Αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουαστικά ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας (video)

🕔17/02/2021 - 13:38

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την πανδημία και την κακοκαιρία για να ψηφίσει ρυθμίσεις «στα κρυφά»

Την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για τα οπτικοακουαστικά ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας με παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Αναλυτικά, κατά την παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο αντιμετώπισης της κακοκαιρίας, σημειώνοντας ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας που δεν έχουν ρεύμα και ξεπαγιάζουν, τρώνε υποσχέσεις και επιτελικό κράτος» και ότι όμως «ο μέσος πολίτης έχει αρχίσει να βιώνει την αδυναμία του κράτους να τον προστατεύσει στοιχειωδώς από τις δυσκολίες που περνά, έχει αρχίσει να σας παίρνει χαμπάρι».

Είπε ότι ενώ «το περιβόητο επιτελικό κράτος έχει θαφτεί μέσα στο χιόνι και ενώ έχει παραλύσει η κρατική μηχανή και ενώ χιλιάδες νοικοκυριά, σχεδόν η μισή Αττική βρέθηκε από τα ξημερώματα της Τρίτης χωρίς ρεύμα και πολλά νοικοκυριά και χωρίς νερό και θέρμανση», η εικόνα που δίνεται σήμερα είναι ότι η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι «μην τυχόν και δεν προλάβει να ψηφίσει τις αυξήσεις στους μισθούς της διοίκησης της ΕΡΤ και το νέο δώρο προς τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών». Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί τη συνθήκη της πανδημίας και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες τώρα, «όπου αγνοείτε τι συμβαίνει στην κοινωνία», για να ψηφίσει «στα κρυφά» «αμοιβές για τα golden boys και δώρα στους καναλάρχες μπας και σωθείτε». Την κατηγόρησε επίσης ότι δεν δέχεται καν να τεθεί σε ψηφοφορία η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ «ώστε από δω και πέρα να υπάρχει η δυνατότητα μιας συναινετικής εκλογής διοίκησης ώστε η δημόσια τηλεόραση να είναι δημόσια και όαση πλουραλισμού». Κατόπιν αυτών, είπε, «εμείς δεν κρίνουμε ότι έχει κανένα μα κανένα νόημα να παραμείνουμε σε αυτή τη διαδικασία στη Βουλή». «Σας καταγγέλλουμε κ. Λιβάνιε, και κυρίως τον κ. Μητσοτάκη που τα ενορχηστρώνει όλα αυτά, και θα αποχωρήσουμε από τη διαδικασία ψήφισης», είπε, προαναγγέλλοντας ότι στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής θα εξηγήσει ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Η Βουλή δεν μπορεί να μπει ούτε στον πάγο ούτε στην καραντίνα, στη Βουλή θα υπάρχει αντίλογος, δημοκρατία και θα σέβεστε τη διαφορετική άποψη», τόνισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ότι και ο τελευταίος πολίτης «έχει κατανοήσει πλήρως το σχέδιο διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη», ότι «δεν υπάρχει επιτελικό κράτος, υπάρχει επιτελική προπαγάνδα», μιλώντας για «δώρα» εκατομμυρίων στα ιδιωτικά κανάλια πρώτα με τη «λίστα Πέτσα» και τώρα με το παρόν νομοσχέδιο. Δεν είπε κανείς να μην ενισχυθούν οι επιχειρήσεις, όπως όλες οι επιχειρήσεις, τόνισε. Προσέθεσε δε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για πρώτη φορά να βάλει μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο λέγοντας ότι η δημόσια συχνότητα είναι δημόσιο αγαθό και οφείλει να καταβάλει τίμημα ο καθένας, ενώ η σημερινή κυβέρνηση ήρθε στην πανδημία «και είπατε να μην πληρώσουν τίμημα, τους χαρίζετε 20 εκατ. και προφανώς θα λιβανίζουν ορισμένοι απ' το πρωί έως το βράδυ». Υπογράμμισε ότι όλες οι κυβερνήσεις, κάθε χρόνο που είχαμε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, είχαν μια έγνοια, να μην κλείσουν κεντρικοί δρόμοι, να μην αποκλειστούν άνθρωποι αβοήθητοι στα σπίτια τους, να μην παραλύσει η χώρα και να μην κοπεί στα δύο. «Κι εσείς πριν καν ξεκινήσει να πέφτει το πρώτο χιόνι, κλείνει από μόνοι σας την εθνική οδό με απόφαση του ΠΡΟΠΟ. Τι ευφυής σκέψη, κι ούτε γάτα ούτε ζημιά», είπε. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτό ενδεχομένως να το έκανε η κυβέρνηση προκειμένου να μην εφαρμόσει νόμο που εκείνη ψήφισε το Φεβρουάριο του 2020. Βάσει αυτού του νόμου, είπε, σε περίπτωση διακοπής κυκλοφορίας σε οποιοδήποτε τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου συνεπεία δυσμενών καιρικών φαινομένων, υπήρχε η δυνατότητα -εφόσον από το πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης προκύπτουν πράξεις ή παραλείψεις φορέων, λειτουργίας ή και συντήρησης τμημάτων του βασικού εθνικού δικτύου- να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο από 5.000 έως 1 εκατ. «Ήρθατε λοιπόν με απόφαση του υπουργείου ΠΡΟΠΟ [και επιβάλατε] να μην εφαρμοστεί ο νόμος που εσείς ψηφίσατε για τον παραχωρησιούχο και τώρα ο παραχωρησιούχος θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει και αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη αν θέλει», είπε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η μεγάλη εικόνα είναι ότι η κυβέρνηση μόνη της έκλεισε την εθνική οδό «και σας λιβανίζουν οι ίδιοι δημοσιογράφοι στους ίδιους σταθμούς που πριν από δύο χρόνια έσπαγαν τα μικρόφωνα όταν έκλεινε η εθνική για 15 λεπτά και τώρα λένε ότι ήταν ευφυής κίνηση του επιτελικού κράτους». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε τι θα γινόταν αν ήταν η Ρένα Δούρου στη θέση του σημερινού περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη που φωτογραφιζόταν «περιχαρής» στο χιονισμένο Σύνταγμα, «την ίδια στιγμή που πάνω από 250.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση» και «ο χαρούμενος πρωθυπουργός έπινε τον καφέ του στο Da Capo την ώρα που η χώρα ήταν στον πάγο».

Ακόμη, τόνισε ότι «ενάμιση χρόνο τώρα το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι επικοινωνία» και πως «αυτό το περιβόητο επιτελικό κράτος είναι ένα κράτος σαράβαλο που το διοικούν golden boys». Είπε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υποστελεχωμένος, «δεν έχετε προσλάβει τεχνικούς και συνεργεία, όπου υπάρχουν αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, αλλά φροντίσατε να φέρετε τα golden boys και να ξεκινήσετε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησής του». Είπε ότι ενώ η ανώτερη αμοιβή γενικού διευθυντή ήταν 4.650 το μήνα, η κυβέρνηση την έκανε 100.000 το χρόνο συν 50% μπόνους και των διευθυντών 70.000 συν 30% μπόνους και δημιούργησε 11 νέες θέσεις golden boys της αρεσκείας της. «Δυο νέες γενικές διευθύνσεις, πέντε νέες διευθύνσεις, δυο θέσεις διευθυντών επικουρίας ενώ δεν υπάρχει κανείς από κάτω και αναβαθμίσατε και δυο κλιμάκια σε διευθύνσεις».

«Το ίδιο που κάνατε στο ΔΕΔΔΗΕ κάνετε τώρα και στην ΕΡΤ», είπε για το νομοσχέδιο που ψηφίζεται, αναφέροντας ότι με αυτό η κυβέρνηση υπερτριπλασιάζει τις αμοιβές της διοίκησης και όσων έχουν θέση ευθύνης και ότι το ίδιο το ΔΣ θα αυξάνει τις αμοιβές των εαυτών τους. «Έως 4.650 θα παίρνουν τα στελέχη και ο πρόεδρος που είχε τη χάρη να είναι κολλητός του κ. Μητσοτάκη και υπεύθυνος Τύπου του όταν ήταν αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης». Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έρχεται τώρα και του δίνει τη δυνατότητα να έχει το μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου. «Γιατί; Γιατί τα έχει κάνει πάρα πολύ καλά. Γιατί προστάτευσε τον πρωθυπουργό στις κρίσιμες στιγμές, διότι έχει εξαφανίσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διότι έχει επιβάλει ένα καθεστώς λογοκρισίας, διότι έχει εξαφανιστεί ο πλουραλισμός, διότι έβγαλε ντιρεκτίβα και την τοιχοκόλλησε στην αίθουσα σύνταξης την ημέρα που έγινε το γλέντι στην Ικαρία μην τυχόν και προβληθούν σκηνές και μην τυχόν και προβληθεί φωτογραφία του κ. Λιγνάδη με άλλους -ποιοι άλλοι είναι αυτοί, να μας πείτε εσείς ποιοι άλλοι είναι αυτοί», είπε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε την παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα:

 

 

Τι απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Ταραντίλης, ανέφερε πως «οι πολίτες ζητούν υπεύθυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από μια πρωτοφανή κακοκαιρία κι όχι κομματικούς καυγάδες. Γι΄ αυτό ακριβώς επί 3 ημέρες έχουμε αποφύγει να απαντήσουμε στις διαρκείς ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα και όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε διάταξη μάχης για την οργανωμένη αποκατάσταση ζημιών». 

Ο κ. Ταραντίλης τόνισε, ακόμη, ότι «επειδή όμως τον ακούσαμε στη Βουλή να διαμαρτύρεται για το κλείσιμο της εθνικής οδού, του επισυνάπτουμε φωτογραφία και βίντεο από πολύ μικρότερη χιονόπτωση τον Δεκέμβριο του 2017, επί διακυβέρνησής του, όταν χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα τους, όχι για λίγα λεπτά όπως είπε, αλλά επί 8 ώρες στην Αθηνών- Λαμίας». «Αυτά για αποκατάσταση της αλήθειας», πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Ταραντίλης επισυνάπτει μια φωτογραφία και ένα βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης την 22α Δεκεμβρίου 2017.

Δείτε το video:

 

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τι είναι η διπλωματία της ισχύος!

Δημήτρης Μάρδας

-Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ρωσία Τζον Χάντσμαν, επιβαίνοντας σε ένα από τα δυο αεροπλανοφόρα  -100 χιλιάδες τόνους το κάθε ένα- που κινούνταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Μήπως λένε τις μισές αλήθειες για την πανδημία;

Γιάννης Μαγκριώτης

Ο ιός πρέπει να υπάρχει σε μια κοινότητα για να μεταδοθεί. Αν δεχθούμε ως αληθή την άποψη ότι: ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, και σε αυτό...

Δείτε όλο το άρθρο
Το καθεστώς ψυχορραγεί…

Αθηνά Αντωνιάδου

Πρόσφατα, ένα γεγονός στη Τουρκία- από αυτά που συνήθως δεν γίνονται γνωστά- τράβηξε την προσοχή της κοινωνίας.  Τον λένε Κεριμ Σ. και μετά από...

Δείτε όλο το άρθρο
Πως ο Κυριάκος Μακρυγιάννης καπέλωσε τη Μπουμπουλίνα

Πως ο Κυριάκος Μακρυγιάννης καπέλωσε τη ΜπουμπουλίναΠαναγιώτης Α. Τζανετής Κλείδωμα Άρθρου:  Free Αν ήταν η πρώτη φορά θα έπνιγα την καχυποψία...

Δείτε όλο το άρθρο
Αναζητώντας τη χαμένη υπόληψη της πολιτικής

Δημήτρης Μάρδας

- H ανεργία καλπάζει στην Ελλάδα, η χώρα βιώνει μια μοναδική ύφεση στο πλαίσιο της ΕΕ και όχι μόνο, η αγορά αγκομαχεί και διάφορα χρήσιμα μέτρα για...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (29-3-2021) Δημοσκόπηση της Pulse RC. Προβάδισμα ΝΔ με 12%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (24-3-2021) Δημοσκόπηση της Alco. Προβάδισμα ΝΔ με 15,6%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Από 27 έως 30 Ιανουαρίου 2022 η 29η AGROTICA

Από 27 έως 30 Ιανουαρίου 2022 η 29η AGROTICA


Σε τροχιά υλοποίησης από τις 27-30 Ιανουαρίου του 2022 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης εισέρχεται η 29η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών...


Δείτε θέμα και σχόλια