Υπέρ του WIKIleaks OHE, Πούτιν, Λούλα και οι "Anonymous"

🕔16/12/2010 - 23:45

Οι κυβερνήσεις και οι ιδιώτες που προσπαθούν να μπλοκάρουν το Wikileaks «πιθανόν παραβιάζουν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης», προειδοποίησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Υποστήριξη στο Wikileaks εξέφρασαν με δήλωσή τους ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν και ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα οι οποίοι με δηλώσεις τους τόνισαν ότι οι επιθέσεις που δέχεται το Wikileaks δεν δείχνουν σεβασμό στην ελευθερία διακίνησης πληροφοριών και ειδήσεων.

Αλλά ο βασικότερος υποστηρικτής του wikileaks είναι μία ομάδα χάκερς και gamers με την ονομασία "Anonymous" οι οποίοι με διαδικτυακές αντεπιθέσεις υπερασπίζονται, όπως λένε, όχι το περιεχόμενο των αποκαλύψεων του wikileaks αλλά την ελευθερία του διαδικτύου, αρνούμενοι την δυνατότητα κυβερνητικών οργανισμών και ισχυρών εταιρειών να επεμβαίνουν στο internet, ως ιδιοκτήτες οι διαχειριστές του.

Δείτε τι γράφουν στο www.deasy.gr για τους "Anonymous" τον διαδικτυακό του πόλεμο και τη συγκέντωση υπογραφών υποστήριξης οι Φανούρης Δρακάκης και Fotis Anton:

To wikileaks «προκαλεί» κυβερνοπόλεμο

Μια ομάδα C εξελίσσονται σε σταυροφόρους της υπεράσπισης της ελευθερίας στο Internet.

Την ομάδα-οργάνωση "Anonymous" ίσως να την γνώριζαν λίγοι μέχρι πριν μία εβδομάδα. Άλλωστε, πρόκειται για μία ομάδα που και εφήμερο χαρακτήρα έδειχνε να έχει και είχε απασχολήσει ελάχιστα την κοινή γνώμη μέχρι και σήμερα. Οι ρίζες της βρίσκονται στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, 4chan, που δημιουργήθηκε το 2003 και ήταν δημοφιλής προορισμός για φίλους παιχνιδιών και χάκερς, ενώ το όνομά της προέρχεται από απόψεις μελών της υπηρεσίας, οι οποίες όταν δεν συνοδεύονταν από κάποιο όνομα, τους αποδιδόταν ο όρος Anonymous. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, οι «δημόσιες επιθέσεις» της περιορίζονταν εναντίον της εκκλησίας της Σαϊεντολογίας και της αμερικάνικης ένωσης κινηματογράφου (Motion Picture Association of America).

Από τη Δευτέρα το βράδυ, όμως η ομάδα απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη μετά τις αλλεπάλληλες ηλεκτρονικές επιθέσεις της σε εταιρείες, φορείς και οργανισμούς που συμμετείχαν στο ζήτημα του Wikileaks και στράφηκαν με τη στάση τους εναντίον του συγκεκριμένου site.

Στόχος, όπως ανέφεραν είτε σε διακηρύξεις τους στο Internet αλλά και τοποθετήσεις εκπροσώπων τους, των επιθέσεων δεν ήταν να δηλώσουν τη συμπάθεια στο Wikileaks αλλά να υπερασπίσουν το δικαίωμα της ελευθερίας στο Internet. Μια ελευθερία που φάνηκε να «τίθεται σε όρια» ύστερα από τη δημοσίευση που πραγματοποίησε το Wikileaks σε απόρρητα έγγραφα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ και την αντίδραση μεγάλων εταιρειών και οργανισμών να στηρίξουν στη συνέχεια το site, κόβωντας την τεχνική υποστήριξη, τα ηλεκτρονικά κανάλια χρηματικών συναλλαγών και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του.

Η «Operation Payback», όπως την αποκαλεί η οργάνωση βρίσκεται σε εξέλιξη, όχι απαραίτητα ως αντίποινα στις ενέργειες των παραπάνω εταιρειών στο ζήτημα του Wikileaks, αλλά αντιμετωπίζοντας συνολικά το θέμα λογοκρισία και ελευθερία έκφρασης στο Internet.

Το πρώτο θύμα στις ηλεκτρονικές επιθέσεις ήταν τη Δευτέρα η ελβετική τράπεζα PostFinance, η οποία έκλεισε έναν από τους λογαριασμούς του Wikileaks, κατηγορώντας τον Julian Assange, ιδρυτή του site, για ψευδείς δηλώσεις. Την Τρίτη ήταν η σειρά της Visa και της MasterCard να αντιμετωπίσoυν μεγάλα προβλήματα ύστερα από συντονισμένες επιθέσεις, ενώ εκτός λειτουργίας τέθηκε και ο δικτυακός τόπος της διωκτικής υπηρεσίας της Σουηδίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την κράτηση του Assange. Επιθέσεις δέχτηκαν τα sites τόσο του αμερικανού γερουσιαστή Joe Lieberman αλλά και της πρώην κυβερνήτου της Αλάσκα, Sarah Palin, οι οποίοι είχαν εκφραστεί ανοικτά εναντίον του ιδρυτή του Wikileaks.

Τώρα το πέπλο της απειλής έχει ήδη πέσει πάνω από την PayPal που ανέστειλε όλες τις συναλλαγές προς το Wikileaks, την Amazon που σταμάτησε την υποστήριξη του site αλλά από την άλλη πλευρά (αφού φέρνει χρήματα) εξακολουθεί να πουλάει στο Kindle store, τα αρχεία της Wikileaks (μια πρώτη επίθεση που έγινε απέτυχε), το Twitter που δεν έχει τοποθετήσει ως trending topic το #wikileaks αλλά και λόγω της αφαίρεσης λογαριασμών, φιλικά προσκήμενων προς την οργάνωση Anonymous, ενώ δεν αποκλείεται και το Facebook να μπει στο στόχαστρο, ύστερα από την αφαίρεση αντίστοιχων λογαριασμών.

Εκπρόσωπος των Anonymous στο BBC Radio ανέφερε πως «αυτές οι επιθέσεις δεν γίνονται γιατί συμφωνούσαμε ή διαφωνούσαμε με τα δεδομένα που διέρευσαν από το Wikileaks αλλά γιατί είμαστε ενάντια στην τακτική κυβερνήσεων και εταιρειών να επεμβαίνουν στο Internet. Διαφωνούμε με κάθε ενέργεια λογοκρισίας στο Διαδίκτυο», αρνούμενος παράλληλα κάθε πιθανότητα συνεννόησης με το Wikileaks πριν την υλοποίηση των επιθέσεων.

Γεγονός είναι ότι με αιτία το ζήτημα του Wikileaks, η οργάνωση έχει βρει ως λόγο δράσης ένα πολύ σημαντικότερο σκοπό από αυτούς με τους οποίους ασχολήθηκε στο παρελθόν. Μάλιστα, καθώς η εκστρατεία της οργάνωσης επεκτείνεται, πολλοί φοβούνται ένα ακόμα πιο αμφιλεγόμενο Διαδίκτυο, καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στις πιο σοβαρές επιθέσεις που πραγματοποιούνται από ακτιβιστές, οι οποίοι επωφελούνται από τις βελτιώσεις στο bandwidth και τα άμεσα διαθέσιμα εργαλεία hacking.

Updates  που έχουν ενδιαφέρον.

1.    Το api της Paypal, το πιο σημαντικό τους εργαλείο επικοινωνίας με τα οικονομικά site, τελικά έπεσε χτες. Αποτέλεσμα να χάνουν 120,000 $ το λεπτό, όση ώρα ήταν κάτω.

2.    Ο Coldblood, o εκπρόσωπος των Anonymous που μίλησε στο BBC Radio 4 είναι μόνο 22 χρονών. Και link της επικοινωνίας.

3.    Χτες είχαμε και την πρώτη σύλληψη. Ενός 16χρονού πιτσιρικά στην Ολλανδία, εξέλιξη που έχει εξοργίσει πάρα πολύ το Anonymous Group.

4.    Οι Ρώσοι φέρεται να έχουν προτείνει τον Assange για Nobel, ενώ η Βραζιλιάνοι μέσω του Προέδρου Λούλα, παίρνουν το μέρος τους.

5.    To Αnonymous Group φέρεται να έχει στα χέρια του και αριθμούς πιστωτικών καρτών. Αυτός ήταν και ο αρχικός λόγος που τους λογόκρινε το Twitter, ένα account. Ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί το πρώτο μέρος.

6.    Το Guardian έχει φτιάξει live αναμετάδοση των γεγονότων, στο οποίο ζητάει από τους χρήστες, να τους δίνουν θέματα για να ψάχνουν στα έγγραφα που διεύρεσαν. Μερικά θέματα που οι χρήστες ζήτησαν ήταν πληροφορίες για την μικρή Madeleine McCann, που χάθηκε το 2007 στην Πορτογαλία, για τον μυστηριώση θάνατο της Ρωσίδας δημοσιογράφου Anna Politkovskaya, για την ιδιωτική εταιρεία υπηρεσιών ασφάλειας Blackwater (που αναφέρεται 159 φορές στα έγγραφα), κτλ.

7.    Και οι NYTimes μπαίνουν σε live κάλυψη των γεγονότων, και αρχίζουν να ανοίγουν φακέλους.

8.    Κυκλοφόρησε το πρώτο video από hactivist που χτυπάει την Mastercard.

 

Περίσσοτεροι από 400.000 έχουν υπογράψει το υπόμνημα για το Wikileaks

413.000 (μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το θέμα) ήταν εκείνοι που είχαν υπογράψει το υπόμνημα για το Wikileaks, με τους 300.000 να έχουν εγγραφεί το τελευταίο 24ωρο.

Μεταξύ άλλων το υπόμνημα για το Wikileaks αναφέρει:

"Σας καλούμε να σταματήσετε την καταστολή προς το Wikileaks και τους συνεργάτες του άμεσα. Σας προτρέπουμε να σεβαστείτε τις δημοκρατικές αρχές και τους νόμους για την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθεροτυπία. Αν το Wikileaks και οι δημοσιογράφοι που συνεργάζονται μαζί του, έχουν παραβιάσει κάποιον νόμο, θα πρέπει να διωχθούν νομικά, στα δικαστήρια, με όλες τις δέουσες διαδικασίες. Δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε εξωδικαστικές εκστρατείες εκφοβισμού."

Στόχος (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) είναι το υπόμνημα να φτάσει το 1 εκατομμύριο υπογραφές

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικάΔείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Πού ψήφισαν και τι δήλωσαν οι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές

26/05/2019 - 13:07 - Κάλεσμα στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές...

Πως θα παρακολουθήσουμε live τα αποτελέσματα των τριών εκλογικών αναμετρήσεων

26/05/2019 - 12:56 - Όλο το επιτελείο  του eklogika.gr  βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα εν όψει της μαραθώνιας...

Εκλογές 2019: Σε αυτούς τους δρόμους δεν θα έχει διόδια σήμερα

26/05/2019 - 11:25:11 -

Καταγγελίες για νοθεία από τη Λαϊκή Ενότητα - Δεν δίνουν ψηφοδέλτιά της σε ψηφοφόρους

26/05/2019 - 11:19:18 -

Πού ψήφισαν οι πολιτικοί αρχηγοί – Όλες οι δηλώσεις

26/05/2019 - 10:32 - Από νωρίς το πρωί άρχισαν να προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα όπου είναι εγγεγραμμένοι οι...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τι δείχνουν πραγματικά οι δημοσκοπήσεις

Χρήστος Καψάλης

Το κύρος και η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων αμφισβητείται από πολλούς και όχι άδικα σε αρκετές των περιπτώσεων. Δεν είναι τυχαίο προφανώς ότι τα...

Δείτε όλο το άρθρο
Να προστατεύσουμε τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, να προωθήσουμε τον διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό

Λυδία Κονιόρδου

Όλοι συνειδητοποιούμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι:  Ή θα εξελιχθεί ή θα καταρρεύσει. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε...

Δείτε όλο το άρθρο
Η σημασία της ψήφου για την Ευρώπη που θέλουμε

Χρήστος Καψάλης

  Έχουμε ακούσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα σε ομιλίες και συνεντεύξεις πολιτικών, ότι αυτές οι ευρωεκλογές είναι ιδιαιτέρως σημαντικές...

Δείτε όλο το άρθρο
Δημόσια Υγεία και Δήμος Θεσσαλονίκης

Θανάσης Κομνής

Μια Ιστορική διαδρομή  της Υγείας Η αμφισβήτηση κατεστημένων ιδεών και αντιλήψεων στην ιατρική επιστήμη  έχει οδηγήσει κατά καιρούς σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, η διακοπή της και η σχέση της με το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Δρ. Θεοχάρης Α. Ταντανάσης

Το δημογραφικό είναι το μέγιστο πρόβλημα της πατρίδας μας, αφορά την ύπαρξή μας, τα πάντα. Από τη μια πλευρά είναι η αδυναμία η αποφυγή από μέρους...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Innovation Metrisis Poll για τα Παραπολιτικά (24-5-2019) Σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές , καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Innovation Metrisis Poll που έγινε για την... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Έθνος (23-5-2019) Σκληρό «ντέρμπι» για τις ευρωεκλογές της Κυριακής προβλέπει δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research , που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
16η ΔΕΒΘ:Τέσσερις ημέρες, 500 εκδηλώσεις,  290 εκδότες, 300 συγγραφείς και 900 ομιλητές

16η ΔΕΒΘ:Τέσσερις ημέρες, 500 εκδηλώσεις, 290 εκδότες, 300 συγγραφείς και 900 ομιλητές


Στις 9 Μαΐου ξεκινά η μεγάλη «γιορτή» του βιβλίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης Τιμώμενες οι ισπανόφωνες χώρες Με 500 εκδηλώσεις, 290...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Πεζοπόρος βρέθηκε ζωντανή έπειτα από 15 ημέρες - ΒΙΝΤΕΟ Πεζοπόρος βρέθηκε ζωντανή έπειτα από 15 ημέρες - ΒΙΝΤΕΟ

Είχε εγκλωβιστεί και είχε τραυματιστεί ελαφρά στο δάσος...

Νέα Τεχνολογίας Πέθανε ο «πατέρας» των κουάρκ Πέθανε ο «πατέρας» των κουάρκ

Πέθανε ο «πατέρας» των κουάρκ Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών ο Αμερικανός φυσικός Μάρεϊ Γκελ-Μαν, ένας από τους...

Κύπρος - Ειδήσεις Ομαλά διεξάγεται μέχρι στιγμής η ψηφοφορία Ομαλά διεξάγεται μέχρι στιγμής η ψηφοφορία

Ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία, σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών Κύπρο Κυπριανού, στην Κύπρο και την Ελλάδα...

Ειδήσεις υγείας Τουλάχιστον 120.000 Έλληνες χρήζουν «Ανακουφιστικής Φροντίδας» - Την λαμβάνουν μόλις 600 Τουλάχιστον 120.000 Έλληνες χρήζουν «Ανακουφιστικής...

Τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος για την κατάρτιση «Εθνικής Στρατηγικής για την Ανακουφιστική Φροντίδα»...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Η πρώτη ανάρτηση της Σπυριδούλας μετά το τέλος του MasterChef - ΦΩΤΟ Η πρώτη ανάρτηση της Σπυριδούλας μετά το τέλος του...

H Σπυριδούλα Καραμπουτάκη μετά το τέλος του MasterChef έκανε την πρώτη της ανάρτηση στον προσωπικό της...

Νέα για αυτοκίνηση Τι σημαίνει η φροντίδα και ο σωστός καθαρισμός για το αυτοκίνητό σας Τι σημαίνει η φροντίδα και ο σωστός καθαρισμός για το...

Όσο απασχολημένοι και αν είστε, όσο και αν σας λείπει ο ελεύθερος χρόνος, δεν υπάρχει επαρκής δικαιολογία για...

Αγροτικά Νέα Με προϋπολογισμό ύψους 240 εκατ. ευρώ «τρέχει» η πρόσκληση για την Εξισωτική Αποζημίωση του έτους 2019 - Αιτήσεις έως 18/6 Με προϋπολογισμό ύψους 240 εκατ. ευρώ «τρέχει» η πρόσκληση...

Στα 240 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός για την εξισωτική αποζημίωση του έτους 2019 όπως αναφέρει...

Πολιτιστικά Νέα «Φιρντάους» της Ναουάλ Αλ Σααντάουι: γράφει η Ελένη Καπετανάκη «Φιρντάους» της Ναουάλ Αλ Σααντάουι: γράφει η Ελένη...

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ, ΜΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα «Άσε με να μιλήσω και μη με διακόψεις. Δεν έχω χρόνο να...

Εκπαιδευτικά Νέα Χρυσό βραβείο στο Εργαστήριο Προσβασιμότητας και υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Χρυσό βραβείο στο Εργαστήριο Προσβασιμότητας και...

Την πρώτη θέση και το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Τριτοβάθμια Δημόσια Εκπαίδευση: Ειδικές Εκπαιδευτικές...

Τουρισμός - Ειδήσεις Συνεχίζεται η ισχυρή τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία  για την Ελλάδα Συνεχίζεται η ισχυρή τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία για την...

Αυξημένες έως και 15% είναι οι  προκρατήσεις στα οργανωμένα ταξίδια  των Ρώσων για την...

Επιστήμη - ειδήσεις Έρευνα: Τα μεγαλόσωμα ζώα του πλανήτη θα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί σε 100 χρόνια Έρευνα: Τα μεγαλόσωμα ζώα του πλανήτη θα έχουν σχεδόν...

Όλο και μικρότερα σε μέγεθος θα είναι τα πουλιά και τα θηλαστικά που θα επικρατήσουν στον πλανήτη μας στο...

Ξεχωριστές ειδήσεις Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το αίμα! (Βίντεο) Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το...

Η Ashleigh Muller από το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας πετάχτηκε κυριολεκτικά από το κρεβάτι της για να δει από...