Τι είναι, τι εξυπηρετεί το Wikileaks

🕔16/12/2010 - 23:33

Το Wikileaks δεν είναι παρά μια ιστοσελίδα που δημιούργησε το 2006 ο, κατά του Αμερικανούς  και αρκετούς άλλους, Αυστραλός «επικίνδυνος χάκερ» Τζούλιαν Ασάντζ και από το πουθενά απέκτησε πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα (της περιόδου 2006-2009) των μυστικών υπηρεσιών και της διπλωματίας των ΗΠΑ.

Ο Τζούλιαν Ασάντζ υπήρξε φυσικομαθηματικός, χάκερ και προγραμματιστής και το γεγονός ότι το Wikileaks ιδρύθηκε με στόχο την «δημοσιοποίηση απόρρητου υλικού» ασφαλώς δημιουργεί αρκετά ερωτήματα για τις σχέσεις που έχουν καλλιεργήσει ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα τα άκρως απόρρητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχαν κλαπεί και είχαν αποσταλεί στην ιστοσελίδα Wikileaks, η οποία τα μοιράστηκε με τις εφημερίδες New York Times και Guardian και το περιοδικό Der Spiegel.

Μετά από 30 χρόνια στη δημοσιογραφία μπορούμε να σας πούμε - και το υπογράφουμε - ότι όταν ακούτε για κάποιο αποκλειστικό θέμα ή κάποια αποκάλυψη να είστε βέβαιοι (όταν δεν πρόκειται για επί τόπου δημοσιογραφική έρευνα) ότι από πίσω υποκρύπτεται κάποια διαρροή. Κάποιος ή κάποιοι είχαν λόγους (ενίοτε ιδεαλιστικούς, συχνότερα συμφεροντολογικούς) να δώσουν τα στοιχεία που συνθέτουν την αποκάλυψη στον δημοσιογράφο ή στο Μέσον που αναδεικνύει το θέμα.

Όταν μάλιστα πρόκειται για πάνω από ένα εκατομμύριο απόρρητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της διπλωματίας των ΗΠΑ και άλλων χωρών, τότε χοντρές υποθέσεις κατασκοπείας και τεράστιων συμφερόντων είναι βέβαιο ότι κρύβονται από πίσω. Ποιοι; Κάθε υπόθεση πιθανή αλλά και μάταιη. Κινέζοι, Ρώσοι, μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εμπλεκόμενες σε εσωτερικές συγκρούσεις και πολλά άλλα σενάρια βλέπουν και θα δουν το φως της δημοσιότητας μέχρι να μάθουμε να ποτέ μάθουμε όλη την αλήθεια.

Το πιθανότερο είναι ότι το Wikileaks, εκουσίως ή ακουσίως, χρησιμοποιείται ως σύγχρονος Δούρειος ίππος σε αυτό τον πρωτοφανή κυβερνοπόλεμο μυστικών υπηρεσιών και συμφερόντων.

Και για να μην παρεξηγηθούμε, στο ερώτημα αν πρέπει οι δημοσιογράφοι ή τα ΜΜΕ κάθε είδους να δημοσιοποιούν τα προϊόντα διαρροών και ηθελημένων «αποκαλύψεων», ασυζητητί λέμε ΝΑΙ παρότι έχουμε απόλυτη επίγνωση των συμφερόντων που κατά κανόνα εξυπηρετούνται από αυτές.

Διαφορετικά η ειδησεογραφία και η δημοσιογραφία θα περιοριζόταν σε δελτία τύπου, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ προωθητικών ενεργειών. Σκάνδαλα ουδέποτε θα αποκαλύπτονταν και οι πολίτες ουδέποτε θα μάθαιναν όσα εκείνοι που διαχειρίζονται κάθε λογής εξουσία έχουν λόγους να αποκρύπτουν.

Από τα εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα που διαθέτει το Wikilwaks έχουν δημοσιοποιηθεί 1300, ενώ από τα 1385 έγγραφα που αφορούν την Ελλάδα έχουν δημοσιοποιηθεί τα 14.

To Wikileaks.org βρiσκόταν στη θέση 861 του παγκόσμιου ιστού, πριν διακοπεί η λειτουργία του, σύμφωνα με την alexa, στη θέση 363 στις ΗΠΑ, ενώ λινκ του υπήρχαν σε 4345 ιστοσελίδες και blogs. Η νέα διεύθυνσή του είναι www.wikileaks.info

 

 

Τι γράφεται για το WikiLeaks

Για να έχετε μία καλή εικόνα σχετικά με το πώς παρουσιάζεται το WikiLeaks στο διαδίκτυο δείτε τι γράφει η ιστοσελίδα www.menslounge.gr για:

«Το WikiLeaks είναι ένα site που έχει αναλάβει να βγάζει προς τα έξω καλά κρυμμένες αλήθειες, μυστικές συνομιλίες και συμφωνίες. Μάθε τώρα τα 5 πράγματα που διέρρευσαν για το ίδιο το WikiLeaks.

1) Το WikiLeaks δεν είναι wiki

Πρώτα απ' όλα το WikiLeaks δεν είναι Wiki. Σύμφωνα με τον Ward Cunningham ο οποίος είναι ο πρωτοπόρος αυτής της ιδέας των Wiki, ένα wiki θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε επιθυμεί να προσθέσει κάτι στο περιεχόμενο του, να προωθεί άλλα θέματα μέσω της χρήσης των hyperlinks και να βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχούς εξέλιξης. Όμως τίποτα απ' όλα αυτά δεν συμβαίνει στο WikiLeaks. Στην πραγματικότητα το WikiLeaks είναι όλα όσα δεν είναι ένα Wiki, δεδομένου ότι οι υποβολές που γίνονται υπόκεινται σε μια συντακτική διαδικασία και μορφοποιούνται για να είναι ευκολότερη η ανάγνωση τους. Γιατί τ' ονόμασαν λοιπόν WikiLeaks; Η απάντηση είναι πολύ απλή: οι δημιουργοί του site το είχαν στο μυαλό τους αρχικά ως Wiki αλλά στην πορεία δεν τους βγήκε.

2) Ο ιδρυτής του WikiLeaks ισχυρίζεται ότι έχει γλιτώσει από απόπειρες δολοφονίας.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Julian Assange είναι ένας 40 κάτι πρώην χάκερ με βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο στην Αυστραλία (για χακάρισμα στους υπολογιστές της κυβέρνησης) ο οποίος ακολουθεί ένα φαινομενικά παράνομο, διηπειρωτικό lifestyle, θυμίζοντας έναν κινούμενο στόχο. Ιστορίες που συχνά αφηγείται ο ίδιος, τον θέλουν να ξεφεύγει από τα χέρια εκπαιδευμένων commando που σκόπευαν να τον δολοφονήσουν για τη δημόσια αμηχανία που προκάλεσε το site του. Και παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει δημιουργήσει αρκετούς εχθρούς σε επικίνδυνα μέρη, η δημόσια εικόνα που βγάζει προς τα έξω δεν είναι αυτή ενός απλού αντιρομαντικού χάκερ υπολογιστών αλλά αυτή του πιο ενδιαφέροντα ανθρώπου στον κόσμο.

3) Το WikiLeak μοιράζεται τον ίδιο server με το Pirate Bay

Παρόλο που χρησιμοποιεί ιστοχώρους σ' όλη την υφήλιο, ο βασικός του server βρίσκεται στην Σουηδία και φιλοξενεί ταυτόχρονα το The Pirate Bay, το κακόφημο site που βοηθάει το μαζικό διαμοιρασμό των αρχείων bittorrent, που ουσιαστικά ορίζει τη διαμάχη που υπάρχει πάνω στην επέκταση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στην εποχή αυτή της πληροφορίας. Για το WikiLeaks αυτή η τοποθεσία δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς το site έχει πολύ καλό ιστορικό στην προστασία των ονομάτων των πηγών της, μια ανωνυμία που απολαμβάνει χάρη σ' ένα Σουηδικό νόμο που καταδικάζει την γνωστοποίηση των ανώνυμων πηγών.

4) Το WikiLeak λαμβάνει πάνω από 10.000 σελίδες «διαρροών» κάθε μέρα

Μπορεί η πρόσφατη δημοσίευση των 90.000 διαρροών να φαντάζει σαν μια τεράστια μαζική διαρροή αλλά στη πραγματικότητα όλα αυτά είναι δουλειά μιας μέρας για το WikiLeak. O Julian Assange έχει δηλώσει ότι καθημερινά δέχονται πάνω από 10.000 σελίδες με διαρροές. Και παρόλο που όλες οι διαρροές περνούν από έλεγχο ασφαλείας, στο τέλος όλες οι πληροφορίες έστω κι αν μερικές είναι αμφίβολες, ανεβαίνουν στο site.

5) Υποθέσεις θέλουν το WikiLeaks να συνεργάζεται με τη CIA

Το WikiLeaks διαρρέει πληροφορίες και καταγγέλλει κάποια γεγονότα. Όμως ποιος καταγγέλλει το WikiLeak; Το Cryptome.org το κάνει, το οποίο είναι δέκα χρόνια προγενέστερο του WikiLeak, διαθέτει ουσιαστική αξιοπιστία και βασίζεται στην ελευθερία του λόγου που κυριαρχεί στην Αμερική. Το site αυτό δημιουργήθηκε από δυο αρχιτέκτονες, τον John Young και Deborah Natsios. Ο δε Young δεν δίστασε να κριτικάρει τον δημιουργό του WikiLeaks και να ισχυριστεί ότι υπάρχουν δόλιες συνεργασίες με τα γραφεία της CIA».


http://www.menslounge.gr/hitech/texnologia/5_pragmata_pou_dierreusan_gia_to_wikileaks.html

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικάΘεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τι δείχνουν πραγματικά οι δημοσκοπήσεις

Χρήστος Καψάλης

Το κύρος και η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων αμφισβητείται από πολλούς και όχι άδικα σε αρκετές των περιπτώσεων. Δεν είναι τυχαίο προφανώς ότι τα...

Δείτε όλο το άρθρο
Να προστατεύσουμε τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, να προωθήσουμε τον διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό

Λυδία Κονιόρδου

Όλοι συνειδητοποιούμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι:  Ή θα εξελιχθεί ή θα καταρρεύσει. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε...

Δείτε όλο το άρθρο
Δημόσια Υγεία και Δήμος Θεσσαλονίκης

Θανάσης Κομνής

Μια Ιστορική διαδρομή  της Υγείας Η αμφισβήτηση κατεστημένων ιδεών και αντιλήψεων στην ιατρική επιστήμη  έχει οδηγήσει κατά καιρούς σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο Σόλωνας, ο Κλεισθένης και η σημασία της ψήφου

Μάρνη Χατζηεμμανουήλ

Ο Σόλωνας, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας όταν επελέγη για να δώσει λύση στα προβλήματα της Αθήνας, μεταξύ όλων όσων άλλαξε ώστε να γίνει...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, η διακοπή της και η σχέση της με το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Δρ. Θεοχάρης Α. Ταντανάσης

Το δημογραφικό είναι το μέγιστο πρόβλημα της πατρίδας μας, αφορά την ύπαρξή μας, τα πάντα. Από τη μια πλευρά είναι η αδυναμία η αποφυγή από μέρους...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Innovation Metrisis Poll για τα Παραπολιτικά (24-5-2019) Σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές , καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Innovation Metrisis Poll που έγινε για την... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Έθνος (23-5-2019) Σκληρό «ντέρμπι» για τις ευρωεκλογές της Κυριακής προβλέπει δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research , που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
16η ΔΕΒΘ:Τέσσερις ημέρες, 500 εκδηλώσεις,  290 εκδότες, 300 συγγραφείς και 900 ομιλητές

16η ΔΕΒΘ:Τέσσερις ημέρες, 500 εκδηλώσεις, 290 εκδότες, 300 συγγραφείς και 900 ομιλητές


Στις 9 Μαΐου ξεκινά η μεγάλη «γιορτή» του βιβλίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης Τιμώμενες οι ισπανόφωνες χώρες Με 500 εκδηλώσεις, 290...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Ευρωεκλογές 2019: Νίκη-έκπληξη του Εργατικού Κόμματος δείχνουν τα exit polls στην Ολλανδία Ευρωεκλογές 2019: Νίκη-έκπληξη του Εργατικού Κόμματος...

Το Εργατικό Κόμμα της Ολλανδίας έρχεται πρώτο σε ψήφους στις εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη στη χώρα για...

Νέα Τεχνολογίας Μεγάλες ποσότητες νερού σε μορφή πάγου στον Άρη Μεγάλες ποσότητες νερού σε μορφή πάγου στον Άρη

Μεγάλες ποσότητες νερού σε μορφή πάγου στον Άρη Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν σημαντικά...

Κύπρος - Ειδήσεις ΠτΔ: Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών είναι μια πιο αποτελεσματική Ευρώπη ΠτΔ: Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών είναι μια πιο...

Μια πιο αποτελεσματική Ευρώπη είναι το διακύβευμα των Ευρωεκλογών, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας...

Ειδήσεις υγείας Τουλάχιστον 120.000 Έλληνες χρήζουν «Ανακουφιστικής Φροντίδας» - Την λαμβάνουν μόλις 600 Τουλάχιστον 120.000 Έλληνες χρήζουν «Ανακουφιστικής...

Τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος για την κατάρτιση «Εθνικής Στρατηγικής για την Ανακουφιστική Φροντίδα»...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Η πρώτη ανάρτηση της Σπυριδούλας μετά το τέλος του MasterChef - ΦΩΤΟ Η πρώτη ανάρτηση της Σπυριδούλας μετά το τέλος του...

H Σπυριδούλα Καραμπουτάκη μετά το τέλος του MasterChef έκανε την πρώτη της ανάρτηση στον προσωπικό της...

Νέα για αυτοκίνηση Τι σημαίνει η φροντίδα και ο σωστός καθαρισμός για το αυτοκίνητό σας Τι σημαίνει η φροντίδα και ο σωστός καθαρισμός για το...

Όσο απασχολημένοι και αν είστε, όσο και αν σας λείπει ο ελεύθερος χρόνος, δεν υπάρχει επαρκής δικαιολογία για...

Αγροτικά Νέα Με προϋπολογισμό ύψους 240 εκατ. ευρώ «τρέχει» η πρόσκληση για την Εξισωτική Αποζημίωση του έτους 2019 - Αιτήσεις έως 18/6 Με προϋπολογισμό ύψους 240 εκατ. ευρώ «τρέχει» η πρόσκληση...

Στα 240 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός για την εξισωτική αποζημίωση του έτους 2019 όπως αναφέρει...

Πολιτιστικά Νέα «Σιωπηλή Δολοφόνος»: Το εικονοκλαστικό ταξίδι του Χου Χσιάο Χσιέν «Σιωπηλή Δολοφόνος»: Το εικονοκλαστικό ταξίδι του Χου Χσιάο...

«Η Σιωπηλή Δολοφόνος»: Το σπάνιο φιλμ του Χου Χσιάο Χσιέν Γιώργος Ρούσσος Μετά από μία επταετή απουσία από τα...

Εκπαιδευτικά Νέα Χρυσό βραβείο στο Εργαστήριο Προσβασιμότητας και υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Χρυσό βραβείο στο Εργαστήριο Προσβασιμότητας και...

Την πρώτη θέση και το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Τριτοβάθμια Δημόσια Εκπαίδευση: Ειδικές Εκπαιδευτικές...

Τουρισμός - Ειδήσεις Συνεχίζεται η ισχυρή τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία  για την Ελλάδα Συνεχίζεται η ισχυρή τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία για την...

Αυξημένες έως και 15% είναι οι  προκρατήσεις στα οργανωμένα ταξίδια  των Ρώσων για την...

Επιστήμη - ειδήσεις Έρευνα: Τα μεγαλόσωμα ζώα του πλανήτη θα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί σε 100 χρόνια Έρευνα: Τα μεγαλόσωμα ζώα του πλανήτη θα έχουν σχεδόν...

Όλο και μικρότερα σε μέγεθος θα είναι τα πουλιά και τα θηλαστικά που θα επικρατήσουν στον πλανήτη μας στο...

Ξεχωριστές ειδήσεις Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το αίμα! (Βίντεο) Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το...

Η Ashleigh Muller από το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας πετάχτηκε κυριολεκτικά από το κρεβάτι της για να δει από...