«Όχι» στην καλλιέργεια διχασμού και εσωτερικών εχθρών ζήτησε ο Π. Σκουρλέτης

🕔10/03/2020 - 20:11

Κατάπτυστη η δήλωση του Σ. Πέτσα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Δούρειος Ίππος της Τουρκίας στην Ελλάδα, είπε ο Π. Σκουρλέτης

Την αξιοποίηση από την Ελλάδα, με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα, όλων των δυνατοτήτων και των μέσων που έχει, ώστε να διαχειριστεί κατά τον καλύτερο τρόπο το προσφυγικό, ζήτησε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ζήτησε τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ούτε μίλησε για τη χρήση «βέτο» στην ΕΕ, ούτε έθεσε θέμα κυρώσεων προς την Τουρκία.

Ταυτόχρονα ο κ. Σκουρλέτης είπε «όχι» στην καλλιέργεια διχασμού και την «κατασκευή εχθρών» στο εσωτερικό της χώρας χαρακτηρίζοντας ως «κατάπτυστη» τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «Δούρειος Ίππος» της Τουρκίας.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον κ. Σκουρλέτη και τη συμμετοχή του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Νίκου Τόσκα και των βουλευτών, Νατάσας Γκαρά (Έβρου) και Δημήτρη Χαρίτου (Ροδόπης), περιόδευσε στο νομό Έβρου και αμέσως μετά έδωσε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στις Καστανιές.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «χάθηκε μια άλλη ευκαιρία» για να τεθούν από τον κ. Μητσοτάκη τα ζητήματα έτσι όπως έπρεπε να τεθούν. Παρατήρησε δε πως κάποιοι από τους Ευρωπαίους εταίρους «βολεύονται» με τη σημερινή κατάσταση, ως προς το προσφυγικό και σημείωσε πως δεν αρκούν τα 700.000.000 ευρώ για να παίξει η Ελλάδα τον ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου».

Την ίδια στιγμή, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «χάνει χρόνο» και σημείωσε ως ενδεικτικό το γεγονός, ότι μόλις ανέλαβε κατάργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ύστερα από μήνες προχώρησε στην επανασύσταση του.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, ήταν «λάθος» η αναστολή υποδοχής αιτήσεων ασύλου. Όπως είπε, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου πριν εκδηλωθεί η κρίση στον Έβρο.

Αναφερόμενος δε σε όσα έγιναν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, έκανε λόγο για «οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά της Τουρκίας και προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού».

Επισήμανε ότι είναι «αυτονόητο το καθήκον των αρχών του ελληνικού κράτους ο έλεγχος και η φύλαξη των συνόρων», τονίζοντας, όμως, πως αυτό πρέπει να γίνεται από τους εντεταλμένους γι΄ αυτό το έργο. «Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του, αλλά πρέπει να γίνεται σεβαστή η αποστολή των εντεταλμένων αρχών», υπογράμμισε. Ο Στρατός, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έκαναν σωστά τη δουλειά τους, ο Στρατός κρίνει πότε χρειάζεται τη συνδρομή της Εθνοφυλακής και δεν μπορεί ο καθένας να παίρνει το νόμο στα χέρια του, σημείωσε.

Αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι από την αρχή ήταν νηφάλια, υπεύθυνη και εθνική, καθώς πρόταξε τη διεθνοποίηση του προβλήματος με την αξιοποίηση όλων των διπλωματικών μέσων της Ελλάδας και έθεσε ως προτεραιότητα την υπεράσπιση των διεθνών συνθηκών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διεθνούς νομιμότητας. Επιπλέον, κάλεσε την κυβέρνηση να μην κάνει ό,τι και ο Ερντογάν, δηλαδή να μην «εργαλειοποιήσει» το προσφυγικό για εσωτερικούς λόγους και σημείωσε: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτές τις διχαστικές φωνές, οι οποίες υποτιμούν την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης και προσπαθούν να ανακαλύψουν εσωτερικό εχθρό. Είναι ολισθηρός ο δρόμος του διχασμού. Θεωρούμε πως όταν η ΝΔ προσπαθεί να ισορροπήσει με την ακροδεξιά της συνιστώσα ή με ένα ακροδεξιό ακροατήριο, που η ίδια, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, δημιούργησε, ακολουθεί έναν επικίνδυνο δρόμο. Ο δρόμος της διασποράς του φόβου και της μισαλλοδοξίας είναι τοξικός, είναι επικίνδυνος και τελικά, με αυτή την έννοια αντιεθνικός».

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, 30.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα, 50.000 διαμοιράστηκαν σε χώρες της ΕΕ, 13.000 συνενώθηκαν με τις οικογένειες τους στη Γερμανία και 1.800 επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στον επαγγελματισμό του στρατού και της Αστυνομίας», δήλωσε ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας και σημείωσε πως «δεν βρισκόμαστε στο 1821 ή στο 1940 για να εμφανίζονται κάποιοι σε ρόλο Θεόδωρου Κολοκοτρώνη» καλώντας τους να σταματήσουν να μπλέκονται στα πόδια των Αρχών.

Υπάρχει σεβασμός στον πατριωτισμό των κατοίκων του Έβρου, είπε, επισημαίνοντας πως αυτή η ευαισθησία τους μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ορισμένους. Είπε, ακόμα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα «βάζει πλάτη» σε θετικές ενέργειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο προσφυγικό.

Για το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ με τον μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμο, είπε ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπήρξε σύμπτωση των προγραμμάτων τους και μεσολάβησε και μια κηδεία. Σημείωσε, ωστόσο, ότι έγιναν δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Άνθιμο και, όπως και με τον μητροπολίτη Δαμασκηνό, με τον οποίο συναντήθηκαν, συμφώνησαν στη παρέμβαση της Εκκλησίας για να υπάρξει νηφαλιότητα.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας είπε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε έργο στον Έβρο, χωρίς κάμερες και χωρίς προβολή και τόνισε πως κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες έλεγαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μην απεγκλωβίσουν τα νησιά από πρόσφυγες, αλλά αυτή αρνήθηκε διότι δεν ήθελε να γίνουν τα νησιά «μαύρη τρύπα».

Ο κ. Τόσκας υπενθύμισε ότι για πέντε χρόνια είχε υπηρετήσει στην εν λόγω περιοχή του Έβρου και στη σημερινή επίσκεψη είδε με χαρά συναδέλφους και φίλους του. «Όταν εγώ έφερνα, τότε, τα στρατιωτικά άρματα εδώ δεν υπήρχαν πολίτες με δίκαννα τριγύρω», παρατήρησε.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σοφλίου Παναγιώτη Καλακίκο, τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου-Ορεστιάδος-Σουφλίου Δαμασκηνό και επισκέφθηκε το τμήμα συνοριακής φύλαξης Φερών και το Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές, και ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε ικανοποίηση για την ενημέρωση που είχαν.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Τουρκική παραβατικότητα ζητά ο Αλ. Τσίπρας

11/08/2020 - 13:26 - Την αποτροπή του Oruc Reis με τον ίδιο τρόπο που έγινε το 2018, αλλά και τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου...

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές στην Εύβοια

10/08/2020 - 22:49 - Επίσκεψη στις περιοχές της Εύβοιας που επλήγησαν από την κακοκαιρία πραγματοποίησε κλιμάκιο...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με την εύκολη και διαρκή απαισιοδοξία. Ο Έλληνας υπουργός...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

Πάνω από 500.000 θύματα είχαν οι Ρομά κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη. Η επιλογή της 2 Αυγούστου και μάλιστα με πολλά χρόνια...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάλυση για Τουρκία: Αυτά που αλλάζουν μετά το Καστελλόριζο

Η επιλογή της Τουρκίας ν’ αναστείλει και ενδεχομένως να ματαιώσει το σχέδιο για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί ηχηρή...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ

Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ


Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας ξεπερνά κάθε οικονομική διάσταση και στο πλαίσιο αυτό η 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Σεπτέμβριο. Όμως ο...


Δείτε θέμα και σχόλια