Αυστηρό μήνυμα Δένδια στην Τουρκία - Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου

🕔25/10/2020 - 12:16

Τι απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη και Γεραπετρίτη για τα 12 ναυτικά μίλια

«Δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις. Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου. Δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις. Λυπούμαι που η Τουρκία εκτρέπεται σε ένα νεοθωμανισμό» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών. Ν. Δένδιας, στην Τουρκία, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η εξωτερική μας πολιτική «δεν είναι φοβική, δεν είναι πολιτική μιας περίκλειστης Ελλάδας, μιας ανασφαλούς Ελλάδας. Δεν είναι πολιτική μια μίζερης Ελλάδας. Δεν είναι πολιτική μιας καχύποπτης απομονωμένης Ελλάδας. Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα σύγχρονη, 'ανοικτή' προς όλες τις θρησκείες, προς όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώματος. Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα φιλόδοξη με αυτοπεποίθηση. Σε μια Ελλάδα κέντρο οικονομικής ανάπτυξης των Βαλκανίων».

Ακόμη, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε ότι «απορρίπτουμε τον εριστικό επαρχιωτισμό της Τουρκίας» και τόνισε «θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την κυριαρχία μας. Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την πατρίδα μας. Την μεγαλώνουμε με την επέκταση των χωρικών υδάτων, με τις οριοθετήσεις υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ, με έντιμες συμφωνίες που κάνουμε με όλους του γείτονές μας πλην της Τουρκίας που αρνείται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σε υψηλούς τόνους, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας: «Πιστεύουμε στα προνόμια της γεωπολιτική μας θέσης. Στις δυνατότητες των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Στον πατριωτισμό των Ελλήνων που ενσυνείδητα αντιστρατεύεται την υπερφίαλη αλαζονεία. Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα που μέσα σε μήνες κατόρθωσε και έλυσε ζητήματα μισού αιώνα που φάνταζαν άλυτα. Σε μια Ελλάδα λαμπερή, ευρωπαϊκή, ακτινοβόλα. Σε μια Ελλάδα νέα Ελλάδα 200 ετών». Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης πως « βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερο κρίσιμο για τα εθνικά θέματα σημείο, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς προκλήσεις» μεταξύ των οποίων και «η αντιμετώπισης του μείζονος τουρκικού αναθεωρητισμού».

Επιπλέον, σημείωσε πως έχουμε «αντιστρέψει το τουρκικό αφήγημα του 'κακομαθημένου παιδιού της Ευρώπης', αυτό που προσπαθούσε η τουρκική διπλωματία να δημιουργήσει σε βάρος της χώρας μας. Οι Τούρκοι διπλωμάτες έλεγαν 'οι Έλληνες δεν συμφωνούν με εμάς, μήπως έχουν συμφωνήσει με κανέναν άλλο;'. Αυτό έχει αναστραφεί πλήρως. Οι Έλληνες έχουν συμφωνήσει με όλους πλην της τουρκικής πλευράς».

Επίσης, ανέφερε ότι «επί του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας χτίζουμε συμμαχίες. Έχουμε δημιουργήσει ένα ευρύτατο δίκτυο διμερών και πολυμελών σχημάτων, αλλά και με την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών» και αναφέρθηκε στις οριοθετήσεις της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ με Ιταλία, Αίγυπτο ενώ έχουμε συμφωνήσει πρόσφατα με την Αλβανία να παραπέμψουμε το ζήτημα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης , κάτι «που δεν είχε γίνει εφικτό, για δεκαετίες, για διάστημα που υπερέβη το μισό αιώνα».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην οικοδόμηση συνεργασιών «με χώρες της Μεσογείου , της Μέσης Ανατολής, με τις χώρες του Κόλπου και του Καυκάσου. « Έχουμε ανάπτυξη ένα δίκτυο ομονοούντων κρατών. Στο οποίο περιλαμβάνονται η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν , το Κουβέιτ, το Ομάν , η Ιορδανία , η Αρμενία. Έχουμε δημιουργήσει συναντηλήψεις επί θεμάτων με την Αλγερία, με το Μαρόκο, με το Ιράκ, και νομίζω ότι έχουμε σε μεγάλο βαθμό καταφέρει να πείσουμε για τα επιχειρήματά μας για τις συνέπειες των τουρκικών πρακτικών στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής. Άλλωστε οι περισσότερες χώρες έχουν υποστεί τον τουρκικό επεκτατισμό»

Ο Νίκος Δένδιας, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι εκτός από την συνεργασία που έχουμε ως χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να έχουμε συνεργασίες και με άλλες χώρες σε διμερές επίπεδο όπου θα εξηγούμε όχι μόνο τα συμφέροντα της πατρίδας μας αλλά και την όξυνση που δημιουργεί η Τουρκία τόσο στη Συρία όσο και σε Λιβύη, Ιράκ και Καύκασο.

 

Για την πολιτική στα Βαλκάνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε ό,τι έχει να κάνει με την εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων, επί τη βάση της πρωτοβουλίας της Θεσσαλονίκης και έχουμε εργαστεί εξαιρετικά μεθοδικά για τις ρυθμίσεις των διμερών μας σχέσεων συνολικά με όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Για την Συμφωνία των Πρεσπών, ανάφερε πως «αποτελεί πάγια θέση μας, πάγια θέση της ΝΔ, ότι θα μπορούσε να συνομολογηθεί με επωφελέστερο τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Στόχος μας όμως παραμένει η υλοποίησή της και η άμβλυνση κατά το δυνατόν των αρνητικών της πτυχών» Αναφερόμενος στις σχέσεις μας με την Αλβανία και τα θέματα της μειονότητας, ο κ. Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι προσπαθούμε «να εμβαθύνουμε τις οικονομικές μας σχέσεις» ενώ «παράλληλα κάνοντας συνετή χρήση των δυνατοτήτων που μας παρέχει η γνωστή 'αιρεσιμότητα' λειτουργούμε για να διασφαλίσουμε τα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Δικαιώματα που είναι αυτονόητα στο πλαίσιο και του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Αλβανίας αλλά και της ελληνοαλβανικής φιλίας».

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «πέρα από την υπογραφή της πρόσφατης αμυντικής συμφωνίας, νομίζω ότι η εμβάθυνση τους για την Ελλάδα είναι προφανείς σε όλους σας. Έχω συναντήσει τον κ. Πομπέο έξι φορές και μια τηλεδιάσκεψη, δεν νομίζω ότι στην ιστορία της Ελλάδας έχει ξανά παρατηρηθεί το φαινόμενο. Θέλω όμως να ξέρετε ότι εκκινούμε σχεδόν άμεσα σε νέο διάλογο για την διεύρυνση της αμυντικής συμφωνίας και την υπογραφή μιας νέας επί της αρχής συμφωνίας».

Για την Ρωσία, ο κ. Δένδιας ανάφερε πως «ελπίζω πολλά από την αυριανή άφιξη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Λαβρόφ στην Αθήνα. Η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων, είναι ένα ζητούμενο».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η πολιτική μας κινείται στους διαχρονικούς εθνικούς άξονες «η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί το μείζον εθνικό θέμα και ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί είναι η επανέναρξη διαπραγματεύσεις επί της βάσεως των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της πλήρους εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένο. Εργαζόμαστε με απόλυτο συντονισμό και σύμπνοια με την Κυπριακή κυβέρνηση».

Ο κ. Νίκος Δένδιας, επίσης τόνισε ότι προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε την συμμετοχή μας σε περιφερειακούς οργανισμούς ασφάλειας, θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και με χώρες που μέχρι σήμερα δεν τις είχαμε όπως με την Ινδία που είναι ήδη παρούσα σε ένα έργο, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, αλλά και την Αφρική όπου ανοίγουμε μια νέα πρεσβεία στην Σενεγάλη καθώς θέλουμε να είμαστε παρόντες στην αναπτυσσόμενη αυτή περιοχή, και τον Καναδά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδια, τέλος, προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί και ένα νομοσχέδιο για την ομογένεια που «θα δείχνει τις κατευθυντήριες απόψεις για το πώς πρέπει ένα σύγχρονο υπουργείο Εξωτερικών να λειτουργεί».

 

Απάντηση για τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη και Γεραπετρίτη γα τα 12 ναυτικά μίλια

Θέση σχετικά με την αντιπαράθεση που ξέσπασε το Σάββατο στη Βουλή έπειτα από δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια (δείτε εδώ), αλλά και για πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη, ότι κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ναυτικά μίλια, κλήθηκε να πάρει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, το πρωί της Κυριακής κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα.

Την άποψη του κ. Δένδια επί του θέματος ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης, ο οποίος αμέσως μετά τη βασική τοποθέτηση του κ. Δένδια επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να τοποθετηθεί για τις «ρητές δηλώσεις»δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, του κ. Γεραπετρίτη «να λέει ότι για μας, κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ναυτικά μίλια, και χθες, το ανεκδιήγητο, που είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ότι είναι εθνικισμός η ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια».

Απαντώντας, ο κ. Δένδιας είπε ότι «δεν ήρθα εδώ ούτε για να διαπληκτιστώ, ούτε για να αρχίσω την κοκορομαχία, ούτε για να επαναλάβω τις πάγιες εθνικές θέσεις, που όλοι στηρίζετε και όλοι υπερασπίζεστε» και πρόσθεσε ότι «επειδή όλοι αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών, επειδή αντιλαμβάνονται πλήρως, και την κρισιμότητα, ακόμα και ενός 'κόμματος' (σ.σ. σημείο στίξης) επί της τοποθέτησής μου, να μη με προκαλούν επί αυτού...».

Με αφορμή την εκτίμηση του κ. Ραγκούση ότι η απόφαση του κ. Δένδια να ενημερώσει τη Βουλή ότι ανοίγουμε πρεσβεία στη Σενεγάλη «δεν είναι το θέμα», ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «ίσως η αξιωματική αντιπολίτευση να θεωρεί δευτερεύον το θέμα της προσπάθειας της χώρας μας να διεισδύσει στην Αφρική και την ινδική υποήπειρο... Για μας δεν είναι. Είναι υποχρέωσή μας να επεκτείνουμε, στο βαθμό που μπορούμε, τις δυνατότητες της χώρας. Αναφορικά με την υποσαχάρια Αφρική, πολλές απειλές για την Ευρώπη εκπορεύονται από εκεί, ενώ η συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, επιβάλει την παρουσία μας στην περιοχή. Έχουμε υποστεί βλάβη από απουσία μας από περιοχές όπως η Συρία και η Λιβύη» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ζητήματα της Ινδίας, ο κ. Δένδιας ζήτησε την προσοχή της Βουλής, καθώς «το Ναυτικό του Πακιστάν κάνει ασκήσεις με το τουρκικό Ναυτικό». Όπως μάλιστα είπε χαρακτηριστικά, «παρακαλώ πολύ, η υφέρπουσα ενόχληση, η ελαφρά αφ' υψηλού αντιμετώπιση των πρωτοβουλιών της χώρας, να μη γίνεται. Δεν χρειάζεται. Οι κινήσεις είναι μελετημένες, και τις ξέρετε καθώς ενημερώνεστε στο πλαίσιο του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής».

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Covid-19: Η παράσταση που αρχίζει!

Δημήτρης Μάρδας

Ο Covid-19 είναι υπαρκτός όπως ήταν και η Ισπανική γρίπη του 1918 και τόσες πανδημίες που πέρασαν και που πρόκειται να ζήσει ο πλανήτης στο μέλλον....

Δείτε όλο το άρθρο
Η αμφιλεγόμενη πολιτική του Μπάιντεν για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Νότης Μαριάς

Η εκλογή Μπάιντεν αναμφίβολα ανακάτεψε την τράπουλα στη διεθνή πολιτική σκακιέρα. Οι διάφοροι διεθνείς παίκτες παγκόσμιοι και περιφερειακοί αναζητούν...

Δείτε όλο το άρθρο
Covid-19: Προστασία, πρόληψη και κατανάλωση!

Δημήτρης Μάρδας

Τoν Mάρτ ιο δεν διαθέταμε το τεστ για τον  Covid-19. Ο κόσμος όμως εξελίσσεται… Δυόμισι εκατομμύρια πολίτες, σχεδόν ο μισός πληθυσμός,...

Δείτε όλο το άρθρο
Το άθλημα της Δημοκρατίας και η θεμέλιος συμμετοχή όλων των πολιτών

Γεώργιος Εμ. Δημητράκης

Η Δημοκρατία είναι το Πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον Λαό, ασκείται από τον Λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του Λαού. Κεντρικό χαρακτηριστικό...

Δείτε όλο το άρθρο
Πώς θα μειωθεί το εργασιακό κόστος χωρίς να αγγίξουμε τους μισθούς

Δημήτρης Μάρδας

-Αν θέλουμε να διώξουμε ακόμη ένα μέρος των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό –και δεν αναφερόμαστε μόνο στους επιστήμονες– ας εφαρμόσουμε τα όσα...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll (16-10-2020) Δημοσκόπηση της Opinion Pull 16/10/2020   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (15-10-2020) Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha.Προβάδισμα ΝΔ με 19,7%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
116 αιτήσεις από όλο τον κόσμο στην πρώτη φάση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

116 αιτήσεις από όλο τον κόσμο στην πρώτη φάση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης


Ψήφος εμπιστοσύνης από την παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα Τεράστια αποδοχή γνώρισε από την διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα η προκήρυξη του...


Δείτε θέμα και σχόλια