Αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μιλούσαμε καν για υπερκέρδη, είπε ο Α. Τσίπρας

🕔14/05/2022 - 10:49

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως ο Κ. Σκρέκας τον Απρίλιο του 2022 δήλωνε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν υπερκέρδη

Αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μιλούσαμε καν για υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας στην Ελλάδα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που υπογράμμισε πως «ακόμα και τον Απρίλιο του 2022, ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στους Δελφούς έλεγε ότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ‘ουρανοκατέβατα κέρδη’, μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «μια παροιμία λέει πως ‘όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει’, κάνοντας λόγο για «αλχημείες» ώστε να μειωθεί το τελικό ποσό των υπερκερδών των εταιρειών. «Αλλά ακόμα και αν φορολογηθούν τα 500 εκατ. ευρώ, που είναι το ένα τρίτο από τα πραγματικά, με 90%, θα πρέπει να δώσουν πάνω από 400 εκατομμύρια. Θα γίνει αυτό; Αναμένουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Εγώ σας βάζω εδώ ένα στοίχημα ότι δεν θα γίνει. Διότι όλη τους η έγνοια είναι πώς θα τα εμφανίσουν ψίχουλα μην τυχόν και φορολογηθεί η ΔΕΗ, από όπου παίρνει το ιδιωτικό fund μερίσματα, και οι ιδιώτες των εταιρειών, που βγάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη όλοι μαζί, τη στιγμή που ο μέσος πολίτης δεν έχει να πληρώσει τον λογαριασμό».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ευθύνες της ΡΑΕ, προσθέτοντας, πάντως, πως υπάρχει και δικαιολογία, μιας και έχει αποψιλωθεί. «Έχει ευθύνες, όμως», πρόσθεσε, «γιατί αυτή η ιστορία έχει από τον περασμένο Ιούλιο. Όφειλε μέρα με τη μέρα να δημοσιοποιεί στοιχεία για αυτά τα υπερκέρδη, και όχι να κλωθογυρνάει».

Χαρακτήρισε, ωστόσο, ως θετικό το ότι η ανεξάρτητη αρχή αρνήθηκε να κάνει τον υπολογισμό με βάση τον τρόπο που υπέδειξε με επιστολή του ο κ. Σκρέκας, υπογραμμίζοντας πως η επιστολή καταδεικνύει την έγνοια της κυβέρνησης να προκύψει μικρός αριθμός υπερκερδών ώστε να μην φορολογηθούν «αυτοί που ευνοεί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως αυτό που επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τα «λεφτόδεντρα» αλλά το «να κλαδευτούν τα ‘κλεφτόδεντρα’» και πρόσθεσε πως υπάρχει τρόπος χωρίς δημοσιονομικό κόστος και παρεμβάσεις να μειωθούν κατά 50% οι λογαριασμοί. Ζήτησε έτσι:

- Αποσύνδεση της τιμής της παραγωγής από την τιμή του φυσικού αερίου, «όπως έκαναν Ισπανία και Πορτογαλία, όταν ο πρωθυπουργός δεν διεκδίκησε και δεν πήρε τίποτα από εκείνο το Συμβούλιο Κορυφής».

-Πλαφόν στο κέρδος του παραγωγού, στην πηγή της δημιουργίας των υπερκερδών.

-Επαναφορά του «Δ» στη ΔΕΗ, του δημόσιου χαρακτήρα, δηλαδή, της επιχείρησης.

«Εμείς αφήσαμε τη ΔΕΗ με τον επικεφαλής να παίρνει 60.000 ευρώ το χρόνο, τώρα ο κ. Στάσσης παίρνει 360.000 το χρόνο, 1.000 ευρώ τη μέρα», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι «έχει φέρει, όμως, κέρδη στην εταιρεία», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Μπράβο του, έχει φέρει κέρδη στην εταιρεία και έχει οδηγήσει τη μισή ελληνική κοινωνία σε απόγνωση». «Εμείς αφήσαμε επτά γενικούς διευθυντές, έγιναν 15, 60 βοηθούς και γίναν 250, με μισθούς, και οι βοηθοί, 8.000 ευρώ το μήνα. Έχουν πέσει σαν τις ακρίδες πάνω στον δημόσιο πλούτο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, επεσήμανε πως δεν είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκείνες που αντιδρούν στην αύξησή του, αλλά οι μεγάλες επιχειρήσεις, που επιθυμούν συμπίεση του κόστους εργασίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν δημιουργήσει ένα λόμπι που κρατάει τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «ο κατώτατος μισθός σήμερα, είναι χαμηλότερος από ό,τι ήταν το 2009 πριν την κρίση» και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα, μαζί με την Εσθονία, είναι οι μόνες χώρες που δεν αύξησαν τον κατώτατο μισθό την περίοδο της πανδημίας». «Όταν εμείς τον αυξήσαμε 11% χωρίς να έχουμε ακρίβεια και πληθωρισμό στο 10% -μάλιστα είχαμε υποπληθωρισμό – πριν από τρία χρόνια ακριβώς, τότε ο κ. Μητσοτάκης, υπό την πίεσή μας είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό αναλογικά με την ανάπτυξη της οικονομίας, στο διπλάσιο της ανάπτυξης», υπογράμμισε και συμπλήρωσε; «Πού ήταν αυτό; Δεν έγινε. Είχαμε ανάπτυξη 9%».  

Σε ό,τι αφορά την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, η οποία υπερψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, και σε σημείωση του δημοσιογράφου πως η συμφωνία είχε προετοιμαστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, που όμως τελικά δεν την ψήφισε, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους συμμάχους της χώρας στη βάση «θα σου δώσω διευκολύνσεις, θα μου δώσεις στήριξη και εγγυήσεις ασφαλείας έναντι της Τουρκίας» υπογραμμίζοντας πως οι εγγυήσεις που ζητήθηκαν δεν δόθηκαν από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία. Τόνισε δε πως παρότι συζητιούνταν οι ίδιες διευκολύνσεις, «ουδέποτε τέθηκε στο τραπέζι η επ’ αόριστον ανανέωση της συμφωνίας». «Όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει στη χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά αναγνώρισαν πως είναι θετικό για τη χώρα, εφόσον βρίσκεται στο ΝΑΤΟ και είναι σύμμαχοι οι Αμερικανοί, να τους παράσχουμε διευκολύνσεις, αλλά να ανανεώνονται αυτές οι συμβάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση, όποιος είναι, να διεκδικεί περισσότερα και να διαπραγματεύεται περισσότερο. Ο μόνος ο οποίος φέρνει συμφωνία ‘επ’ αόριστον’ είναι ο κ. Μητσοτάκης ο νεότερος».  

Παράλληλα, έκανε λόγο για αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο μέσω της αμερικανικής πολιτικής και τόνισε πως η γείτων «το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μια χώρα που παίζει διαμεσολαβητικό ρόλο στο ουκρανικό, την ίδια στιγμή που εδώ και 48 χρόνια κατέχει παρανόμως το βόρειο τμήμα της Κύπρου και παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός και διαμεσολαβητής. Δύναμη ειρήνης η Τουρκία, ενώ η Ελλάδα στέλνει όπλα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε και την ανησυχία του για τα ελληνοτουρκικά, εκτιμώντας πως η κατάσταση δεν θα εξομαλυνθεί σύντομα, καθώς η Τουρκία συνεχίζει τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, «κάτι που σηματοδοτεί την αμφισβήτηση, σε ό,τι αφορά το Αγαθονήσι, της κυριαρχίας – λένε ότι είναι γκρίζα ζώνη, ότι δεν είναι ελληνικό – και σε ό,τι αφορά τη Λέσβο, του δικαιώματος της Ελλάδας να έχει στρατό, διότι θεωρούν ότι πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα νησιά». «Κακώς το θεωρούν», πρόσθεσε, «δεν υπάρχει καμία βάση σε αυτό το αίτημα, όταν έχουν τη στρατιά του Αιγαίου απέναντι». Πρόσθεσε δε πως υπάρχει ανακοίνωση για νέα έξοδο του Oruc Reis το καλοκαίρι, τονίζοντας πως φαίνεται ότι η στρατηγική του δεδομένου συμμάχου στις ΗΠΑ και στη Δύση δεν προσφέρει κάτι. Χαρακτήρισε δε ως υποχρέωση του πρωθυπουργού να θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, το θέμα των υπερπτήσεων καθώς και των εξοπλισμών, που αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

 

Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την αυριανή εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την εκλογή της συλλογικής ηγεσίας του κόμματος (προέδρου και ΚΕ), με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει βέβαιος πως μέσα από αυτή θα σταλεί ισχυρό μήνυμα για την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως την Κυριακή, 15 Μαΐου, όλοι και όλες μπορούν να ψηφίσουν για την εκλογή του προέδρου. Επεσήμανε δε πως η εσωκομματική διαδικασία διεξάγεται σε περίοδο κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών «περνάει εξαιρετικά δύσκολα με την ακρίβεια», «άρα δεν θα μπορούσαμε να μη συνδέσουμε τη διαδικασία ισχυροποίησης του κόμματος μας με τις πολιτικές εξελίξεις».

Επιπλέον, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής προς τους προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, προς όλους όσοι ενστερνίζονται τις διακηρυκτικές αρχές του κόμματος. «Έχει τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης να έρθει στις διαδικασίες μας και να στείλει ένα μήνυμα όχι μόνο για την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και για το πολιτικό σκηνικό που πρέπει να αλλάξει», υπογράμμισε.

Όπως είπε, δεν καλεί τους πολίτες να έρθουν απλά να ρίξουν μια ψήφο και να φύγουν, σημειώνοντας ότι τα μέλη που εγγράφονται θα έχουν ενεργή συμμετοχή και σε άλλες κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο διάστημα, όπως στην περίπτωση εκλογών όπου θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν με ποιον και με ποιο πρόγραμμα θα μπει το κόμμα σε μια συνεργασία.

Αφού δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την αυριανή συμμετοχή, υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές και να επαναφέρουμε την ελπίδα στην κοινωνία και να σταματήσει αυτή η κοινωνική καταστροφή» και σημείωσε ότι για την επίτευξη αυτού του ψηλού πήχη «ξέρουμε ότι στην εθνική κάλπη θα χρειαστούμε πάνω από 2 εκατ. ψήφους για να κερδίσουμε».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει με κυβερνήσεις συνεργασίες στη βάση όμως προγραμματική συγκλίσεων «πάνω στο τραπέζι και όχι με διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες».

Τα κόμματα, είπε, αναγκάζονται από την ετυμηγορία των πολιτών να διαμορφώσουν τη θέση τους, προσθέτοντας πως η απλή αναλογική θα διαμορφώσει τους συσχετισμούς. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι πολύ μεγάλες, είναι βαθιά ιδεολογικές και πολιτικές και πως «άρα οι όποιες προγραμματικές συγκλίσεις για την επόμενη μέρα θα έχουν να κάνουν στη βάση των δύο πόλων, της Αριστεράς και της Δεξιάς και των υπόλοιπων δυνάμεων». Όπως είπε, θεωρεί εφικτό να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση στη βάση συγκλίσεων σε προοδευτική βάση.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

realme C35 Camera Samples

28/05/2022 - 17:30:00 -

realme C35 Review

28/05/2022 - 17:00:00 -

Στα 3.190 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

28/05/2022 - 16:57 - Συνολικά 3.190 είναι τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που βρέθηκαν στην Ελλάδα κατά το τελευταίο...

Η κυβέρνηση ξεκίνησε την προεκλογική διαδικασία χτυπώντας τη νεολαία στο ΑΠΘ, είπε ο Γ. Βαρουφάκης

28/05/2022 - 16:53 - Για «προσωπική επιλογή» του πρωθυπουργού να «επιτεθεί» στη νεολαία έκανε λόγο ο γραμματέας του...

Θρήνος! Πέθανε ο Σωτήρης Παλαμιώτης

28/05/2022 - 16:15:10 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές

Χρήστος Καψάλης

Σύμφωνα με το Σύνταγμα στην Ελλάδα οι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Ωστόσο από το 1974 μέχρι σήμερα αυτό συνέβη μόνο 3 φορές. Σε αυτά τα...

Δείτε όλο το άρθρο
Τουρκία: Στήνει σκηνικό έντασης, το καλοκαίρι βγάζει και τέταρτο γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» / Φωτογραφία: AP/Lefteris Pitarakis 27/05/2022  23:29 Σκηνικό έντασης, που ίσως θυμίζει τα γεγονότα του καλοκαιριού...

Δείτε όλο το άρθρο
Ποιός παρακολουθεί στην Αθήνα δημοσιογράφους;

To λογισμικό παρακολούθησης Predator εντοπίστηκε στο κινητό τηλέφωνο Έλληνα δημοσιογράφου. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Μέχρι τώρα τα ίχνη...

Δείτε όλο το άρθρο
1941-1944: Η γερμανική Κατοχή του Αγίου Όρους – Η ανέκδοτη ιστορία

Η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς στις 9 Απριλίου 1941 Κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παρά την κατοχή της Αθωνικής...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll για το «Μανιφέστο» (17-5-2022) Δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Μανιφέστο. Προβάδισμα ΝΔ με 9,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (12-5-2022) Δημοσκόπηση της Pulse για το ΣΚΑΙ. Προβάδισμα ΝΔ με 8,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις η προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη στο  Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών FRESKON

Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις η προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών FRESKON


Σημαντική προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, η οποία υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις, καταγράφεται στο Διεθνές...


Δείτε θέμα και σχόλια