Ανεβαίνουμε την τελευταία ανηφόρα και πρέπει να είμαστε όλοι στο ίδιο μέτωπο, είπε η Αρ. Πελώνη (video)

🕔11/03/2021 - 12:52

Τι είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και την πορεία της πανδημίας

Στα νέα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αρ. Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Η κ. Πελώνη, ξεκινώντας την ενημέρωση, είπε ότι «από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η κυβέρνηση με σχέδιο, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προχώρησε στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας και άπλωσε δίχτυ προστασίας στους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους ανέργους» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «διέθεσε 24 δισεκ. ευρώ μέσα στο 2020 και συνεχίζει με επιπλέον 11,6 δισεκ. ευρώ 2021. Μετριάζει έτσι τις επιπτώσεις της πανδημίας, στηρίζει την απασχόληση, δίνει ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στρώνει το έδαφος για την ημέρα μετά το τέλος της πανδημίας».

Ακόμη, σημείωσε ότι «σε πείσμα της ανεύθυνης καταστροφολογίας, όπως δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η εθνική οικονομία άντεξε. Παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες δεν είχαμε λουκέτα. Στη συγκράτηση της ανεργίας η χώρα είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη και η ύφεση περιορίστηκε στο 8,2% κόντρα στις μίζερες προβλέψεις της αντιπολίτευσης».

«Στόχος μας, τώρα, είναι ο κόσμος της παραγωγής να μείνει όρθιος μέχρι το τέλος της δοκιμασίας. Κάνοντας, έτσι, πιο σίγουρα τα πρώτα του βήματα στην επόμενη μέρα», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «στο πλαίσιο αυτό -όπως ανακοίνωσε ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέπτυξε αναλυτικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας- η κυβέρνηση προχωρά σε νέα μέτρα στήριξης για περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζόμενους.

Ειδικότερα:

• Πρώτον: Ξεκινά τον Απρίλιο ο 7ος Κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Και σε αυτόν τον κύκλο, το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως τέλος Αυγούστου. Ο νέος κύκλος θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται και, με αυξημένη ενίσχυση, για το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους στους οποίους εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και θα φτάνουν έως και τις 100.000 ευρώ.

• Δεύτερον: Απαλλάσσονται -ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που είχαν κατά το 2020- από 30% έως και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής όσοι είχαν ενταχθεί στους 3 πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους, το 2020. Έτσι, σε όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ένα μέρος είναι μη επιστρεπτέο.

• Τρίτον: Ενισχύονται από το κράτος επιχειρήσεις σε πληττόμενους κλάδους με την επιδότηση ενός σοβαρού μέρους των πάγιων δαπανών που είχαν μέσα στο 2020 και δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Αυτό θα γίνει με τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

• Τέταρτον: Μπαίνει σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» που αφορά στην επιδότηση της μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς, ενώ στα «κόκκινα» θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι.

• Πέμπτον: Μεταφέρονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται στο τέλος της περιόδου ρύθμισης.

• Έκτον: Απαλλάσσονται πλήρως και για το Μάρτιο από την καταβολή ενοικίου οι πληττόμενες επιχειρήσεις. Οι ιδιώτες ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πάρουν το 80% των ενοικίων από το Κράτος. Επιπλέον, δίνεται στους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους».

Στο σημείο αυτό η κ. Πελώνη είπε πως «η δέσμη αυτή των νέων μέτρων έρχεται να αποδείξει -για μια ακόμη φορά- ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν πίσω. Έγκαιρα και υπεύθυνα διαμορφώνει το δρόμο για την ασφαλή μετάβασή στην επόμενη μέρα που δεν πρόκειται να αργήσει».

Δείτε την ενημέρωση από την κ. Πελώνη:

 

 

«Ανεβαίνουμε την τελευταία ανηφόρα»

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως «είναι προφανές ότι η πανδημία στη χώρα μας παραμένει σε έξαρση. Διαπιστώνεται, ταυτόχρονα, ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη κινητικότητα των συμπολιτών μας αυτών». Επίσης υποστήριξε ότι «γενικότερα, η μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού κατά το τελευταίο διάστημα αποδίδεται στον καιρό, στις μεταλλάξεις και στους συνωστισμούς. Και αυτό είναι καλά γνωστό σε όλους αφού οι ειδικοί επίμονα επισημαίνουν ότι βασικοί λόγοι μετάδοσης είναι η κινητικότητα και ο συγχρωτισμός. Εξίσου βέβαιο είναι ότι ανεβαίνουμε την τελευταία ανηφόρα και οφείλουμε όλοι να είμαστε στην ίδια πλευρά του μετώπου. Απέναντι στον ιό. Εξαιτίας της δυσμενούς αυτής εξέλιξης το Εθνικό Σύστημα Υγείας -ιδίως στην Αττική- δέχεται εξαιρετικά μεγάλη πίεση που προβλέπεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Από την περασμένη εβδομάδα εφαρμόζεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που από την αρχή είχε σχεδιαστεί και το Ε.Σ.Υ. ενισχύεται με την συνεργασία του ιδιωτικού τομέα».

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, «οι κλίνες Μ.Ε.Θ. από 565 που ήταν το 2019, έφτασαν στις 1.404, ενώ στην Αττική Μ.Ε.Θ. Covid από τις 229 πριν από ένα μήνα, έφτασαν τις 362. Από χθες μπήκε στην εφημερία το ιδιωτικό θεραπευτήριο Ερρίκος Ντυνάν ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non-covid, ενώ το Σισμανόγλειο θα δέχεται αποκλειστικά πλέον Covid περιστατικά. Από σήμερα το Λητώ και το Ιατρικό Περιστερίου ενσωματώνονται στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια αντίστοιχα ως covid θεραπευτήρια. Σε αυτά θα προστεθεί ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τα περιστατικά κορονοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες».

Η κ. Πελώνη επανέλαβε την έκκληση που απευθύνει το υπουργείο Υγείας «στους ιδιώτες γιατρούς των ειδικοτήτων που είναι συναφείς με την αντιμετώπιση του κορονοϊού να ενσωματωθούν για κάποιο διάστημα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να βοηθήσουν στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται. Δίνουμε την τελευταία μάχη πριν τη λήξη του πολέμου. Και στη μάχη αυτή οφείλουμε να είμαστε όλοι παρόντες».

Κλείνοντας την εισαγωγική της τοποθέτηση, προτού δεχθεί ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού επισημαίνοντας πως «όπως είναι ήδη γνωστό, αύριο Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, για τα περιστατικά αστυνομικής βίας».

 

«Δεν θα γίνουν παρελάσεις την 25η Μαρτίου, αλλά μόνο η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα»

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «είναι σαφές σε όλους ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση αυτές τις ημέρες εκμεταλλευόμενος την κόπωση που υπάρχει σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, την κόπωση από τα περιοριστικά μέτρα, η οποία είναι πολύ λογική. Γνώριζαν όλοι, φαντάζομαι και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, τα καλέσματα αυτών των ομάδων ήδη από την προηγούμενη μέρα στα social media και παρόλα αυτά κάλεσαν στην πορεία. Αυτά τα θεωρώ υποκριτικά και κροκοδείλια δάκρυα εκ των υστέρων». Ακόμη, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει ένα περίγραμμα των πρωτοβουλιών που πάρει η κυβέρνηση στην αυριανή ομιλία του στη βουλή. 

«Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές με το μήνυμα του ότι δεν είναι η ώρα για διχασμούς. Δεν είναι η κυβέρνηση αυτή που υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση. Θα συζητηθούν όλα αυτά αύριο θεσμικά στη Βουλή, όπου θα προσέλθει ο πρωθυπουργός. Θυμίζω ότι μιλάει πρώτος ο κ. Τσίπρας ως ερώτων. Ελπίζω ότι και ο ίδιος θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» πρόσθεσε.

Επίσης επανέλαβε ότι ο αστυνομικός που εμπλέκεται στο επεισόδιο της Κυριακής έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ότι η κυβέρνηση το καταδίκασε και κινήθηκε τάχιστα η ΕΔΕ παρουσία εισαγγελέα και με τη συμμετοχή του συνηγόρου του πολίτη ο οποίος, όπως είπε, με νόμο αυτή της κυβέρνησης αναλαμβάνει τη διαχείριση φαινόμενων αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την 25η Μαρτίου, η κ. Πελώνη είπε ότι δεν θα γίνουν παρελάσεις, αλλά «θα υπάρξει μόνο η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, για την εθνική μας επέτειο, με αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων εξαιτίας της δύσκολης υγειονομικής κατάστασης»υπογραμμίζοντας ότι «θα είναι ένα ποιοτικό και πολύ υπερήφανο θέαμα». Επίσης είπε ότι η θα υπάρξει εκπροσώπηση της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σε υψηλό επίπεδο εφόσον το επιτρέψει η εξέλιξη της πανδημίας. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει στηρίξει από την αρχή αυτής της κρίσης, έχει απλώσει δίχτυ ασφαλείας σε εργαζομένους και επιχειρήσεις. Αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα έχουν στόχο να μας περάσουν και στην επόμενη ημέρα». «Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει εργαζομένους και επιχειρήσεις, πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και των ταμιακών διαθεσίμων και με το βλέμμα στο να μην υπονομεύσει την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας» πρόσθεσε. 

Σε ερώτηση για το άνοιγμα της αγοράς η κ. Πελώνη είπε «έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 10 δύσκολες ημέρες. Αυτό θα κριθεί από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής παραμένει προτεραιότητα για την κυβέρνηση το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η επαναλειτουργία σταδιακά τομέων της οικονομίας».

«Θα πρέπει ωστόσο να περιμένουμε διότι υπάρχει μεγάλη πίεση, φαίνεται και από την πίεση στο ΕΣΥ και από τα κρούσματα και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τηρήσουμε, εφόσον βοηθήσουμε όλοι τηρώντας τα μέτρα και με υπομονή, το άτυπο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει. Τον οδικό χάρτη», σημείωσε.

Σε ερώτηση για τις διερευνητικές επαφές και την πραγματοποίηση ταυτόχρονα και πολιτικού διαλόγου είπε ότι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ ανωτάτων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΞ, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, γίνονται τα τελευταία δύο χρόνια. «Ο λόγος που γίνεται την ίδια στιγμή με τις διερευνητικές είναι διότι ο κ. Ονάλ συμμετέχει και στη διευρευνητικές και τις πολιτικές διαβουλεύσεις» σημείωσε, ενώ για την παρουσία ή όχι του κ. Καλίν ανέφερε ότι η σύνθεση της τουρκικής αντιπροσωπείας είναι ευθύνη και υπόθεση της Τουρκικής πλευράς. «Η δική μας ομάδα είναι η ίδια με αυτή που ήταν και στην Κωνσταντινούπολή και όταν υπάρξει η σύνθεση της τουρκικής αντιπροσωπείας θα κοινοποιηθεί στην ελληνική πλευρά δια της διπλωματικής οδού» είπε. 

Επίσης υπογράμμισε ότι «οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι ένα θέμα που αφορά την ΕΕ. Η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και άλλων κρατών μελών αφορά το σύνολο της ΕΕ και των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και αυτό θα εξεταστεί συνολικά στο Συμβούλιο του Μαρτίου». 

Τέλος σχολιάζοντας τη δήλωση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κυρίτση ότι «όταν βάλετε αστυνομία στα πανεπιστήμια, κάθε εβδομάδα θα έχουμε σκηνικά Νέας Σμύρνης» είπε «να κληθεί να τις σχολιάσει ο κ. Τσίπρας».

 

 

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Το νέο έτος φέρνει εκλογές;

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι κρίσεις, που κυρίως επηρεάζουν την γνώμη των πολιτών για την κυβέρνηση και τα κόμματα , την τελευταία περίοδο, είναι η υγειονομική και η ακρίβεια...

Δείτε όλο το άρθρο
Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του γερμανικού πολεμικού ναυτικού, μετά τα σχόλια για Πούτιν και Κριμαία

Παραιτήθηκε, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, ο επικεφαλής του γερμανικού ναυτικού Schönbach μετά τα σχόλια που έκανε για τον Πούτιν, με αφορμή την...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο Κεμάλ, ο Βενιζέλος και το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας 1930

  Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ κρατώντας αγκαζέ ο ένας τη γυναίκα του άλλου, στη δεξίωση στην Αγκυρα, που ακολούθησε την υπογραφή...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάγκη για «κομματικά μοντέλα» με ενεργά μέλη και κοινωνικη αλληλοτροφοδότηση

Ανάγκη για «κομματικά μοντέλα» με ενεργά μέλη Χάρης Τσιόκας Κλείδωμα Άρθρου:  Free 1. Η αλλαγή των συνθηκών διαμορφώνει περιβάλλον κοινωνικής...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της GPO για το Powergame.gr (21-12-2021) Δημοσκόπηση της GPO για το powergame.gr. Προβάδισμα ΝΔ με 10,7 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Alco για το Open (20-12-2021) Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN. Προβάδισμα ΝΔ με 11,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Μετατίθενται χρονικά κατά έναν μήνα  Artozyma, Detrop Boutique και Freskon

Μετατίθενται χρονικά κατά έναν μήνα Artozyma, Detrop Boutique και Freskon


Τη χρονική μετάθεση των εκθέσεων Artozyma, Detrop Boutique και Freskon κατά έναν περίπου μήνα αποφάσισε η ΔΕΘ-Helexpo, με γνώμονα τη διαφύλαξη της...


Δείτε θέμα και σχόλια