Α. Τσίπρας: Να ξανακάνουμε την Ευρώπη ελκυστική στη γενιά μας και στις γενιές που έρχονται

🕔07/09/2017 - 17:05

Στην ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες τομές για να βγει οριστικά η Ευρώπη από τη σημερινή της κρίση και για να αναγεννηθεί στάθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν.

«Η ελληνική κρίση ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση, η έξοδος λοιπόν της Ελλάδας από την κρίση θα σηματοδοτήσει και την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας αναφορά στην επικείμενη ομιλία του κ. Μακρόν στην Πνύκα, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε: «Δεν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε πιο συμβολικό τόπο από αυτόν, που έκανε τα πρώτα της βήματα η δημοκρατία, για να διατυπώσουμε το όραμά μας για τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για να ξανακάνουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική στη γενιά μας και στις γενιές που έρχονται». 

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι μετά τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και τις τρομακτικές προσπάθειες των Ελλήνων «επιτέλους πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον και το πώς θα βγούμε από αυτήν την κρίση». 

Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Μακρόν σημείωσε πως η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάκαμψη, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρόν, η Γαλλία στηρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας, στάθηκε στην ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ χαρακτήρισε πρώτο θετικό βήμα την επιστροφή της χώρας στις αγορές και κάλεσε το ΔΝΤ να μην προβάλει νέες απαιτήσεις.

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο κ. Μακρόν είπε ότι είναι σημαντικός οργανισμός, αλλά όπως πρόσθεσε, «δεν είναι σωστή η μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα». «Η αξιοπιστία και η κυριαρχία της Ευρώπης είναι κάτι που πάσχει», εξήγησε, κάνοντας λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα από τον Ιανουάριο του 2018 να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και να συνεχιστεί η επίδειξη αλληλλεγγύης, κάτι που όπως είπε, θα οδηγήσει μοιραία στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Πιστεύω ότι η θέση του ΔΝΤ σε αυτήν τη διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει καλή τη πίστει και χωρίς νέους όρους και προϋποθέσεις», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την Ελλάδα και τη Γαλλία, ο κ. Μακρόν παρατήρησε ότι «οι δύο χώρες είναι συνδεδεμένες από την ιστορία από σχέσεις διανοούμενων, καλλιτεχνών». «Οι Γάλλοι έχουν μεγαλώσει με ταινίες του Κ. Γαβρά, με βιβλία του Κ. Καστοριάδη», τόνισε ο κ. Μακρόν, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι η πλειονότητα των Ελλήνων μαθητών, διδάσκεται ως δεύτερη ξένη γλώσσα τη γαλλική.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η Ευρώπη πρέπει να επιλύει τα δικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις, χωρίς να αναζητεί τη βοήθεια τρίτων, υπογραμμίζοντας πως με το Γάλλο πρόεδρο «συμφωνήσαμε να εντείνουμε και να διευκολύνουμε τη συνεργασία».

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμβολή του Ταμείου συνολικά σε ευρωπαϊκά προγράμματα, θα πρέπει να αποτιμηθεί βάσει της ελληνικής εμπειρίας. «Ο αντίκτυπος αυτής της συμμετοχής δεν ήταν πάντα θετικός», όπως είπε.

Τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να παίξει έναν ρόλο σταθεροποιητικό σε παγκόσμιο επίπεδο. «Άρα είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει πρώτα να επιλύει τα δικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις. Συνεπώς, να φτιάξει και τους δικούς της θεσμούς, τα δικά της εργαλεία», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Πιστεύω πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξουμε αυτόν τον διάλογο».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. «Συζητήσαμε, ουσιαστικά και σε βάθος, μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα για την Ευρώπη», τόνισε επίσης ο Πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε εξάλλου στα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντάς τα θετικά, ενώ στάθηκε στις επιδόσεις του τουρισμού. «Πλέον είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό δεν αρκεί, καθώς στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

«Είμαστε σε θέση να δημιουργούμε κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι με σχέδιο και σκληρή δουλειά, μπορούμε να αφήσουμε πίσω τα χρόνια της κρίσης. «Συμφωνήσαμε με τον κ. Μακρόν να συνεργαστούμε στενά και στον τομέα των επενδύσεων», είπε επίσης.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Πώς θα καταθέσουν στην προανακριτική για τη Novartis οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες

17/02/2020 - 21:22 - «Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης περιβάλλεται τις ίδιες θεσμικές...

Τετ α τετ Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

17/02/2020 - 21:04 - Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε σήμερα, Δευτέρα 17...

Συνάντηση Βρούτση με αντιπροσωπεία των Δικηγορικών Συλλόγων για το ασφαλιστικό

17/02/2020 - 20:47 - Με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ολομέλειας των προέδρων...

Δυναμική πρεμιέρα με μπάσκετ για τα φεστιβάλ Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ

17/02/2020 - 20:33 - Το πρώτο φεστιβάλ Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ για το 2020 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην...

Tα Φωτεινά Αστέρια των Παιδικών Χωριών SOS στο City Link

17/02/2020 - 20:28 - Tα φωτεινά αστέρια που δημιούργησαν τα παιδιά του Παιδικού Χωριού SOS Βάρης στολίζουν το City Link έως...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας «Θα γίνει της Κίνας»!

Αθηνά Αντωνιάδου

Σε μια περίοδο έντασης, προκλήσεων, πρωτοφανών Τουρκικών δηλώσεων, συνεχούς ανάδειξης χαρτών της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας που εξαφανίζουν το μισό...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ΔΕΘ-Helexpo εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα

Η ΔΕΘ-Helexpo εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα


Καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και συγχαρητήρια για την εκλογή του διατύπωσε με επιστολή της η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo με αποδέκτη τον...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!