Ανίκανη, ανεύθυνη και κυνική χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας (video)

🕔24/11/2020 - 18:03

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή του ομιλία στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, χαρακτηρίζοντάς την ως «κυβέρνηση ανίκανη, ανεύθυνη και κυνική»,.

«Η σημερινή συνεδρίαση γίνεται με πολύ ιδιαίτερο τρόπο και σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες. Η χώρα περνά πολύ δύσκολες στιγμές. Η εξάπλωση του ιού, είναι ραγδαία και σε πολλές περιπτώσεις ανά τη χώρα, η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη. Και το χειρότερο είναι ότι αυτή τη κρίση τη βιώνουμε με μια κυβέρνηση ανίκανη, ανεύθυνη και κυνική»,  είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως πρόκειται για «μια κυβέρνηση που είναι ιδεολογικά αντίθετη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο πρόγραμμά της είχε τη συρρίκνωσή του. Μια κυβέρνηση που όχι μόνο δεν έλαβε στοιχειώδη μέτρα προστασίας και προετοιμασίας ενόψει του δεύτερου κύματος. Μια κυβέρνηση που την ώρα που η ανθρώπινη ζωή είναι σε διακινδύνευση όχι μόνο δεν αυξάνει τις δαπάνες για την υγεία αλλά συμπεριφέρεται σα να απευθύνεται σε πολίτες με χαμηλή νοημοσύνη», ενώ αναφέρθηκε και στη σημερινή δήλωση του κ. Γεραπετρίτη για τις ΜΕΘ (δείτε εδώ), επισημαίνοντας ότι  είπε «ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ευτυχώς που δεν έχουμε περισσότερες ΜΕΘ γιατί έτσι θα είχαμε περισσότερους νεκρούς».

«Πραγματικά δε ξέρω αν αυτές οι δηλώσεις είναι προϊόν του πανικού ή του αμοραλισμού και του κυνισμού τους. Δεν ξέρω αν προδίδουν τον ερασιτεχνισμό ή την ιδεοληψία τους», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.

Δείτε την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

 

 

Πιο αναλυτικά, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «ιδεολογικά αντίθετη με το ΕΣΥ». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, κατηγορώντας την ότι αντί να λάβει «στοιχειώδη μέτρα προστασίας και προετοιμασίας ενόψει του δεύτερου κύματος, αξιοποίησε την κρίση ως ευκαιρία για πολιτικά οφέλη».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η εξάπλωση του ιού, είναι ραγδαία και σε πολλές περιπτώσεις ανά τη χώρα, η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη. Και το χειρότερο είναι, ότι αυτή τη κρίση τη βιώνουμε με μια κυβέρνηση ανίκανη, ανεύθυνη και κυνική» και τόνισε ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση «που είναι ιδεολογικά αντίθετη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και στο πρόγραμμά της είχε τη συρρίκνωσή του».

«Τη μια μας είπαν ότι ευτυχώς που δεν δαπανούν χρήματα στις ΜΕΘ γιατί θα ήταν πεταμένα λεφτά. Την άλλη ότι πανηγυρίζουν με τους πάνω από 100 θανάτους σε ημερήσια βάση γιατί ακόμη υπάρχουν χώρες με περισσότερους», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στη σημερινή δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη, επισημαίνοντας ότι «ήρθε ο πιο κοντινός υπουργός στον κ. Μητσοτάκη, να μας πει ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ευτυχώς που δεν έχουμε περισσότερες ΜΕΘ, γιατί έτσι θα είχαμε περισσότερους νεκρούς, αφού η θνητότητα έχει ανέβει σχεδόν στο 50% για όσους νοσηλεύονται σε αυτές».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε επίσης, ότι «σε μια τόσο κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία στιγμή, η χώρα χρειαζόταν μια πιο σοβαρή κυβέρνηση, πιο ταπεινή, με λιγότερες εμμονές ενάντια στο δημόσιο σύστημα υγείας» και χωρίς «έπαρση», μεταφέροντας παράλληλα το κλίμα από τις πρόσφατες επισκέψεις του σε δημόσια νοσοκομεία, όπου συνάντησε «στρατιώτες σε μια μάχη που οι στρατηγοί απουσιάζουν γιατί μοιράζουν παράσημα μεταξύ τους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι την περίοδο που μεσολάβησε ανάμεσα στα δύο κύματα της πανδημίας, «ήταν η μεγάλη ευκαιρία μας να αξιοποιήσουμε το χρόνο» και «να οργανώσουμε τις άμυνες μας, με μέτρα στήριξης του ΕΣΥ και της κοινωνίας, ενόψει του νέου κύματος». Ωστόσο, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι δεν έκανε «τίποτα πέρα από το να αυτοθαυμάζεται και να επιχειρεί να αξιοποιήσει τη πανδημία ως ευκαιρία για πολιτικά οφέλη», υποστηρίζοντας ότι «αυτές τις αντιλήψεις για τη δημόσια υγεία τις είχε από πριν».

Επίσης, άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού, για μη πραγματοποίηση μαζικών τεστ προκειμένου να επωφεληθεί ο ιδιωτικός τομέας «που ακόμη και από το δράμα και την αγωνία μιας ολόκληρης κοινωνίας διεκδικεί κέρδη», αλλά και για τη μη πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που θα δυσκόλευε «τη - μερική έστω - ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ» γιατί, όπως είπε, «αυτό ήταν το σχέδιο της κυβέρνησης προεκλογικά». Αντί επένδυσης σε όλα αυτά, «είχαμε επένδυση στην εικόνα. Στην ψεύτικη εικόνα ενός ηγέτη που μόνος του νίκησε τον ιό. Μια εικόνα που καλλιεργήθηκε με επικίνδυνη αυταρέσκεια και πολλά εκατομμύρια κρατικού χρήματος στα μέσα ενημέρωσης», υπογράμμισε. 

Ακόμη, έκανε λόγο για μια «εικόνα καθολικής αποτυχίας που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην καταστροφή», με «αποκλειστική και προσωπική ευθύνη" του πρωθυπουργού, συμπληρώνοντας ότι το «πιο ανησυχητικό είναι πως  συνεχίζει στην ίδια λογική».

Αναφερόμενος στην κατάθεση του προϋπολογισμού, τόνισε πως δεν περιλαμβάνει «καμία μέριμνα για πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, καμία προβλεπόμενη δαπάνη» και χαρακτήρισε «αδιανόητο» ότι προβλέπονται «μειωμένες δαπάνες υγείας κατά 600 εκατομμύρια». «Πως είναι δυνατόν; θα αναρωτηθεί κανείς. Κι όμως είναι. Γιατί αυτή είναι η ιδεολογία τους. Πιστεύουν βαθιά ακόμα και τώρα ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι ένα βαρίδι», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως στόχος είναι «όταν επανέλθει κάποια στιγμή η κανονικότητα, να κάνουν απολύσεις γιατρών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ιδιωτικοποίηση πτυχών της δημόσιας υγείας».

Επιπλέον, κατηγόρησε τα μέλη της κυβέρνησης ότι «δείχνουν να πιστεύουν πως  τα χρήματα των κρατικών ταμείων δεν είναι όχημα για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, αλλά ο προσωπικός τους τραπεζικός λογαριασμός, από τον οποίο μοιράζουν χρήμα σε ημέτερους και κολλητούς, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα» και κατήγγειλε μεταξύ άλλων «απευθείας αναθέσεις σε μπακάλικα και εταιρείες αλουμινίου για να παράγουν μάσκες», «σε εταιρείες φύλαξης στην Πάτρα για φύλαξη κτηρίων στον Πειραιά», «σε εταιρείες φίλων και πολιτευτών της ΝΔ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ . Τσίπρας ανακοίνωσε πως θα ζητήσει «τη παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έλεγχο των δαπανών υγείας λόγω κορωνοϊού», ενώ δήλωσε πως θα τεθούν αύριο σε ψήφιση στη Βουλή «δύο τροπολογίες - ανάσα» που αφορούν «ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους», «για το Δώρο Χριστουγέννων και το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση, που να θέλει και να μπορεί να στηρίξει τη κοινωνική συνοχή, να επαναφέρει την ελπίδα και τη δικαιοσύνη», δηλώνοντας παράλληλα πως όταν τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης «θα γίνει λογαριασμός» και πρέπει «να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το αύριο του τόπου».

Επιπλέον, προανήγγειλε πως με αφορμή τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, η αξιωματική αντιπολίτευση θα θέσει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες και το δικό της σχέδιο: «Ένα σχέδιο στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, που περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, ελαστικοποίηση της εργασίας και περεταίρω απαξίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας».

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα περιλαμβάνεται «η δέσμευση για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ», μεταξύ άλλων «με αυξημένες δαπάνες από το δημόσιο Προϋπολογισμό, που πρέπει να φτάσουν άμεσα, από το 2021 το 7% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος» και «με 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού». 

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην «προοπτική του εμβολίου», υπογραμμίζοντας ότι «η μάχη τους επόμενους μήνες θα είναι δύσκολη» και πως «δεν πρέπει να υπονομεύεται από την καλλιέργεια καμίας μαγικής εικόνας, ότι δήθεν το Γενάρη θα έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία». «Δε χάνουμε την ελπίδα μας, αλλά γνωρίζουμε ότι για να βγούμε νικητές από τη δυσκολότερη μάχη των σύγχρονων γενιών, οφείλουμε να προσπαθήσουμε και να παρέμβουμε τώρα. Με έκτακτα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ και των ανθρώπων του, αλλά και με αλληλεγγύη μέσα στην κοινωνία» είπε ο Αλ. Τσίπρας και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να στηρίξουν τους «συναθρώπους» τους και την «κοινωνία» που βρίσκονται σε κατάσταση «ανασφάλειας και φόβου».

 

Η απάντηση του Στ. Πέτσα

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ανέφερε πως «ο κ. Τσίπρας για όλα έχει την ίδια αντιπολιτευτική συνταγή: πλειοδοσία» και σημείωσε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ζητάει τα διπλά από αυτά που κάνει η κυβέρνηση. Στην αρχή της πανδημίας, ζητούσε 4.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ. Η κυβέρνηση έκανε 7.000 προσλήψεις, αλλά ο κ. Τσίπρας ζητάει τώρα 15.000! Επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2018 οι δαπάνες για την Υγεία ήταν 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου το 2% του ΑΕΠ). Το 2020 έχουν ανέλθει σε 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά ο κ. Τσίπρας ζητάει 7% του ΑΕΠ, περίπου δηλαδή, 12 δισεκατομμύρια ευρώ!».

Καταλήγοντας ο κ. Πέτσας ανέφερε: «Στις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα μας και ο υπόλοιπος κόσμος, οι πολίτες ζητούν λιγότερο λαϊκισμό και περισσότερη σοβαρότητα».

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

237 νέα κρούσματα, 28 θάνατοι, 320 διασωληνωμένοι

17/01/2021 - 18:15 - Σε 237 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο, εκ...

Δάνεια στις επιχειρήσεις με εγγύηση του Δημοσίου 90% προανήγγειλε ο Ν. Παπαθανάσης

17/01/2021 - 16:42 - Στα προγράμματα ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός...

Μόνο οι ουσιώδεις πτήσεις εσωτερικού μέχρι τις 25 Ιανουαρίου

17/01/2021 - 13:55 - Έως την Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021, θα επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας μόνο οι...

Πώς θα γίνουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις το 2021 και το 2022

17/01/2021 - 11:49 - Νέα δεδομένα για τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση φέρνει το νομοσχέδιο του...

Στα 510 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Κατέληξαν 20 ασθενείς

16/01/2021 - 17:58 - Στα 510 είναι τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που βρέθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, σύμφωνα...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Γιατί η Ελλάδα έχασε το “τρένο” της βιομηχανίας – Τι έκαναν οι Τούρκοι

Δημήτρης Μάρδας

Η Τουρκία δίνει προτεραιότητα δαπανώντας δισεκατομμύρια δολάρια στην αεροναυπηγική (ετοιμάζει για το 2023 μαχητικό αεροπλάνο δικό της, 5ης γενιάς),...

Δείτε όλο το άρθρο
Μέρκελ, Λαγκάρντ και ευρωπαϊκές τράπεζες γλύτωσαν τον Ερντογάν από τις κυρώσεις

Νότης Μαριάς

H προκλητική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καλύψει πλήρως τον Ερντογάν και με την καθοδήγηση της Μέρκελ να στείλει τις κυρώσεις κατά της...

Δείτε όλο το άρθρο
Γιατί τελικά διχάζεται η Αμερική;

Του Πιέρρου Ι. Τζανετάκου Σε μια έρευνα που έκαναν το 2015 δυο Αμερικανοί καθηγητές από τα πανεπιστήμια Στάνφορντ και Πρίνστον το βασικό σκεπτικό και...

Δείτε όλο το άρθρο
Οι ματωμένοι Γενάρηδες του 1942 – 1943 – 1944

Αναδρομή σε χρόνια μαύρα που τα σκέπαζε η κατοχή της χώρας μας, με θυσίες και ποταμούς αίματος, θα κάνουμε σήμερα, με στόχο τη διατήρηση της...

Δείτε όλο το άρθρο
H πανδημία ξεπεράστηκε και οι επιχειρήσεις πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν τις τράπεζες;

Παναγιώτης Αλεβιζάκης

Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης περί αποτελεσματικής στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων δεν επιβεβαιώνονται, μένουν απλές διακηρύξεις. Για να...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (17-12-2020) Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ. Προβάδισμα ΝΔ με 16%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (17-12-2020) Δημοσκόπηση της MRB. Προβάδισμα ΝΔ με 15%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής οικονομίας

Η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής οικονομίας


Καταλύτη για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας, εκθεσιακό κόμβο για την Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική...


Δείτε θέμα και σχόλια