Αναβλήθηκε για Τετάρτη η συνάντηση Σαμαρά με την τρόικα - Τα ανοιχτά θέματα

🕔12/03/2013 - 11:30

Αναβλήθηκε για το απόγευμα της Τετάρτης η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα ενώ οι τροϊκανοί διαρρέουν ότι μπορεί να αναχωρήσουν από την Ελλάδα χωρίς συμφωνία, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η δόση του Μαρτίου. Ενώ εκατέρωθεν εκφράζεται η άποψη ότι δεν προέκυψε εμπλοκή, είναι φανερό ότι η αναβολή προέκυψε διότι δεν στάθηκε δυνατόν αν βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές   λύσεις. Κάτι τέτοιο θα επιδιωχθεί για το απόγευμα της Τετάρτης και πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τετάρτης.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την αναβολή δήλωσε: «Επειδή συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια θεωρήσαμε σκόπιμο να δώσουμε μια ακόμα μέρα, ούτως ώστε να γίνει μια συνάντηση πιο αποτελεσματική».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει εμπλοκή, ο υπουργός διέψευσε κάτι τέτοιο: «Δεν υπάρχει εμπλοκή. Όπως είπα χθες το βράδυ, υπάρχουν αρκετά ζητήματα ακόμα ανοιχτά. Είναι πολλά τα ζητήματα αυτά και θεωρήσαμε σκόπιμο οι τεχνικές συζητήσεις να συνεχιστούν». Στην ερώτηση εάν θεωρεί ότι μέχρι αύριο είναι εφικτό να κλείσουν ζητήματα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Αρκετά».

Οι ξένοι εμπειρογνώμονες αμφισβητούν ορισμένες πλευρές της δημοσιονομικής διαχείρισης, θεωρούν ότι δεν έχει αναληφθεί η απαιτούμενη δράση και μάλιστα διαρρέουν ότι προτίθενται ακόμη και να αναχωρήσουν   την προσεχή Παρασκευή να αναχωρήσουν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία, αφήνοντας την καταβολή της δόσης του Μαρτίου εκκρεμή, μέχρι να πεισθούν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα προκειμένου να διορθώσει την κατάσταση.

Τα ανοιχτά θέματα για τα οποία ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να έρθει σε συμφωνία με την τρόικα είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, η ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο φόρος στα ακίνητα και οι απολύσεις στο δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», η ευρεία υπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, με τη συμμετοχή και της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών, έφερε πρόοδο στη διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων, αλλά «είμαστε ακόμη μακριά από συμφωνία για τις δόσεις». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ακόμη πιο μακριά από την επίτευξη συμφωνίας βρίσκεται η διαπραγμάτευση για τις οφειλές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στις τράπεζες, καθώς η τρόικα φέρεται να τάσσεται υπέρ του να υπάρχει μια μόνιμη λύση για τα ληξιπρόθεσμα, που να είναι κοινή για τις ασφαλιστικές εισφορές και για τους φόρους και λέει όχι σε ειδικές ρυθμίσεις «ύστατης ευκαιρίας». 
Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με πηγές του ασφαλιστικού χώρου που επικαλείται η ίδια εφημερίδα, η διαπραγμάτευση «εξελίσσεται θετικά, δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία, αλλά είμαστε στον δρόμο για κάτι τέτοιο» και υποστήριζαν ότι η ρύθμιση θα είναι διαφορετική για ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες. 
Ως επικρατέστερο σενάριο εμφανίζεται αυτό που προβλέπει 12 δόσεις για τη μόνιμη ρύθμιση και 48 για τη λεγόμενη «ύστατη ευκαιρία» στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για τους φόρους σενάρια μιλούσαν για 36 δόσεις. 

Σε ό,τι έχει να κάνει με το μέτωπο των απολύσεων και της κινητικότητας στο δημόσιο, η εικόνα των διαπραγματεύσεων μοιάζει θετική, καθώς η τρόικα φέρεται να έχει χαρακτηρίσει ως καλή βάση διαπραγμάτευσης το σχέδιο - χρονοδιάγραμμα του αρμόδιου υπουργού Αντώνη Μανιτάκη που προβλέπει ότι οι απολύσεις αναβάλλονται για το 2014. 
Αντίθετα, πρόβλημα εξακολουθεί να αποτελεί το θέμα με τον φόρο στα ακίνητα, καθώς η τρόικα  επιθυμεί να διατηρηθεί τουλάχιστον και για το 2013, το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η είσπραξη των εσόδων. 
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται να είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει την εφαρμογή του σχεδίου για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, καθώς αρνητικοί στο να συνεχιστεί η είσπραξη του χαρατσιού είναι και οι δύο αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης.
Τέλος, ανοιχτό και υπό διαπραγμάτευση παραμένει και το θέμα της μείωσης του ΦΟΑ στην εστίαση, αλλά όχι και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αν και οι πληροφορίες από την τρόικα ανέφεραν ότι το αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφύλαξη και δύσκολα θα εξασφαλισθεί η συναίνεσή της. Ωστόσο, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυαν ότι «η μάχη συνεχίζει να δίνεται για όλα τα θέματα».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Φάρμακα για αγροτική χρήση και οι ελληνοποιήσεις!

Δημήτρης Μάρδας

Οι γνωστές Ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες, οι κυρίαρχες στην αγορά του φαρμάκου για αγροτικές χρήσεις, κοστολογούν τα φάρμακά τους στη χώρα μας σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ΔΕΘ που χάθηκε και η αδιαφορία των κυβερνήσεων και των φορέων της Θεσσαλονίκης

Γιάννης Μαγκριώτης

Η ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ ήταν αναμενόμενη, αφού πέρα από την υγειονομική επιδείνωση στην χώρα μας, έχουμε ανάλογη στην Ευρώπη. Εκτός...

Δείτε όλο το άρθρο
Ξανά για το Εθνικό Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

Νότης Μαριάς

Η ανείπωτη τραγωδία στην Εύβοια που οδήγησε στο θάνατο οκτώ συνανθρώπων μας ανέδειξε για άλλη μια φορά με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις διαχρονικές...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Σημαντικές στιγμές από την ιστορία του Καστελλόριζου: 29 Σεπτεμβρίου 1945 – Η τραγωδία του Empire Patrol

του Νάσου Μπράτσου Συνεχείς ήταν οι αναφορές την τελευταία περίοδο για το Καστελλόριζο, που βρέθηκε στο επίκεντρο της έντασης στην ανατολική...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»

THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»


Ο ρόλος πρώτης γραμμής τον οποίο ανέλαβαν οι Δήμοι της χώρας αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και οι ευκαιρίες που...


Δείτε θέμα και σχόλια