Αρνούνται οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι τη σχέση τους με την υπόθεση Novartis

🕔18/05/2018 - 18:15

Τη σχέση τους με την υπόθεση Novartis αρνήθηκαν οι κατηγορούμενοι κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα.

«Δεν με ενδιαφέρει καθόλου πιο όργανο θα κριθεί αρμόδιο ώστε να εξετάσει και να διαλευκάνει την υπόθεση», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, τονίζοντας, ωστόσο ότι φοβάται πως με την διαδικασία που ακολουθείται αυτό μπορεί και να μην συμβεί ποτέ.

«Ενώπιόν σας, στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου, σας ζήτησα να παραδοθώ αθώος στην κοινωνία το ταχύτερο δυνατόν. Μου ζητήθηκε να προσέλθω στην προανακρτική επιτροπή για να εκφέρω τη γνώμη μου για το θέμα της αρμοδιότητάς της. Δεν προσήλθα, αλλά έστειλα επιστολή, με την οποία εξήγησα ότι επαφίεμαι στην κρίση της για ένα τέτοιο θέμα καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα», σημείωσε, δηλώνοντας πως πλέον δεν τον ενδιαφέρει ποιο όργανο θα εξετάσει την υπόθεση.

Όπως είπε, η διαδικασία προσβάλλει βάναυσα την υπόληψή του και την ίδια τη δικαιοσύνη, ζήτησε δε την ταχύτατη διαλεύκανση της υπόθεσης. «Αν συρθεί επί μακρόν θα συνεχίζεται να σπιλώνεται το όνομα και κάποιοι θα πειστούν ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας: «Ουδεμία σχέση έχω με το επικαλούμενο σκάνδαλο Novartis».

 

Γ. Στουρνάρας: Η μεγαλύτερη σκευωρία στην ιστορία της μεταπολίτευσης

Για τη μεγαλύτερη σκευωρία στην ιστορία της μεταπολίτευσης έκανε λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας που επέκρινε την απόφαση της πλειοψηφίας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής να «νίψει τας χείρας της» και να «σηκώσει τα ψηλά χέρια», αρνούμενη να εξετάσει τις «άθλιες και συκοφαντικές κατηγορίες». Όπως είπε, με τον τρόπο αυτό έχει ενσυνειδήτως απεμπολήσει το χρέος της να αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών και της ίδιας της Δημοκρατίας, «που τα τραυμάτισε η οργανωμένη σπίλωση πολιτικών προσώπων και θεσμικών λειτουργών».

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή είχε υποχρέωση κατά το Σύνταγμα να εξετάσει τις κατηγορίες, τις υπόνοιες, τα στοιχεία, και να εκδώσει πόρισμα. Επανέλαβε δε ότι ο ίδιος δεν επικαλέστηκε ούτε αποσβεστικές προθεσμίες, ούτε οποιαδήποτε άλλη εξαίρεση ή προνόμιο προβλέπεται για υπουργούς και θύμισε ότι κατά την προηγούμενη συζήτηση στη Βουλή ζήτησε να προστατευθεί η κοινωνία «από τις συνέπειες που θα είχε η επιλογή να  παραμείνουν αιωρούμενες και ανέλεγκτες οι κατηγορίες, και να μετατραπεί,  έτσι, η συκοφαντία σε θεσμό στο δημόσιο βίο της χώρας, με τη δική σας ανοχή ή συμμετοχή».

«Κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, αν και τα δέκα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, αλλά και σύσσωμη η Αντιπολίτευση, ζήτησαν να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης, η πλειοψηφία της Επιτροπής το αρνήθηκε» τόνισε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του το αρνήθηκε, παρά την περί του αντιθέτου ρητή συνταγματική επιταγή, για τρεις λόγους:

- Πρώτον, επειδή φοβήθηκε την αποκάλυψη της αλήθειας.

«Διότι αν προχωρούσε στη διερεύνηση της υπόθεσης, αν καλούσε τους προστατευόμενους μάρτυρες, θα αποκαλύπτονταν οι ψευδομαρτυρίες, η παντελής έλλειψη στοιχείων, οι εκκρεμότητες των μαρτύρων με τη Δικαιοσύνη ή τη Φορολογική Διοίκηση, οι ακυρότητες του καθεστώτος προστασίας, οι αφόρητες πιέσεις που τους ασκήθηκαν προκειμένου να πουν αυτά που είπαν, οι ηθικοί αυτουργοί της υπόθεσης και, τελικά, η σκευωρία» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας

- Δεύτερον επειδή εκτιμήθηκε ότι «η μη διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης, θα συντηρήσει μέρος της συκοφαντικής λάσπης, που είχε αρχίσει, ευθύς αμέσως με το που έγινε αντιληπτό ότι στοιχεία και λογαριασμοί δεν υπάρχουν, να εξαερώνεται, και ότι έτσι θα συνεχίσει να προσφέρει μικροκομματικά οφέλη».

-Τρίτον, επειδή «θα αποκαλυπτόταν ότι ένοχοι είναι άλλοι και μάλιστα πρόσωπα που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση». 

Ο κ. Στουρνάρας έκανε επίσης λόγο για προσπάθεια δυσφήμησής του στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. «Αντιμετώπισα διεθνή δυσφήμηση από όσους επέλεξαν να διατηρήσουν την ηχώ της συκοφαντίας όπως για παράδειγμα με την ερώτηση του κ. Κούλογλου προς τον κ. Ντράγκι για το αν έχει ενημερωθεί για τις κατηγορίες σε βάρος μου. Ελληνας ευρωβουλευτής κατέθεσε τέτοιο ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον διοικητή της ΤτΕ νομίζοντας ότι έτσι δυσφημίζει τον διοικητή αλλά ουσιαστικά έτσι δυσφήμισε τη χώρα του» είπε χαρακτηριστικά. 

 

Α. Σαμαράς: Έχει μπλέξει άσχημα ο Α. Τσίπρας

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπυργού, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός, Ανώνης Σαμαράς, σημειώνοντας: «Έχει μπλέξει άσχημα ο κ. Τσίπρας. Και αυτός και οι συνεργοί του».

«Θέλω να τον ευχαριστήσω τον κ. Τσίπρα γιατί με τον άθλιο τρόπο που χειρίστηκε τη συκοφαντία σε βάρος μου και σε βάρος άλλων συναδέλφων, απέδειξε μόνος του ότι πρόκειται για σκευωρία», είπε ο Α. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας: «Κανένα στοιχείο. Μόνος στόχος η προσωπική μας σπίλωση. Με 10 κάλπες».

Καταλόγισε δε περιφρόνηση στη Δικαιοσύνη, αλαζονεία και φόβο στην κυβέρνηση και συμπλήρωσε: «Θέλατε να μείνει μόνο η σπίλωση σε βάρος μας. Η σκιά. Και αυτό ακριβώς προτείνουν σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: να διατηρηθεί μόνιμα η ‘σκιά’. Να, λοιπόν, γιατί εγώ σας μηνύω και γιατί οφείλω να σας πάω μέχρι τέλους και να σας καθίσω στο σκαμνί. Ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξω την αθωότητά μου, είναι η δική σας παραπομπή. Αυτός είναι ο δρόμος ο ευθύς».

 

Α. Λυκουρέντζος: Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα

«Είμαι αθώος. Ουδέν αδίκημα διέπραξα, ουδεμία πράξη ενοχής με βαρύνει. Από την πρώτη στιγμή ζήτησα το άνοιγμα των λογαριασμών μου, την άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου και έρευνα του ονόματός μου και της ζωής μου. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα», ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αντικρούοντας τις κατηγορίες εναντίον του, κι έκανε λόγο για «άθλια ψευδομαρτυρία που θα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μαζί με κάθε απόπειρα σπίλωσής» του. Αναφερόμενος, δε, στις δέκα κάλπες, έκανε λόγο για σκοπιμότητες, σημειώνοντας: «Υποτίθεται ότι κρινόμεθα ατομικά, αλλά χωρίς διατυπωμένες κατηγορίες».

Υποστήριξε ακόμα ότι μερίδα του Τύπου, αλλά και ορισμένοι κύκλοι, «επιμένουν να κατασκευάζουν ενόχους, επιμένουν στην άθλια πρακτική της σπίλωσης» και τόνισε ότι ουδεμία επικοινωνία είχε ποτέ με στελέχη της Novartis.

Επιπλέον, επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο η κυβερνητική πλειοψηφία διαχειρίστηκε την υπόθεση καταλογίζοντάς της «βαρύτατες ηθικές ευθύνες για τις πρακτικές που ακολούθησε» και οι οποίες -όπως είπε- συντηρούν αδίκως τη σπίλωσή του. Η κυβέρνηση, είπε, «επέλεξε να υπηρετήσει σκοπιμότητες» και «αντί να διερευνήσει, ως όφειλε, πλήρως και σε βάθος την υπόθεση Novartis, επέλεξε την απόδραση από τις ευθύνες της, καταθέτοντας πόρισμα με το οποίο αρνείται τις αρμοδιότητες της Προανακριτικής Επιτροπής».

«Πρόκειται για κραυγαλέα αντίφαση, η οποία όχι μόνον αισθήματα απογοήτευσης δικαιολογεί, αλλά και εύλογες ανησυχίες για την ποιότητα της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών» υπογράμμισε ο κ. Λυκουρέντζος και πρόσθεσε: «Αρνούμαι να συμπράξω στην εκτροπή από τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Επιμένω σε όσα ανέφερα με την ομιλία μου, στην Ολομέλεια της Βουλής, την 21η Φεβρουαρίου 2018. Δεν επιθυμώ να συμπράξω σε καμιά μορφή αποπροσανατολισμού».

 

Γ. Κουτρουμάνης: Η κυβέρνηση ήθελε να μας κρεμάσει στα μανταλάκια

Ως χάσιμο χρόνου χαρακτήρισε τη διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης Novartis ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως ήθελε να αφήσει σε όσους κατηγορούνται τη «ρετσινιά της ενοχής» και να τους «κρεμάσει στα μανταλάκια».

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής για την υπόθεση, ο κ. Κουτρουμάνης, τόνισε πως χρειάστηκαν τρεις μήνες για την απόφαση της ειδικής επιτροπής για μη αρμοδιότητα. «Γιατί δεν στέλνατε από την αρχή την υπόθεση στη δικαιοσύνη», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως δεν προτάθηκε ποτέ το τεκμήριο της αθωότητας. Πρόκειται, είπε, για πρωτοφανή περίπτωση, «η αντιπολίτευση να ζητεί να την έρευνα για διαλεύκανση της υπόθεσης και η κυβέρνηση όχι». «Προς τι η παράσταση με τις δέκα κάλπες και προ τριών μηνών και σήμερα, αφού ήταν ειλημμένη η απόφαση για επιστροφή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη», διερωτήθηκε κι επεσήμανε πως δεν φοβάται να πάει στην δικαιοσύνη.

 

Α. Γεωργιάδης: Τρία χρόνια μας διδάξατε την τυραννία της πλειοψηφίας

Σε πολύ υψηλούς τόνους κύλησε, όπως ήταν αναμενόμενο, η ομιλία του αντιπροέδρου της ΝΔ και πρώην υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος για άλλη μια φορά εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα για βάναυση καταπάτηση όλων των κανόνων της Βουλής και κάνοντας λόγο για στήσιμο μιας σκευωρίας «που ανοίγει από σήμερα τον Ασκό του Αιόλου» όπως είπε χαρακτηριστικά, με στόχο να κρατά για χρόνια τους αντιπάλους του σε πολιτική ομηρία.

«Είμαι άνθρωπος που δεν πήρα ποτέ φράγκο. Ενόρκως έχω υπηρετήσει το δημόσιο και ξαφνικά κατηγορούμαι για σκάνδαλα του Φαραώ», υποστήριξε ο Αδ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:«Εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ μας διδάξατε την τυραννία της πλειοψηφίας. Να είστε βέβαιοι ότι οι πλειοψηφίες αλλάζουν και δεν θα σας ξεχάσουν. Όποιος από εσάς είναι εμπλεκόμενος σε αυτή την σκευωρία θα πάει στο δικαστήριο. Αν νομίζετε ότι ένας από εσάς θα γλιτώσει, κάνετε λάθος».

Ακόμη, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, είπε σήμερα ότι, το σκάνδαλο Novartis είναι πράγματι το μεγαλύτερο από συστάσεως του ελληνικού κράτους αλλά δεν αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα. Γιατί τότε ρε παιδιά μαζευτήκαμε δεύτερη φορά; Εμείς ζητάμε ταχείες διαδικασίες για τους πολιτικούς. Να πάνε αμέσως φυλακή. Όχι να τους έχετε 20 χρόνια υπό κατηγορία και υποστύλωση».

Ακόμα, είπε ότι όλες οι κατηγορίες, βασίζονται στις μαρτυρίες τριών ανώνυμων ψευδομαρτύρων: «Στην περίπτωση μου, τρεις ανώνυμοι μάρτυρες -ψευδομάρτυρες λέω εγώ- μιλάνε για μίζες. Το ίδιο και για τον κ. Στουρνάρα. ‘Όταν θα έρθει στη Βουλή το θέμα του συνεργάτη του κ. Τσακαλώτου που φέρεται να έχει πάρει μίζα, τι θα γίνει με τον κ. Τσακαλώτο; Αν μπορείτε εσείς με τους 3 ανώνυμους μάρτυρες να στέλνετε πρώην πρωθυπουργούς και πρώην υπουργούς, προφανώς θα πάει στη δικαιοσύνη και ο συνεργάτης του κ. Τσακαλώτου. Και θα δείτε την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, όπως λέτε εσείς οι ίδιοι», ανέφερε.

Ο Αδ. Γεωργιάδης συνέχισε στο ίδιο ύφος, λέγοντας ότι «εμείς σας δώσαμε διέξοδο αν σας έκοπτε, να βρεθούν οι ένοχοι. Δεν το θέλατε όμως. Γιατί αν το θέλατε, θα καλούσατε τον ψευδομάρτυρα στην Προανακριτική και τους εκπροσώπους του ΕΟΠΥΥ και θα τους βρίσκατε τους ενόχους. Για να μην μάθει όμως ο κόσμος, ότι όλα αυτά που λέγατε ήταν ψέματα, είπατε ότι το γυρνάτε στη Δικαιοσύνη. Προχθές, βγήκε μετά από 20 χρόνια η απόφαση για τον κ. Μαντέλη. Δηλαδή θέλετε να μας έχετε 20 χρόνια σε ομηρία για να μας λέτε 'εσείς ελέγχεστε'; Πού είναι τα στοιχεία της έρευνας της εισαγγελέως κ. Τουλουπάκη για τους λογαριασμούς μου; Γιατί δεν βγήκαν; Για να είμαστε πάντα υπό κατηγορία στη σκευωρία σας. Από σήμερα δεν χρειάζεται χρόνος για προανακριτική επιτροπή γιατί θα πηγαίνετε στη δικαιοσύνη με τη δική σας ψήφο. Δεν λέω ότι αυξήθηκε παράνομα αλλά νόμιμα. Καταλαβαίνετε πού πάει από δω και εμπρός το πράγμα, και είναι πολύ λυπηρό, γιατί ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου».

Ο Αδ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προανακριτικής, Σπύρο Λάππα, τον οποίο χαρακτήρισε «υποκριτή με κεφαλαία γράμματα», καθώς όπως υποστήριξε, ενώ υπεραμύνεται της ανάγκης να διερευνηθεί η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης επί ημερών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εν τούτοις η Εξεταστική για την Υγεία δεν αφιέρωση ούτε ένα δευτερόλεπτο για την υπόθεση αυτή. «Η Εξεταστική Επιτροπή για την υγεία κ. Λάππα, πόσο ασχολήθηκε για αυτή την υπέρβαση στους 14 μήνες λειτουργίας της; Πόσα λεπτά; πόσες ώρες ασχολήθηκε; Μηδέν δευτερόλεπτα. Πόσο όμως ασχολήθηκε για τους 14 υποτιθέμενους διορισμούς που έκανα; Είκοσι τρεις εβδομάδες. Έχετε δηλαδή φάει 23 εβδομάδες για υποτιθέμενους παράνομους διορισμούς μου, και δεν έχετε αφιερώσει ούτε 23 δευτερόλεπτα για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ουαί υμίν Φαρισαίοι υποκριτές. Θα μείνετε στην ιστορία ως τέτοιοι υποκριτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απέρριψε τις αιτιάσεις του κ. Λάππα ότι η Προανακριτική δεν μπορούσε να εξετάσει μάρτυρες, γιατί θα πήγαινε κόντρα στη νομολογία, ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος είχε δεσμευτεί, σε περίπτωση που δεν βρει η Προανακριτική ενδείξεις και μένει μόνο το θέμα παραγραφής, ότι θα παραιτηθεί «πάσης προστασίας». «Ο κ. Λάπας είπε ότι δεν είναι δυνατόν να έχει γίνει υπέρβαση φαρμακευτικής δαπάνης και να μην έχει παρθεί κανένα μέτρο. Η μεγαλύτερη μείωση που έγινε της φαρμακευτικής δαπάνης, έγινε επί υπουργών που εσείς σήμερα κατηγορείτε. Η πρώτη και μεγαλύτερη μείωση έγινε με Ανδρέα Λοβέρδο, η δεύτερη επί Μάριου Σαλμά και η τρίτη και μικρότερη επί δικής μου υπουργίας. Επί δικής σας κυβέρνησης δεν έχετε κόψει ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη και φτάνει τα 600 εκ. το χρόνο. Αν κάποιος πρέπει να ανησυχεί που δεν πήρε μέτρα για την μείωση δαπάνης, είναι η δική σας κυβέρνηση», επεσήμανε.

Ακόμη, ο Αδ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι ο ίδιος, με επιστολή του ζητούσε να γίνει έρευνα και να ελεγχθεί για δημοσιεύματα που τον εμφάνιζαν να έχει δήθεν «οφ σορ» εταιρία στη Κύπρο, που ήταν τελικά ένα βιβλιοπωλείο. «Όταν θα βγάλει η Επιτροπή 'Πόθεν Έσχες' τη δήλωσή μου, θα σας ζητήσω να πείτε συγγνώμη για την δήθεν οφ σορ μου στη Κύπρο, και μην ζητάτε τότε κλαίγοντας να μην πάτε στην επιτροπή δεοντολογίας» είπε απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση και κατά του προέδρου της Προανακριτικής για τη Novartis, Θοδωρή Δρίτσα, καταλογίζοντας του «απρέπεια» για την επιστολή που του απέστειλε, καλώντας τον όπως είπε, να εκφράσει άποψη για το αν έχει ή όχι η Επιτροπή αρμοδιότητα να εξετάσει την υπόθεση την οποία τώρα την στέλνει στη Δικαιοσύνη δηλώνοντας αναρμοδιότητα. «Δεν θέλω κύριε Δρίτσα να σας έχω την παραμικρή υποχρέωση. Ένας άνθρωπος με πολιτική ευγένεια, πώς δέχεστε να γίνετε υποχείριο της σκευωρίας; Αναλάβατε κ. Δρίτσα σε μια παρωδία. Στείλατε ένα χαρτί-παρωδία και αυτό έχει την υπογραφή σας. Ντροπή σας. Κάνατε μια απρέπεια. Το στήσατε για να γράφουν οι εφημερίδες ότι αρνήθηκαν οι εγκαλούμενοι να προσέλθουν. Αν μας καλούσατε να φέρουμε χαρτιά, θα ερχόμασταν. Όμως εσείς αυτό το αρνηθήκατε, και θιχτήκατε επειδή σας το έγραψα στο χαρτί. Δεν ζητώ καμία χάρη. Θέλω να την εξετάσει ο πρόεδρος της Βουλής την επιστολή μου, και αν κρίνει ότι πρέπει να παραπεμφθώ στην Επιτροπή Δεοντολογίας, να με παραπέμψει, γιατί καμία υποχρέωση δεν θέλω να έχω», τόνισε ο Αδ. Γεωργιάδης.

«Οι μέρες σας τελειώνουν. Θέλετε μέχρι τέλη 2019 να είστε κυβέρνηση; Κανείς δεν κυβερνά για πάντα. Και επειδή σας βλέπω βέβαιους ότι θα ξανακερδίσετε τις εκλογές, δώστε και μια μικρή πιθανότητα να μην σας αποθεώσει ο ελληνικός λαός. Γι' αυτό θα έπρεπε να έχετε μεγαλύτερη συστολή ως προς το κοινοβούλιο και τους κανόνες του που βάναυσα καταπατήσατε», κατέληξε.

Ο Θοδωρής Δρίτσας, που ζήτησε και πήρε το λόγο επί προσωπικού, για να αποκαταστήσει όπως είπε, το κύρος της Επιτροπής, αντέτεινε στον κ. Γεωργιάδη ότι, και τα 10 πρόσωπα προσκλήθηκαν βάσει συγκεκριμένων επιταγών του κανονισμού της Βουλής, όταν οι διαδικασίες οδηγούνταν προς την ολοκλήρωσή τους. «Ειδάλλως θα ήμασταν έκκλητοι αν δεν το κάναμε», τόνισε ο κ. Δρίτσας σημειώνοντας, ότι «οι έξι απήντησαν με ευπρέπεια και οι 3 με ύβρεις».

 

Μ. Σαλμάς: Υπαρκτό σκάνδαλο, που αφορά μεσαία στελέχη της διοίκησης

Για την ύπαρξη δέκα καλπών διαμαρτυρήθηκε ο πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς, διερωτώμενος αν μπορεί κάποιος βουλευτής να πει «’όχι’ για τον Σαλμά λόγω αναρμοδιότητας και ‘ναι’ για τον Λυκουρέντζο», ότι δηλαδή έχει αρμοδιότητα η Βουλή. «Υπάρχει πιθανότητα να πει κάποιος ναι στη δίωξη ενός από τους δέκα, όταν η επιτροπή δεν έχει διερευνήσει την υπόθεση; Πρέπει να είναι τρελός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην παραπομπή του στην προανακριτική επιτροπή σημείωσε ότι «μια πληροφορία που με αφορούσε η οποία εισφέρθηκε από έναν προστατευόμενο μάρτυρα, την παρέπεμψαν 159 βουλευτές να εξεταστεί, σε αναρμόδια επιτροπή».

«Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και αφορά μεσαία στελέχη της διοίκησης, γιατρούς, φαρμακοποιούς και όχι πολιτικά πρόσωπα» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός και προσέθεσε ότι «αν οι κάλπες στήνονται για τη δημιουργία εντυπώσεων είναι πολύς ντόρος για το τίποτα, γιατί σε ό,τι με αφορά είμαι μέρος της λύσης του προβλήματος της διαφθοράς στο χώρο του φαρμάκου και όχι μέρος του προβλήματος».

Απευθυνόμενος δε προς τους βουλευτές, διερωτήθηκε: «Υπάρχει κάποιος εδώ που έχει πέσει στην αντίληψή του παράλειψη ή πράξη μου κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας που ζημίωσε το Δημόσιο, που ωφέλησε τη Novartis, που είχε ύποπτη σχέση με τη Novartis ή οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική εταιρεία;».

 

Ε. Βενιζέλος: Άνθρακες ο θησαυρός

«Άνθρακες ο θησαυρός» σχολίασε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, υπογραμμίζοντας πως αρχίζει ο εφιάλτης της κυβέρνησης.

«Ο νέος Γαλιλαίος» είπε, μιλώντας για τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, «εμφανίστηκε προηγουμένως ενώπιον σας και είπε ότι ‘η Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών... αλλά δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα’. Στρίβειν δια του αρραβώνος».

Ο Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο θέμα της ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντας ως επιτομή του αλυτρωτισμού την πρόταση «Μακεδονία του Ίλιντεν».

«Η ‘Μακεδονία του Ίλιντεν’ είναι ο αλυτρωτισμός αυτοπροσώπως», υπογράμμισε κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis και πρόσθεσε ότι αναμένει διάψευση από την κυβέρνηση, την οποία κάλεσε «να διαβάσει ιστορία» και «να μην παίζει με κρίσιμα κεφάλαιά της».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε έξοδο προς στο πουθενά και απόλυτη αβεβαιότητα», ενώ έκανε λόγο για παταγώδη κατάρρευση της «καθαρής εξόδου» κι επεσήμανε ότι η μόνη λύση για τη χώρα είναι η διενέργεια εκλογών, σημειώνοντας πως «ο εκβιασμός των θεσμών δεν θα περάσει. Ο σφετερισμός της εξουσίας θα ανακοπεί».

Κατηγόρησε επιπλέον την κυβέρνηση ότι κάνει «άσχημα παιχνίδια εργαλειοποίησης και ταπείνωσης της δικαιοσύνης» και τόνισε: «Έχετε υποστεί πολιτική, δικανική και ηθική ήττα».

 

Α. Λοβέρδος: Είστε καλυμμένοι με λάσπη

Σε «μαύρο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας» αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας για την υπόθεση Novartis, την οποία χαρακτήρισε ως πλεκτάνη.

Όπως είπε, αυτό γίνεται με τη θέση των «πολιτικών αντιπάλων» εκτός πολιτικής, με τη μετατροπή τους δηλαδή σε πρόσωπα που αφορούν τον ποινικό νόμο, κι όχι την πολιτική, κι όχι τη Βουλή κι όχι τα κόμματα. Προσέθεσε ότι πρόκειται για «ελεεινή πλεκτάνη», που «εμπεριέχει τα πλέον αποκρουστικά στοιχεία, που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, που θυμίζουν άλλες, σκοτεινές εποχές και που θα μείνουν στην ιστορία ως ένα μαύρο κεφάλαιο της ελληνικής πολιτικής».

Ο κ. Λοβέρδος, σημείωσε ότι σε αυτό το κεφάλαιο όμως, σήμερα γράφονται μόνο οι πρώτες του σελίδες, γιατί το κυρίως μέρος του θα γραφεί τις μέρες και μήνες όταν «θα αποκαλυφθούν ο αρχηγός, οι υπαρχηγοί, τα μέλη και οι εκτελεστές της σπείρας των παλιανθρώπων, που διοργάνωσαν την ελεεινή αυτή πλεκτάνη».

«Ήδη έχουμε μάθει πολλά. Για το ποιοι είναι οι μασκοφόροι ψευδομάρτυρες και το πώς εκβιάστηκαν ή δελεάστηκαν κάποιοι από αυτούς. Για την ύπαρξη στενότατης σχέσης με την υπόθεση Novartis ή με άλλες υποθέσεις κάποιων από αυτούς, για την ύπαρξη δηλαδή σχέσης με υποθέσεις, που καθιστά παράνομη τη χορήγηση σε αυτούς της προστασίας μέσω της ανωνυμίας. Ακόμη και για το πρόσωπο, μέλος της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Σεπτεμβρίου του 2015, που έπεισε τον αρχιερέα της πλεκτάνης, πως η υπόθεση Novartis δεν αφορά κατά κύριο λόγο γιατρούς, αλλά πολιτικούς, προκειμένου να φύγει το δημόσιο ενδιαφέρον από γιατρούς και τον ίδιο και να μεταφερθεί στους πολιτικούς. Και ο αρχιερέας πείστηκε πανεύκολα κι έδωσε τις σχετικές πολιτικές εντολές, αφού έτσι τάχα θα κέρδιζε ψήφους» κατήγγειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Επισημαίνοντας πως όλα θα αποκαλυφθούν στην ώρα τους, «κάλεσε» να μην κάνουν το λάθος «τα μέλη της σπείρας» να πιστέψουν πως η απόσυρση ενός θέματος από την επικαιρότητα καλύπτει με λήθη τη βαρύτατη προσβολή που έχει συντελεστεί. «Η προσβολή και οι πληγές που άνοιξαν θεραπεύονται μόνο με την τιμωρία των υπευθύνων. Δεν υπάρχει άλλο γιατρικό» συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ.

Ο κ. Λοβέρδος είπε επίσης, ότι η υπόθεση αυτή είναι μια «άθλια πλεκτάνη» είχε φανεί από την αρχή, όταν διαβιβάστηκαν στη Βουλή, με πολιτικές τυμπανοκρουσίες «μελών της σπείρας», καταθέσεις τριών κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων, χωρίς τη συνδρομή κανενός αποδεικτικού στοιχείου, αλλά με φράσεις «θεωρώ, νομίζω, δεν μπορεί παρά να...» φράσεις δηλαδή, που από το άρθρο 224 ΚΠΔ απαγορεύονται να γίνουν δεκτές ως μαρτυρίες.

«Κι εδώ» όπως υποστήριξε ο πρώην υπουργός «είναι πολύ χαρακτηριστική η μελέτη του πρώην εισαγγελέα του ΑΠ κ.Γ.Σανιδά, το άρθρο του καθηγητή κ.Γρ.Καλφέλη, καθώς και η μελέτη του καθηγητή Αρ. Χαραλαμπάκη, κείμενα τα οποία και καταθέτω αμέσως».

«Με βάση λοιπόν παράνομα ληφθείσες συκοφαντίες» είπε ο κ. Λοβέρδος οι "κουκουλοφόροι" κατηγορούσαν δέκα πολιτικά πρόσωπα για κυριολεκτικώς απίθανα πράγματα και αναφέρθηκε στα όσα αναφέρονται στον ίδιο, όταν επί της θητείας του στο υπουργείο Υγείας η φαρμακευτική δαπάνη του ελληνικού Δημοσίου είχε μειωθεί δραματικά και κυρίως η σπατάλη είχε κυριολεκτικά κατεδαφισθεί. «Με κατηγορούν οι ελεεινοί ότι δήθεν έλαβα χρήματα. Από ποιούς; Από εκείνους που ζημίωνα; Κουκουλοφόροι ψευδομάρτυρες δηλαδή, με κατηγορούσαν πως δήθεν έκανα απιστία σε βάρος του δημοσίου στην υπόθεση του φαρμάκου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λοβέρδος, κατηγόρησε επίσης την κυβερνητική πλειοψηφία ότι ξανάστησε σήμερα δέκα κάλπες για να «πλήξει την τιμή και την υπόληψη των αντιπάλων της» και ενώ «απέρριψε να έλθουν μάρτυρες, στην Επιτροπή, να μεταδίδει η τηλεόραση τις συνεδριάσεις, απέρριψε να έρθουν τα δέκα πρόσωπα και αποχώρησαν τα κόμματα, σήμερα μιλά για πόρισμα».

«Πόρισμα όμως χωρίς εξέταση; Είναι πράγματα, αυτά; Είναι κακόηχη, αντιθεσμική και εξευτελιστική για τη Δημοκρατία η συμπεριφορά σας και οι απολήξεις της. Κι όλα αυτά για σας κανονικά, ανερυθρίαστα. Γιατί άλλωστε να ντρέπεστε αφού αυτοί είστε. Αλλά αφού δεν ντρέπεστε για όλα αυτά, πώς να ντραπείτε και για την καθυστέρηση επί ένα ολόκληρο χρόνο να έλθει στη Βουλή ο φάκελος για τη μη τιμολόγηση φαρμάκων του έτους 2015, ώστε να περάσει ο Σεπτέμβριος του 2017, να παραγραφούν τα αδικήματα του υπουργού σας, του Π.Κ., όπως τον αποκαλεί "από σεβασμό" η εισαγγελία! Πώς να ντραπείτε λοιπόν για τη σκαστή κατάχρηση εξουσίας του άρθρου 239 ΠΚ;! Για την οποία όμως δεν ενδιαφέρει σήμερα τόσο η μη αίσθηση αισχύνης. Εν προκειμένω ενδιαφέρει το εδώλιο του κατηγορουμένου για τους καταχραστές εξουσίας. Κι εδώ θα αποκαλυφθεί, από τους ίδιους τους αρμόδιους εισαγγελείς, αν πήραν σχετική εντολή από σημερινό εν ενεργεία υπουργό» ανέφερε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της πλειοψηφίας.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Συνέπειες για τις χώρες που δεν επωμίζονται βάρος στο προσφυγικό ζητά ο Κ. Μητσοτάκης

16/10/2019 - 14:52 - Την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που...

Συστράτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας - Τι θέλει για το μέλλον του κόμματος (VIDEO)

15/10/2019 - 23:32 - Σε ανοικτή εκδήλωση - συζήτηση με τους πολίτες στην πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας μίλησε το...

Κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία για το θέμα της Συρίας, ζήτησε ο Αλ. Χαρίτσης

15/10/2019 - 13:02 - Την άποψη ότι «πρέπει η διεθνής διπλωματία να αναλάβει δράση άμεσα, δεν φτάνουν πλέον τα λόγια,...

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και για το 2020, λόγω προσφυγικού

14/10/2019 - 16:08 - Τη διαβεβαίωση πως «η κυβέρνηση θα διατηρήσει μειωμένους τους συντελεστές ΦΠΑ για το 2020 που...

Εάν το προσφυγικό επιδεινωθεί θα ζητήσουμε υποχρεωτική ανακατανομή, είπε ο Γ. Κουμουτσάκος

11/10/2019 - 19:03 - «Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση λόγω Συρίας, έχουμε πάντα τη...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο: Κενό στρατηγικών επιλογών.

Δημήτρης Μάρδας

Σ τα είκοσι Μέρη του προς ψήφιση αναπτυξιακού νομοσχεδίου δίνεται έμφαση σε σωρεία ρυθμίσεων ή τακτοποιήσεων ορθότερα. Αυτές αρχίζουν από τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιβάλλεται συνενόηση για το Μετρό

Γιάννης Μαγκριώτης

Η σύμβαση κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράφηκε την Άνοιξη του 2006 χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες και με χρόνο εκτέλεσης των αρχαιολογικών...

Δείτε όλο το άρθρο
Αλλαγή κλίματος -ή αλλαγή συστήματος;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτόν τον Σεπτέμβρη έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το περιβάλλον στην ιστορία του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι σχεδόν σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας θερμός Σεπτέμβρης

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι γεμάτος θάρρος και ομορφιά». Έτσι γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της «Παγκόσμιας Απεργίας για...

Δείτε όλο το άρθρο
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητους

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητουςΟ ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης για μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για Το Βήμα (22-9-2019) Προβάδισμα 16,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis. Πηγή:... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για το Skai (19-9-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου , το οποίο διαμορφώνεται στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, δείχνει... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο  «Θεοί του Ολύμπου»

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο «Θεοί του Ολύμπου»


Σε απόσταση αναπνοής από τον Όλυμπο, ανοίγει τις πύλες του αύριο, 4 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το θεματικό πάρκο «Θεοί του...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Ισχυρός σεισμός στις Φιλιππίνες: Ένα παιδί νεκρό και δεκάδες τραυματίες Ισχυρός σεισμός στις Φιλιππίνες: Ένα παιδί νεκρό και...

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών έπληξε σήμερα τo νησί Μιντανάο στις νότιες Φιλιππίνες, προκαλώντας τον...

Νέα Τεχνολογίας  Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν στις 22 Οκτωβρίου Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν στις 22 Οκτωβρίου

Η επίσκεψη Ερντογάν θα διαρκέσει μία ημέρα.

Κύπρος - Ειδήσεις Στο πλευρό της Λευκωσίας η Μαδρίτη: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου Στο πλευρό της Λευκωσίας η Μαδρίτη: Η Τουρκία να σεβαστεί...

Την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της Ισπανίας προς την Κύπρο σε ό,τι αφορά την ενάσκηση των κυριαρχικών της...

Ειδήσεις υγείας Ψυχιατρικά συμπτώματα άνοιας: Ποιες είναι οι νέες εναλλακτικές θεραπευτικές παρεμβάσεις Ψυχιατρικά συμπτώματα άνοιας: Ποιες είναι οι νέες...

Οι ασθενείς με άνοια εμφανίζουν συχνά ψυχιατρικά συμπτώματα, όπως επιθετικότητα και ανησυχία, τα οποία...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29 βαθμούς Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία...

Γενικά αίθριος καιρός ο καιρός σήμερα Δευτέρα...

Νέα για αυτοκίνηση  Αφιερωμένο στον Βέλγο επιστήμονα Πλατό το doodle της Google Αφιερωμένο στον Βέλγο επιστήμονα Πλατό το doodle της Google

Έδωσε ώθηση στη μελέτη των νόμων και σύντομα έγινε ένας από τους πιο γνωστούς Βέλγους επιστήμονες του 19ου...

Αγροτικά Νέα Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες

Σε νέες πληρωμές ύψους 1.334.268,92 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο προηγούμενο διήμεροΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε...

Πολιτιστικά Νέα Η υποβρύχια αρχαιολογική ανασκαφή στο ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ με τα κλοπιμαία του Έλγιν Η υποβρύχια αρχαιολογική ανασκαφή στο ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ με τα...

«Ολοκληρώθηκε η φετινή ανασκαφική περίοδος στο ιστορικό ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ στον Αβλέμονα Κυθήρων από την Εφορεία...

Εκπαιδευτικά Νέα Μετεγγραφές: Από  σήμερα  έως και  27 Οκτωβρίου οι αιτήσεις  Μετεγγραφές: Από σήμερα έως και 27 Οκτωβρίου οι αιτήσεις

Από σήμερα  Τετάρτη 16 Οκτωβρίου  έως και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να...

Τουρισμός - Ειδήσεις Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και αφίξεων τουριστών τον Αύγουστο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και...

Ανοδικά κινήθηκαν και τον Αύγουστο οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα...

Επιστήμη - ειδήσεις Νόμπελ Φυσικής 2019: Στους κοσμολόγους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ Μαγιόρ, Ντιντιέ Κελόζ Νόμπελ Φυσικής 2019: Στους κοσμολόγους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ...

Τρεις  οι νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ Φυσικής. Οι κοσμολόγοι Τζέιμς Πιμπλς, Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ...

Ξεχωριστές ειδήσεις  Αυτή η ηθοποιός θα είναι η επόμενη Catwoman (φωτό) Αυτή η ηθοποιός θα είναι η επόμενη Catwoman (φωτό)

Σύμφωνα με το “The Hollywood Reporter” η απόφαση ελήφθη με συνυποψήφιες της Κράβιτζ για τον ρόλο τις Άνα ντε...