Αναχρονιστική και βαθιά συντηρητική η αντίληψη της κυβέρνησης για την εκπαίδευση, είπε ο Αλ. Τσίπρας (video)

🕔10/06/2020 - 20:32

Την κατηγόρησε ότι νομοθετεί «με το μυαλό στην τσέπη των σχολαρχών και των ιδιοκτητών και στο βούρδουλα των παλιών γυμνασιαρχών»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την Παιδεία, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται για το νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας είπε ότι πίσω από την «επίπλαστη εικόνα εκσυγχρονισμού» που « προσπαθεί επιμελώς να καλλιεργήσει» η κυβέρνηση, «κρύβεται μια αναχρονιστική αντίληψη για την εκπαίδευση, βαθιά συντηρητική που περιστρέφεται γύρω από τον πειθαναγκασμό», τον «επιθεωρητισμό» απέναντι στη διοίκηση της εκπαίδευσης, «μια αποτυχημένη και παρωχημένη ιδεολογία για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου, που βασίζεται στον νεοφιλελευθερισμό». Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι νομοθετεί «με το μυαλό στην τσέπη των σχολαρχών και των ιδιοκτητών και στο βούρδουλα των παλιών γυμνασιαρχών». Όμως, υπογράμμισε, αυτοί που θα επηρεαστούν άμεσα από το νομοσχέδιο είναι η μεγάλη πλειοψηφία των νέων αυτής της χώρας.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το γεγονός ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των φορέων της εκπαίδευσης διαφωνεί», συνιστά τη «μεγάλη αντίφαση» στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι «τάχα ακολουθεί τις οδηγίες κάποιων ειδικών». Όπως είπε, αγνοήθηκαν τα 15.000 σχόλια που συγκεντρώθηκαν στη δημόσια διαβούλευση από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, οι «σοβαρότατες ενστάσεις» των επίσημων ενώσεων των Δασκάλων, των Καθηγητών και των Γονέων, οι «σοβαροί προβληματισμοί» της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Οι μόνοι που συμφώνησαν με το νομοσχέδιο ήταν «οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων», είπε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι προτείνει αυτονόητα πράγματα, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι αυτονόητο θα ήταν «όχι να αυξάνονται από 22 σε 25 οι μαθητές», αλλά νηπιαγωγεία και δημοτικά να λειτουργούν με το μικρότερο δυνατό αριθμό μαθητών για παιδαγωγικούς και για υγειονομικούς λόγους. Να μην επανέρχεται η διαγωγή στο απολυτήριο, να μην αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα στο Γυμνάσιο από 4 σε 7 «ώστε να μην γονατίζουν οι έφηβοι από την πίεση των διαρκών εξετάσεων», να μην επανέρχεται η «αποτυχημένη» Τράπεζα Θεμάτων που «εκτίναξε την αποτυχία στις εξετάσεις στο Λύκειο από το 4% στο 23% και οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της μαθητικής διαρροής».

«Με τους ειδικούς της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν είστε. Με τους γονείς δεν είστε. Με τους μαθητές δεν είστε. Με τη στοιχειώδη κοινή λογική δεν είστε», είπε και ρώτησε ποιο είναι το μήνυμα της κυβέρνησης στους νέους ανθρώπους, κατηγορώντας την ότι απέναντι στις ανάγκες και τις αγωνίες της νέας γενιάς, επιδεικνύει «νεοσυντηρητική και βαθιά παρωχημένη αντίληψη».

Επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση για «κοσμοθεωρία διαρκούς ανταγωνισμού» και για «ευτελισμό» της έννοιας της αριστείας. Ως προς αυτό αναφέρθηκε στον ορισμό επικεφαλής της ΕΥΠ και υφυπουργού της διασποράς, ανθρώπων «χωρίς πτυχίο», όπως και για τη θέση του γγ Τουρισμού. «Θα τον διατηρήσετε στη θέση του τον κ. Λούλη; Αν ναι, μη ξανάρθετε εδώ να μας κουνήσετε το δάχτυλο για την αριστεία», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «με συγκεκριμένο πλάνο, που ελάφρυνε τα εξεταστικά βάρη και ενίσχυε την πραγματική γνώση, δουλεύαμε για την ουσία της αριστείας στη γνώση» και πως δεν συνέβη τυχαία στην τετραετία 2015-19 αύξηση των αριστούχων Γυμνασίου και Λυκείου κατά 40.000, φτάνοντας τις 182.000. «Η διαφορά μας είναι ότι εμείς οραματιζόμαστε ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπου όλα τα σχολεία θα παρέχουν υψηλό επίπεδο γνώσης» και αυτό είναι εφικτό, πρόσθεσε, κάνοντας την Παιδεία προτεραιότητας, με εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, με επένδυση σε σχολείο «όχι εξεταστικό κέντρο και πάρεργο των φροντιστηρίων». «Εμείς θέλουμε να έχουν πραγματικές ευκαιρίες όλες οι νέες και οι νέοι σε αυτή τη χώρα, ανεξαρτήτως ταχυδρομικού κώδικα και κοινωνικής θέσης», υπογράμμισε.

«Πάει πολύ να παριστάνετε ότι νοιάζεστε και για τα παιδιά των λαϊκών τάξεων, που όταν δε γίνονται ψυκτικοί στο Περιστέρι, μπορεί και να μπουν σε κάποιο πρότυπο σχολείο με εξετάσεις...», σχολίασε για τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι αντίθετα με τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ αναβάθμισε τα ΕΠΑΛ. Σημείωσε ότι δεν ισχύει η κατηγορία ότι η εκπαιδευτική κοινότητα δεν επιθυμεί την αξιολόγηση, τονίζοντας ότι αυτό που δεν επιθυμούν είναι «η τιμωρητική αξιολόγηση που θέσπισε ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης...», την «αξιολόγηση του επιθεωρητή».

Σχετικά με την εκμάθηση των αγγλικών στα νηπιαγωγεία, είπε ότι η πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας είναι αντίθετη με την «σχολειοποίηση» της προσχολικής αγωγής. Ζήτησε να μην διαστρεβλώνονται οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καθιέρωσε τη διδασκαλία των αγγλικών από την πρώτη δημοτικού, και συνεπώς δεν διαφωνεί με την εκμάθηση ξένων γλωσσών σε μικρές ηλικίες, «εντούτοις σεβόμαστε την επιστημονική κοινότητα που έχει άλλη αντίληψη για το ρόλο των νηπιαγωγείων». Όπως επίσης ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, που καθιέρωσε τα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών στα πανεπιστήμια, «όμως, εμείς πήραμε κάθε μέτρο για να μην υπονομεύσουν ούτε τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ούτε και να δημιουργήσουν ένα Πανεπιστήμιο με δύο διαφορετικές φιλοσοφίες ως προς τα προπτυχιακά τους προγράμματα».

Αναφερόμενος στο θέμα της τηλεκπαίδευσης, είπε ότι είναι μια εμπειρία κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μια εξ ανάγκης επιβεβλημένη διαδικασία, «αλλά όχι και μια διαδικασία πρότυπο που μπορούμε να την αντιγράψουμε και να την μονιμοποιήσουμε». Πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη η αγωνία εκπαιδευτικών και γονιών ότι «η διαδικασία εκ περιτροπής, μια μέρα στο σχολείο, την άλλη εξ αποστάσεως, μπορεί να εφαρμοστεί και από Σεπτέμβρη».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «φτηνή αντιπολίτευση» και προσπάθεια να καρπωθεί το θέμα των προσλήψεων για την ειδική αγωγή. Είπε ότι η ενίσχυσή της με μόνιμες προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών ήταν προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι αυτές τις «δρομολογημένες προσλήψεις, τις καθυστερήσατε σχεδόν ένα χρόνο, όπως καθυστερείτε και την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για μόνιμους διορισμούς 10.500 εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». «Είπατε σε αυτή εδώ την αίθουσα ότι τις καταψηφίσαμε κιόλας».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι λίγο πριν να ανέβει στο βήμα ενημερώθηκε από τους συνεργάτες του ότι είχαμε ένα ανησυχητικό κρούσμα σε δημοτικό στην Ξάνθη όπου ένας εκπαιδευτικός που διδάσκει σε 4 διαφορετικά σχολεία στην περιοχή βρέθηκε θετικός σε κορωνοϊό την Τρίτη. Θύμισε, επίσης, την κριτική που ασκούσε για το «αχρείαστο ρίσκο» του ανοίγματος των δημοτικών για λίγες μέρες, σχολιάζοντας ότι το έκανε η κυβέρνηση για να δείξει μια εικόνα «επιστροφής στην κανονικότητα».

 

Για τη συμφωνία με την Ιταλία

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «βασίζεται σε συμβιβασμούς» τονίζοντας πως και η κυβέρνησή του μπορούσε να είχε κάνει αυτούς τους συμβιβασμούς αλλά δεν τους έκανε, ωστόσο σήμερα οι συνθήκες είναι διαφορετικές, καθώς υπάρχει το «παράνομο» τουρκολιβυκό σύμφωνο. «Βρισκόμαστε στην ανάγκη να αποκτήσουμε μια εθνική στρατηγική», είπε και τόνισε ότι αυτή η παράνομη συμφωνία μας αναγκάζει να έχουμε μια συνολική εθνική στρατηγική. «Θεωρώ λοιπόν θετικό το χθεσινό βήμα και προσφέρουμε απλόχερα τη στήριξη μας υπό την προϋπόθεση ότι θα ενταχθεί σε ενιαία εθνική στρατηγική: Να συνδυαστεί με την εντατικοποίηση της προσπάθειας για συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο και να συνδυαστεί με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο για να δοθεί σαφώς το μήνυμα ότι η Ελλάδα αρχίζει να εξασκεί το κυριαρχικό αυτό της δικαίωμα...».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι έλλειμμα εθνικό το ότι δεν υπάρχει διάλογος είτε δημόσια, είτε κατ’ ιδίαν, είτε σε επίπεδο συμβουλίου πολιτικών αρχηγών» και πως «αυτός ο διάλογος και η ενημέρωση είναι επιβεβλημένη». «Θα είμαστε σταθερά εδώ ως πατριωτική δύναμη ευθύνης να απαιτούμε την επιστροφή της Ελλάδας σε σοβαρή στρατηγική για τη χώρα», είπε.

Παρακολουθήστε όλη την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

 

 

Η απάντηση της Ν. Κεραμέως

Μετά από ένα μήνα επαναλειτουργίας των 14.000 σχολικών μονάδων, ναι, υπήρξε ένα κρούσμα, απάντησε η Ν. Κεραμέως, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ μίλαγε για αχρείαστο ρίσκο από το άνοιγμα των σχολείων, όμως αυτό έγινε μετά από την ομόφωνη εισήγηση των ειδικών και τόνισε ότι εάν αυτό δεν συνέβαινε, θα στερούσαμε από τα παιδιά το φυσικό τους χώρο για διάστημα έξι μηνών.

Στην κριτική για την εισαγωγή του νομοσχεδίου εν μέσω πανδημίας, η κ. Κεραμέως είπε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι έγινε «εκτενέστατη διαβούλευση» όταν σημείωσε τα 15.000 σχόλια. Όσο για το αν αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών στις τάξεις από 22 σε 25, είπε ότι αυτό ίσχυε ήδη από την β' έως την στ' Δημοτικού.

Σε σχέση με την άποψη του κ. Τσίπρα για τη διαγωγή και ότι δεν πρέπει να έχει θέση στο απολυτήριο, η υπουργός επανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού, ότι αποστολή του σχολείου δεν είναι μόνο η παροχή στείρας γνώσης, αλλά το «να μαθαίνεις στα παιδιά πως να φέρεσαι σε συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον, ότι εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις».

Στη θέση του κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση κατάντησε το σχολείο, εξεταστικό κέντρο, η κ. Κεραμέως απάντησε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε η λογική «όλοι ίσοι, αλλά προς τα κάτω» και η λογική της ήσσονος προσπάθειας.

Για την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων και την εκτίμηση ότι στο παρελθόν είχε συμβάλει στην εκτίναξη της αποτυχίας στο Λύκειο, η κ. Κεραμέως είπε ότι η αύξηση της αποτυχίας σχετιζόταν με τους - νέους τότε - όρους προαγωγής από το 8 στο 10. Για την εισαγωγή των αγγλικών στα νηπιαγωγεία, είπε ότι ολοένα και περισσότερες χώρες εξοικειώνουν τα παιδιά με μια 2η γλώσσα ήδη από το νηπιαγωγείο.

Η κ. Κεραμέως έκανε επίσης λόγο για ξαφνικό ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για την επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς επί κυβέρνησής του οι εκπαιδευτικοί των δημοσίων ΙΕΚ ήταν απλήρωτοι επί ένα χρόνο. Εξάλλου, για το θέμα των προσλήψεων εκπαιδευτικών, σημείωσε ότι δεν έγινε καμία πρόσληψη επί ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις υποσχέσεις υπουργών του.

Για το μήνυμα που θέλει να στείλει η Πολιτεία, είπε ότι εμείς πρεσβεύουμε ένα σχολείο της εγρήγορσης, δημιουργικό, ανοιχτό, και υψηλών προσδοκιών και απαιτήσεων.

Τέλος, για τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, και την κριτική ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται «δεύτερη», η κ. Κεραμέως είπε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκαν από το υπουργείο οι προτάσεις πανεπιστημίων λόγω «ακριβών» διδάκτρων στους ξένους φοιτητές. Εμείς λέμε ότι κάθε ίδρυμα, αυτόνομα, θα μπορεί να ιδρύει ΞΠΣ, χωρίς την έγκριση του υπουργείου, υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας. 

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία: Η μεγάλη μπλόφα ή η αναπόφευκτη σύγκρουση;

Δημήτρης Μάρδας

Αν και η τουρκική οικονομία κινείται σε θολό τοπίο, ο Ερντογάν προκαλεί! Με τα πολεμικά μέτωπα που έχει ανοίξει, τις στρατιωτικές βάσεις που κτίζει...

Δείτε όλο το άρθρο
Απώλεια μνήμης κυβερνητικών αξιωματούχων σε εγκαίνια μεγάλων έργων

Γιάννης Μαγκριώτης

Τα μεγάλα έργα όπως το Μετρό χρειάζονται σοβαρή προετοιμασία για την ωρίμανση της δημοπράτησής και της κατασκευής τους. Σε χώρες δημοκρατικές, όπου...

Δείτε όλο το άρθρο
Πού πήγαν τα λεφτά του ΤΕΠΙΧ ΙΙ;

Παναγιώτης Αλεβιζάκης

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν ένα προϊόν με το οποίο οι τράπεζες με την σχέση 40-60 - 40% από το ταμείο επιχειρηματικότητας   60% από τις τράπεζες – θα...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάπτυξη χωρίς χρήματα

Λάμπρος Μπούκλης

Η λέξη αν άπτυξη βρίσκεται στα χείλη & στα αυτιά όλων μας, εδώ και δεκαετίες. Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και σε μία φάση...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου

«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου


“Ψήφο εμπιστοσύνης” από τους 23 φορείς που απαρτίζουν το Technology Forum απέσπασε η πρώτη Διεθνής Εκθεσιακή Πλατφόρμα Ψηφιακής Τεχνολογίας και...


Δείτε θέμα και σχόλια