Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία εξπρές συζήτησης του νομοσχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης

🕔28/07/2021 - 16:22

Το νομοσχέδιο συζητείται στις τέσσερις αρμόδιες Επιτροπές και την Παρασκευή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια

Σε κοινή συνεδρίαση τεσσάρων επιτροπών συζητείται το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των παραρτημάτων τους».

Αρχικά το νομοσχέδιο θα συζητηθεί από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε μία συνεδρίαση, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία από την Ολομέλεια.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε διαδικασία εξπρές για την έγκριση του μείζονος θέματος των δεσμεύσεων της χώρας για τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επεσήμανε ότι η συζήτηση γίνεται επί ενός σχεδίου, το οποίο στο βασικό του μέρος έχει συζητηθεί στη Βουλή πριν από μερικούς μήνες, σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής. Προσέθεσε ότι το σύνολο των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η χώρα, δημοσιοποιήθηκε εδώ και ενάμιση μήνα, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε δημόσια την πρότασή της για το ελληνικό σχέδιο, πρόταση η οποία εγκρίθηκε εξ ολοκλήρου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 13 Ιουλίου. «Είναι 270 σελίδες που περιλαμβάνουν σε πολύ μεγάλη ανάλυση όλες τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το χρηματοδοτικό σχήμα και εκτός από αυτό, εμείς έχουμε δημοσιοποιήσει και τον αρχικό σχεδιασμό, από τον Νοέμβριο, έχουμε δημοσιοποιήσει και το ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο έχει συζητηθεί σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών», είπε ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε ότι οι δεσμεύσεις της χώρας περιλαμβάνονται στα παραρτήματα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκαν τον Ιούνιο και μετά περιελήφθησαν στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που επίσης δημοσιοποιήθηκε 6 Ιουλίου.

«Στην κύρωση της σύμβασης υπάρχουν όλοι οι συγκεκριμένοι στόχοι, τα ορόσημα, τα κριτήρια και οι περιγραφές τους με εξαντλητική λεπτομέρεια» είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι η Βουλή ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης, τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας και ότι σε αυτή περιλαμβάνονται οι σελίδες του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» το οποίο θεσμικά η Βουλή δεν το έχει λάβει επισήμως και ζήτησε να γίνει εξαντλητική και διεξοδική συζήτηση, στην οποία να ακουστούν οι φωνές και εκείνων που πρέπει να στηριχθούν από τα ευρωπαϊκά χρήματα. «Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ένα ζήτημα για το πώς θα διατεθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι. Είναι ζήτημα θεσμικό και ζήτημα δημοκρατίας να γίνει αναλυτική και ενδελεχής συζήτηση», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και επισήμανε ότι ο Μάριο Ντράγκι πήγε το πρόγραμμα στο ιταλικό κοινοβούλιο, προτού αυτό κατατεθεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες ενώ «από την ελληνική κυβέρνηση το πρόγραμμα κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, εν κρυπτώ».

«Μας φέρνετε ένα σχέδιο να πούμε ένα ‘ναι' ή ένα ‘όχι' αν και περιλαμβάνει και μη αναστρεψιμότητες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και προσέθεσε ότι, ενώ η Ελλάδα δεσμεύεται, η Βουλή εκβιάζεται από την κυβέρνηση να συζητήσει με διαδικασία εξπρές πολύ σοβαρά ζητήματα, και ενώ μάλιστα εξελίσσεται η συζήτηση πολύ σοβαρών νομοσχεδίων.

Διεξοδική συζήτηση ζήτησε και ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, σημειώνοντας ότι ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για να ξεφύγει η χώρα από τη στασιμότητα και θα έπρεπε να γίνει ανοιχτός διάλογος, αλλά η κυβέρνηση επιλέγει να μην γίνει ουσιαστική δημόσια διαβούλευση, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς, την Κοινωνία των Πολιτών, να γίνει ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή.

«Ερχόμαστε να συζητήσουμε ένα σημαντικό ζήτημα εκ των υστέρων. Το ‘Ελλάδα 2.0’ δεν αλλάζει. Αλλά πρέπει να γίνει διεξοδική συζήτηση για να αποκαλυφθεί ο χαρακτήρας του Ταμείου Ανάκαμψης και οι στρατηγικές επιλογές», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος που σχολίασε όμως: «Πάει πολύ να σηκώνεται τέτοιος κουρνιαχτός για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες όταν ψηφίζαμε μνημόνια, όπως τα ψηφίζαμε και το ένα μάλιστα Αύγουστο μήνα επί ΣΥΡΙΖΑ».

«Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουμε επισημάνει στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι δεν είναι σωστή αυτή η διαδικασία», είπε και ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.

«Συζητάμε ένα ακόμη δάνειο 12,7 δισ. Θα συζητηθεί σε μια συνεδρίαση στις επιτροπές και σε μία στην ολομέλεια και ενώ αυξάνεται το τείχος της φυλακής, εμείς πάμε να το συζητήσουμε διεκπεραιωτικά», είπε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.

«Συζητάμε την κύρωση δύο συμβάσεων, μια σύμβαση χρηματοδότησης και μια δανειακή σύμβαση. Οι συμβάσεις συζητούνται με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Έχει ληφθεί απόφαση από τη Διάσκεψη των Προέδρων. Δεν τίθεται θέμα κατεπείγοντος, είναι η διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός για την κύρωση μιας σύμβασης», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Σταύρος Καλογιάννης, θυμίζοντας επίσης ότι για τη διαδικασία που ακολουθείται σήμερα, υπάρχει προηγούμενη απόφαση από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε το νομοσχέδιο για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών

18/05/2022 - 19:51 - Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης...

Ποιοι εξελέγησαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

18/05/2022 - 19:22 - Ανακοινώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν την Κυριακή σχετικά...

Για εντατικούς ελέγχους στην αλυσίδα των καυσίμων μίλησε στη Βουλή ο Αδ. Γεωργιάδης

18/05/2022 - 18:51 - Το ζήτημα της ακρίβειας βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συζήτησης...

Οι 6 καλύτερες beta δυνατότητες του Android 13

18/05/2022 - 18:01:42 -

O Elon Musk παροτρύνει τους χρήστες του Twitter να χρησιμοποιούν τη χρονολογική ροή

18/05/2022 - 18:01:39 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές

Χρήστος Καψάλης

Σύμφωνα με το Σύνταγμα στην Ελλάδα οι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Ωστόσο από το 1974 μέχρι σήμερα αυτό συνέβη μόνο 3 φορές. Σε αυτά τα...

Δείτε όλο το άρθρο
Δυτικές κυρώσεις, ισχυρό ρούβλι. Πώς γίνεται;

Με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το ρούβλι υπέστη καθίζηση. Αλλά οι δυτικές κυρώσεις το έχουν ισχυροποιήσει όσο ήταν το 2017. Γι αυτό υπάρχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
David Von Drehle: Η Γαλλία προσφέρει μια διέξοδο στον Πούτιν

του David Von Drehle* Ας ακούσουμε χωρίς μεγάλες επιφυλάξεις τους γαλλικούς ψιθύρους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπερβολικά επιθετικές απέναντι...

Δείτε όλο το άρθρο
Τα πασόκια ξεφυτρώνουν από παντού!

Τα πασόκια ξεφυτρώνουν από παντού! Τζώρτζια Ρασβίτσου Κλείδωμα Άρθρου:  Free Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πέσει από το πασόκ. Από ποιο πασόκ όμως;...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll για το «Μανιφέστο» (17-5-2022) Δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Μανιφέστο. Προβάδισμα ΝΔ με 9,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (12-5-2022) Δημοσκόπηση της Pulse για το ΣΚΑΙ. Προβάδισμα ΝΔ με 8,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις η προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη στο  Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών FRESKON

Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις η προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών FRESKON


Σημαντική προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, η οποία υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις, καταγράφεται στο Διεθνές...


Δείτε θέμα και σχόλια