές δεν μπορεί να εξελίσσονται κάτω από το κλίμα συνεχιζόμενων Τουρκικών προκλήσεων. Με τελευταία πρόκληση την έξοδο του Τσεσμέ. Η Κυβέρνηση δεν φρόντισε να διασφαλίσει –ως όφειλε- από τους εταίρους μας, την δέσμευση της Τουρκίας να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες τουλάχιστον αυτή την περίοδο. Όταν τους προηγούμενους μήνες δεν παίρνονταν οι αποφάσεις που έπρεπε για σοβαρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ,ο Πρωθυπουργός δήλωνε ικανοποιημένος σε πολύ μεγάλο βαθμό κι αυτό κόστισε.
Γι’ αυτό λέμε αυτή η υποχωρητικότητα της ελληνικής πλευράς πρέπει να τελειώσει γιατί δεν οδηγεί στην αποτελεσματική υπεράσπιση των δικαίων μας» . 

Εσωκομματικές διεργασίες

Στην ερώτηση για τις εσωκομματικές εξελίξεις και εάν θα επέστρεφε το ΚΙΝΑΛ στο ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά απαντά:

«Ποτέ δεν φύγαμε από το ΠΑΣΟΚ για να χρειαστεί να επιστρέψουμε σε αυτό. Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη και το βασικό στήριγμα του Κινήματος Αλλαγής. Το έχω πει και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω: η άνοδος του Κινήματος Αλλαγής είναι προϋπόθεση για να δικαιωθεί το έργο του ΠΑΣΟΚ, που τόσο στοχοποιήθηκε για να ξεπλύνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τις δικές τους ευθύνες. Δεν υπάρχει επομένως κανένα δίλημμα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Κινήματος Αλλαγής. Υπάρχει μόνο η  συλλογική μας δέσμευση και προσπάθεια να κάνουμε πράξη τη νέα Αλλαγή, που αντλεί έμπνευση από την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στην πατρίδα και μπολιάζεται από τη δύναμη των ιδεών του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού για τολμηρές προοδευτικές, μεταρρυθμίσεις».

Οσον αφορά στην εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή ηγεσίας η Φώφη Γεννηματά επαναλαμβάνει ότι θα τηρηθεί πλήρως το καταστατικό και όσα προβλέπονται με την συζήτηση να ανοίγει οργανωμένα το φθινόπωρο.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής καταλογίζει στη κυβέρνηση της ΝΔ την πολιτική ευθύνη για τον διορισμό Λιγνάδη, που δυστυχώς δεν έχει αναληφθεί. «Εμείς θέλουμε να σταθούμε στην ουσία της υπόθεσης. Δεν θα ακολουθήσουμε στον κατήφορο της λάσπης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που από κοινού διολισθαίνουν με τρόπο αποκρουστικό, υποτάσσοντας την ουσία στο βωμό του μικροκομματικού τους κέρδους», επισημαίνει.

Εξίσου επικριτική είναι για την κυβερνητική επιλογή στη Παιδεία και τη ειδικότερα για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων, όπου υπογραμμίζει πως «σκόπιμα διασπά το μέτωπο της πλειοψηφίας που θέλει φύλαξη των πανεπιστημίων αλλά όχι αυτού του τύπου. Μετατρέπει το ερώτημα "φύλαξη ή ασυδοσία" στο "αστυνομία ή όχι αστυνομία"».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Το νέο έτος φέρνει εκλογές;

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι κρίσεις, που κυρίως επηρεάζουν την γνώμη των πολιτών για την κυβέρνηση και τα κόμματα , την τελευταία περίοδο, είναι η υγειονομική και η ακρίβεια...

Δείτε όλο το άρθρο
Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του γερμανικού πολεμικού ναυτικού, μετά τα σχόλια για Πούτιν και Κριμαία

Παραιτήθηκε, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, ο επικεφαλής του γερμανικού ναυτικού Schönbach μετά τα σχόλια που έκανε για τον Πούτιν, με αφορμή την...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο Κεμάλ, ο Βενιζέλος και το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας 1930

  Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ κρατώντας αγκαζέ ο ένας τη γυναίκα του άλλου, στη δεξίωση στην Αγκυρα, που ακολούθησε την υπογραφή...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάγκη για «κομματικά μοντέλα» με ενεργά μέλη και κοινωνικη αλληλοτροφοδότηση

Ανάγκη για «κομματικά μοντέλα» με ενεργά μέλη Χάρης Τσιόκας Κλείδωμα Άρθρου:  Free 1. Η αλλαγή των συνθηκών διαμορφώνει περιβάλλον κοινωνικής...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της GPO για το Powergame.gr (21-12-2021) Δημοσκόπηση της GPO για το powergame.gr. Προβάδισμα ΝΔ με 10,7 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Alco για το Open (20-12-2021) Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN. Προβάδισμα ΝΔ με 11,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Μετατίθενται χρονικά κατά έναν μήνα  Artozyma, Detrop Boutique και Freskon

Μετατίθενται χρονικά κατά έναν μήνα Artozyma, Detrop Boutique και Freskon


Τη χρονική μετάθεση των εκθέσεων Artozyma, Detrop Boutique και Freskon κατά έναν περίπου μήνα αποφάσισε η ΔΕΘ-Helexpo, με γνώμονα τη διαφύλαξη της...


Δείτε θέμα και σχόλια