12 αρχηγοί Πρόεδροι Δημοκρατίας στην Αθήνα, αναζητούν το μέλλον της Ομοσπονδιακής Ευρώπης

🕔11/10/2019 - 12:35

Ο Π. Παυλόπουλος υποδέχεται την άτυπη Σύνοδο «Αrraiolos Group».

Εξαιρετικής σημασίας και λόγω της πολιτικής συγκυρίας, είναι η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος σήμερα υποδέχεται στην Αθήνα τους Προέδρους Δημοκρατίας 12 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης 'Ατυπη Σύνοδος των Αρχηγών Κρατών του «Αrraiolos Group».

Στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου τίθεται το μέλλον του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και τα επόμενα βήματα, που απαιτούνται προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, ενώ το απόγευμα αναμένεται να υπάρξει και η Διακήρυξη των Αθηνών» για την κατεύθυνση στην οποία επιθυμούν να λάβει η Ε.Ε, οι αρχηγοί των κρατών – μελών. Ως τέτοια κατεύθυνση θεωρείται η ανάγκη να γίνουν, το ταχύτερο δυνατό, αποφασιστικά βήματα για την Ευρωπαϊκη Ολοκλήρωση, με στόχο την δημιουργία μιας Ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό όρους Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις θεματικές που θα απασχολήσουν τις δυο Συνεδριάσεις των Αρχηγών Κρατών του Arraiolos Group, καθώς η πρώτη θα αναφέρεται στην «Αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης» και η δεύτερη στην «Από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών-Μελών της».

Ο τίτλος της φετινής, 15ης Συνόδου είναι:«Θεμελιώδη αρχή της Αλληλεγγύης ως κλειδί για την εμβάθυνση της ΕΕ, καθώς και τα επιπλέον βήματα, που απαιτούνται για την περαιτέρω προώθηση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης».

Οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας που προσέρχονται στη Σύνοδο του Ζαππείου είναι: της Γερμανίας κ. Φραντς-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, της Ιταλίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλα, της Πορτογαλίας κ. Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, της Πολωνίας κ. Αντρέι Ντούντα, της Ουγγαρίας κ. Γιάνος 'Αντερ, της Μάλτας κ. Τζορτζ Βέλα, της Λετονίας κ. Έγκιλς Λέβιτς, της Σλοβενίας κ. Μπόρουτ Πάχορ, της Εσθονίας κα. Κέρστι Κάλιουλαϊντ, της Βουλγαρίας κ. Ρούμεν Ράντεφ, της Κροατίας κα Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς και της Ιρλανδίας κ.Μάικλ Χίγκινς.

Οι δύο συνεδριάσεις της Συνόδου αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τις 17:00, οπότε και θα γίνουν οι δηλώσεις των Προέδρων στον Τύπο.

Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με επίσημο δείπνο, που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν των Αρχηγών Κρατών του Arraiolos Group.

Π. Παυλόπουλος: Ή θα προχωρήσουμε τώρα, ή έρχεται οπισθοδρόμηση

Στην εισαγωγική του ομιλία στο Ζάππειο Μέγαρο κατά την έναρξη της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι η ανταλαλγή απόψεων αποτελεί «ένα είδος «Σπονδής» στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Υπό τα δεδομένα αυτά η συνάντησή μας παίρνει τα χαρακτηριστικά μιας μορφής «Ομοσπονδίας» υπέρ της εμπέδωσης της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και, εν τέλει, της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος»

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην «κρισιμότητας των καιρών ως προς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αλλά και «της κοινώς παραδεδεγμένης αλήθειας ότι η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση είναι αναγκαία όχι μόνο για τα Κράτη-Μέλη και τους Λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και προκειμένου η Ευρώπη μας να διαδραματίσει τον σταθεροποιητικό πλανητικό ρόλο που της αναλογεί» για «την εδραίωση, σε παγκόσμια κλίμακα, του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως «εμβληματικές προτεραιότητες την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την θωράκιση του Κοινωνικού Κράτους, δοθέντος ότι μόνον υπό τις στοιχειώδεις αυτές προϋποθέσεις είναι εφικτό ν’ αποφευχθεί η ρήξη του κοινωνικού ιστού και να εκμηδενισθούν τα μορφώματα λαϊκισμού και ρατσισμού, τα οποία στρέφονται, ευθέως και απροκαλύπτως, τόσον εναντίον της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας όσο και εναντίον αυτού τούτου του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Είναι αυτονόητο ότι υπό το φως των αρχών της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης οφείλουμε να διαχειρισθούμε και το μείζον -υπαρξιακό για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση- Προσφυγικό και Μεταναστευτικό ζήτημα, έχοντας πάντα κατά νου ότι ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός είναι, εκ καταγωγής, Ανθρωποκεντρικός».

Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος έθεσε «τουλάχιστον, κρίσιμα προτάγματα των καιρών.
Α. Πρώτον, ότι η στήριξη του Ανθρώπου στον δρόμο της δημιουργίας και της ανάπτυξης έχει ως προϋπόθεση και την διασφάλιση της προστασίας του Περιβάλλοντος, έτσι ώστε, κατά λογική ακολουθία, να διασφαλισθεί η οικολογική ισορροπία. Μια ισορροπία η οποία υφίσταται στην εποχή μας τις δραματικές αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Β. Και, δεύτερον, ότι η ραγδαία ανάπτυξη της Τεχνολογίας, κατ’ εξοχήν στην συγκεκριμένη περίοδο της Τεχνολογικής Επανάστασης που εξελίσσεται στον αστερισμό της σύγκλισης της Ψηφιακής Τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης, πρέπει ν’ αποβεί υπέρ του Ανθρώπου και του αγώνα του για δημιουργία και ανάπτυξη. Συνακόλουθα, έχουμε χρέος να συνειδητοποιούμε τους κινδύνους οι οποίοι εκπορεύονται όχι από την ίδια την Τεχνολογία αλλά από την ανεύθυνη χρήση που, ενίοτε, της επιφυλάσσουμε. Ιδίως δε από την χρήση εκείνη, η οποία σ’ επίπεδο Διαδικτύου καθηλώνει την Γνώση και την Επιστήμη στο στάδιο απλής πληροφορίας, ενώ σ’ επίπεδο τεχνολογικής ανεργίας οδηγεί σ’ επικίνδυνη περιθωριοποίηση του Ανθρώπου. Και μάλιστα σε βαθμό ώστε αυτός να αισθάνεται, χωρίς δική του ευθύνη, ανίσχυρος να συμπράξει στην πρόοδο του κοινωνικού συνόλου».


Προτεραιότητες

Οι κυριότερες προτεραιότητες που έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την περαιτέρω σταθερή  πορεία  της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης είναι:

Α. Πρώτον, η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έτσι ώστε να εκπληρώνει τον ρόλο, ο οποίος επέβαλε την δημιουργία του ευθύς εξ αρχής ως «ο πιο γνήσιος εκφραστής της πεμπτουσίας της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Αρχής, ως προς την οργάνωση και λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος».

Β. Δεύτερον, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να καταστεί ουσιαστικό κυβερνητικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήτοι όργανο αρμόδιο για την χάραξη της γενικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, σε τελική ανάλυση, πολιτικής που αφορά τόσο το εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, στις οποίες βεβαίως συμπεριλαμβάνονται κατ’ εξοχήν η πολιτική θωράκισης και υπεράσπισης της Επικράτειας, των Συνόρων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γ. Τρίτον, η σαφής και πλήρης, θεσμική και πολιτική, οριοθέτηση της δομής και των αρμοδιοτήτων του Eurogroup, ως οργάνου με καθοριστικής σημασίας επιρροή κατά την διαμόρφωση και εφαρμογή της όλης οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης, και όχι μόνο.
Δ. Τέταρτον, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προς τις εξής, κυρίως, κατευθύνσεις και πάντοτε στο πλαίσιο των σχετικών ισχυουσών διατάξεων του πρωτογενούς και του παράγωγου Ευρωπαϊκού Δικαίου ώστε «ν’ αμυνθεί, για λογαριασμό της Ευρωζώνης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν γένει, απέναντι στην, άκρως επικίνδυνη, παγκόσμια κρίση χρέους».
Ε. Και, πέμπτον, της πλήρους αξιοποίησης του ESM, ως αυτοτελούς οργανισμού, ο οποίος, πέραν του ρόλου του απλού Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου θα αναπτύσσει δράσεις, κυρίως μέσω προληπτικών μέτρων, τόσο προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης δια των επενδύσεων όσο και προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου Μηχανισμού Διαχείρισης Κινδύνων».
«Οι καιροί ου μενετοί» είπε ο Π. Παυλόπουλος επικαλούμενος τον Θουκιδίδη και πρόσθεσε: «Οι καιροί δεν περιμένουν, πρέπει να δράσουμε». «Πρέπει, δίχως χρονοτριβή, να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα προς την ολοκλήρωση». «Με απλές λέξεις: Ή θα προχωρήσουμε, εδώ και τώρα, ή η όποια στασιμότητα θα οδηγήσει, μοιραία, σε οπισθοδρόμηση», ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε με την ομιλία του στους 12 αρχηγούς κρατών, από το Ζάππειο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλος.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα «Κακόμοιρη» Αμερική: Φωτογραφία μιας χώρας με 100.000 θύματα

Άρθρο του ανταποκριτή μας Αλέξανδρου Μόρντουντακ Ο Πορφίριο Ντίαζ, ο οποίος στιγμάτισε την πολιτική ζωή του Μεξικό κατά τον 19ο αιώνα και στις αρχές...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρίση και αθλητισμός – Μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή

του Νάσου Μπράτσου Σε παγκόσμια βάση οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν μπορούσαν παρά να έχουν αντίκτυπο και στον αθλητισμό, τόσο τον ερασιτεχνικό, όσο...

Δείτε όλο το άρθρο
Το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση -και η «μεγάλη εικόνα»

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτό το διάστημα κατευθύνεται στη βουλή εν μέσω πανδημίας το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Αφορά εκατομμύρια...

Δείτε όλο το άρθρο
Καμία εξήγηση – καμία δυνατότητα ένστασης για τις επιχειρήσεις που κόπηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Χρήστος Καψάλης

Θα θυμάστε ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ότι για την επιστρεπτέα προκαταβολή υποβλήθηκαν 138000 αιτήσεις (σε πρώτη φάση) και από...

Δείτε όλο το άρθρο
«Στη θάλασσα όλοι» (το 1932 – 1933)

του Νάσου Μπράτσου Μπορεί στις μέρες μας η λαχτάρα να βρεθεί κανείς στην παραλία να είναι αναμενόμενη, έστω και κάτω από τους περιοριστικούς όρους...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (20/5/2020) Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB που πραγματοποιήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Star, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 19,7 ποσοστιαίες μονάδες. Δείτε... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN (12/5/2020) Πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, η  ΝΔ  συγκεντρώνει 40%, έναντι 22,6% του  ΣΥΡΙΖΑ , δηλαδή 17,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στο 5,9%... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία  εκθετών και επισκεπτών  η φετινή 85η ΔΕΘ

Με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία εκθετών και επισκεπτών η φετινή 85η ΔΕΘ


Προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού θα είναι η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!