Αναξιόπιστος ο Κ. Μητσοτάκης στην εξωτερική πολιτική, είπε ο Ν. Ηλιόπουλος

🕔26/01/2021 - 09:42

Η ΝΔ με τις παλινωδίες της δεν μπορεί να ακολουθήσει με αξιοπιστία τη γραμμή για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία στη βάση του διαλόγου

Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στη γραμμή για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία στη βάση του διαλόγου, με ορίζοντα το διεθνές δικαστήριο της Χάγης επανέλαβε ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νάσος Ηλιόπουλος, που εξέφρασε την ανησυχία του ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις παλινωδίες και τις αντιθέσεις της, δε μπορεί να ακολουθήσει με αξιοπιστία αυτήν τη γραμμή».

Μιλώντας στον Action24, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να ‘χτίσει’ πάνω στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για κυρώσεις στην Τουρκία, που είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε -μαζί με την Κύπρο- το καλοκαίρι του 2019».

«Το Δεκέμβρη του ‘19, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε στη Βουλή ότι οι κυρώσεις δεν είναι στη στρατηγική της ελληνικής πλευράς», σημείωσε, λέγοντας ότι «αυτήν την επιλογή την πληρώσαμε, γιατί φάνηκε ότι για να μπορούμε να έχουμε έναν αξιόπιστο διάλογο με την Τουρκία χρειαζόμαστε στο τραπέζι αφενός τις κυρώσεις ή έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό κυρώσεων, αφετέρου μία θετική ευρωτουρκική ατζέντα».

Παράλληλα, επεσήμανε  ότι «ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να αδειάσει μια σειρά από κεντρικά πολιτικά στελέχη της ΝΔ, για το ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο, τα οποία είχαν διαφωνήσει ανοιχτά με αυτήν την κίνηση, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει το θέμα».

«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τότε ο ίδιος δεν έκανε κάποια δήλωση γιατί αντιλαμβανόταν την πολυπλοκότητα του θέματος. Το να αδειάζεις τόσο εύκολα το πολιτικό προσωπικό του κόμματός σου για να προστατεύσεις την εικόνα σου, ειδικά σε ζητήματα τόσο ευαίσθητα όπως της εξωτερικής πολιτικής, είναι επικίνδυνη μεθοδολογία για έναν πρωθυπουργό και δημιουργεί τεράστιο θέμα αξιοπιστίας», δήλωσε.  

«Την ίδια αναξιοπιστία έδειξε η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία σήμερα έχει κάνει στροφή 180 μοιρών», επεσήμανε, τονίζοντας ότι «η συμφωνία αυτή αποδείχθηκε σημαντική στρατηγική ήττα του σχεδιασμού του Ερντογάν για τα Βαλκάνια, ο οποίος είχε επενδύσει στη μισαλλοδοξία και στην όξυνση».

«Ο κ. Μητσοτάκης, στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, δεν έχει καταφέρει ακόμα να κλείσει τα εσωτερικά θέματα εντός της ΝΔ, ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Γι’ αυτό το λόγο δε φέρνει και τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή, γιατί φοβάται ότι δεν μπορεί να ελέγξει την κοινοβουλευτική του ομάδα και ότι θα έχει απώλειες», είπε και σημείωσε ως κορυφαίο παράδειγμα της έλλειψης αξιοπιστίας της κυβέρνησης, τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά «στην οποία αρνείται οποιοδήποτε διάλογο με την Τουρκία, ενώ αρνείται και τον ορίζοντα της Χάγης».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι έρχεται ένα μεγάλο κύμα δυσαρέσκειας απέναντι στις πολιτικές της στο μέτωπο της πανδημίας και της οικονομίας και γι’ αυτό πυροδοτεί συνεχώς τέτοια σενάρια».

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προτεραιότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι οι εκλογές, αλλά η επαφή με την κοινωνία που πλήττεται και η κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της νέας χρεοκοπίας η οποία απειλεί τους πολίτες, εξαιτίας των πολιτικών της ΝΔ», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, αν δούμε τα ποιοτικά στοιχεία, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως το πάγωμα και η ακύρωση του πτωχευτικού νόμου ή η συνταγογράφηση των τεστ, συγκεντρώνουν πλειοψηφικά ποσοστά στους πολίτες».

«Σε κάθε περίπτωση, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις, θα είμαστε έτοιμοι, με το πρόγραμμά μας, να στηρίξουμε και να διεκδικήσουμε μία εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος.

 

Αντί για μέτρα στα ΜΜΜ, απαγόρευση συναθροίσεων

Αργότερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε πως «η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία περισσότερο σαν ζήτημα δημόσιας τάξης, παρά ως ζήτημα δημόσιας υγείας».

Όπως είπε, «το πρώτο πράγμα που σκέφτεται πάντα η ΝΔ είναι να επιβάλει περιοριστικά μέτρα, τα οποία αμφισβητούν και δημοκρατικά δικαιώματα, αντί να σκεφτεί ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας». Όπως πρόσθεσε, «πριν από μερικές ημέρες, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε ότι οι μολύνσεις γίνονται, κατά κύριο λόγο, στα τρένα, στα λεωφορεία και στους χώρους δουλειάς», όμως «την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει μέχρι σήμερα να αμφισβητεί ότι υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τα ΜΜΜ με τη μεγάλη διασπορά του ιού, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει εξακριβωμένος συσχετισμός ανάμεσα στους μεγάλους χώρους εργασίας και τη μετάδοση του ιού».

Επομένως, σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «αντί να παίρνουν μέτρα όπως είναι η επίταξη ιδιωτικών κλινικών ή η προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για άλλη μια φορά, με μια νυχτερινή απόφαση, η κυβέρνηση απαγορεύει τις συναθροίσεις». Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή η απόφαση έρχεται σε περίοδο που οι φοιτητές κατεβαίνουν στον δρόμο «για να υπερασπιστούν δημοκρατικά δικαιώματα και το δημόσιο πανεπιστήμιο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εκτός από την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, «με τις πολιτικές που προωθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποκλείει παιδιά από το δημόσιο πανεπιστήμιο για να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια».

Επεσήμανε δε ότι «από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει περισσότερους από 5.000 συμπολίτες μας και η ΝΔ αρνείται να κάνει τα αυτονόητα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας» και καταλόγισε στην κυβέρνηση «εγκληματικές ευθύνες γιατί -μπροστά σε ένα τρίτο κύμα που φαίνεται να έρχεται- δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο τη στρατηγική της».

Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, είπε ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη για το 2020 και τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος στους εργαζόμενους». Υπογράμμισε ότι «για να αποφύγουμε, επομένως, ένα μεγάλο κύμα λουκέτων και απολύσεων, πρέπει να στηρίξουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους», επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Στήριξη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις πληττόμενες επιχειρήσεις, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή ενός μέρους του και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε δόσεις και μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση». Επίσης, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «ήδη εφαρμόζει μνημονιακά μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις» και τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «ο πτωχευτικός νόμος, ο οποίος καλώς πάγωσε, πρέπει να καταργηθεί εντελώς».

Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει πλήρη ενημέρωση για το ακριβές περιεχόμενο τους. Σημείωσε ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η λύση είναι πάντα στον διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου και με ορίζοντα τη Χάγη» και υποστήριξε πως «όταν η χώρα έχει στρατηγική και θέτει συγκεκριμένους στόχους μπορεί να πετυχαίνει νίκες, όπως ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, που αποτέλεσε σημαντική ήττα για τον Ερντογάν στα Βαλκάνια». Επεσήμανε, ωστόσο, πως «μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία ότι ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει την εξωτερική πολιτική ως πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης, όταν -για παράδειγμα- αδειάζει τα κεντρικά πολιτικά στελέχη της ΝΔ που στο παρελθόν είχαν ταχθεί ενάντια στην επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο ή όταν εμφανίζεται ως όμηρος των απόψεων του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αρνείται κάθε διάλογο με την άλλη πλευρά».

 


★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Εξαντλήσαμε κάθε μέθοδο πειθούς – Τα όρια του συνταγματικού δικαιώματος είναι σχετικά, είπε ο Γ. Οικονόμου

30/11/2021 - 19:38 - «Προχωρήσαμε σε αυτή την υποχρεωτικότητα για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την...

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

30/11/2021 - 19:25 - Tο νομοσχέδιο για το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, το νομοσχέδιο για τον...

Έρχεται clamshell foldable της Huawei με μεντεσέ νέας γενιάς

30/11/2021 - 19:12:52 -

Δωρεάν το επί πληρωμή Spotify για 3 ολόκληρους μήνες – Έτσι το κάνεις!

30/11/2021 - 19:04:17 -

Οκτώ αλλαγές στον ΕΦΚΑ παρουσίασε ο Κ. Χατζηδάκης

30/11/2021 - 18:54 - Παρουσιάστηκαν σήμερα από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, οι...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (18-11-2021) Δημοσκόπηση της MRB για το STAR. Προβάδισμα ΝΔ με 9,8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (15-11-2021) Δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1. Προβάδισμα ΝΔ με 12,5%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo


Ενημερώθηκε για το σχέδιο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Τη σημασία της απόδοσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης τμήματος της...


Δείτε θέμα και σχόλια