Αναμένουμε απτή αλληλεγγύη από την ΕΕ, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

🕔03/03/2020 - 15:57

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ασύμμετρη απειλή – Σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο ζήτησε ο Σ. Μισέλ – Κονδύλια ανακοίνωσε η Ο. φον ντερ Λάιεν

Ως ασύμμετρη απειλή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, και διεμήνυσε πως η χώρα θα υπερασπιστεί στο έπακρο την κυριαρχία της.

Σε κοινές του δηλώσεις με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «αναμένει απτή αλληλεγγύη από την ΕΕ» και δήλωσε πως η παρουσία των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων στέλνει σαφές μήνυμα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η Τουρκία στέλνει χιλιάδες ανθρώπους στα σύνορα για να διεκδικήσει αιτήματά της. Τους χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικούς μοχλούς για δικούς της σκοπούς». «Δυστυχώς η Τουρκία μετατράπηκε σε επίσημο διακινητή μεταναστών» επεσήμανε και πρόσθεσε πως η χώρα αντιμετωπίζει μία ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορά της.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι «υποχρέωσή μας η προφύλαξη της εθνικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Κινούμαστε απόλυτα στο πλαίσιο τους διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα μπορεί να προφυλάξει τα σύνορα της, αποτρέψαμε την παράνομη είσοδο σε πάνω από 24.000 μετανάστες».

«Το μήνυμά μας είναι σαφές: ‘Μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνετε την ευθύνη της επιλογής στο ακέραιο’», είπε, τονίζοντας πως «όταν αργεί μία δίκαιη λύση ο ανθρωπισμός μετατρέπεται σε αγανάκτηση».

Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να μένει στα λόγια, συνέχισε, λέγοντας πως «πρέπει να την αισθάνονται οι Έλληνες πολίτες των οποίων απειλείται η γαλήνη και η ασφάλεια»

«Πρώτα η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στο προσφυγικό. Χρειάζεται τη στήριξη της Ευρώπης αλλά όχι σε καθεστώς απειλών. Δεν εκβιάζεται ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη. Οπλισμένοι με το δίκαιο και τη λογική θα νικήσουμε», επεσήμανε.

 

Σ. Μισέλ: Να προστατεύετε τα σύνορα και να σέβεστε το Διεθνές Δίκαιο

«Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύετε τα σύνορα και ταυτόχρονα να δείχνετε σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να υλοποιείται η συμφωνία με την Τουρκία για τις προσφυγικές ροές.

«Περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να σέβονται και να τηρούν αυτά που υποσχέθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία σημείωσε πως απαιτείται διπλωματική λύση για αυτό και η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. «Χρειάζεται η δέσμευσή μας για περισσότερες ελπίδες και προοπτικές στο μέλλον» κατέληξε. 

 

Ο. φον ντερ Λάιεν: Χρηματοδότηση 700 εκατ. ευρώ

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε τη χρηματική υποστήριξη ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Παράλληλα, τόνισε πως θα υπάρξει άμεση στήριξη στη χώρα που αφορά εξοπλισμό και προσωπικό για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, που αποτελούν και σύνορα της ΕΕ.

 

A. Πλένκοβιτς: Θα βρούμε απάντηση σε αυτή τη νέα κατάσταση

«Ήρθαμε για να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και για να εκφράσουμε την απόφασή μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα για να βρούμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή τη νέα μεταναστευτική κατάσταση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη που άλλαξε την πολιτική της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων, δηλαδή να μην επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση, διότι όπως είπε η Ούρσουλα η Ελλάδα είναι η ασπίδα, τα σύνορα της ΕΕ και ο εγγυητής της σταθερότητας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο» τόνισε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

«Πρόθεσή μας να αποτρέψουμε να επαναληφθεί το 2015-2016. Έχω πει πολλές φορές ότι κανένα άλλο φαινόμενο δεν έχει επηρεάσει το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης και των κρατών-μελών, όπως η μεταναστευτική κρίση την οποία είδαμε τα τελευταία 4-5 χρόνια. Στηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης τις οποίες είδαμε ιδίοις όμμασι» σημείωσε ο Α. Πλένκοβιτς.

 

Ν. Σασόλι: Να χαραχθεί ενιαία, ευρωπαϊκή στρατηγική για το μεταναστευτικό

«Είναι πολύ σημαντικό το ότι σήμερα βρέθηκαν στον Έβρο όλες οι πλευρές, πολιτική εκπροσώπηση, Κοινοβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο, ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, που σημείωσε πως είναι απαραίτητη η χάραξη μιας ενιαίας, ευρωπαϊκής, μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το μεταναστευτικό.

«Έχουμε ανάγκη από κάτι που το βλέπουμε καθημερινά: Να ενισχύσουμε μία κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε και εξέφρασε την ανησυχία του γιατί πολλές κυβερνήσεις μπορεί να μη συναισθάνονται, να μη συνειδητοποιούν αυτή την ανάγκη, και είπε πως αν πριν ενάμιση χρόνο «είχαμε ακούσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαμε προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου-2, πιθανότατα σήμερα δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτές τις συνθήκες».

«Η Ευρώπη είναι που πρέπει να ασκήσει μεταναστευτική πολιτική, να συμμεριστεί το βάρος του μεταναστευτικού, να το ανακατανείμει ισοδύναμα. Αλλά κυρίως να έχει ενιαία πολιτική, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να εγγυηθεί κατοχυρωμένες αξίες και δικαιώματα και να είμαστε υπερήφανοι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε και υπογράμμισε ότι η κοινή παρουσία των Ευρωπαίων αξιωματούχων στη μεθόριο στον Έβρο αποτελεί «ένα κάλεσμα στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την πιθανότητα εκπόνησης κοινής πολιτικής στο μεταναστευτικό».

Εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του προς την Ελλάδα, τους Έλληνες πολίτες, προς όλους όσοι προσπάθησαν και προσπαθούν να προστατεύσουν ανθρώπους, αλλά και να πούμε στην Τουρκία ότι «θέλουμε να συνδιαλλαχτούμε, να συζητήσουμε, αλλά θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες».

Χαρακτήρισε, καταλήγοντας, ως κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα με τα ασυνόδευτα παιδιά.


Στα ελληνοτουρκικά σύνορα με την ηγεσία της ΕΕ

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης τον κ. Μισέλ, την κ. φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Στην «ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία» συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Νταβόρ Μποζίνοβιτς.

Ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο για να πετάξουν πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και επισκέφθηκαν το στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές, που βρίσκεται πιο κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Εκεί ενημερώθηκαν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, για όσα έγιναν από το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού την Παρασκευή μέχρι σήμερα και αξιωματικοί του στρατού τους έδειξαν στρατιωτικά οχήματα που έχουν υποστεί ζημιές από τα αντικείμενα που πετούσαν μετανάστες και πρόσφυγες από την άλλη πλευρά των συνόρων.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Παιδεία, o μεγάλος ασθενής!

Δημήτρης Μάρδας

- T o εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ίσως πολύ μεγαλύτερος ασθενής από ότι η οικονομία ή η εξωτερική μας πολιτική. Πολλά είναι τα ανοιχτά του μέτωπα,...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο ονειδισμός των επιστημόνων από κυβερνητικό στέλεχος

Νικόλαος Παπαδόπουλος

“Όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό, αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Εγώ δηλαδή, δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε...

Δείτε όλο το άρθρο
Τρία σε ένα: Ένας πρύτανης, η υπουργός Παιδείας και τώρα κάποιος Πατέλης!

Αθανάσιος Πιστιόρλας

Αξιότιμοι βουλευτές, Προσφάτως έστειλα επιστολή προς τον πρύτανη του Αριστοτέλειου για τις διδακτορικές διατριβές νομικής. Είναι ο πρύτανης που έβαλε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάκαμψη της οικονομίας: Ο αφορισμός των καινοτόμων ιδεών

Δημήτρης Μάρδας

Τ ο « Σχέδιο Ανάκαμψης » θα προσφέρει στη χώρα 32 δις ευρώ στο άμεσο μέλλον. Λίγα περισσότερα, 40 δις ευρώ, θα μας δώσει το « Πολυετές Δημοσιονομικό...

Δείτε όλο το άρθρο
Πράσινη ανάπτυξη: H αναγκαία όχι όμως η ικανή συνθήκη

Δημήτρης Μάρδας

Όλοι δίνουν έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη δημιουργώντας την αίσθηση ότι αυτή η επιλογή θα είναι πανάκεια, θεωρούμενη ως η θεραπεία όλων των...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (26-5-2021) Δημοσκόπηση της Metron Analysis. Προβάδισμα ΝΔ με 13,9%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN (24-5-2021) Δημοσκόπηση της Alco. Προβάδισμα ΝΔ με 13,2%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
11-19 Σεπτεμβρίου η 85η ΔΕΘ,  με Τιμώμενη Χώρα την Ελλάδα  και κεντρικό θεματικό άξονα  το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας

11-19 Σεπτεμβρίου η 85η ΔΕΘ, με Τιμώμενη Χώρα την Ελλάδα και κεντρικό θεματικό άξονα το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας


13-17 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται και το Thessaloniki Helexpo Forum Η 85η ΔΕΘ, το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας, θα πραγματοποιηθεί με φυσική...


Δείτε θέμα και σχόλια