«Καμπανάκι» για την κυβέρνηση δημοσκόπηση στη Β. Ελλάδα

🕔21/01/2021 - 12:42

Στη δημοσκόπηση “to the point”, σημαντική υποχώρηση του θετικού κλίματος

Έντονη αντιστροφή του πολιτικού κλίματος για την Κυβέρνηση στο «προπύργιό» της, στη Βόρεια Ελλάδα, καταγράφουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας ερευνών «To The Point», χωρίς να εισπράττει την αντίστοιχη φθορά, η αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρόκειται για το πολιτικό βαρόμετρο της εταιρείας για θέματα επικαιρότητας, το οποίο επαναλαμβάνεται ανά εξάμηνο. Διενήργησε στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, σε δείγμα 889 ατόμων, ηλικίας άνω των 17 ετών, στο διάστημα 7 έως 16 Ιανουαρίου.

Πρόθεση ψήφου

Συγκεκριμένα, ως προς την πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώσει τις προτιμήσεις του 36,3% των ερωτηθέντων και ο ΣΥΡΙΖΑ του 24,7% (διαφορά 11,6%). Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 4,7%, το ΚΚΕ με 4,3% και το ΜεΡΑ25 με 3%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 11,4%.

Στο δε ερώτημα “ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό της χώρας;” ο Κ. Μητσοτάκης λαμβάνει 26%, ο Αλ. Τσίπρας 17%, ενώ το 40% τους απορρίπτει και τους δύο.

 

Αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου

Για το έργο της κυβέρνησης στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας θετική γνώμη διατυπώνει το 29,7% των ερωτηθέντων και αρνητική το 32,1%, ενώ το 39,7% δεν το κρίνει ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.

Θετική γνώμη εκφράζει το 49,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 13,1% του ΣΥΡΙΖΑ, το 27% του ΚΙΝΑΛ και το 27,3% της Ελληνικής Λύσης. Αρνητική γνώμη εκφράζει το σύνολο των ψηφοφόρων του ΚΚΕ (100%), το 39% του ΣΥΡΙΖΑ, το 20,8% του ΚΙΝΑΛ, το 45,5% της Ελληνικής Λύσης, το 57,1% του ΜεΡΑ25, αλλά και το 10% της ΝΔ.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, σχετικά με τον Ιανουάριο του 2020 οι θετικές γνώμες έχουν υποχωρήσει κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες (ήταν 39,1%), ενώ έχουν αυξηθεί οι αρνητικές κατά πέντε μονάδες (ήταν 27,1%).

 

Πρόωρες εκλογές  

Οι πολίτες της Κ. Μακεδονίας τάσσονται κατά της διενέργειας πρόωρων εκλογών εντός του 2021. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα “εάν θα θέλατε να γίνουν εθνικές εκλογές μέσα στο 2021” το 61% απαντά αρνητικά έναντι 35% που το βλέπει θετικά.

Ανασχηματισμός

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός δεν φαίνεται να έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους πολίτες της Κ. Μακεδονίας καθώς μόνον το 13% εκφράζει θετική γνώμη έναντι 31% που εκφράζει αρνητική, αλλά και ενός 42% που δηλώνει αδιάφορο.

Πανδημία και οικονομικές επιπτώσεις

Οι πολίτες στο ερώτημα εάν πιστεύουν ότι εντός του 2021 θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, “σίγουρα ναι” και “μάλλον ναι” πιστεύει το 33%, “σίγουρα όχι” και “μάλλον όχι” το 66%.

Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι είναι οι πολίτες ως προς τα οικονομικά τους, τα προσωπικά και των οικογενειών τους καθώς μόλις το 2% προβλέπει βελτίωση, το 42% επιδείνωση, ενώ το 55% βλέπει σταθερότητα.

Παρόμοια εντύπωση υπάρχει και ως προς τη μεγάλη εικόνα, δηλαδή την οικονομική κατάσταση της χώρας για το 2021 καθώς το 67% προβλέπει χειροτέρευση και μόλις το 3% βελτίωση.

Άγνοια για τον εορτασμό του 1821

Σχετικά με τους εορτασμούς των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821, το 61% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει καν την ύπαρξη της επιτροπής που έχει συσταθεί για τον εορτασμό, έναντι 38% που τη γνωρίζει. Επίσης, μόλις το 1% γνωρίζει τις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει η εν λόγω επιτροπή έναντι του 85% που δηλώνει άγνοια.

Στο ερώτημα “ποιες αξίες πιστεύετε ότι κυρίως πρέπει να αναδείξει ο εορτασμός των διακοσίων χρόνων;” οι πολίτες απαντούν ελευθερία (59,5%), δημοκρατία (51,9%), ισότητα (31,1%) και δικαιοσύνη (21,1%).

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Στις Βρυξέλλες για θέματα ελευθεριών και διαφάνειας ο Α. Τσίπρας

28/09/2022 - 13:11 - Στις Βρυξέλλες σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, με ατζέντα...

Ευθείες βολές Ν. Ανδρουλάκη στον Γ.Γ του ΝΑΤΟ για τη στάση του «Πόντιου Πιλάτου» στα ελληνοτουρκικά

28/09/2022 - 13:07 - Μας προκαλεί εντύπωση που δεν βλέπετε τον ελέφαντα στο δωμάτιο! Πολλές φορές οι δηλώσεις σας...

Η Ελλάδα σε πολύ καλύτερη θέση, δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης στη σύνοδο του ΕΛΚ στην Κρήτη

28/09/2022 - 12:57 - Την προειδοποίηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται «μπροστά σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και ότι...

Η πλειοψηφία της Ε.Ε ζητά πλαφόν στην ανώτατη χονδρική τιμή φυσικού αερίου

28/09/2022 - 12:53 - «Σπουδαία νέα στον αγώνα κατά των υψηλών τιμών της ενέργειας! Η πλειοψηφία των 15 κρατών μελών...

Η κυβέρνηση κρύβει ότι οι φορολογούμενοι πληρώνουν τις επιδοτήσεις, λέει το ΠΑΣΟΚ

28/09/2022 - 12:50 - Κενά εκατοντάδων εκατομμυρίων που δίνονται στις επιδοτήσεις της κυβέρνησης δεν είναι από τις...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Μητσοτάκης: Εγώ ή το χάος

Γιάννης Μαγκριώτης

Μια πρώτη και εύκολη ερμηνεία βγαίνει από τις δημοσκοπήσεις , είναι η καλύτερη σχετικά αξιολόγηση απέναντι στους αντιπάλους του. Συνεπώς ο κ...

Δείτε όλο το άρθρο
Αεροσκάφη και πιλότοι του Κατάρ θα σταθμεύουν στην Τουρκία

Επιβεβαιώνεται η είδηση ότι το Κατάρ θα στείλει στην Τουρκία 36 αεροσκάφη και 250 στρατιωτικούς, πιλότους κλπ που θα στρατοπεδεύουν σε χώρους που θα...

Δείτε όλο το άρθρο
Θα οδηγήσει η Μελόνι σε αδιέξοδο την Ιταλία;

Ποια πολιτική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Μελόνι; Θα έχει ιδεολογικά ή ρεαλιστικά κριτήρια; Οι ίδιοι οι Ιταλοί βλέπουν την κατάσταση ψύχραιμα, εκτιμά...

Δείτε όλο το άρθρο
Πόσο πιθανός είναι ένας πυρηνικός πόλεμος

Οι απειλές του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων δεν θα έπρεπε να απορρίπτονται ως προσπάθειες εκφοβισμού, προειδοποιεί ο Βόλφγκανγκ Μουντσάου. Τα...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το Newsbomb.gr (7-9-2022) Δημοσκόπηση της MRB για το newsbomb.gr. Προβάδισμα ΝΔ με 6,4 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA (2-9-2022) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA. Προβάδισμα ΝΔ με 7,4 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Μεγάλο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον  για την πολυκλαδική έκθεση Thessaly Expo  που εγκαινιάζεται στις 7 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα

Μεγάλο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την πολυκλαδική έκθεση Thessaly Expo που εγκαινιάζεται στις 7 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα


Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την πολυκλαδική έκθεση Thessaly Expo, την οποία διοργανώνει από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου στην...


Δείτε θέμα και σχόλια