12 αρχηγοί Πρόεδροι Δημοκρατίας στην Αθήνα, αναζητούν το μέλλον της Ομοσπονδιακής Ευρώπης

🕔11/10/2019 - 12:35

Ο Π. Παυλόπουλος υποδέχεται την άτυπη Σύνοδο «Αrraiolos Group».

Εξαιρετικής σημασίας και λόγω της πολιτικής συγκυρίας, είναι η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος σήμερα υποδέχεται στην Αθήνα τους Προέδρους Δημοκρατίας 12 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης 'Ατυπη Σύνοδος των Αρχηγών Κρατών του «Αrraiolos Group».

Στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου τίθεται το μέλλον του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και τα επόμενα βήματα, που απαιτούνται προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, ενώ το απόγευμα αναμένεται να υπάρξει και η Διακήρυξη των Αθηνών» για την κατεύθυνση στην οποία επιθυμούν να λάβει η Ε.Ε, οι αρχηγοί των κρατών – μελών. Ως τέτοια κατεύθυνση θεωρείται η ανάγκη να γίνουν, το ταχύτερο δυνατό, αποφασιστικά βήματα για την Ευρωπαϊκη Ολοκλήρωση, με στόχο την δημιουργία μιας Ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό όρους Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις θεματικές που θα απασχολήσουν τις δυο Συνεδριάσεις των Αρχηγών Κρατών του Arraiolos Group, καθώς η πρώτη θα αναφέρεται στην «Αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης» και η δεύτερη στην «Από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών-Μελών της».

Ο τίτλος της φετινής, 15ης Συνόδου είναι:«Θεμελιώδη αρχή της Αλληλεγγύης ως κλειδί για την εμβάθυνση της ΕΕ, καθώς και τα επιπλέον βήματα, που απαιτούνται για την περαιτέρω προώθηση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης».

Οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας που προσέρχονται στη Σύνοδο του Ζαππείου είναι: της Γερμανίας κ. Φραντς-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, της Ιταλίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλα, της Πορτογαλίας κ. Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, της Πολωνίας κ. Αντρέι Ντούντα, της Ουγγαρίας κ. Γιάνος 'Αντερ, της Μάλτας κ. Τζορτζ Βέλα, της Λετονίας κ. Έγκιλς Λέβιτς, της Σλοβενίας κ. Μπόρουτ Πάχορ, της Εσθονίας κα. Κέρστι Κάλιουλαϊντ, της Βουλγαρίας κ. Ρούμεν Ράντεφ, της Κροατίας κα Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς και της Ιρλανδίας κ.Μάικλ Χίγκινς.

Οι δύο συνεδριάσεις της Συνόδου αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τις 17:00, οπότε και θα γίνουν οι δηλώσεις των Προέδρων στον Τύπο.

Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με επίσημο δείπνο, που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν των Αρχηγών Κρατών του Arraiolos Group.

Π. Παυλόπουλος: Ή θα προχωρήσουμε τώρα, ή έρχεται οπισθοδρόμηση

Στην εισαγωγική του ομιλία στο Ζάππειο Μέγαρο κατά την έναρξη της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι η ανταλαλγή απόψεων αποτελεί «ένα είδος «Σπονδής» στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Υπό τα δεδομένα αυτά η συνάντησή μας παίρνει τα χαρακτηριστικά μιας μορφής «Ομοσπονδίας» υπέρ της εμπέδωσης της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και, εν τέλει, της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος»

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην «κρισιμότητας των καιρών ως προς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αλλά και «της κοινώς παραδεδεγμένης αλήθειας ότι η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση είναι αναγκαία όχι μόνο για τα Κράτη-Μέλη και τους Λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και προκειμένου η Ευρώπη μας να διαδραματίσει τον σταθεροποιητικό πλανητικό ρόλο που της αναλογεί» για «την εδραίωση, σε παγκόσμια κλίμακα, του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως «εμβληματικές προτεραιότητες την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την θωράκιση του Κοινωνικού Κράτους, δοθέντος ότι μόνον υπό τις στοιχειώδεις αυτές προϋποθέσεις είναι εφικτό ν’ αποφευχθεί η ρήξη του κοινωνικού ιστού και να εκμηδενισθούν τα μορφώματα λαϊκισμού και ρατσισμού, τα οποία στρέφονται, ευθέως και απροκαλύπτως, τόσον εναντίον της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας όσο και εναντίον αυτού τούτου του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Είναι αυτονόητο ότι υπό το φως των αρχών της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης οφείλουμε να διαχειρισθούμε και το μείζον -υπαρξιακό για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση- Προσφυγικό και Μεταναστευτικό ζήτημα, έχοντας πάντα κατά νου ότι ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός είναι, εκ καταγωγής, Ανθρωποκεντρικός».

Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος έθεσε «τουλάχιστον, κρίσιμα προτάγματα των καιρών.
Α. Πρώτον, ότι η στήριξη του Ανθρώπου στον δρόμο της δημιουργίας και της ανάπτυξης έχει ως προϋπόθεση και την διασφάλιση της προστασίας του Περιβάλλοντος, έτσι ώστε, κατά λογική ακολουθία, να διασφαλισθεί η οικολογική ισορροπία. Μια ισορροπία η οποία υφίσταται στην εποχή μας τις δραματικές αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Β. Και, δεύτερον, ότι η ραγδαία ανάπτυξη της Τεχνολογίας, κατ’ εξοχήν στην συγκεκριμένη περίοδο της Τεχνολογικής Επανάστασης που εξελίσσεται στον αστερισμό της σύγκλισης της Ψηφιακής Τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης, πρέπει ν’ αποβεί υπέρ του Ανθρώπου και του αγώνα του για δημιουργία και ανάπτυξη. Συνακόλουθα, έχουμε χρέος να συνειδητοποιούμε τους κινδύνους οι οποίοι εκπορεύονται όχι από την ίδια την Τεχνολογία αλλά από την ανεύθυνη χρήση που, ενίοτε, της επιφυλάσσουμε. Ιδίως δε από την χρήση εκείνη, η οποία σ’ επίπεδο Διαδικτύου καθηλώνει την Γνώση και την Επιστήμη στο στάδιο απλής πληροφορίας, ενώ σ’ επίπεδο τεχνολογικής ανεργίας οδηγεί σ’ επικίνδυνη περιθωριοποίηση του Ανθρώπου. Και μάλιστα σε βαθμό ώστε αυτός να αισθάνεται, χωρίς δική του ευθύνη, ανίσχυρος να συμπράξει στην πρόοδο του κοινωνικού συνόλου».


Προτεραιότητες

Οι κυριότερες προτεραιότητες που έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την περαιτέρω σταθερή  πορεία  της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης είναι:

Α. Πρώτον, η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έτσι ώστε να εκπληρώνει τον ρόλο, ο οποίος επέβαλε την δημιουργία του ευθύς εξ αρχής ως «ο πιο γνήσιος εκφραστής της πεμπτουσίας της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Αρχής, ως προς την οργάνωση και λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος».

Β. Δεύτερον, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να καταστεί ουσιαστικό κυβερνητικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήτοι όργανο αρμόδιο για την χάραξη της γενικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, σε τελική ανάλυση, πολιτικής που αφορά τόσο το εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, στις οποίες βεβαίως συμπεριλαμβάνονται κατ’ εξοχήν η πολιτική θωράκισης και υπεράσπισης της Επικράτειας, των Συνόρων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γ. Τρίτον, η σαφής και πλήρης, θεσμική και πολιτική, οριοθέτηση της δομής και των αρμοδιοτήτων του Eurogroup, ως οργάνου με καθοριστικής σημασίας επιρροή κατά την διαμόρφωση και εφαρμογή της όλης οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης, και όχι μόνο.
Δ. Τέταρτον, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προς τις εξής, κυρίως, κατευθύνσεις και πάντοτε στο πλαίσιο των σχετικών ισχυουσών διατάξεων του πρωτογενούς και του παράγωγου Ευρωπαϊκού Δικαίου ώστε «ν’ αμυνθεί, για λογαριασμό της Ευρωζώνης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν γένει, απέναντι στην, άκρως επικίνδυνη, παγκόσμια κρίση χρέους».
Ε. Και, πέμπτον, της πλήρους αξιοποίησης του ESM, ως αυτοτελούς οργανισμού, ο οποίος, πέραν του ρόλου του απλού Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου θα αναπτύσσει δράσεις, κυρίως μέσω προληπτικών μέτρων, τόσο προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης δια των επενδύσεων όσο και προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου Μηχανισμού Διαχείρισης Κινδύνων».
«Οι καιροί ου μενετοί» είπε ο Π. Παυλόπουλος επικαλούμενος τον Θουκιδίδη και πρόσθεσε: «Οι καιροί δεν περιμένουν, πρέπει να δράσουμε». «Πρέπει, δίχως χρονοτριβή, να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα προς την ολοκλήρωση». «Με απλές λέξεις: Ή θα προχωρήσουμε, εδώ και τώρα, ή η όποια στασιμότητα θα οδηγήσει, μοιραία, σε οπισθοδρόμηση», ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε με την ομιλία του στους 12 αρχηγούς κρατών, από το Ζάππειο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλος.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Η διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών, φέρνει χειρότερα αποτελέσματα στην Οικονομία

Γιάννης Μαγκριώτης

Η αισιοδοξία μας πρέπει να είναι κοντά στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερο των κυβερνήσεων. Χωρίς αισιοδοξία δεν προσπαθείς για το καλύτερο. Όταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Ειδικοί Λογαριασμοί Τουρκίας - Ελλάδας: Εξοπλισμοί εναντίον πολιτικής πελατείας

Δημήτρης Μάρδας

Αναρωτιούνται πολλοί πώς η Τουρκία τα καταφέρνει και δεν εκτροχιάζει τον κρατικό της προϋπολογισμό με τις τόσο υψηλές δαπάνες για εξοπλισμούς και με...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
17 Οκτωβρίου 1948: 72 χρόνια από τα εγκαίνια του γηπέδου της Ριζούπολης

Ημέρα γενεθλίων για το γήπεδο της Ριζούπολης, αφού ήταν 17 Οκτωβρίου 1948 όταν ο Απόλλωνας Σμύρνης “έμπαινε” και επισήμως (εγκαίνια) στο γήπεδό του,...

Δείτε όλο το άρθρο
Κεραμεικός: Το εργοστάσιο με τη μεγάλη προσφορά στον αθλητισμό της δεκαετίας του 1930

Στις φάμπρικες του Πειραιά την περίοδο του Μεσοπολέμου, εκεί που χιλιάδες εργάτες και εργάτριες έδιναν τον αγώνα για τον επιούσιο, γεννήθηκε μέσα στο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll (16-10-2020) Δημοσκόπηση της Opinion Pull 16/10/2020   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (15-10-2020) Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha.Προβάδισμα ΝΔ με 19,7%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Βραβεύθηκαν οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος

Βραβεύθηκαν οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος


Τα βραβεία και τους επαίνους τους έλαβαν χθες Κυριακή οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος, με θέμα...


Δείτε θέμα και σχόλια