Αντιπαράθεση και στη Βουλή για τις δηλώσεις Δρίτσα

🕔03/03/2021 - 12:02

Τι είπαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα τέθηκαν, με την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση. Ο κ. Βρούτσης ζήτησε τον λόγο προκειμένου να καταγγείλει ότι «χθες ένα μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου, με μία προκλητική και ανιστόρητη δήλωση, άφησε να εννοηθεί ότι η εγκληματική συμμορία των δολοφόνων της 17 Νοέμβρη δεν τρομοκράτησε την ελληνική κοινωνία και μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι οι δολοφονικές ενέργειες αφορούσαν τον πολιτικό χώρο της Δεξιάς».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι όφειλαν η αξιωματική αντιπολίτευση και ο κ. Τσίπρας να απαντήσουν και έπρεπε και ο κ. Δρίτσας να δώσει εξηγήσεις, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, «και όχι να περιφέρεται στα κανάλια, να λέει ότι αλλοιώθηκε η δήλωσή του», αν και αυτή ήταν συγκεκριμένη. «Είναι προσβολή στους δημοκρατικούς θεσμούς, στα θύματα της 17 Νοέμβρη, προσβολή στην παράταξη της ΝΔ, προσβολή στη Βουλή, προσβολή στον ελληνικό λαό», σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

«Όταν κατεβαίνεις στο σπίτι πιο κάτω, και πας πιο κάτω και πιο κάτω και φτάνεις στο κελάρι και λες ότι δεν έχει άλλο κάτω, πάντα υπάρχει ένας κ. Βρούτσης που χτυπάει από κάτω, τουκ, τουκ, τουκ... », σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και επέκρινε τον κ. Βρούτση πως «αν ήταν έντιμος θα έλεγε αυτό που έγινε, δηλαδή ότι ο κ. Δρίτσας έκανε διευκρινιστική δήλωση». Αυτός είναι διάλογος, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε: «Όλες οι εκδοχές της Αριστεράς, η κομουνιστική, σοσιαλδημοκρατική, έχουν πολύ σαφή τοποθέτηση στο θέμα της τρομοκρατίας, για όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο. Είναι τόσο σαφής, που δεν μπορεί να παρεξηγηθεί, εκτός αν έχεις τον κ. Βρούτση να σου χτυπάει κάτω από το κελάρι και δείχνει ότι η συζήτηση μπορεί να πάει ακόμη πιο κάτω». Η Αριστερά, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποδείξει ένα μέτωπο εναντίον της τρομοκρατίας. «Αλλά, όπως έχουμε πει, και ο κ. Τσιάρας και η κ. Μπακογιάννη και οι άνθρωποι του πολιτισμού, άλλο αυτό και άλλο να μην εφαρμόζονται οι νόμοι. Άλλο αυτό και άλλο να λέμε στους φυλακισμένους ότι δεν έχουν δικαιώματα. Αυτό είναι το σημαντικό και αυτό είναι για το οποίο δεν θέλει να μιλήσει ο κ. Βρούτσης», επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε πως εάν δεν επιδειχθεί η αναγκαία ευελιξία και κατανόηση ότι οι νόμοι είναι για όλους, θα έχει ευθύνη και ο κ. Βρούτσης διότι επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.

«Έχουμε έναν ισοβίτη αμετανόητο δολοφόνο και αυτήν τη στιγμή κινδυνεύει το πολιτικό σύστημα να τον μετατρέψει σε ήρωα, με την ολιγωρία και την άτεγκτη στάση της κυβέρνησης και με τις απαράδεκτες και ανιστόρητες δηλώσεις όπως αυτή που έκανε ο κ. Δρίτσας και που προφανώς αναγκάστηκε να ανακαλέσει, να διορθώσει, διότι κατάλαβε και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτές οι δηλώσεις δεν βοηθούν να περάσει στον κόσμο ότι συνολικά το πολιτικό σύστημα στέκεται απέναντι στην τρομοκρατία», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του έχει ζητήσει να εφαρμοστεί το δίκαιο και πως δεν μπορεί μία Δημοκρατία να ανεχθεί να καταλήξει απεργός πείνας.

«Το θέμα του Κουφοντίνα έχει καταδικαστεί ηθικά, νομικά, πολιτικά», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, και συμπλήρωσε: «Καταδικάζουμε, με αφορμή όλο αυτό το θέμα, ότι ηλεκτρονικοί λογαριασμοί παγώνουν, ακόμα και δημοσιεύσεις εφημερίδων, που σημαίνει ότι μπαίνουμε σε περιορισμό ελευθεριών. Χθες το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ έβγαλε ανακοίνωση και πρέπει όλοι να έχουν ανοιχτά τα αυτιά και τα μάτια τους, διότι είναι σε βάρος του λαού και σε βάρος του λαϊκού κινήματος».

«Περιορισμός υπάρχει στο διαδίκτυο και όταν μιλάς για εθνικά θέματα», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, και σημείωσε ότι «υπάρχει νόμος και πρέπει να ισχύει για όλους και τα ισόβια να είναι πραγματικά ισόβια». Επίσης, ο κ. Χήτας τόνισε πως «αυτός που κάνει απεργίας πείνας επιλέγει να πεθάνει με έναν τρόπο αλλά έχει στερήσει από 11 ανθρώπους το δικαίωμα να επιλέξουν και εκείνοι πώς θα πεθάνουν». Ο βουλευτής επεσήμανε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα με την πανδημία αλλά γίνονται καθημερινά πορείες και συγκεντρώσεις και αυτά πρέπει να σταματήσουν. Ζήτησε, δε, από όλες τις πλευρές να αντιληφθούν ότι «εκεί έξω μπορεί να εξελίσσεται μια ώσμωση των νέων τρομοκρατών ή των νέων αναρχικών στοιχείων που μπορεί να τους δούμε στο μέλλον».

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας καταδικάστηκε για τα εγκλήματα που διέπραξε. Κανείς δεν μιλάει για αθώωση ή 'ηρωοποίησή' του. Μιλάμε για βασικό καθήκον και χρέος της Δημοκρατίας να εφαρμόζει τις αρχές δικαίου και ότι αν θέλουμε να παραμείνουμε κράτος δικαίου οφείλουμε να σεβόμαστε τα δικαιώματα των φυλακισμένων», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα.

 

Αδ. Γεωργιάδης: «Οι γιατροί έχουν την ευθύνη να κάνουν ό,τι πρέπει για να μην πεθάνει ο Δ. Κουφοντίνας»

«Ο κ. Δρίτσας έκανε μια συγκεκριμένη δήλωση. Ανασκεύασε μετά αλλά αυτό δεν αναιρεί την αρχική του δήλωση η οποία ήταν τρομακτική», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και απάντησε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο που νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η Αριστερά σε όλες τις εκφάνσεις της και σε όλη της την ιστορική διαδρομή έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στην τρομοκρατία. «Προφανώς αστειεύεστε. Πολλές εκφάνσεις της Αριστεράς, ιστορικά, είχαν εξαιρετικά στενές σχέσεις με την τρομοκρατία», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και χαρακτήρισε «πρόοδο για τη δημοκρατία που ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αδειάστηκε σήμερα», με την ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 «Ο Δημήτρης Κουφοντίνας φέρεται, προς την ελληνική κοινωνία σαν ένα κακομαθημένο παλιόπαιδο. Νομίζει ότι έχει κάποιο θείο δικαίωμα να του φέρονται με ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο όλοι οι άλλοι», είπε ο κ. Γεωργιάδης για να υπογραμμίσει: «εμείς δεν αναγνωρίζουμε στον Δημήτρη Κουφοντίνα κανένα θείο δικαίωμα να του συμπεριφερόμαστε με ξεχωριστό τρόπο. Οι νόμοι ισχύουν για όλους, είναι ίδιοι για όλους, η δημοκρατία δεν εκδικείται αλλά η δημοκρατία δεν κάνει και χατίρια».

 «Κανένας μας δεν θέλει να πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Η δική μου προσωπική εκτίμηση είναι ότι δεν θα πεθάνει κιόλας. Γιατί οι γιατροί είναι εκεί και έχουν την ευθύνη να κάνουν ό,τι πρέπει για να μην πεθάνει», είπε επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πρόσθεσε: «όπως ξέρετε, έχει εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία. Οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι, από το νόμο, να σώσουν τη ζωή του και τα ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει αποφανθεί για το τι πρέπει να κάνουν οι γιατροί σε μια ανάλογη περίπτωση. Όπως ξέρετε δεν είναι βασανιστήριο η υποχρεωτική σίτιση εάν απειλείται η ζωή ενός ατόμου αλλά, κατά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιβεβλημένη ιατρική πράξη. Άρα οι γιατροί εκεί θα κάνουν ό,τι πρέπει και πιστεύω πραγματικά, δεν το θέλω και καθόλου, δεν θα πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας».

Καθώς πολλές φορές, σήμερα και χθες, η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε μνεία σε δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην αλλοιώνει τη δήλωσή της και «να μην στρεψοδικεί». Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός ανέγνωσε, στην αίθουσα της ολομέλειας, την ακριβή δήλωση της βουλευτού της ΝΔ, δηλαδή ότι «η δημοκρατία ούτε εκβιάζεται ούτε εκδικείται. Οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους και ισχύουν στη συγκεκριμένη περίπτωση για όλους».

 «Ειδικά για την κυρία Μπακογιάννη, δεν μπορούμε να παίζουμε και να κάνουμε λάθος ως προς το τι έχει πει», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει πως «αυτό που λέει η κ. Μπακογιάννη είναι αυτό που λέει σύσσωμη η κυβέρνηση, σύσσωμη η ΝΔ, και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού». «Κανένας από εμάς θέλει να πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας; Σας διαβεβαιώ πως κανένας μας δεν το θέλει. Αυτή άλλωστε είναι η ειδοποιός διαφορά μας με τον Δ. Κουφοντίνα που ήθελε να πεθάνουν συμπολίτες του και ορισμένους μάλιστα τους σκότωσε», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και σημείωσε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί για 11 φόνους και έχει ομολογήσει γι΄αυτούς τους φόνους και «άρα δεν είναι ύβρις να αποκαλούμε τον Δημήτρη Κουφοντίνα δολοφόνο».

«Ζούμε συνεχώς ένα θέατρο απίστευτο με ένα θέμα που απασχολεί εκβιαστικά, την ελληνική κοινωνία που βιώνει την κρίση με όλες τις συνέπειες της», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης. «Είναι μια ιδιότυπη πολιτική επένδυση σε ένα καταδικαστέο, από το σύνολο σχεδόν του δημοκρατικού κόσμου, απεχθές και κατ΄εξακολούθηση έγκλημα στο οποίο καμία παράταξη του δημοκρατικού τόξου, δεν μπορεί να έχει άλλη άποψη», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης και υπογράμμισε ότι η πολιτική εκμετάλλευση είναι ανεπίτρεπτη.

«Καθυστερήσατε σε νόμιμα δικαιώματα του καταδικασμένου εγκληματία, να δώσετε απαντήσεις. Και καθυστερήσατε ανεπίτρεπτα, με αποτέλεσμα να νομιμοποιήσετε τη δυνατότητά του, να κάνει την απεργία πείνας. Ήταν μια πράξη παράλειψης της κυβέρνησης και εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο δικαιωματισμό, να ξυπνήσετε μια ιστορία που δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική κοινωνία και τις ανάγκες της σήμερα», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης και υπογράμμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει τελείως διαφορετική γνώμη και σε σχέση με την τρόπο που η κυβέρνηση «χειρίστηκε τακτικά το θέμα» και από τον τρόπο «που το σηκώνει κάθε φορά ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Εγώ δεν ξέρω τι είπε η κ. Μπακογιάννη. Πρέπει να το ερμηνεύσει η ίδια», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «εγώ ξέρω πως όταν ένας άνθρωπος λέει ότι το κράτος δεν εκδικείται και ισχύουν οι νόμοι, και ο νόμος σας λέει ότι πρέπει αυτός που φεύγει από αγροτική φυλακή να επιστρέψει στο κατάστημα από το οποίο μετήχθη, εσείς τι καταλαβαίνετε;», είπε ο κ. Τσακαλώτος και κατηγόρησε τον Θανάση Πλεύρη διότι είπε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικός βραχίονας της 17 Νοέμβρη. «Αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι», είπε ο κ. Τσακαλώτος και αναρωτήθηκε: «Πραγματικά πιστεύετε ότι ο Θοδωρής Δρίτσας είναι αυτό; Τότε γιατί το σηκώνετε το θέμα;».

«Θα είναι πολύ μεγάλο ατόπημα, να γίνουμε Τουρκία και να πεθάνει ένας απεργός πείνας σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Σας το λέω, όχι για πολιτική αντιπαράθεση αλλά επειδή έχετε την ευκαιρία να μην πεθάνει ένας άνθρωπος. Δεν είναι καλό για τη δημοκρατία, δεν είναι καλό για κανέναν».

«Κανένας οπαδός της ΝΔ δεν θέλει να πεθάνει κανένας άνθρωπος. Δεν θέλουμε να πεθάνει ούτε ο Δημήτρης Κουφοντίνας ούτε κανένας άλλος», απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «ούτε εσείς θα κρίνετε αν παραβιάστηκε ο νόμος, ούτε εγώ. Στις πολιτισμένες χώρες αυτά τα κρίνει το δικαστήριο και αν κάποιος θεωρεί ότι θίγονται τα δικαιώματά του, προσφεύγει στη δικαιοσύνη».

 

 


 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Πανικόβλητη η κυβέρνηση ανέβαλε τη συνεδρίαση της επιτροπής πόθεν έσχες, σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

27/07/2021 - 20:47 - «Το πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη είναι τόσο καλώς καμωμένο, που πανικόβλητη η κυβέρνηση ανέβαλε...

Η Ελλάδα δεν θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της άμυνας είπε ο Κ. Μητσοτάκης

27/07/2021 - 20:12 - Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε σήμερα ο πρωθυπουργός...

Τους λόγους που δεν παραδίδει τη βουλευτική της έδρα εξήγησε η Κ. Αδάμου

27/07/2021 - 19:46 - Τους λόγους για τους οποίους δεν παραδίδει τη βουλευτική της έδρα μετά από την ανεξαρτητοποίησή...

WHAT’S UP DIY: Διπλάσια λεπτά ομιλίας προς όλους, στην ίδια τιμή και νέα πακέτα DIY (φοιτητικά)

27/07/2021 - 19:25:19 -

Ολοκληρώθηκε η σύνδεση Φυσικού Αερίου στο Στρατόπεδο «Παπάγου»

27/07/2021 - 19:18 - Το έργο της κατασκευής δικτύου αγωγών φυσικού αερίου στις Εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Τρία σε ένα: Ένας πρύτανης, η υπουργός Παιδείας και τώρα κάποιος Πατέλης!

Αθανάσιος Πιτσιόρλας

Αξιότιμοι βουλευτές, Προσφάτως έστειλα επιστολή προς τον πρύτανη του Αριστοτέλειου για τις διδακτορικές διατριβές νομικής. Είναι ο πρύτανης που έβαλε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο ονειδισμός των επιστημόνων από κυβερνητικό στέλεχος

Νικόλαος Παπαδόπουλος

“Όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό, αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Εγώ δηλαδή, δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε...

Δείτε όλο το άρθρο
Παιδεία, o μεγάλος ασθενής!

Δημήτρης Μάρδας

- T o εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ίσως πολύ μεγαλύτερος ασθενής από ότι η οικονομία ή η εξωτερική μας πολιτική. Πολλά είναι τα ανοιχτά του μέτωπα,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της ALCO για το OPEN (20-7-2021) Δημοσκόπηση της Alco για το Open. Προβάδισμα ΝΔ με 12.8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (8-7-2021) Δημοσκόπηση της MRB. Προβάδισμα ΝΔ με 10.9%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη η Κριτική Επιτροπή  του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού  για την Ανάπλαση

Συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη η Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση


Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται από χθες και συνεδριάζουν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του...


Δείτε θέμα και σχόλια