Υπέρ του WIKIleaks OHE, Πούτιν, Λούλα και οι "Anonymous"

🕔16/12/2010 - 23:45

Οι κυβερνήσεις και οι ιδιώτες που προσπαθούν να μπλοκάρουν το Wikileaks «πιθανόν παραβιάζουν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης», προειδοποίησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Υποστήριξη στο Wikileaks εξέφρασαν με δήλωσή τους ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν και ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα οι οποίοι με δηλώσεις τους τόνισαν ότι οι επιθέσεις που δέχεται το Wikileaks δεν δείχνουν σεβασμό στην ελευθερία διακίνησης πληροφοριών και ειδήσεων.

Αλλά ο βασικότερος υποστηρικτής του wikileaks είναι μία ομάδα χάκερς και gamers με την ονομασία "Anonymous" οι οποίοι με διαδικτυακές αντεπιθέσεις υπερασπίζονται, όπως λένε, όχι το περιεχόμενο των αποκαλύψεων του wikileaks αλλά την ελευθερία του διαδικτύου, αρνούμενοι την δυνατότητα κυβερνητικών οργανισμών και ισχυρών εταιρειών να επεμβαίνουν στο internet, ως ιδιοκτήτες οι διαχειριστές του.

Δείτε τι γράφουν στο www.deasy.gr για τους "Anonymous" τον διαδικτυακό του πόλεμο και τη συγκέντωση υπογραφών υποστήριξης οι Φανούρης Δρακάκης και Fotis Anton:

To wikileaks «προκαλεί» κυβερνοπόλεμο

Μια ομάδα C εξελίσσονται σε σταυροφόρους της υπεράσπισης της ελευθερίας στο Internet.

Την ομάδα-οργάνωση "Anonymous" ίσως να την γνώριζαν λίγοι μέχρι πριν μία εβδομάδα. Άλλωστε, πρόκειται για μία ομάδα που και εφήμερο χαρακτήρα έδειχνε να έχει και είχε απασχολήσει ελάχιστα την κοινή γνώμη μέχρι και σήμερα. Οι ρίζες της βρίσκονται στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, 4chan, που δημιουργήθηκε το 2003 και ήταν δημοφιλής προορισμός για φίλους παιχνιδιών και χάκερς, ενώ το όνομά της προέρχεται από απόψεις μελών της υπηρεσίας, οι οποίες όταν δεν συνοδεύονταν από κάποιο όνομα, τους αποδιδόταν ο όρος Anonymous. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, οι «δημόσιες επιθέσεις» της περιορίζονταν εναντίον της εκκλησίας της Σαϊεντολογίας και της αμερικάνικης ένωσης κινηματογράφου (Motion Picture Association of America).

Από τη Δευτέρα το βράδυ, όμως η ομάδα απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη μετά τις αλλεπάλληλες ηλεκτρονικές επιθέσεις της σε εταιρείες, φορείς και οργανισμούς που συμμετείχαν στο ζήτημα του Wikileaks και στράφηκαν με τη στάση τους εναντίον του συγκεκριμένου site.

Στόχος, όπως ανέφεραν είτε σε διακηρύξεις τους στο Internet αλλά και τοποθετήσεις εκπροσώπων τους, των επιθέσεων δεν ήταν να δηλώσουν τη συμπάθεια στο Wikileaks αλλά να υπερασπίσουν το δικαίωμα της ελευθερίας στο Internet. Μια ελευθερία που φάνηκε να «τίθεται σε όρια» ύστερα από τη δημοσίευση που πραγματοποίησε το Wikileaks σε απόρρητα έγγραφα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ και την αντίδραση μεγάλων εταιρειών και οργανισμών να στηρίξουν στη συνέχεια το site, κόβωντας την τεχνική υποστήριξη, τα ηλεκτρονικά κανάλια χρηματικών συναλλαγών και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του.

Η «Operation Payback», όπως την αποκαλεί η οργάνωση βρίσκεται σε εξέλιξη, όχι απαραίτητα ως αντίποινα στις ενέργειες των παραπάνω εταιρειών στο ζήτημα του Wikileaks, αλλά αντιμετωπίζοντας συνολικά το θέμα λογοκρισία και ελευθερία έκφρασης στο Internet.

Το πρώτο θύμα στις ηλεκτρονικές επιθέσεις ήταν τη Δευτέρα η ελβετική τράπεζα PostFinance, η οποία έκλεισε έναν από τους λογαριασμούς του Wikileaks, κατηγορώντας τον Julian Assange, ιδρυτή του site, για ψευδείς δηλώσεις. Την Τρίτη ήταν η σειρά της Visa και της MasterCard να αντιμετωπίσoυν μεγάλα προβλήματα ύστερα από συντονισμένες επιθέσεις, ενώ εκτός λειτουργίας τέθηκε και ο δικτυακός τόπος της διωκτικής υπηρεσίας της Σουηδίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την κράτηση του Assange. Επιθέσεις δέχτηκαν τα sites τόσο του αμερικανού γερουσιαστή Joe Lieberman αλλά και της πρώην κυβερνήτου της Αλάσκα, Sarah Palin, οι οποίοι είχαν εκφραστεί ανοικτά εναντίον του ιδρυτή του Wikileaks.

Τώρα το πέπλο της απειλής έχει ήδη πέσει πάνω από την PayPal που ανέστειλε όλες τις συναλλαγές προς το Wikileaks, την Amazon που σταμάτησε την υποστήριξη του site αλλά από την άλλη πλευρά (αφού φέρνει χρήματα) εξακολουθεί να πουλάει στο Kindle store, τα αρχεία της Wikileaks (μια πρώτη επίθεση που έγινε απέτυχε), το Twitter που δεν έχει τοποθετήσει ως trending topic το #wikileaks αλλά και λόγω της αφαίρεσης λογαριασμών, φιλικά προσκήμενων προς την οργάνωση Anonymous, ενώ δεν αποκλείεται και το Facebook να μπει στο στόχαστρο, ύστερα από την αφαίρεση αντίστοιχων λογαριασμών.

Εκπρόσωπος των Anonymous στο BBC Radio ανέφερε πως «αυτές οι επιθέσεις δεν γίνονται γιατί συμφωνούσαμε ή διαφωνούσαμε με τα δεδομένα που διέρευσαν από το Wikileaks αλλά γιατί είμαστε ενάντια στην τακτική κυβερνήσεων και εταιρειών να επεμβαίνουν στο Internet. Διαφωνούμε με κάθε ενέργεια λογοκρισίας στο Διαδίκτυο», αρνούμενος παράλληλα κάθε πιθανότητα συνεννόησης με το Wikileaks πριν την υλοποίηση των επιθέσεων.

Γεγονός είναι ότι με αιτία το ζήτημα του Wikileaks, η οργάνωση έχει βρει ως λόγο δράσης ένα πολύ σημαντικότερο σκοπό από αυτούς με τους οποίους ασχολήθηκε στο παρελθόν. Μάλιστα, καθώς η εκστρατεία της οργάνωσης επεκτείνεται, πολλοί φοβούνται ένα ακόμα πιο αμφιλεγόμενο Διαδίκτυο, καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στις πιο σοβαρές επιθέσεις που πραγματοποιούνται από ακτιβιστές, οι οποίοι επωφελούνται από τις βελτιώσεις στο bandwidth και τα άμεσα διαθέσιμα εργαλεία hacking.

Updates  που έχουν ενδιαφέρον.

1.    Το api της Paypal, το πιο σημαντικό τους εργαλείο επικοινωνίας με τα οικονομικά site, τελικά έπεσε χτες. Αποτέλεσμα να χάνουν 120,000 $ το λεπτό, όση ώρα ήταν κάτω.

2.    Ο Coldblood, o εκπρόσωπος των Anonymous που μίλησε στο BBC Radio 4 είναι μόνο 22 χρονών. Και link της επικοινωνίας.

3.    Χτες είχαμε και την πρώτη σύλληψη. Ενός 16χρονού πιτσιρικά στην Ολλανδία, εξέλιξη που έχει εξοργίσει πάρα πολύ το Anonymous Group.

4.    Οι Ρώσοι φέρεται να έχουν προτείνει τον Assange για Nobel, ενώ η Βραζιλιάνοι μέσω του Προέδρου Λούλα, παίρνουν το μέρος τους.

5.    To Αnonymous Group φέρεται να έχει στα χέρια του και αριθμούς πιστωτικών καρτών. Αυτός ήταν και ο αρχικός λόγος που τους λογόκρινε το Twitter, ένα account. Ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί το πρώτο μέρος.

6.    Το Guardian έχει φτιάξει live αναμετάδοση των γεγονότων, στο οποίο ζητάει από τους χρήστες, να τους δίνουν θέματα για να ψάχνουν στα έγγραφα που διεύρεσαν. Μερικά θέματα που οι χρήστες ζήτησαν ήταν πληροφορίες για την μικρή Madeleine McCann, που χάθηκε το 2007 στην Πορτογαλία, για τον μυστηριώση θάνατο της Ρωσίδας δημοσιογράφου Anna Politkovskaya, για την ιδιωτική εταιρεία υπηρεσιών ασφάλειας Blackwater (που αναφέρεται 159 φορές στα έγγραφα), κτλ.

7.    Και οι NYTimes μπαίνουν σε live κάλυψη των γεγονότων, και αρχίζουν να ανοίγουν φακέλους.

8.    Κυκλοφόρησε το πρώτο video από hactivist που χτυπάει την Mastercard.

 

Περίσσοτεροι από 400.000 έχουν υπογράψει το υπόμνημα για το Wikileaks

413.000 (μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το θέμα) ήταν εκείνοι που είχαν υπογράψει το υπόμνημα για το Wikileaks, με τους 300.000 να έχουν εγγραφεί το τελευταίο 24ωρο.

Μεταξύ άλλων το υπόμνημα για το Wikileaks αναφέρει:

"Σας καλούμε να σταματήσετε την καταστολή προς το Wikileaks και τους συνεργάτες του άμεσα. Σας προτρέπουμε να σεβαστείτε τις δημοκρατικές αρχές και τους νόμους για την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθεροτυπία. Αν το Wikileaks και οι δημοσιογράφοι που συνεργάζονται μαζί του, έχουν παραβιάσει κάποιον νόμο, θα πρέπει να διωχθούν νομικά, στα δικαστήρια, με όλες τις δέουσες διαδικασίες. Δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε εξωδικαστικές εκστρατείες εκφοβισμού."

Στόχος (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) είναι το υπόμνημα να φτάσει το 1 εκατομμύριο υπογραφές

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (30-9-2021) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 11.1%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (26-9-2021) Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα. Προβάδισμα ΝΔ με 11.4%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ο κλάδος του κοσμήματος δίνει ραντεβού στο Σαλόνι της «KOSMIMA»  από τις 23-25 Οκτωβρίου  στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Ο κλάδος του κοσμήματος δίνει ραντεβού στο Σαλόνι της «KOSMIMA» από τις 23-25 Οκτωβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης


Ο λαμπερός κόσμος της «KOSMIMA» ανοίγει αύριο τις πύλες του στο περίπτερο 6 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και φέρνει κοντά τους...


Δείτε θέμα και σχόλια