Αλ. Τσίπρας: «Ρεαλιστικό αλλά και αναγκαίο» το κλείσιμο της αξιολόγησης

🕔23/11/2016 - 16:02

Την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι είναι «ρεαλιστικό αλλά και αναγκαίο» το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης σύντομα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα «ώστε στις 5 Δεκεμβρίου να έχουμε την απαιτούμενη πολιτική συμφωνία για κλείσιμο της β' αξιολόγησης και ταυτόχρονα να ανοίξει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, στην Αθήνα, λέγοντας ότι αποτέλεσε «ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης της χώρας και της κυβέρνησης και των προσπαθειών που έχουμε καταβάλλει και καταβάλλουμε για να βγάλουμε την χώρα από την κρίση».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα η επίσκεψη Ομπάμα έστειλε και ισχυρό μήνυμα υπεράσπισης της Δημοκρατίας, των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σε μια εποχή που η άνοδος της ακροδεξιάς είναι απειλητική και τόνισε πως η ίδια επίσκεψη έστειλε, ακόμα το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι χώρα προς αποφυγή όπως ήταν την καταστροφική πενταετία 2010-2014.

 

Για τη δεύτερη αξιολόγηση και το θέμα του χρέους

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «από τη μια έχουμε άνοδο της ακραίας λαϊκιστικής δεξιάς, αλλά από την άλλη έχουμε και για πρώτη φορά αμφισβήτηση του κυρίαρχου μοντέλου της λιτότητας, όπως οι χθεσινές δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι, η έκθεση της Κομισιόν, οι αναφορές του πρωθυπουργού της Γαλλίας, αλλά και η κριτική που άσκησε ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά την επίσκεψή του εδώ».

Πρόσθεσε ότι μετά από μια οκταετία διαρκών μεταθέσεων χρόνου και πολιτικών αποφάσεων μετακύλισης του χρόνου και παρέλκυσης είναι τώρα πολύ περισσότεροι αυτοί που επιθυμούν να τεθεί ένα τέλος στο ελληνικό δράμα. Επίσης, επικαλέστηκε δηλώσεις των Γ. Ντάισελμπλουμ, Τ. Ρέγκλινγκ, Μ. Ντράγκι και Ζ. Κ. Γιούνκερ, με τις οποίες τονίζουν ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την ρύθμιση του χρέους.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς στην Ευρώπη δημιουργείται μια ευνοϊκή συγκυρία, ανοίγει ένα παράθυρο να βγούμε από την κρίση και να απαλλαγούμε από την Επιτροπεία», επισήμανε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είναι ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο να κλείσει η διαπραγμάτευση ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχουμε την απόφαση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης»

Όπως είπε, στόχος είναι να ληφθούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, που θα ληφθούν από τώρα έως και το 2018 καθώς και για τα μακροπρόθεσμα, από το 2018 και μετά.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα όσα έχουν συμφωνηθεί και έχει αποδείξει ότι διαθέτει πολιτική βούληση να κλείσει την αξιολόγηση χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες. Διεμήνυσε όμως ότι «δεν θα μπούμε στον κόπο καν να συζητήσουμε παράλογες απαιτήσεις, είτε νέα μέτρα είτε τη συνέχιση της ποινής αποκλεισμού της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «είμαστε κοντά σε συμφωνία», εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι εναπομείνασες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν αν υπάρχει η πολιτική βούληση για την τήρηση όσων έχουμε συμφωνηθεί. 

 

Επίθεση σε ΝΔ-Μητσοτάκη

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της επεκτασιμότητας των Συλλογικών Συμβάσεων και της υπερίσχυσης των Κλαδικών Συμβάσεων. Κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβέρνησης για την κατάσταση εξαίρεσης από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην οποία εισήλθε η Ελλάδα και είπε πως το 2015 που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η ανεργία ήταν στο 27%.

«Σε μία τέτοια Ελλάδα δεν υπάρχει καμία λογική να συζητάμε πώς θα αυξήσουμε το όριο των απολύσεων. Δεν πρόκειται για ιδεολογική εμμονή της αριστεράς αλλά για να τερματιστεί το καθεστώς της γαλέρας που επικράτησε με αποκλειστική ευθύνη ΠΑΣΟΚ – ΝΔ» σημείωσε.

Επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις και για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που αυξήθηκαν, όπως είπε κατακόρυφα το 2014 και εκτινάχθηκαν στο 57% και ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών και των εργοδοτών, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι ‘μένουμε Ευρώπη’, είναι ‘γινόμαστε Μπανανία’». 

Μάλιστα, σχολίασε και την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, λέγοντας ότι «με την ομιλία του σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είπε στους σκληρούς των δανειστών ‘κρατήστε ώστε να αναγκάσετε την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει’. Και αυτήν την φορά δεν θα του γίνει το χατίρι. Και η αξιολόγηση θα κλείσει και η διαπραγμάτευση θα πετύχει» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και αυτό είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για την ΝΔ που το μόνο που έχει στο μυαλό της είναι πως θα επιστρέψει στις καρέκλες της εξουσίας». «Γι' αυτό αδιαφορούν για το τι διακυβεύεται στην διαπραγμάτευση, εύχονται την αποτυχία και ζητούν εκλογές», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, πως «η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ενδεικτική μιας σαφούς στρατηγικής που έχει όνομα ‘4ο Μνημόνιο’. Αυτό που επιδιώκει είναι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, και της συζήτησης για το χρέος, ο αποκλεισμός της χώρας από το πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ταυτίζεται απροσχημάτιστα με το ΔΝΤ και επαναφέρει το success story του κ. Σαμαρά και ξεχνά ότι το 2014 η ΝΔ έφερε την εκλογή προέδρου τον Δεκέμβρη και όχι τον Μάρτη γιατί έβλεπε την αποτυχία του προγράμματος που είχε συμφωνήσει».

Ακόμη, σημείωσε ότι η ΝΔ ζητά και πάλι εκλογές πριν από μια κρίσιμη αξιολόγηση, προεξοφλώντας ότι αυτή δεν θα κλείσει, αποκρύπτοντας ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, που ενδεχομένως θα οδηγούσε και σε εκλογές, θα αποτελούσε την πλήρη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας.

«Σε αυτό το ενδεχόμενο για όποιον κι αν ήταν στην κυβέρνηση, η διέξοδος είναι να ζητήσεις νέο δάνειο, να το 4ο Μνημόνιο. Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο για να φέρει αυτός 4ο Μνημόνιο και ως συνήθως να ρίξει την ευθύνη στους άλλους. Και να μην έχει κανείς αμφιβολίες για το τι θα περιέχει αυτό το Μνημόνιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, είπε  ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει και πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές ενδείξεις για το χρέος. Έτσι θα κλείσει και η ‘αριστερή παρένθεση’. Η αποτυχία αυτής της γραμμής αντί να οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη σε πολιτική αναδίπλωση τον οδηγεί σε πολιτικό παροξυσμό που καθοδηγείται από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ», ενώ έφερε ως παράδειγμα το προσφυγικό όπου «αντί η ΝΔ να συμβάλλει με τη στάση της στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα, προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να οξύνει την κατάσταση, εκμεταλλευόμενη τις δυσκολίες στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, πυροδοτώντας αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και πιέζοντας σε μια κατεύθυνση που οδηγεί στην ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».

«Οι φυσικοί αυτουργοί των αντιδράσεων είναι μέλη και φίλοι της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει να εξελιχθεί η προσφυγική κρίση από διεθνές σε εσωτερικό πρόβλημα, όπως επιδιώκουν ακροδεξιοί κύκλοι με την ανοχή ή την ενθάρρυνση της ΝΔ.

 

Ε. Τσακαλώτος - Ε. Αχτσιόγλου ενημέρωσαν την Πολιτική Γραμματεία

Εξάλλου, το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην Κουμουνδούρου, χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε σχετικά με τη διαπραγμάτευση και εν συνεχεία η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ενημέρωσε ειδικότερα για τα εργασιακά.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα σε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

 

«Η Συνθήκη της Λωζάνης, δεν αμφισβητείται από κανένα στη διεθνή κοινότητα»

Σε ό, τι αφορά θέματα σεβασμού διεθνών συνθηκών, όπως αυτή της Λωζάνης ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό αναθεωρητισμό, η Τουρκία να κατανοήσει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, δεν αμφισβητείται από κανένα στη διεθνή κοινότητα». Πρόσθεσε πως «εμείς δεν θα αμφισβητήσουμε τα δεσμευτικά νομικά κείμενα που αποτελούν τους πυλώνες των σχέσεων μας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε και σε κανένα να τα αμφισβητεί».

Για το Κυπριακό, είπε ότι προέχει να συνεχιστεί η προσπάθεια και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. «Με τον Κύπριο Πρόεδρο συμφωνήσαμε ότι αυτό που προέχει είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις και στο μέτωπο αυτό», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

 

Τι σχολίασε ο Β. Κικίλιας από τη ΝΔ

«Αντί να ασχοληθεί με τα τεράστια προβλήματα των Ελλήνων πολιτών που δοκιμάζονται από τη δική του ανικανότητα, ο κ. Τσίπρας δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επιτίθεται στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε, σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε πως είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός «προετοιμάζεται ψυχολογικά για τον ρόλο που θα έχει σύντομα στα έδρανα της αντιπολίτευσης».

 

Σχόλιο και από το ΚΚΕ

«Το νέο success story που πλασάρει ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος μάλιστα τα συγχαρητήρια και τις επισκέψεις ηγετών, που στις χώρες τους υλοποιούν ανάλογα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, αφορά αποκλειστικά και μόνο την ανάκαμψη της κερδοφορίας των λίγων και όχι τη βελτίωση της ζωής του λαού. Άλλωστε, προαπαιτούμενο της όποιας ανάκαμψης και της όποιας ρύθμισης του χρέους είναι η γρήγορη υλοποίηση νέων σκληρών για τον λαό μέτρων, όπως αυτά που περιέχονται στη β' αξιολόγηση και τον προϋπολογισμό "ανάπτυξης" του 2017», αναφέρει σχόλιο του το ΚΚΕ.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Λίγες μέρες μετά τον «πολιτικό σεισμό» της Θουριγγίας

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Το γεγονός είναι γνωστό: για πρώτη φορά μετά το τέλος του Τρίτου Ράιχ στη Γερμανία, ένας πρωθυπουργός κρατιδίου εκλέγεται με τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020

Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020


Μία σπουδαία θεματική έκθεση που αγγίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτήρισε την Athens International Jewellery Show 2020 ο Υφυπουργός...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!