Αντιπαράθεση στη Βουλή και υποχώρηση Καμμένου για την τροπολογία για τα F-16

🕔09/01/2019 - 12:23

Τι είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος και τι σχολίασαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σημαντικά ωφελημένη θα είναι η Ελλάδα και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία με την τροπολογία που αφορά το πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στη Βουλή. Η τροπολογία που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο "Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού (SACT) και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας σχετικά με την τοποθέτηση Εθνικού Αντιπροσώπου Συνδέσμου στο Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού και των ανταλλαγεισών επιστολών περί παράτασης της ισχύος του ανωτέρω Μνημονίου", προκαλεί αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η τροπολογία αφορά την υλοποίηση προγραμμάτων από την πλευρά της Lockheed Martin Corporation και προβλέπει αντισταθμιστικά ωφελήματα (ΑΩ) για την αναβάθμιση των F-16.

Η αντιπολίτευση, σε μια φορτισμένη συνεδρίαση της Βουλής, ζήτησε έντονα την απόσυρση της τροπολογίας, καταλογίζοντας στον κ. Καμμένο ότι την κατέθεσε εν μέσω κυβερνητικής κρίσης.

 

Θα γίνει συζήτηση στην Επιτροπή Εξοπλισμών

Εν τέλει, και μετά από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Καμμένος δέχτηκε την πρόταση της ΝΔ να συζητηθεί η επίμαχη τροπολογία για τα αντισταθμιστικά για τα εξοπλιστικά σε ειδική συνεδρίαση στην επιτροπή εξοπλισμών. Μάλιστα ζήτησε αυτή η συνεδρίαση να γίνει αύριο ή την Παρασκευή.

Η ψήφιση της τροπολογίας θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου. Η ΝΔ έχει καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της τροπολογίας.

Πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας, ο κ. Καμμένος, δήλωσε θετικά διακείμενος στη συζήτηση της τροπολογίας αλλά και του συνόλου της σύμβασης για την αναβάθμιση των F-16 στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση, δηλαδή, με τη συμμετοχή και της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, έως την Δευτέρα, οπότε θα γίνει ο ονομαστική ψηφοφορία. Επίσης, δήλωσε έτοιμος να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία, πού θα πάνε τα 230.000.000 ευρώ. Είπε, δε, ότι στη συζήτηση που θα γίνει στις επιτροπές της Βουλής θα πρέπει να κληθούν και φορείς όπως η ΕΑΒ και οι ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

O υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι ουσιαστικά πρόκειται για χρήματα που χρωστάει η Lockheed στην Ελλάδα, από συμβάσεις που ξεκινούν από τη δεκαετία του 2000, και το τελικό ποσό που μας οφείλουν είναι 230.000.000 έως 265.000.000. «Ο νόμος που κατάργησε και σωστά κατάργησε τα ΑΩ, δεν προβλέπει πως τα χρήματα αυτά θα δοθούν στην Ελλάδα. Τώρα, λοιπόν, πρέπει να νομοθετήσουμε, ώστε όλα τα παλαιά οφειλόμενα που προκύπτει από αυτήν την 20ετή σύμβαση, να τα πάρει η ΕΑΒ και να δουλέψει όπως θα δουλέψουν και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Είναι εταιρείες ελληνικές, που όλοι μας τις προωθούμε» σημείωσε και εξήγησε ότι «τα 230.000.000 ευρώ είναι όλα τα ΑΩ (Αντισταθμιστικά Ωφελήματα) που αναφέρονταν στην κύρια σύμβαση. Και αφού ο νόμος απαγορεύει τα ΑΩ, γίνεται η τροπολογία για να πληρώσει η εταιρεία προς την Ελλάδα και κλείνουν ως λογαριασμός της Lockheed προς την Ελλάδα».

«Αυτό το ήθελε η Lockheed, διότι απαλλάσσεται από παλαιές συμβατικές υποχρεώσεις...» σχολίασε από τα βουλευτικά έδρανα ο Ευ. Βενιζέλος.

«Τι να κάνουμε; Να πούμε ότι δεν τα θέλουμε; Να απεμπολήσουμε 230.000.000 έως 265.000.000 ευρώ; Να κλείσει και η ΕΑΒ; Αυτό είναι το ερώτημα» απάντησε ο κ. Καμμένος και επέμεινε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Δεν είναι μια τροπολογία περίεργη και πονηρή. Πάμε να καθαρίσουμε έναν λογαριασμό που μας χρωστάνε. Να πάρουμε λεφτά και να δουλέψει η ΕΑΒ. Αυτό πάμε να κάνουμε. Όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται με την αμυντική βιομηχανία, είτε είναι μικρές είτε μεγάλες, θα πάρουν δουλειά. Και μακάρι να πάρουν και την τεχνογνωσία. Να μπορέσουμε να ξαναβάλουμε μπρος την αμυντική βιομηχανία. Αν πιστεύετε ότι υπάρχουν σκιές, να μην περάσει η τροπολογία. Και να τα χαρίσουμε τα 265.000.000 και να κλείσουμε την ΕΑΒ. Μην αξιοποιείτε μια πολιτική συγκυρία με τέτοιον τρόπο. Αν δεν περάσει η τροπολογία η ΕΑΒ τέλος. Θα κλείσει η ΕΑΒ, σας το λέω και αμαρτίαν ουκ έχω. Ποιος θα πάρει την ευθύνη αν δεν πάνε τα λεφτά στην ΕΑΒ;».

«Υπάρχει θέμα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πώς θα ψηφίσουν αυτά τα πράγματα» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ είναι υπέρ της αναβάθμισης των F-16, είναι υπέρ και της ενίσχυσης της ΕΑΒ και υπέρ της περαιτέρω σύσφιξης με το ΝΑΤΟ. Ο κ. Χατζηδάκης κατήγγειλε ότι υπάρχουν πολλά γκρίζα σημεία στη διαχείριση 230.000.000 ευρώ, που είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, «δεν είναι δώρο της Lockheed». Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση διότι «αν και θα έφερνε το νέο, παρέκαμψε την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων» και διότι «η τροπολογία αυτή έρχεται μέρες που ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος μιλάει για ολετήρες και αποστάτες και προαναγγέλλει το υποτιθέμενο διαζύγιο με τον κ. Τσίπρα». «Μιλάτε εσείς για ΑΩ, όταν πριν από λίγο καιρό ο κ. Τσίπρας δήλωνε έξαλλος με τα ΑΩ. Ο κ. Τσίπρας έκανε μια εξαίρεση για την ΕΑΒ, αλλά σήμερα μιλάμε για κονδύλια που σε ποσοστό 70% θα αφορούν στην ΕΑΒ και στο 30% άλλες επιχειρήσεις υπεργολάβους της Lockheed» τόνισε και απευθύνθηκε στα κυβερνητικά έδρανα: «Είναι μείζον θέμα ηθικής τάξεως, η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει την τροπολογία, με όρους διαφάνειας και πολιτικής καθαρότητας. Είτε ενωμένοι είτε διαζευγμένοι θα χάσετε τις εκλογές. Κοιτάξτε να μην τις χάσετε αναξιοπρεπώς».

Την αποδοχή του αιτήματος να συζητηθεί η τροπολογία στις επιτροπές της Βουλής εκ μέρους του Πάνου Καμμένου χαιρέτισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ήταν ορθή η κατάργηση των ΑΩ με νόμο του Ευ. Βενιζέλου, γιατί ήταν θερμοκοιτίδα σκανδάλων, και να προσθέσει ότι η κυβέρνηση δεν θα επαναφέρει τον αμαρτωλό θεσμό των ΑΩ. «Είναι δέσμευση, την οποία προχωρούμε και τιμούμε. Είμαι βέβαιος ότι θα δοθούν όλες οι εξηγήσεις στη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής» ανέφερε ο κ. Φίλης, σημειώνοντας ότι εκεί πρέπει να γίνει μία καλοπροαίρετη συζήτηση για να απαντηθούν μία σειρά από ζητήματα, δηλαδή, πώς γίνεται να κατατίθεται νομοθετική διάταξη για την προσφορά μίας ιδιωτικής εταιρείας, ποια ήταν η θέση της Γενικής Διεύθυνση Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, πού ακριβώς θα πάνε τα χρήματα, πώς η Βουλή θα σβήσει υποχρεώσεις από προϋπάρχουσες συμβάσεις χωρίς να γνωρίζει λεπτομερώς ποιες είναι αυτές οι υποχρεώσεις και ποιο κόστος έχουν. «Βλέπω ότι ο κ. υπουργός είναι πρόθυμος να θεραπεύσει το λάθος. Ήταν λάθος που δεν προηγήθηκε συζήτηση του θέματος αυτού στην επιτροπή» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε: «Δεν είναι δυνατό το ύψιστο θέμα της εθνικής ασφάλειας να το αντιμετωπίζουμε με μικροπολιτικό τρόπο. Το αν υπάρξουν εξελίξεις πολιτικές, είναι θέμα που θα το κουβεντιάσουμε στη Βουλή. Αυτή η κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από ανακοινώσεις άλλων κομμάτων -του Ποταμιού χθες- αυτή η κυβέρνηση θα κυρώσει τη σύμβαση για τις Πρέσπες. Θα περάσει η συμφωνία, θα το πιείτε κύριοι της ΝΔ το πικρό ποτήρι, όσοι έχετε παρεκκλίνει προς την ακροδεξιά. Φέρτε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για να καταλάβετε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ισχυρή και θα παραμείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 για να ολοκληρώσει το έργο της επ' ωφελεία των λαϊκών συμφερόντων».

«Η ονομαστική ψηφοφορία θα οδηγούσε σε φιάσκο την τροπολογία και γι' αυτό υπήρξε αλλαγή πλεύσης από τον κ. Καμμένο, που δεν ήθελε διεξοδική συζήτηση» εκτίμησε η Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ), η οποία τόνισε ότι το περιεχόμενο της προτεινόμενης διάταξης δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά αφού «από τα 230.000.000 ευρώ, το 30% θα πάει στον αντιπρόσωπο της Lockheed, τον κ. Χατζημηνά, που θα διαχειριστεί εν λευκώ τα χρήματα που θα δώσει ο Έλληνας φορολογούμενος και μέσω της Lockheed επιστρέφουν στην Ελλάδα».

«Καθ' οδόν προς την έξοδό του από την κυβέρνηση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αίφνης, σε αγαστή συνεργασία με τον συνυπογράφοντα υπουργό Οικονομικών, καταθέτει μία τροπολογία 230 εκατ. ευρώ. Οφείλετε να μας απαντήσετε εάν υπάρχει ή όχι κυβερνητική πλειοψηφία» είπε ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ).

«Δεν κινηθήκατε σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο. Είστε εκτεθειμένος» κατηγόρησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΣΥ) και ζήτησε διεξοδική συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής προσθέτοντας: «Δημοσίως έχετε πει ότι θα παραιτηθείτε. Μα λίγες ημέρες προτού παραιτηθείτε φέρνετε τέτοια τροπολογία 230.000.000 ευρώ; Το κράτος έχει συνέχεια. Δεν καταλαβαίνω τη βιασύνη και φέρνετε ΑΩ;».

«Σήμερα πρέπει να συμπονέσουμε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γιατί υποχρεώνονται να βάζουν τα σώματά τους ασπίδα γύρω από τον κ. Καμμένο» σχολίασε ο Γ. Αμυράς (το Ποτάμι) και συμπλήρωσε: «Το Ποτάμι δεν θα γίνει ο ρεπατζής του κ. Καμμένου αν επιτέλους αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, διαφορετικά δεν έχει τη δεδηλωμένη. Να μην υπολογίζουν στο Ποτάμι, ούτε για τις Πρέσπες ούτε για τις Τριχωνίδες, Βιστωνίδες και την Παμβώτιδα λίμνη».

«Κάθε φορά που τα μεγάλα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής έγιναν πεδίο φιλονικίας και πολιτικής αντιδικίας, οδήγησαν σε καταστροφές. Τα διδάγματά μας τα έχουμε πάρει από την εποχή του διχασμού, όταν ο ελληνικός πολιτικός κόσμος και ο λαός διχάστηκε απέναντι στις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις» επισήμανε ο Νίκος Ξυδάκης (ΣΥΡΙΖΑ).

 

«Απόλυτη διαφάνεια και οφέλη για τη ελληνική αμυντική βιομηχανία»

Νωρίτερα, κατά την αρχική του ομιλία στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, παρουσιάζοντας την τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής είπε ότι «αναφέρεται στην υποχρέωσή μας, στις 15 Μαρτίου 2019 να κλείσουμε τελειωτικά τη σύμβαση ΑΩ των F-16 του 2005, της υπογραφής δηλαδή του κ. Σπηλιωτόπουλου».

Ο υπουργός ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη σύμβαση ΑΩ, τότε, προέβλεπε υποχρέωση από τη μεριά των ΗΠΑ να δοθούν προς την ελληνική βιομηχανία 230.000.000 ευρώ έναντι της συμβάσεως αγοράς των F-16».

«Στη διάρκεια των συζητήσεων που είχαμε για την αναβάθμιση των F-16, προέκυψε το ζήτημα της υποχρέωσης των ΗΠΑ αυτά τα ΑΩ να δοθούν προς την ελληνική πλευρά. Η ελληνική νομοθεσία όμως έχει αλλάξει. Δεν υπάρχουν ΑΩ και παράλληλα και ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί, και η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί και δι΄εμού ότι δεν πρόκειται εμείς, στη νέα αυτή σύμβαση της αναβάθμισης, να δεχθούμε ΑΩ παρά μόνο για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, χωρίς να υπάρχουν άλλες διαδικασίες που θα άφηναν το οποιοδήποτε υπονοούμενο, γιατί πολύ σωστά άλλαξε ο νόμος της κατάργησης των ΑΩ και δεν θα πρέπει να έχουμε στις συμβάσεις των εξοπλιστικών ΑΩ που στο παρελθόν ήταν και η αιτία της διαφθοράς και της δυνατότητας να γίνονται παράλληλες πληρωμές» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, το πρόγραμμα της αναβάθμισης υλοποιείται μέσω διακρατικής συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με διαδικασία που διασφαλίζει την απόλυτη διαφάνεια στην υλοποίηση του προγράμματος και το πρόγραμμα δομείται από την αμερικανική κυβέρνηση με τρόπο ώστε να μεγιστοποιείται η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και να διασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού του οπλικού συστήματος».

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι «η εγχώρια βιομηχανία θα υλοποιήσει όλες τις φάσεις του προγράμματος αυτού στην Ελλάδα, πλην της σχεδίασης και ανάπτυξης της προμήθειας των επιμέρους ηλεκτρονικών συσκευών και της ανάπτυξης του απαιτούμενου λογισμικού που θα γίνουν από την κατασκευάστρια εταιρεία στις ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό η εγχώρια βιομηχανία θα διασφαλίσει έργο πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την ενεργό συμμετοχή της στο πρόγραμμα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ακόμη ότι για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί με κανένα πρόσθετο κόστος, δηλαδή «δεν προκύπτει ούτε ένα δολάριο κόστος για την Ελλάδα» και τα συγκεκριμένα προγράμματα θα υλοποιηθούν μέσα από τα ήδη συμφωνηθέντα κόστη με την αμερικανική κυβέρνηση.

«Είναι προφανές ότι χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, πέραν της ήδη εγκεκριμένης οροφής της συγκεκριμένης συμφωνίας, η εγχώρια βιομηχανία θα ωφεληθεί σε σημαντικό βαθμό, με διασφάλιση εκατοντάδων θέσεων εργασίας τόσο στην ΕΑΒ όσο και σε αρκετές ιδιωτικές εταιρείες για πολλά χρόνια. Θα συνεχιστεί, επίσης η παραγωγή των F-16 και των C-130j στην ΕΑΒ» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και τόνισε ότι η Ελλάδα γίνεται η κύρια χώρα παραγωγής των συγκεκριμένων αεροσκαφών που σημαίνει δουλειά για τα επόμενα 20 χρόνια για την ΕΑΒ.

 

ΝΔ: Η κυβέρνηση δαιμονοποίησε τα ΑΩ και τώρα τα επαναφέρει

«Δεν περιμέναμε τέτοια χοντράδα. Να έρθει με διαδικασία εξπρές σύμβαση για ΑΩ» είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της τροπολογίας, για να προσθέσει πως «η δήθεν κόντρα των δύο κυβερνητικών εταίρων συνιστά οπερέτα και οι λεονταρισμοί του κ. Καμμένου αποδεικνύονται τζούφιοι».

Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση επαναφέρει τα ΑΩ που τόσο σφοδρά είχε καταγγείλει στο παρελθόν και «τα επαναφέρει μάλιστα, όχι από την πίσω πόρτα αλλά από την μπροστινή για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα λίγο πριν εγκαταλείψει η κυβέρνηση την εξουσία». Ο Σίμος Κεδίκογλου είπε ότι η ΝΔ «με αίσθημα ευθύνης έχει τοποθετηθεί θετικά στην αναβάθμιση των F-16 όμως εξ αρχής είχε διατυπώσει επιφυλάξεις για τον τρόπο υλοποίησης» και επικαλέστηκε δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι και σε αυτή και σε οποιαδήποτε άλλη σύμβαση «δεν θα υπήρχαν ΑΩ, γιατί είχαν λειτουργήσει ως κερκόπορτα διασπάθισης δημοσίου χρήματος».

Ο βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλε επίσης ότι στο θέμα της συμφωνίας αναβάθμισης παρατηρήθηκαν ερασιτεχνισμοί εκ μέρους του υπουργού Εθνικής Άμυνας και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. «Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος είχαν δαιμονοποιήσει τα ΑΩ αλλά από τα 230.000.000 ευρώ του προγράμματος ένα σημαντικό ποσό θα πάει σε εταιρείες που δεν γνωρίζουμε» είπε ο Σίμος Κεδίκογλου και ζήτησε να ενημερωθεί η Βουλή ποιες θα είναι οι εταιρείες που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα εκτός από την ΕΑΒ. Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί η Βουλή αν συμφωνεί η ΕΑΒ με το έργο που της ανατίθεται, αν συμφωνεί η Πολεμική Αεροπορία με τα ΑΩ, με ποιο νομικό πλαίσιο θα υλοποιηθούν τα ΑΩ. Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι η ΝΔ είναι αρνητική στην τροπολογία.

«Φέρνετε ΑΩ με την τροπολογία», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους για την κατάργηση των ΑΩ γιατί τα θεωρούσαν άντρο διαφθοράς». Ανέφερε, ακόμα, ότι η εταιρεία Lockheed Martin συνεργάζεται στην Ελλάδα με συγκεκριμένες εταιρείες που είναι γνωστές ποιες είναι και είναι γνωστές και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας. «Γιατί κύριε υπουργέ, ενώ υποτίθεται έχουμε το θρίλερ ότι δήθεν θα φύγετε από την κυβέρνηση, δεν αφήνετε το θέμα να το χειριστεί ο επόμενος υπουργός Άμυνας; Φυσικά εγώ πιστεύω ότι δεν θα φύγετε, γιατί την καρέκλα σας την λατρεύετε» υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης, που αναρωτήθηκε πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν μια τέτοια τροπολογία που μάλιστα "περνάει παράνομα από τη Βουλή", αφού δεν προηγήθηκε συζήτηση και ενημέρωση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων. «Θα είναι ντροπή αν δεν αποσύρετε αυτή την τροπολογία» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

«Ο υπουργός που έχτισε την πολιτική του καριέρα με την σκανδαλολογία φέρνει τροπολογία στη Βουλή με την οποία προσπαθεί να περάσει ΑΩ στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία που την έχουν τσακίσει εδώ και χρόνια» είπε ο Βασίλης Κικίλιας και κάλεσε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να απαντήσει ποιοι θα είναι οι υποεργολάβοι και οι ιδιωτικές εταιρείες που θα πάρουν τα έργα. «Ο κ. Καμμένος, αν και σύμφωνα με δικά του λεγόμενα είναι υπουργός υπό προθεσμία, φέρνει αυτή την τροπολογία. Δεν νομιμοποιείται να πράξει κάτι τέτοιο. Θεωρώ δεδομένο ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα συμφωνήσουν ότι πρέπει να αποσυρθεί η τροπολογία» είπε και πρόσθεσε «ότι αυτές τις ημέρες γίνεται της καρέκλας και ο καθένας ντιλάρει για το προσωπικό του κεφάλαιο».

 

ΔΗΣΥ: να αποσυρθεί η τροπολογία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή τη γραμμή πλεύσης; Η υποκρισία πόσα όρια έχει; Το 2014 ο κ. Τσίπρας μας έλεγε ότι ο στρατιωτικός σχηματισμός του ΝΑΤΟ αφορά παρελθούσα εποχή» σχολίασε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει τον κόσμο». Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι συνιστά εμπαιγμό της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, ο τρόπος που κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή, η οποία δεν πέρασε ούτε από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.

Να αποσυρθεί η τροπολογία διότι δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα, ζήτησε σε παρέμβασή του ο Ε. Βενιζέλος κάνοντας λόγο για "γενιτσαρισμό" της κυβέρνησης και έλλειψη σοβαρότητας. «Η θνήσκουσα κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι είναι ο πιο καλός διαχειριστής των αμερικανικών συμφερόντων, των ευρωπαϊκών συμφερόντων, αλλά αυτό δεν πλήττει μόνο την αξιοπιστία των κυβερνώντων αλλά πλήττει και την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής της χώρας» είπε ο Ε. Βενιζέλος, σημειώνοντας πάντως ότι είναι σωστή η επιλογή της αναβάθμισης των F-16. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η τροπολογία συνιστά κολοσσιαία καταστρατήγηση της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων και καταστρατήγηση κατάργησης των ΑΩ αφού σήμερα η κυβέρνηση επαναφέρει τα ΑΩ και «με τον τρόπο αυτό εκκαθαρίζει παλαιότερες εκκρεμείς συμβάσεις ΑΩ με τη συγκεκριμένη εταιρεία, ώστε να υπάρξει καθαρότητα γι΄αυτή».

«"Υπάρχουν γκρίζες ζώνες που δεν μπορεί να εξηγήσει ο υπουργός», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου και τόνισε: «Δεν θα δεχθούμε επιστροφή στις θερμοκοιτίδες της διαφθοράς. Είναι ολίσθημα και οπισθοδρόμηση. Οι πολίτες ζητούν πλήρη διαφάνεια».

 

ΚΚΕ: τροπολογία για τον εμφύλιο Boeing και Lockheed

«Δεν υπάρχει αίσθημα αιδούς» είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, που σημείωσε ότι «η κυβέρνηση στην πραγματικότητα λύνει ζητήματα του αμερικανικού εταιρικού εμφυλίου των κολοσσών Boeing-Lockheed, από το 1999».

«Εμείς το καταψηφίζουμε διότι είναι στο πλαίσιο των νατοϊκών σχεδιασμών. Μας λέτε ότι δήθεν η τροπολογία αφήνει σημαντική κληρονομιά. Άσπρη μέρα από τους...Συμμάχους ως διαρκή παρουσία, έχει μόνο να σαρκάσει κάποιος από την εισβολή και τη κατοχή του Νατοϊκού μας Συμμάχου στην Κύπρο!» είπε η Λιάνα Κανέλλη και κάλεσε την κυβέρνηση «να μην πλασάρει ως πατριωτικό και ως εθνικό, το νατοϊκό και ο,τιδήποτε αφορά ιμπεριαλιστικά, αλλότρια συμφέροντα». Η βουλευτής του ΚΚΕ όχι μόνο αμφισβήτησε όλα όσα η κυβέρνηση εκτιμά ως οφέλη από την τροπολογία, αλλά προειδοποίησε ότι η Lockheed θα βάζει τις προϋποθέσεις και εκείνη θα επιλέγει στο τέλος τις εταιρείες που θα συνεργαστεί.

«Όλοι είσαστε με το ΝΑΤΟ και θεωρείτε τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και με την κυβέρνηση της αμερικανατοϊκής Αριστεράς έχει ξεπεραστεί κάθε όριο» ανέφερε ο Θανάσης Παφίλης για να συμπληρώσει: «Όπως το ΠΑΣΟΚ έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ από 'το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο', πήγαν σούμπιτοι στο ΝΑΤΟ που συνεχίζει τα ματώνει τους λαούς». Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση, αφού συνδέει την τροπολογία με τα εθνικά συμφέροντα, να απαντήσει ποια είναι η απάντηση του ΝΑΤΟ απέναντι στη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο.

«Οι Αμερικανοί θέλουν επισκευαστική βάση στην Ελλάδα» είπε ο κ. Παφίλης και αφού τόνισε ότι τα σχέδια αυτά δεν εξυπηρετούν τα ελληνικά συμφέροντα, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δίνει νέες βάσεις και μετατρέπει την Ελλάδα σε μια απέραντη αμερικανική βάση, χωρίς συζήτηση στη Βουλή.

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Καμία εξήγηση – καμία δυνατότητα ένστασης για τις επιχειρήσεις που κόπηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Χρήστος Καψάλης

Θα θυμάστε ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ότι για την επιστρεπτέα προκαταβολή υποβλήθηκαν 138000 αιτήσεις (σε πρώτη φάση) και από...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρίση και αθλητισμός – Μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή

του Νάσου Μπράτσου Σε παγκόσμια βάση οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν μπορούσαν παρά να έχουν αντίκτυπο και στον αθλητισμό, τόσο τον ερασιτεχνικό, όσο...

Δείτε όλο το άρθρο
Το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση -και η «μεγάλη εικόνα»

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτό το διάστημα κατευθύνεται στη βουλή εν μέσω πανδημίας το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Αφορά εκατομμύρια...

Δείτε όλο το άρθρο
«Στη θάλασσα όλοι» (το 1932 – 1933)

του Νάσου Μπράτσου Μπορεί στις μέρες μας η λαχτάρα να βρεθεί κανείς στην παραλία να είναι αναμενόμενη, έστω και κάτω από τους περιοριστικούς όρους...

Δείτε όλο το άρθρο
Φοίνικας Πειραιά: Από το 1949 δημιουργική πολιτιστική και αθλητική δράση

του Νάσου Μπράτσου Δεν είχε περάσει και πολύς καιρός από τότε που η Ελλάδα είχε βγει από τον πόλεμο και την κατοχή και ακόμα μετρούσε τις πληγές της....

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (20/5/2020) Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB που πραγματοποιήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Star, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 19,7 ποσοστιαίες μονάδες. Δείτε... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN (12/5/2020) Πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, η  ΝΔ  συγκεντρώνει 40%, έναντι 22,6% του  ΣΥΡΙΖΑ , δηλαδή 17,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στο 5,9%... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία  εκθετών και επισκεπτών  η φετινή 85η ΔΕΘ

Με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία εκθετών και επισκεπτών η φετινή 85η ΔΕΘ


Προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού θα είναι η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!