Αλ. Τσίπρας: Στρατηγικός ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο Δρόμο του Μεταξιού

🕔15/05/2017 - 11:41

Τον ζωντανό Δρόμο του Μεταξιού του 21ου αιώνα, μπορεί να αποτελέσει η πρωτοβουλία Belt and Road (Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος) της κυβέρνησης της Κίνας, ο οποίος πρέπει να αποκτήσει γερά θεμέλια από τα κάτω προς τα πάνω και να συνδεθεί με πρωτοβουλίες που βελτιώνουν τις σχέσεις των λαών, με την Ελλάδα να έχει στρατηγικό ρόλο σε αυτήν την πρωτοβουλία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων 28 χωρών, που παίρνουν στο Belt and Road Forum for International Cooperation που διεξάγεται στο συνεδριακό κέντρο, στη λίμνη Yanqi.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο Δρόμο του Μεταξιού, υπενθυμίζοντας ότι το 550 μ.Χ., ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός έστειλε χριστιανούς μοναχούς στην Ανατολή για να ανακαλύψουν τα μυστικά της επεξεργασίας του μεταξιού και εκείνοι, μετά από πολλές περιπέτειες, επέστρεψαν στη σημερινή Θράκη με κουκούλια μεταξοσκώληκων κρυμμένα μέσα στα ραβδιά τους, φέρνοντας το μετάξι στην Ευρώπη για πρώτη φορά και σημείωσε:  «Αν ήταν να ξαναδιηγηθούμε σήμερα την ιστορία του Δρόμου του Μεταξιού, δεν θα διηγούμασταν ξανά απλά μια οικονομική ιστορία συνεργασίας και ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, θρησκειών, εθνών και εμπορικών συμφερόντων, αλλά την ιστορία λαών, των επαφών και των επικοινωνιών τους. Δεν θα βλέπαμε μόνο πώς χτίστηκε ο Δρόμος του Μεταξιού, από πάνω προς τα κάτω, αλλά και από κάτω προς τα πάνω».

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της Ελλάδας και της Κίνας, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εμπορικές και πολιτιστικές επαφές των λαών των δύο χωρών πάνε χιλιάδες χρόνια πίσω, καθώς έχουν ανταλλάξει προϊόντα, έχουν δουλέψει ο ένας με τον άλλο, έχουν ταξιδέψει ο ένας στη χώρα του άλλου και έχουν  εμπνεύσει ο ένας τον άλλο με τους αγώνες τους.

Όμως, η αληθινή επιτάχυνση των οικονομικών, πολιτιστικών, μορφωτικών, και ερευνητικών ανταλλαγών και του τουρισμού έχει επιτευχθεί μόνο τα τελευταία λίγα χρόνια, με τη δημιουργία της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας και μετά με τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας Belt and Road (Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος).

Αυτή η Πρωτοβουλία βασίζεται στη δημιουργία μεγάλων έργων υποδομών και συνδετικότητας που φέρνουν την Ευρώπη και την Ασία, καθώς και άλλα μέρη του κόσμου, πιο κοντά. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως εάν περιοριστούμε σε μια σειρά από μεγάλα έργα, δεν θα εκπληρώσουμε το όραμα στο οποίο βασίζεται. Δεν θα αποτελέσει, δηλαδή, έναν ζωντανό Δρόμο του Μεταξιού του 21ου αιώνα.

Υπογράμμισε πως «η Πρωτοβουλία Belt and Road δίνει μια αξιοσημείωτη βάση, να συνδέσουμε πρωτοβουλίες που βελτιώνουν τις σχέσεις των λαών» και γι' αυτό πιστεύει ότι «θα πρέπει να κάνουμε πλήρη χρήση της».

Ανέφερε ότι πριν από μερικές μέρες, με τη στενή συνεργασία της Κίνας, φιλοξενήσαμε το «Πρώτο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» στην Αθήνα, τονίζοντας τη σημασία που έχει αυτή η μορφή του διαλόγου για την παγκόσμια και περιφερειακή συνεργασία και ανάπτυξη.

Επίσης, το 2017 θα αποτελέσει την ελληνο-κινεζική χρονιά πολιτιστικών ανταλλαγών με πολλά δρώμενα, σχεδιασμένα με τη συνεργασία μουσείων και την ανταλλαγή καλλιτεχνικών δημιουργημάτων και εκθέσεων, μεταφράσεων λογοτεχνικών έργων, συμπαραγωγών ταινιών και εκθέσεων βιβλίων.

Ελλάδα και Κίνα συνεργαζόμαστε πολύ στενά για να βελτιώσουμε τις μορφωτικές και ακαδημαϊκές ανταλλαγές, και ασφαλώς τον τουρισμό. Ιδιαίτερα για τον τουρισμό, αλλά και τον πολιτισμό, ερευνούμε την πιθανότητα να συνεργαστούμε περαιτέρω με την Κίνα, μέσω των διμερών και τριμερών συνεργασιών μας με άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω πάρα πολύ ότι η Πρωτοβουλία Belt and Road χρειάζεται μια έντονη διάσταση έργων ανάμεσα στους λαούς μας για να εκπληρώσει το όραμά της. Ένα όραμα που, όπως λέμε εμείς οι μηχανικοί, χρειάζεται βαθιά θεμέλια ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί από κάτω προς τα πάνω» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Οι τομείς στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα

Αργότερα, στην ομιλία του στο γεύμα εργασίας, με θέμα «Building people to people bonds-cultural exchanges», που παρέθεσε ο Κινέζος Πρόεδρος για συμμετέχοντες αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το όραμα της Πρωτοβουλίας για τον σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού και πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για προώθηση πολιτιστικών, μορφωτικών και αθλητικών ανταλλαγών και συνεργασία στον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη σημασία φετινού έτους πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και στο πρώτο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Κίνα, και στο Φόρουμ Πόλεων των δύο χωρών.

Αμέσως μετά, πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος της Κίνας για να εκφράσει τη συμφωνία του με όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Σι Τζιπίνγκ τόνισε, με τη σειρά του, ότι η Ελλάδα και Κίνα αποτελούν κληρονόμους δύο αρχαίων πολιτισμών με καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη δυτικού και ανατολικού πολιτισμού αντίστοιχα, γεγονός που συζητήθηκε στο πρόσφατο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών. Αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έτους πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και σε επιστημονικές-ερευνητικές ανταλλαγές.

«Στην Ελλάδα βγαίνουμε από τη βαθιά κρίση που αντιμετωπίσαμε, αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε στο μέγιστο την ιδιαίτερη γεωγραφική μας θέση και το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό μας και είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε προς την αειφόρο -και χωρίς αποκλεισμούς- ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Τσίπρας, στην ομιλία στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, και περιέγραψε το όραμά του για την Ελλάδα μετά την κρίση, λέγοντας ότι αυτό είναι να εξελιχθεί σε καθοριστικής σημασίας κόμβο στις μεταφορές, την ενέργεια, το εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες, τον πολιτισμό και τον τουρισμό. «Ως παγκόσμιος ηγέτης στους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού, η Ελλάδα, που βρίσκεται στα σταυροδρόμια τριών ηπείρων, σκοπεύει να εξελιχθεί σε καθοριστικής σημασίας κόμβο στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών, του πολιτισμού και του τουρισμού» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, εξήρε τη σημασία του Belt and Road Forum for International Cooperation σε συνθήκες προκλήσεων και γεωπολιτικών κινδύνων σε παγκόσμια κλίμακα σημειώνοντας ότι δημιουργεί μια νέα βάση συνεργασίας και διαλόγου γι' αυτό πρότεινε το Φόρουμ να γίνεται κάθε χρόνο για να εκπληρώσει τη μεγάλη προοπτική που υπόσχεται για τον παγκόσμιο και περιφερειακό διάλογο και την ανάπτυξη.

«Σε ένα περιβάλλον σοβαρών, κοινών προκλήσεων και γεωπολιτικών κινδύνων, οι συλλογικές, πολυμερείς ανταποκρίσεις πολιτικές αποδεικνύονται όλο και πιο επιτακτικές. Στην κρίσιμη αυτή ιστορική στιγμή, η πρωτοβουλία Belt and Road (Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος) προσφέρει ένα νέο όραμα για τον τρόπο που μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η Πρωτοβουλία Belt and Road - της δημιουργίας στη βάση ενός διεθνούς διαφανούς πλαισίου που στηρίζεται σε κανόνες - δεν προβλέπει απλώς ένα νέο όραμα μιας αλληλένδετης ανάπτυξης μέσω της βελτίωσης μεγάλων έργων συνδετικότητας και υποδομών. Δημιουργεί μια νέα βάση συνεργασίας και διαλόγου» υπογράμμισε.

Είπε ακόμα ότι η πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί μια ιδιαίτερη πλατφόρμα που συνδυάζει τα υποδείγματα/πρότυπα/μοντέλα των εποχών της βιομηχανικής εποχής και της εποχής του Ίντερνετ - υποδομές και συνδετικότητα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το όραμά του για την Ελλάδα μετά την κρίση, την Ελλάδα της ανάπτυξης, δεν είναι απλώς συμβατό με την πρωτοβουλία Belt and Road, αλλά συνδέεται μαζί της και παρουσίασε τους τομείς στους οποίους μπορεί να γίνει αυτή η σύνδεση, διατυπώνοντας και συγκεκριμένες προτάσεις.

1. Στις μεταφορές και την δημιουργία υποδομών:

-Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί ζωτικής σημασίας στοιχείο της Πρωτοβουλίας, καθώς ήδη λειτουργεί ως σημαντικός σύνδεσμος μεταξύ της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής, και βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να μετατραπεί στον πιο σημαντικό τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο.

- Οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ευοίωνες για νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας από τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ή τη σύνδεση της Ασίας με την Αδριατική.

- Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο της Διόδου Ταχείας Χερσαίας και Θαλάσσιας Κυκλοφορίας Κίνας-Ευρώπης και τον πολυτροπικό Διάδρομο του Kεντρικού Δικτύου ΔΕΔ-Μ Ανατολής-Ανατολικής Μεσογείου της ΕΕ.

-Η καθιέρωση συνεργατικών σχηματισμών (clusters) για τη βιομηχανία, συγκέντρωση και προετοιμασία παραγγελιών κατά μήκος του Διαδρόμου αυτού θα βελτιώσει την απόδοση της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού.

-Η δημιουργία κέντρων έρευνας και ανάπτυξης καθώς και εγκαταστάσεις εξωτερικής ανάθεσης λογισμικού στην Ελλάδα, θα εξυπηρετήσει τη συνολική αλυσίδα αξίας της Πρωτοβουλίας Belt andRoad.

-Συγχρόνως, ένα κομβικό σημείο επισκευής πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο, που θα αποτελείται από τις υφιστάμενα ελληνικά ναυπηγεία, θα μπορούσε να υποστηρίξει παραπάνω τις δράσεις του Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού.

2. Στην ενέργεια:

- Η κατασκευή του αγωγού μέσω Αδριατικής (TransAdriatic Pipeline, TAP) η οποία εγκαινιάστηκε τον περασμένο Μάιο, θα βοηθήσει στην παράδοση φυσικού αερίου των Αζερίων σε ευρωπαϊκές αγορές και καταναλωτές, επίσης μέσω του Κάθετου Διαδρόμου

-Την ίδια στιγμή, συζητάμε τη δημιουργία νέων μονοπατιών για να μεταφέρουμε το φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και μέσω των εγκαταστάσεών μας για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στη Ρεβυθούσα, ή την κατασκευή ενός πλωτού τερματικού σταθμού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

-Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην διασύνδεση με υποθαλάσσιο καλώδιο του Ισραήλ, της Κύπρου, της Κρήτης και της Αττικής, μέσω του EuroAsia Interconnector, δημιουργώντας έτσι μια στερεή σύνδεση μεταξύ των απομονωμένων ενεργειακών αγορών του Ισραήλ και της Κύπρου με την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύουμε ιδιαίτερα έντονα ότι υπάρχει σημαντικός ρόλος που μπορεί να παίξει η Κίνα στο έργο αυτό.

3. Στις τηλεπικοινωνίες

-Κινούμαστε γρήγορα σε νέες επενδύσεις σε οπτικές ίνες, όπως η χθεσινή συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Forthnet και της κινεζικής ZTE.

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Λίγες μέρες μετά τον «πολιτικό σεισμό» της Θουριγγίας

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Το γεγονός είναι γνωστό: για πρώτη φορά μετά το τέλος του Τρίτου Ράιχ στη Γερμανία, ένας πρωθυπουργός κρατιδίου εκλέγεται με τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020

Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020


Μία σπουδαία θεματική έκθεση που αγγίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτήρισε την Athens International Jewellery Show 2020 ο Υφυπουργός...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!