«Το ΚΙΝΑΛ έστησε προοδευτικό ανάχωμα στον «νόμο και τάξη» της Δεξιάς», είπε η Φ. Γεννηματά

🕔09/07/2020 - 17:15

Η ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή για το νομοσχέδιο περί συναθροίσεων

Το Κίνημα Αλλαγής απέτρεψε με την παρέμβασή του και τις προτάσεις του «διατάξεις της ντροπής, αντιδημοκρατικές  και επικίνδυνες, διατάξεις από το χρονοντούλαπο της βαθιάς δεξιάς» και «τυφώνα για τα δικαιώματα» που εισηγήθηκε η κυβέρνηση. «Ξανάγραψε» το νομοσχέδιο «εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα με θεσμικές εγγυήσεις» και στήνοντας «προοδευτικό ανάχωμα στο δόγμα «νόμος και τάξη» της δεξιάς. Την άποψη αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής.

Η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει το νομοσχέδιο διότι αποτελεί και δική του εκτίμηση ότι πρέπει να υπάρξουν κανόνες στην οργάνωση των διαδηλώσεων, αλλά θα καταψηφίσει το άρθρο για την αστική ευθύνη του διοργανωτή της συγκέντρωσης αν δεν αλλάξει και γι΄αυτό κατέθεσε τροπολογία το ΚΙΝΑΛ.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα απαντώντας σε όσα είπε ο ίδιος στη Βουλή και παρουσίασε αναλυτικά τις αλλαγές που πέτυχε στη διάσωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στο νομοσχέδιο.

Έπρεπε να μπουν κανόνες στις διαδηλώσεις

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε πως «εδώ και αρκετά χρόνια η παράταξη μας αναγνώριζε την ανάγκη να μπουν κανόνες στην οργάνωση των διαδηλώσεων. Είχαν αναληφθεί σχετικές πρωτοβουλίες και το 2001 και το 2011 που για διάφορους λόγους δεν τελεσφόρησαν.  Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο που δεν θα  καταστρατηγεί το δικαίωμα των πολιτών, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των κινημάτων  στην διαμαρτυρία και την διεκδίκηση των αιτημάτων τους.  Ένα πλαίσιο  δηλαδή που θα προστατεύει τα δικαιώματα , την κυκλοφορία και την περιουσία  των πολιτών στο κέντρο των πόλεων από την ασυδοσία  και το μπάχαλο χωρίς αυταρχισμό και αυθαιρεσία. 
Το  νομοσχέδιο που μας φέρατε μόνο τέτοιο πλαίσιο δεν δημιουργούσε. Αυταρχισμό προωθούσε. Δεν περιείχε καμία θεσμική εγγύηση για να μπορεί κάθε Έλληνας και Ελληνίδα να εκφράζει την διαμαρτυρία του ελεύθερα και δημοκρατικά. 
Και μπροστά στον κίνδυνο να ψηφιστεί ως έχει και να εφαρμοστεί, κάναμε μια επιλογή. 
Αντί με ένα  εύκολο “ΌΧΙ” να σας δώσουμε ουσιαστικά λευκή επιταγή, όπως ο κ. Τσίπρας και άλλοι, αποφασίσαμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων». 
Αλλάξαμε ριζικά  το αντιδημοκρατικό Νομοσχέδιο σας. Στην ουσία, το ξαναγράψαμε με δημοκρατικό μελάνι. Το φέραμε μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο. Διασώσαμε το δικαίωμα στη συνάθροιση και στην διαδήλωση. Αφαιρέσαμε από εσάς και τον κ. Τσίπρα τη δυνατότητα να πολώσετε ξανά το κλίμα, να διαιρέσετε την κοινωνία. 
Είναι ξεκάθαρο ότι έχετε επιλέξει τη σύγκρουση. 
Γι’ αυτό και τα γνωστά τρολ φρόντισαν να μας στολίσουν ξανά αυτές τις ημέρες. Επειδή τους αφαιρέσαμε τη χαρά της σύγκρουσης και του μονοπωλίου της κοινωνικής ευαισθησίας, που τόσο αυτάρεσκα εκδηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οι καιροί άλλαξαν. 
Και τέλος αντιπαρατέθηκαν δυο λογικές:  
Από την μια η αντίληψη της ΝΔ ότι «δεν έχει ανάγκη κανέναν», και με την κυβερνητική πλειοψηφία θα περάσει την ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση «ως έχει». 
Από την άλλη η αντίληψη του Κινήματος Αλλαγής, που κατέστησε σαφές ότι αυτές οι διχαστικές αντιλήψεις είναι επικίνδυνες για τη Δημοκρατία και δεν θα περάσουν. 
Τελικά κέρδισαν οι πολίτες και η Δημοκρατία».


Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την αλλαγή του νομοσχεδίου


1.Αντί να απαγορεύεται η διαδήλωση μόνο με απόφαση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής με μόνη την απλή γνώμη των δημάρχων, εμείς απαιτήσαμε ως αναγκαία προϋπόθεση και σύμφωνη απόφαση εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας. Αυτό δηλαδή που είχε κάνει και το ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση του 1975 με την εμβληματική φυσιογνωμία του καθηγητή Γεώργιου Αλέξανδρου Μαγκάκη, φοβούμενο ένα αστυνομοκρατούμενο δεξιό κράτος. Σε όσους, έχουν διαφορετική άποψη ή θεωρούν ότι η σημερινή μας στάση δεν στηρίζεται  στις αξίες και την ιστορία μας, θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ είχε υποβάλει αντισχέδιο Συντάγματος τότε, προσπαθώντας να βελτιώσει τη ρύθμιση των συναθροίσεων. Και προέβλεψε τότε την παρέμβαση Εισαγγελέα στο θέμα της απαγόρευσης. 
Μετά από δική μας πρόταση, προβλέπεται πλέον η σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Πρωτοδικών.
2.Αντί η διάλυση συνάθροισης να αποφασίζεται μονομερώς από τις αστυνομικές αρχές, ζητήσαμε οπωσδήποτε να είναι παρών και να απαιτείται και  η έγκριση του εισαγγελέα. Όχι απλά να ενημερώνεται εκ των υστέρων από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, όπως προβλεπόταν από το νομοσχέδιο του Υπουργείου.  
Μετά από δική μας πρόταση, προστέθηκε και η «σύμφωνη γνώμη του παριστάμενου εισαγγελέα πρωτοδικών».
3.Ζητήσαμε την απόσυρση εδώ και τώρα του ιδιώνυμου αδικήματος που προέβλεπε ποινή φυλάκισης στον καθένα που συμμετέχει σε απαγορευμένη διαδήλωση ή δεν αποχωρεί όταν νομίμως διαλύεται μια συνάθροιση σε εξέλιξη.
Μετά από δική μας πρόταση, οι διατάξεις αυτές απαλείφονται.
4. Αυθόρμητη συνάθροιση: Στο αρχικό νομοσχέδιο οι αυθόρμητες συναθροίσεις κατά κανόνα απαγορεύονταν και για να επιτραπούν ήταν απαραίτητη ειδική απόφαση. Μετά από δική μας πρόταση, η αυθόρμητη συνάθροιση επιτρέπεται και μόνο κατ’ εξαίρεση μπορεί να απαγορευθεί αν απειλείται η δημόσια ασφάλεια και μετά από ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα πρωτοδικών. 
Γιατί, σε μια πραγματικότητα όπου πολλά αιτήματα και διεκδικήσεις οργανώνονται πλέον μέσω Διαδικτύου και χιλιάδες πολίτες κινητοποιούνται αυθόρμητα , θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου η Πολιτεία να κρατά τον πέλεκυ της απαγόρευσης. 
Στην τελευταία συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η Κυβέρνηση δέχτηκε σχεδόν το σύνολο των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής.
Το σημαντικό είναι ότι πλέον ο νόμος ρυθμίζει και προστατεύει το δικαίωμα στη διαδήλωση με τις θεσμικές εγγυήσεις που εμείς επιβάλαμε και αυτό στηρίζουμε.

Έρχομαι τώρα στο κρίσιμο θέμα της αστικής ευθύνης του  διοργανωτή: Το Κίνημα Αλλαγής, ζητά να αποσυρθεί η διάταξη για την αστική ευθύνη των διοργανωτών της διαδήλωσης, που καλούνται να αποδείξουν οι ίδιοι ότι είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα περιφρούρησης. Προς τον σκοπό αυτό κατατέθηκε από το ΚΙΝΑΛ και τροπολογία που καταργεί την αδικαιολόγητη αυτή ρύθμιση. Επιφανείς  συνταγματολόγοι, πρώην δικαστικοί, αλλά και η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής,  επιχειρηματολογούν ότι η ατομική ευθύνη κάθε συμμετέχοντα σε μια διαδήλωση, συγκρούεται με την συλλογική ευθύνη που μπορεί να έχει ο οργανωτής. Ότι δηλαδή δεν μπορεί πρακτικά ο υπεύθυνος της διαδήλωσης να ευθύνεται για την παραβατική συμπεριφορά κάποιου που συμμετέχει στην πορεία. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορείτε να αγνοήσετε, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που η χώρα μας αναλαμβάνει την Προεδρία. 
Εμείς θα καταψηφίσουμε το άρθρο και θα ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία για να αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους». 
Και τέλος ζητάμε  να αποσύρετε άλλον έναν περιορισμό, αυτόν  της 24ωρης προθεσμίας της δικαστικής αρχής να συμφωνήσει με την απαγόρευση. Στην περίπτωση που ο δικαστής συμφωνεί με την απαγόρευση της πορείας, οφείλει να το κάνει αυτό γραπτά. Αν δεν το κάνει η διαδήλωση θα πρέπει να πραγματοποιείται κανονικά».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Φώφη Γεννηματά απάντησε με σφοδρότητα στις κατηγορίες που της απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής. «Το κοινωνικό συμβόλαιο στην Ελλάδα γράφηκε από τη προοδευτική παράταξη και τον Ανδρέα Παπανδρέου, το πολεμήσατε χρησιμοποιώντας το παρακράτος της Δεξιάς κι αυτό είναι ντροπή», τόνισε η κ. Γεννηματά.

«Δεν είναι ντροπή να συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας της χώρας. Η παράταξή μας έβαλε πλάτη για να σωθεί. Βάλαμε πλάτη και το 2015 όταν τα κάνατε θάλασσα κ. Τσίπρα. Ντροπή είναι να κυβερνάς με την Ακροδεξιά και να  την ενσωματώνεις. Αφού κυβερνήσατε με τον αδελφό Καμμένο φέρατε την απλή αναλογική λέγοντας ότι δεν θα συνεργαστείτε με κανένα κόμμα. Θέλατε ακυβερνησία. Η χώρα θέλει προοδευτική διακυβέρνηση και το μέλλον της είναι στο Κίνημα Αλλαγής».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

Πάνω από 500.000 θύματα είχαν οι Ρομά κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη. Η επιλογή της 2 Αυγούστου και μάλιστα με πολλά χρόνια...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάλυση για Τουρκία: Αυτά που αλλάζουν μετά το Καστελλόριζο

Η επιλογή της Τουρκίας ν’ αναστείλει και ενδεχομένως να ματαιώσει το σχέδιο για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί ηχηρή...

Δείτε όλο το άρθρο
Με οδηγό την παράδοση σε ένα σπίτι του 1900 (pic)

του Νάσου Μπράτσου Σε άλλες εποχές μας «ταξιδεύει» η απολύτως επιτυχημένη προσπάθεια αναβίωσης ενός παλιού παραδοσιακού σπιτιού της Ικαρίας με τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου

«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου


“Ψήφο εμπιστοσύνης” από τους 23 φορείς που απαρτίζουν το Technology Forum απέσπασε η πρώτη Διεθνής Εκθεσιακή Πλατφόρμα Ψηφιακής Τεχνολογίας και...


Δείτε θέμα και σχόλια