«Καμπανάκι» για την κυβέρνηση δημοσκόπηση στη Β. Ελλάδα

🕔21/01/2021 - 12:42

Στη δημοσκόπηση “to the point”, σημαντική υποχώρηση του θετικού κλίματος

Έντονη αντιστροφή του πολιτικού κλίματος για την Κυβέρνηση στο «προπύργιό» της, στη Βόρεια Ελλάδα, καταγράφουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας ερευνών «To The Point», χωρίς να εισπράττει την αντίστοιχη φθορά, η αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρόκειται για το πολιτικό βαρόμετρο της εταιρείας για θέματα επικαιρότητας, το οποίο επαναλαμβάνεται ανά εξάμηνο. Διενήργησε στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, σε δείγμα 889 ατόμων, ηλικίας άνω των 17 ετών, στο διάστημα 7 έως 16 Ιανουαρίου.

Πρόθεση ψήφου

Συγκεκριμένα, ως προς την πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώσει τις προτιμήσεις του 36,3% των ερωτηθέντων και ο ΣΥΡΙΖΑ του 24,7% (διαφορά 11,6%). Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 4,7%, το ΚΚΕ με 4,3% και το ΜεΡΑ25 με 3%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 11,4%.

Στο δε ερώτημα “ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό της χώρας;” ο Κ. Μητσοτάκης λαμβάνει 26%, ο Αλ. Τσίπρας 17%, ενώ το 40% τους απορρίπτει και τους δύο.

 

Αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου

Για το έργο της κυβέρνησης στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας θετική γνώμη διατυπώνει το 29,7% των ερωτηθέντων και αρνητική το 32,1%, ενώ το 39,7% δεν το κρίνει ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.

Θετική γνώμη εκφράζει το 49,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 13,1% του ΣΥΡΙΖΑ, το 27% του ΚΙΝΑΛ και το 27,3% της Ελληνικής Λύσης. Αρνητική γνώμη εκφράζει το σύνολο των ψηφοφόρων του ΚΚΕ (100%), το 39% του ΣΥΡΙΖΑ, το 20,8% του ΚΙΝΑΛ, το 45,5% της Ελληνικής Λύσης, το 57,1% του ΜεΡΑ25, αλλά και το 10% της ΝΔ.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, σχετικά με τον Ιανουάριο του 2020 οι θετικές γνώμες έχουν υποχωρήσει κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες (ήταν 39,1%), ενώ έχουν αυξηθεί οι αρνητικές κατά πέντε μονάδες (ήταν 27,1%).

 

Πρόωρες εκλογές  

Οι πολίτες της Κ. Μακεδονίας τάσσονται κατά της διενέργειας πρόωρων εκλογών εντός του 2021. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα “εάν θα θέλατε να γίνουν εθνικές εκλογές μέσα στο 2021” το 61% απαντά αρνητικά έναντι 35% που το βλέπει θετικά.

Ανασχηματισμός

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός δεν φαίνεται να έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους πολίτες της Κ. Μακεδονίας καθώς μόνον το 13% εκφράζει θετική γνώμη έναντι 31% που εκφράζει αρνητική, αλλά και ενός 42% που δηλώνει αδιάφορο.

Πανδημία και οικονομικές επιπτώσεις

Οι πολίτες στο ερώτημα εάν πιστεύουν ότι εντός του 2021 θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, “σίγουρα ναι” και “μάλλον ναι” πιστεύει το 33%, “σίγουρα όχι” και “μάλλον όχι” το 66%.

Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι είναι οι πολίτες ως προς τα οικονομικά τους, τα προσωπικά και των οικογενειών τους καθώς μόλις το 2% προβλέπει βελτίωση, το 42% επιδείνωση, ενώ το 55% βλέπει σταθερότητα.

Παρόμοια εντύπωση υπάρχει και ως προς τη μεγάλη εικόνα, δηλαδή την οικονομική κατάσταση της χώρας για το 2021 καθώς το 67% προβλέπει χειροτέρευση και μόλις το 3% βελτίωση.

Άγνοια για τον εορτασμό του 1821

Σχετικά με τους εορτασμούς των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821, το 61% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει καν την ύπαρξη της επιτροπής που έχει συσταθεί για τον εορτασμό, έναντι 38% που τη γνωρίζει. Επίσης, μόλις το 1% γνωρίζει τις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει η εν λόγω επιτροπή έναντι του 85% που δηλώνει άγνοια.

Στο ερώτημα “ποιες αξίες πιστεύετε ότι κυρίως πρέπει να αναδείξει ο εορτασμός των διακοσίων χρόνων;” οι πολίτες απαντούν ελευθερία (59,5%), δημοκρατία (51,9%), ισότητα (31,1%) και δικαιοσύνη (21,1%).

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (18-11-2021) Δημοσκόπηση της MRB για το STAR. Προβάδισμα ΝΔ με 9,8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (15-11-2021) Δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1. Προβάδισμα ΝΔ με 12,5%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo


Ενημερώθηκε για το σχέδιο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Τη σημασία της απόδοσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης τμήματος της...


Δείτε θέμα και σχόλια