Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα νέα μέτρα, προειδοποίησε ο Β. Κοντοζαμάνης

🕔05/02/2021 - 10:23

Πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας – Τι δήλωσαν καθηγητές – μέλη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων

Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για τη λήψη πολύ πιο αυστηρών μέτρων μετά τη νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι «το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η πιστή τήρηση των μέτρων» καθώς παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα των πολιτών η οποία πρέπει να περιοριστεί. Υπενθυμίζεται ότι από σύσκεψη των λοιμωξιολόγων την Πέμπτη, επιβεβαιώθηκε η πολύ μεγάλη ανησυχία για τη νέα αύξηση των κρουσμάτων και υπήρξαν εισηγήσεις για πολύ σκληρά μέτρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα (δείτε εδώ).

Σε δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζοντας τις εισηγήσεις των ειδικών, θα λάβει τις αποφάσεις της. «Συζητάμε κάθε ενδεχόμενο, όλα τα πιθανά μέτρα ώστε να προλάβουμε τη μεγάλη διασπορά του ιού», είπε. Η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί είναι αυτή που θα κρίνει πιθανά νέα μέτρα, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να σημειώνει ότι η κυβέρνηση κινείται βήμα βήμα, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και βασίζει τις αποφάσεις της στις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, ανάμεσα στα μέτρα που θα συζητηθούν θα είναι και το κλείσιμο των σχολείων, ωστόσο είπε ότι φαντάζει ως έσχατη λύση και απομακρύνεται σαν ενδεχόμενο. «Νομίζω ότι τα σχολεία δεν είναι εστίες μετάδοσης», εκτίμησε επαναλαμβάνοντας πως το σύστημα υγείας και οι αντοχές του θα κρίνουν τις αποφάσεις. «Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε το σύστημα υγείας να μην φτάσει στα άκρα του», όπως είπε. 

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός, ωστόσο όποιος γιατρός ή νοσηλευτής επιθυμεί να εμβολιαστεί, μπορεί να το κάνει κλείνοντας ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο, στο οποίο θα γίνει δεκτός κατά προτεραιότητα. «Το νούμερο των υγειονομικών που εμβολιάστηκε δε μας ικανοποιεί», είπε ο αναπληρωτής υπουργός, τονίζοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν. Τέλος, ο κ. Κοντοζαμάνης έκρινε πως ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού βρίσκεται «σε πάρα πολύ καλό σημείο», ενώ έχει εξασφαλιστεί η δεύτερη δόση για όσους έχουν λάβει την πρώτη. «Πιστεύουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε εμβολιάσει ικανότατο ποσοστό του πληθυσμού που θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανοίξει ο τουρισμός», πρόσθεσε. 

 

Χ. Γώγος: «Έξυπνη λύση» η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 18:00

Από την πλευρά του ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, με δηλώσεις που έκανε στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε ως «έξυπνη λύση» και «σχετικά αθώο μέτρο» την επιβολή απαγόρευσης μετακινήσεων από τις 18.00 τα Σαββατοκύριακα. Τονίζοντας την δυναμική της πανδημίας σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, ο κ. Γώγος σημείωσε πως «το θέμα είναι ότι σε μερικές κόκκινες περιοχές μπορεί επιδημιολογικά τα πράγματα να είναι λίγο χειρότερα», προσθέτοντας πως σε περίπτωση που σε κάποια περιοχή αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα τότε θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Εκτίμησε, επίσης, πως ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει μείωση της κινητικότητας, ενώ για τα σχολεία σημείωσε πως «δεν οδηγούν την επιδημία, την ακολουθούν».​ Τέλος, ο καθηγητής πρότεινε τον έλεγχο της μετακίνησης από δήμο σε δήμο, μέσω των SMS. 

 

Θ. Βασιλακόπουλος: «Πάνω από το 2 ο δείκτης μεταδοτικότητας»

Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, Θ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1, είπε ότι «για πολλές μέρες πριν το άνοιγμα της αγοράς, ήμασταν σταθερά κάτω από το 2% στο δείκτη μεταδοτικότητας. Εδώ και 10 μέρες είμαστε σταθερά πάνω από το 2, πολλές φορές στο 3 και κάποιες φορές στο 4%». Ακόμη, υποστήριξε πως δεν υπάρχει τρόπος να ανοίξει κάποια δραστηριότητα χωρίς να έχουμε αύξηση κρουσμάτων και τόνισε πως «το ζητούμενο κάθε φορά είναι να είναι μικρή και διαχειρίσιμη η κάθε αύξηση». Ο κ. Βασιλακόπουλος παρατήρησε επίσης πως σε περιοχές χαμηλής επιτήρησης, τις λεγόμενες «πράσινες», οι πολίτες γίνονται πιο χαλαροί, καθώς αισθάνονται ασφαλείς, άρα και λιγότερο προσεκτικοί κι έτσι, μέσα σε λίγες μέρες, αυξάνονται τα κρούσματα. «Άρα βασικό κομμάτι για το πώς λειτουργούν τα μέτρα είναι η ψυχολογία του κόσμου», συμπέρανε. 

Σχολιάζοντας τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των ειδικών και της κυβέρνησης με αφορμή την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων και την αυξητική τάση των διασωληνωμένων, και ιδιαίτερα τη φημολογία για την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα, σημείωσε πως «δεν έχει τόσο νόημα ο περιορισμός, αλλά να κάνουμε αυτό που κάναμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Βρεθείτε αλλά βρεθείτε οι ίδιοι και μην το παρακάνετε».

Αναφορικά με τη λειτουργία της αγοράς με click in shop, ο κ. Βασιλακόπουλος επέμεινε στην λύση αυτήν πανελλαδικά, ενώ για τα σχολεία είπε πως «με βάση όλες τις μελέτες, δεν αποτελούν σοβαρή πηγή μετάδοσης της επιδημίας, αλλά ακολουθούν την τάση της κοινωνίας». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν οι τάξεις αντί για 25 είχαν 13 παιδάκια, θα ήταν καλύτερα. Η πυκνότητα είναι ίδια και στα ιδιωτικά σχολεία, ενώ σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπήρξε κρατική παρέμβαση ώστε να υπάρξουν λιγότερα παιδιά στην αίθουσα», συμπλήρωσε.

Τέλος σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών εξέφρασε την άποψη πως, «δεν είναι ομοιογενής χώρος» και προσπαθώντας να ερμηνεύσει την άρνηση κάποιων να εμβολιαστούν, είπε πως «άλλη ευαισθησία έχουν ορισμένες ειδικότητες όπως οι λοιμιωξολόγοι, άλλη άλλες ειδικότητες» και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» αυτή την άρνηση. «Κάποιοι όσο εξαιρετικοί κι αν είναι, δεν ξέρουν να διαβάζουν τις μελέτες κι εκεί γεννιέται μία αμφιβολία», σημείωσε καταλήγοντας πως αυτός είναι κι ο λόγος που χρειάζεται ενημέρωση.

 

Υπέρ του να κλείσουν τα σχολεία ο Ν. Καπραβέλος

Ο διευθυντής Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των σχολείων όλων των βαθμίδων από τη Δευτέρα, προειδοποιώντας για επιδημιολογική έκρηξη στην αντίθετη περίπτωση. Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, τα σχολεία άνοιξαν, η κινητικότητα έχει υπεραυξηθεί και για να μη φτάσουμε να κλείσουμε την αγορά, όλα τα σχολεία μπορούν να κλείσουν άμεσα πριν φτάσουμε στην έκρηξη.

«Ήταν υψηλού ρίσκου η απόφαση να ανοίξουμε τα σχολεία, το είχα πει από τις 15 Ιανουαρίου», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τόνισε ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές πριν φτάσουμε στην έκρηξη. Χρειάζεται αυστηροποίηση μέτρων, όχι ελέγχων. Σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα Αθήνα πρέπει αυτή τη στιγμή να επανεξετάσουμε ζητήματα». 

Κατά τον ίδιο, «κρούσματα αρχίσαμε να βλέπουμε σε νεαρή ηλικία ευτυχώς που δεν έχουν βάρια συμπτωματολογία, ακόμα οι ΜΕΘ δεν πιέζονται», ενώ είπε ότι «υπάρχουν κρούσματα και στα παιδιά σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πια ο μύθος ότι τα παιδιά δεν νοσούν... Υπάρχει χαμηλή ανοσία, χαμηλή διαθεσιμότητα εμβολίων, δεν είμαστε οπλισμένοι». 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Εξαντλήσαμε κάθε μέθοδο πειθούς – Τα όρια του συνταγματικού δικαιώματος είναι σχετικά, είπε ο Γ. Οικονόμου

30/11/2021 - 19:38 - «Προχωρήσαμε σε αυτή την υποχρεωτικότητα για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την...

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

30/11/2021 - 19:25 - Tο νομοσχέδιο για το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, το νομοσχέδιο για τον...

Έρχεται clamshell foldable της Huawei με μεντεσέ νέας γενιάς

30/11/2021 - 19:12:52 -

Δωρεάν το επί πληρωμή Spotify για 3 ολόκληρους μήνες – Έτσι το κάνεις!

30/11/2021 - 19:04:17 -

Οκτώ αλλαγές στον ΕΦΚΑ παρουσίασε ο Κ. Χατζηδάκης

30/11/2021 - 18:54 - Παρουσιάστηκαν σήμερα από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, οι...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (18-11-2021) Δημοσκόπηση της MRB για το STAR. Προβάδισμα ΝΔ με 9,8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (15-11-2021) Δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1. Προβάδισμα ΝΔ με 12,5%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo


Ενημερώθηκε για το σχέδιο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Τη σημασία της απόδοσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης τμήματος της...


Δείτε θέμα και σχόλια