Ανακοινώθηκε η τρίτη δέσμη μέτρων - Ποιοί θα πάρουν το βοήθημα των €800 (video)

🕔20/03/2020 - 11:11

Τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας ανακοίνωσαν την τρίτη δέσμη μέτρων κατά των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού

Την τρίτη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ θα δοθεί σε συνολικά 1,4 εκατομμύρια εργαζομένους και θα είναι ακατάσχετη. Για όσους το λάβουν θα καλυφθεί και η ασφαλιστική δαπάνη. Το συνολικό κόστος της παρέμβασης για τον Απρίλιο θα είναι 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί, ωστόσο θα δοθεί η δυνατότητα καθυστέρησης της καταβολής του χωρίς κυρώσεις. Παράλληλα, θα καταβληθεί δώρο Πάσχα σε 108.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία της χώρας, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και στη Γ.Γ. Πολιτικής προστασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι τράπεζες θα στηρίξουν και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση, με διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων. Συγκεκριμένα, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για 3 μήνες όσοι λαμβάνουν το βοήθημα των 800 ευρώ.

Το ύψος του συνόλου των μέτρων της κυβέρνησης και των πόρων που θα διατεθούν από το ευρωπαϊκό Ταμείο ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, η τρίτη δέσμη μέτρων αφορά τα παρακάτω:

1. Τράπεζες και διαχειριστές δανείων (services) παρέχουν διευκολύνσεις και στα φυσικά πρόσωπα που θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ με αναστολή των δόσεων για τα ενήμερα δάνεια για 3 μήνες. Έτσι, εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών.

2. Συνολικά 1,4 εκατομμύριο μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιτηδευματίες θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ, το οποίο είναι ακατάσχετο. 
Το μέτρο αφορά:
- Όσους βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας
- Ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται 
- Το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη της ασφαλιστικής δαπάνης
- Το συνολικό κόστος για τον Απρίλιο υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ
- Σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα ο πρώτος κατάλογος των κλάδων, μέσω των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που πλήττονται. Η λίστα, όπως είπε ο υπουργός, είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες με τον κορωνοϊό. Έως τώρα υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, με 1 εκατομμύριο εργαζομένους, και μηνιαίο τζίρο περίπου 6,5 δισ. ευρώ.

3. Θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από την 1η έως και τις 17 Μαρτίου.

4. Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του, από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους. Ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών, δίδεται η δυνατότητα στους εργοδότες, χωρίς τις ποινικές κυρώσεις, να το καταβάλλουν μεταγενέστερα. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, αυτό γίνεται για να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορωνοϊού στη ρευστότητά τους, και να επιτευχθεί η δίκαιη διασπορά του στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις και κλάδους που σήμερα δεν βρίσκονται σε αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους.
Δώρο του Πάσχα θα λάβουν επιπλέον 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, παρά το γεγονός ότι τα δώρα- επιδόματα έχουν καταργηθεί για το Δημόσιο. 

5. Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ και χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, η οποιαδήποτε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας» των περίπου 35 δισ. ευρώ.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ με την υιοθέτηση ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών σε ύψος περίπου 12 δισ. ευρώ, έχει ήδη αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Δημοσίου και κατ' επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.  

 

 

O υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε πως στα σούπερ μάρκετ υπάρχει επάρκεια αγαθών, ενώ υπογράμμισε πως μέχρι να περάσει η κρίση, δεν θα υπάρχουν οχλήσεις στους δανειολήπτες που πλήττονται από αυτή.

Σε ό,τι αφορά τα αντισηπτικά και τις μάσκες, προειδοποίησε ότι τα πρώτα πρόστιμα σε όσους αισχροκερδούν θα επιβληθούν την επόμενη εβδομάδα. Σημείωσε δε πως, παρότι το πρωί τα σούπερ μάρκετ προμηθεύτηκαν τις αναγκαίες ποσότητες, από το απόγευμα παρατηρήθηκε έλλειψη γιατί, προφανώς, δεν τηρήθηκε η οδηγία για τα τρία τεμάχια ανά πελάτη. Ωστόσο, υπογράμμισε πως με τη δημοσίευση της ΠΝΠ σήμερα, η οδηγία γίνεται νόμος του κράτους με σοβαρές ποινές για όλους.

Τέλος, για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις μετά την κρίση, μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ, τόνισε πως το σχετικό ποσό που δύναται να διατεθεί σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης μέσω τραπεζών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διπλασιάζεται και άρα, μπορεί να ανέλθει ως τα 6 δισ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε πως «όσες επιχειρήσεις πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες θα μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό σε καθεστώς αναστολή εργασίας. Το μέτρο θα μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα και είναι απολύτως προσωρινό για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και την προστασία της δημόσιας υγείας και της αποφυγής απολύσεων». Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου, δεν θα μπορεί να προβεί σε απολύσεις, ενώ με το τέλος του μέτρου ο εργοδότης υποχρεούνται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι όσοι σε καθεστώς αναγκαστικής διακοπής εργασίας έως τον Απρίλιο του 2020. Όπως διευκρίνισε, το ποσό των 800 ευρώ είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο, ενώ ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να ενημερώσει σχετικά το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Από την πλευρά του, ο εργαζόμενος, σημείωσε, για να λάβει την οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να δηλώνει ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του. «Δικαιούχοι του ποσού θα είναι όλοι οι εργαζόμενοι που θα είναι σε αναστολή και τα 800 ευρώ θα είναι ακατάσχετα. Ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση θα δηλώνει σε πλατφόρμα ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση της εργασίας του. Δικαιούχοι των 800 ευρώ θα είναι και οι απολυμένοι και όσοι αναγκάστηκαν να παρατηθούν από 1η Μαρτίου του 2020», είπε.

Σε ό,τι αφορά το δώρο Πάσχα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως «προσφέρεται η δυνατότητα, να καταβληθεί το δώρο του Πάσχα το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. Όσοι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα μπορούν να το κάνουν, κάτι που συνιστώ».

Όσον αφορά τον e-ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους, σήμερα συνεδριάζει το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ για καταβολή συντάξεων μη-μισθωτών στις 24 Μαρτίου αντί 26ης Μαρτίου. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου αναμένεται να λάβουν τις συντάξεις τους στις 27 Μαρτίου, ενώ οι συντάξεις μισθωτών θα καταβληθούν στις 30 Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα. Ο υπουργός ενημέρωσε, παράλληλα, τους συνταξιούχους ότι δεν χρειάζεται να μεταβούν στις τράπεζες για να λάβουν τις συντάξεις τους, αφού αυτές θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους. 

---------------------------------------------

Δείτε τον πλήρη Οδηγό ενημέρωσης για τον κορωνοϊό  ο οποίος ενημερώνεται καθημερινά με όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Δείτε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις για τον κορωνοϊό

Στην αρχική σελίδα του eklogika.gr δείτε live infographic του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με στοιχεία για την εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο

-----------------------------------------------Πηγή: https://www.eklogika.gr/news/Epektash-tou-epidomatos-%E2%82%AC800-anakoinwse-o-K-Mhtsotakhs--To-neo-diaggelma-tou-prwthupourgo%CF%85-(video)-19-03-2020

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (18-11-2021) Δημοσκόπηση της MRB για το STAR. Προβάδισμα ΝΔ με 9,8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (15-11-2021) Δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1. Προβάδισμα ΝΔ με 12,5%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo


Ενημερώθηκε για το σχέδιο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Τη σημασία της απόδοσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης τμήματος της...


Δείτε θέμα και σχόλια