Τι είναι, τι εξυπηρετεί το Wikileaks

🕔16/12/2010 - 23:33

Το Wikileaks δεν είναι παρά μια ιστοσελίδα που δημιούργησε το 2006 ο, κατά του Αμερικανούς  και αρκετούς άλλους, Αυστραλός «επικίνδυνος χάκερ» Τζούλιαν Ασάντζ και από το πουθενά απέκτησε πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα (της περιόδου 2006-2009) των μυστικών υπηρεσιών και της διπλωματίας των ΗΠΑ.

Ο Τζούλιαν Ασάντζ υπήρξε φυσικομαθηματικός, χάκερ και προγραμματιστής και το γεγονός ότι το Wikileaks ιδρύθηκε με στόχο την «δημοσιοποίηση απόρρητου υλικού» ασφαλώς δημιουργεί αρκετά ερωτήματα για τις σχέσεις που έχουν καλλιεργήσει ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα τα άκρως απόρρητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχαν κλαπεί και είχαν αποσταλεί στην ιστοσελίδα Wikileaks, η οποία τα μοιράστηκε με τις εφημερίδες New York Times και Guardian και το περιοδικό Der Spiegel.

Μετά από 30 χρόνια στη δημοσιογραφία μπορούμε να σας πούμε - και το υπογράφουμε - ότι όταν ακούτε για κάποιο αποκλειστικό θέμα ή κάποια αποκάλυψη να είστε βέβαιοι (όταν δεν πρόκειται για επί τόπου δημοσιογραφική έρευνα) ότι από πίσω υποκρύπτεται κάποια διαρροή. Κάποιος ή κάποιοι είχαν λόγους (ενίοτε ιδεαλιστικούς, συχνότερα συμφεροντολογικούς) να δώσουν τα στοιχεία που συνθέτουν την αποκάλυψη στον δημοσιογράφο ή στο Μέσον που αναδεικνύει το θέμα.

Όταν μάλιστα πρόκειται για πάνω από ένα εκατομμύριο απόρρητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της διπλωματίας των ΗΠΑ και άλλων χωρών, τότε χοντρές υποθέσεις κατασκοπείας και τεράστιων συμφερόντων είναι βέβαιο ότι κρύβονται από πίσω. Ποιοι; Κάθε υπόθεση πιθανή αλλά και μάταιη. Κινέζοι, Ρώσοι, μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εμπλεκόμενες σε εσωτερικές συγκρούσεις και πολλά άλλα σενάρια βλέπουν και θα δουν το φως της δημοσιότητας μέχρι να μάθουμε να ποτέ μάθουμε όλη την αλήθεια.

Το πιθανότερο είναι ότι το Wikileaks, εκουσίως ή ακουσίως, χρησιμοποιείται ως σύγχρονος Δούρειος ίππος σε αυτό τον πρωτοφανή κυβερνοπόλεμο μυστικών υπηρεσιών και συμφερόντων.

Και για να μην παρεξηγηθούμε, στο ερώτημα αν πρέπει οι δημοσιογράφοι ή τα ΜΜΕ κάθε είδους να δημοσιοποιούν τα προϊόντα διαρροών και ηθελημένων «αποκαλύψεων», ασυζητητί λέμε ΝΑΙ παρότι έχουμε απόλυτη επίγνωση των συμφερόντων που κατά κανόνα εξυπηρετούνται από αυτές.

Διαφορετικά η ειδησεογραφία και η δημοσιογραφία θα περιοριζόταν σε δελτία τύπου, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ προωθητικών ενεργειών. Σκάνδαλα ουδέποτε θα αποκαλύπτονταν και οι πολίτες ουδέποτε θα μάθαιναν όσα εκείνοι που διαχειρίζονται κάθε λογής εξουσία έχουν λόγους να αποκρύπτουν.

Από τα εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα που διαθέτει το Wikilwaks έχουν δημοσιοποιηθεί 1300, ενώ από τα 1385 έγγραφα που αφορούν την Ελλάδα έχουν δημοσιοποιηθεί τα 14.

To Wikileaks.org βρiσκόταν στη θέση 861 του παγκόσμιου ιστού, πριν διακοπεί η λειτουργία του, σύμφωνα με την alexa, στη θέση 363 στις ΗΠΑ, ενώ λινκ του υπήρχαν σε 4345 ιστοσελίδες και blogs. Η νέα διεύθυνσή του είναι www.wikileaks.info

 

 

Τι γράφεται για το WikiLeaks

Για να έχετε μία καλή εικόνα σχετικά με το πώς παρουσιάζεται το WikiLeaks στο διαδίκτυο δείτε τι γράφει η ιστοσελίδα www.menslounge.gr για:

«Το WikiLeaks είναι ένα site που έχει αναλάβει να βγάζει προς τα έξω καλά κρυμμένες αλήθειες, μυστικές συνομιλίες και συμφωνίες. Μάθε τώρα τα 5 πράγματα που διέρρευσαν για το ίδιο το WikiLeaks.

1) Το WikiLeaks δεν είναι wiki

Πρώτα απ' όλα το WikiLeaks δεν είναι Wiki. Σύμφωνα με τον Ward Cunningham ο οποίος είναι ο πρωτοπόρος αυτής της ιδέας των Wiki, ένα wiki θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε επιθυμεί να προσθέσει κάτι στο περιεχόμενο του, να προωθεί άλλα θέματα μέσω της χρήσης των hyperlinks και να βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχούς εξέλιξης. Όμως τίποτα απ' όλα αυτά δεν συμβαίνει στο WikiLeaks. Στην πραγματικότητα το WikiLeaks είναι όλα όσα δεν είναι ένα Wiki, δεδομένου ότι οι υποβολές που γίνονται υπόκεινται σε μια συντακτική διαδικασία και μορφοποιούνται για να είναι ευκολότερη η ανάγνωση τους. Γιατί τ' ονόμασαν λοιπόν WikiLeaks; Η απάντηση είναι πολύ απλή: οι δημιουργοί του site το είχαν στο μυαλό τους αρχικά ως Wiki αλλά στην πορεία δεν τους βγήκε.

2) Ο ιδρυτής του WikiLeaks ισχυρίζεται ότι έχει γλιτώσει από απόπειρες δολοφονίας.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Julian Assange είναι ένας 40 κάτι πρώην χάκερ με βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο στην Αυστραλία (για χακάρισμα στους υπολογιστές της κυβέρνησης) ο οποίος ακολουθεί ένα φαινομενικά παράνομο, διηπειρωτικό lifestyle, θυμίζοντας έναν κινούμενο στόχο. Ιστορίες που συχνά αφηγείται ο ίδιος, τον θέλουν να ξεφεύγει από τα χέρια εκπαιδευμένων commando που σκόπευαν να τον δολοφονήσουν για τη δημόσια αμηχανία που προκάλεσε το site του. Και παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει δημιουργήσει αρκετούς εχθρούς σε επικίνδυνα μέρη, η δημόσια εικόνα που βγάζει προς τα έξω δεν είναι αυτή ενός απλού αντιρομαντικού χάκερ υπολογιστών αλλά αυτή του πιο ενδιαφέροντα ανθρώπου στον κόσμο.

3) Το WikiLeak μοιράζεται τον ίδιο server με το Pirate Bay

Παρόλο που χρησιμοποιεί ιστοχώρους σ' όλη την υφήλιο, ο βασικός του server βρίσκεται στην Σουηδία και φιλοξενεί ταυτόχρονα το The Pirate Bay, το κακόφημο site που βοηθάει το μαζικό διαμοιρασμό των αρχείων bittorrent, που ουσιαστικά ορίζει τη διαμάχη που υπάρχει πάνω στην επέκταση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στην εποχή αυτή της πληροφορίας. Για το WikiLeaks αυτή η τοποθεσία δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς το site έχει πολύ καλό ιστορικό στην προστασία των ονομάτων των πηγών της, μια ανωνυμία που απολαμβάνει χάρη σ' ένα Σουηδικό νόμο που καταδικάζει την γνωστοποίηση των ανώνυμων πηγών.

4) Το WikiLeak λαμβάνει πάνω από 10.000 σελίδες «διαρροών» κάθε μέρα

Μπορεί η πρόσφατη δημοσίευση των 90.000 διαρροών να φαντάζει σαν μια τεράστια μαζική διαρροή αλλά στη πραγματικότητα όλα αυτά είναι δουλειά μιας μέρας για το WikiLeak. O Julian Assange έχει δηλώσει ότι καθημερινά δέχονται πάνω από 10.000 σελίδες με διαρροές. Και παρόλο που όλες οι διαρροές περνούν από έλεγχο ασφαλείας, στο τέλος όλες οι πληροφορίες έστω κι αν μερικές είναι αμφίβολες, ανεβαίνουν στο site.

5) Υποθέσεις θέλουν το WikiLeaks να συνεργάζεται με τη CIA

Το WikiLeaks διαρρέει πληροφορίες και καταγγέλλει κάποια γεγονότα. Όμως ποιος καταγγέλλει το WikiLeak; Το Cryptome.org το κάνει, το οποίο είναι δέκα χρόνια προγενέστερο του WikiLeak, διαθέτει ουσιαστική αξιοπιστία και βασίζεται στην ελευθερία του λόγου που κυριαρχεί στην Αμερική. Το site αυτό δημιουργήθηκε από δυο αρχιτέκτονες, τον John Young και Deborah Natsios. Ο δε Young δεν δίστασε να κριτικάρει τον δημιουργό του WikiLeaks και να ισχυριστεί ότι υπάρχουν δόλιες συνεργασίες με τα γραφεία της CIA».


http://www.menslounge.gr/hitech/texnologia/5_pragmata_pou_dierreusan_gia_to_wikileaks.html

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (30-9-2021) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 11.1%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (26-9-2021) Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα. Προβάδισμα ΝΔ με 11.4%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ο κλάδος του κοσμήματος δίνει ραντεβού στο Σαλόνι της «KOSMIMA»  από τις 23-25 Οκτωβρίου  στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Ο κλάδος του κοσμήματος δίνει ραντεβού στο Σαλόνι της «KOSMIMA» από τις 23-25 Οκτωβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης


Ο λαμπερός κόσμος της «KOSMIMA» ανοίγει αύριο τις πύλες του στο περίπτερο 6 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και φέρνει κοντά τους...


Δείτε θέμα και σχόλια