Αναβάλλεται η κατάθεση της Ελ. Τουλουπάκη στην προανακριτική - Κλήθηκε να καταθέσει ο Ν. Παππάς

🕔27/02/2020 - 11:08

Ποιες αντιρρήσεις διατύπωσε η Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς - Δυσαρέσκεια από τα μέλη της επιτροπής

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα κατάθεση της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Novartis και τους χειρισμούς του Δ. Παπαγγελόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες στη γραμματεία της επιτροπής διαβιβάστηκε επιστολή της κ. Τουλουπάκη στην οποία διατυπώνει αντιρρήσεις για τον τρόπο κλήτευσής της.

Όπως έγινε γνωστό αργότερα, την προσεχή Τρίτη, 3 Μαρτίου, ενώπιον της προανακριτικής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, καλείται να καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. Την κλήση του κ. Παππά ζήτησε η πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, μετά τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή ότι το 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Νίκου Παππά, του προτάθηκε να αποσυρθούν εντάλματα αλλά να συμβιβαστεί με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, αποσύροντας μήνυση που του είχε κάνει και καλύπτοντας, μάλιστα, στον τελευταίο και τα δικαστικά έξοδα που είχε καταβάλλει στη διάρκεια της πολυετούς δικαστικής διαμάχης που είχαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπρότεινε ως μάρτυρες τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον Σταύρο Παπασταύρου, τον εκδότη, Γιάννη Φιλιππάκη, και τη δημοσιογράφο, Γιάννα Παπαδάκου, καθώς ο επιχειρηματίας απάντησε χθες ότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε ζητήσει το 2013 από τον Σταύρο Παπασταύρου να πείσει τον Μιωνή για συμβιβασμό με τον εκδότη. Με απόφαση της πλειοψηφίας ο κ. Παππάς καλείται σε εξέταση την προσεχή Τρίτη και θα ακολουθήσουν την Τετάρτη 4 Μαρτίου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και την Πέμπτη 5 Μαρτίου η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

 

Δυσαρέσκεια για τη στάση της Ελ. Τουλουπάκη

Η προγραμματισμένη εξέταση της κ. Τουλουπάκη μετακινήθηκε για την προσεχή Πέμπτη, καθόσον η εισαγγελέας Διαφθοράς απέστειλε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή απάντηση, σύμφωνα με την οποία δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία για την κλήτευσή της.

«Όλα τα μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την καταχρηστική, όπως χαρακτηρίστηκε, συμπεριφορά της μάρτυρος Ελένης Τουλουπάκη να προσέλθει σήμερα για να καταθέσει στην επιτροπή», ανέφεραν πηγές της επιτροπής και έδωσαν τα πραγματικά περιστατικά κλήτευσης της εισαγγελέως: «Σήμερα λάβαμε μία επιστολή της κ. Τουλουπάκη, με την οποία μας λέει ότι δεν τηρήθηκε η νόμιμη προθεσμία κλήτευσης, διότι παρέλαβε την κλήση της επιτροπής αντί για τις 10 το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου, στις 11:32 της 26ης Φεβρουαρίου. Η ίδια η κ. Τουλουπάκη, όμως, με επιστολή της στην Επιτροπή είχε ζητήσει να ενημερωθεί 15 ημέρες προτού κληθεί να καταθέσει στην επιτροπή. Πράγματι, επειδή αντιλαμβάνεται η επιτροπή ότι ένας εισαγγελέας μπορεί να έχει φόρτο εργασίας, της απέστειλε επιστολή, στις 12 Φεβρουαρίου, με την οποία η κ. Τουλουπάκη ενημερώθηκε ότι έχει αποφασιστεί η εξέτασή της στις 27 Φεβρουαρίου 2020 και η επιτροπή την μάλιστα παρακαλούσε να αποστείλει πέντε ημέρες πριν την εξέτασή της, της 27ης Φεβρουαρίου, όλα τα έγγραφα που της έχουν ζητηθεί. Επομένως, από τη 12η Φεβρουαρίου ήταν γνωστό στην κ. Τουλουπάκη ότι είχε προγραμματιστεί η εξέτασή της για σήμερα 27 Φεβρουαρίου. Προκειμένου, δε, να ενημερωθεί για την ακριβή ώρα εξέτασής της, η επιτροπή απέστειλε στις 25 Φεβρουαρίου στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών (σ.σ. όπως ο νόμος ορίζει) την κλήτευση προς τη μάρτυρα. Η κλήτευση έφυγε από την επιτροπή στις 14:00 η ώρα της 25ης Φεβρουαρίου. Το αποδεικτικό επίδοσης, που δεν γίνεται με μέριμνα της επιτροπής αλλά με μέριμνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, φέρει ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου 2020 και ιδιόχειρη σημείωση ότι παραδόθηκε ώρα 11:32, δηλαδή μιάμιση ώρα μετά την 24ωρη, προβλεπόμενη από τον νόμο, προθεσμία. Δηλαδή φέρεται να έχει γίνει εκπρόθεσμα, από το αστυνομικό όργανο που είχε επιφορτιστεί με την επίδοση της κλήτευσης, η κλήτευση, κατά μιάμιση ώρα περίπου. Με βάση αυτό διαμαρτυρήθηκε η κ. εισαγγελεύς και ζήτησε να την καλέσουμε, εκ νέου, τηρώντας τις προθεσμίες του νόμου».

Πηγές της επιτροπής δηλώσεις των οποίων μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν: «Μέχρι σήμερα, οι κλήσεις έχουν γίνει με πνεύμα καλοπιστίας. Εξετάστηκαν εισαγγελικοί λειτουργοί, πάντα υπήρχε συνεννόηση και ουδείς επικαλέστηκε τέτοιου είδους τυπικά, δικονομικά και μη οφειλόμενα στην επιτροπή προβλήματα, για να μην προσέλθει ενώπιον της Επιτροπής να εξεταστεί. Κατόπιν αυτού, η κ. Τουλουπάκη θα έρθει την επόμενη εβδομάδα. Σήμερα θα αποσταλεί κλήση ώστε την επόμενη εβδομάδα να έρθει και να εξεταστεί ως μάρτυρας. Ομόφωνα όλες οι παρατάξεις στην επιτροπή καταδίκασαν την συμπεριφορά αυτή, η οποία είναι και προσβλητική και καταχρηστική. Είναι μία τυπική παρατυπία για την οποία δεν ευθύνεται η επιτροπή. Βεβαίως, δεν πρόκειται κανείς από εμάς να αναζητήσει ευθύνες από το αστυνομικό όργανο για τη μη εμπρόθεσμη κλήτευση. Αλλά έφυγε από την επιτροπή η κλήση εμπρόθεσμα και τελικά επιδόθηκε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση. Στη διαδικασία και την τήρηση των κανόνων του ΚΠΔ δεν υπάρχει ούτε ρήγμα παρατυπίας ούτε νομιμότητας της επιτροπής».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προτείνει η κ. Τουλουπάκη να προσέλθει στο τέλος της διαδικασίας. Όμως, όπως τονίζουν πηγές της Επιτροπής, «και αυτό θα ήμασταν πρόθυμοι να το ακούσουμε. Εάν σήμερα προσερχόταν, χωρίς να επικαλεστεί αυτά που επικαλείται στην επιστολή της, είχαμε κάθε διάθεση να την ακούσουμε, να μας αναφέρει τους λόγους για τους οποίους δεν είναι έτοιμη να καταθέσει σήμερα, δεδομένου ότι υπήρξαν άλλα στοιχεία χθες, και να δώσουμε μια άλλη ημερομηνία να προσέλθει προς εξέταση, όπως κάναμε και όταν ζήτησε 15 ημέρες προθεσμία. Δεν θα ήταν κάτι δύσκολο. Θα το ακούγαμε και θα αποφασίζαμε στην αναβολή της καταθέσεώς της μετά από μερικές μέρες να προετοιμαστεί».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, επέκρινε τη στάση της εισαγγελέως Διαφθοράς. «Ο λόγος που επικαλείται η κ. Τουλουπάκη ώστε να μην προσέλθει ούτε και σήμερα σε εξέταση είναι προσβλητικός για τον πρόεδρο της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή έστειλε εμπρόθεσμα την κλήση στην κ. εισαγγελέα», είπε ο Θανάσης Πλεύρης και πρόσθεσε: «Η στάση της είναι προσβλητική και προσχηματική. Προτείνω να στείλουμε σήμερα, εκ νέου, κλήση στην κ. Τουλουπάκη, για την Πέμπτη, με την επισήμανση να παραδοθεί εμπρόθεσμα».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, επέμεινε ότι η κ. Τουλουπάκη πρέπει να κληθεί σε εξέταση στο τέλος της διαδικασίας. «Αλίμονο αν όποιος έρχεται εδώ κατηγορεί την κ. Τουλουπάκη και η ίδια να μην έχει το δικαίωμα μετά να απαντήσει», επισήμανε.

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, πρότεινε να κληθεί η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφοράς την Καθαρά Δευτέρα. «Εμείς ως παράταξη είχαμε προτείνει συγκεκριμένο τρόπο κλήτευσης της κ. Τουλουπάκη αλλά δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία η πρότασή μας», υπογράμμισε ο κ. Κεγκέρογλου.

 

Εκ νέου άρνηση της Ε. Τουλουπάκη να διαβιβάσει έγγραφα του FBI

Η κ. Τουλουπάκη αρνήθηκε εκ νέου τη διαβίβαση έξι συγκεκριμένων εγγράφων του FBI για την υπόθεση της Novartis, και παράλληλα, σε νέα αλληλογραφία της με την Ειδική Επιτροπή της Βολής, έθεσε θέμα παράνομης διαρροής τους.

Η υπόθεση των εγγράφων που αρνείται να αποστείλει στην Βουλή η Εισαγγελέας, επικαλούμενη την προστασία μαρτύρων και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την δικαστική συνδρομή που έχει υπογράψει η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς με τις ΗΠΑ έλαβε νέα τροπή όταν η εισαγγελική λειτουργός έθεσε ζητήματα παράνομης κατοχής και διαρροής τους προς την Επιτροπή της Βουλής.

Η απάντηση της κ. Τουλουπάκη έρχεται μετά από χθεσινό έγγραφο της επιτροπής προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς, η οποία ζητά την διαβίβαση έξι συγκεκριμένων εγγράφων της Ομοσπονδιακής Αρχής των ΗΠΑ. Στην επιστολή της η Επιτροπή προσδιορίζει επακριβώς, ένα προς ένα, τα στοιχεία που αναζητά καθώς ορίζονται με αριθμούς πρωτοκόλλου και ημερομηνίες τα έγγραφα που πρέπει να διαβιβαστούν στη Βουλή.

Το γεγονός φαίνεται να δημιουργεί προβληματισμό σε δικαστικό επίπεδο καθώς τα επίμαχα έγγραφα είναι φυλασσόμενα στην Εισαγγελία Διαφθοράς και εκτιμάται ότι η γνώση της επιτροπής της Βουλής προέρχεται από διαρροή προσώπου που τα κατέχει παρανόμως.

Η Εισαγγελέας Διαφθοράς σε απάντηση της στην επιτροπή, την οποία κοινοποιεί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι όποιος έχει στην κατοχή του αυτά τα έγγραφα ή  γνωστοποίησε στην Επιτροπή στοιχεία από αυτά έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα. Η Εισαγγελέας φέρεται επίσης να τόνισε και πάλι προς την επιτροπή ότι η χώρα δεσμεύεται από την σύμβαση που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ΗΠΑ, από την οποία επιβάλλονται περιορισμοί στην χρήση στοιχείων και εφόσον έχει εξασφαλιστεί συγκατάθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με την εύκολη και διαρκή απαισιοδοξία. Ο Έλληνας υπουργός...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

Πάνω από 500.000 θύματα είχαν οι Ρομά κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη. Η επιλογή της 2 Αυγούστου και μάλιστα με πολλά χρόνια...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάλυση για Τουρκία: Αυτά που αλλάζουν μετά το Καστελλόριζο

Η επιλογή της Τουρκίας ν’ αναστείλει και ενδεχομένως να ματαιώσει το σχέδιο για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί ηχηρή...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ

Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ


Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας ξεπερνά κάθε οικονομική διάσταση και στο πλαίσιο αυτό η 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Σεπτέμβριο. Όμως ο...


Δείτε θέμα και σχόλια