Αυτά είναι τα πέντε κανάλια που εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια από το ΕΣΡ

🕔05/09/2018 - 14:46

Σε πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς έδωσε άδεια το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ), ολοκληρώνοντας τη διαδικασία χορήγησης αδειών παρόχων ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας.

Πρόκειται για τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΪ, Star, Alpha, Antenna, και Epsilon, καθώς κρίθηκε ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της προκήρυξης και τώρα θα πρέπει άμεσα να καταβάλουν την πρώτη δόση από τις συνολικά δέκα (10) ύψους 3,5 εκατ. ευρώ προς τα δημόσια ταμεία.

Στο διατακτικό της απόφασης, το ΕΣΡ «ανακηρύσσει κατά τα οριζόμενα στο σκεπτικό οριστικούς δικαιούχους άδειας παρόχου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου με βάση την Προκήρυξη 1/2017 του ΕΣΡ τους ακόλουθους:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

3. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

4. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

5. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»/

Κατά το άρθρο 13 παρ. 2 του Ν. 4339/2015 και το Σημείο 7.2. της Προκήρυξης 1/2017 του ΕΣΡ, οι παραπάνω οριστικοί δικαιούχοι οφείλουν να προβούν στην καταβολή της πρώτης δόσεως της αδείας τους (ύψους 3.500.000 ευρώ) εντός δεκαπέντε ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης αποπληρωμής της πρώτης αυτής δόσεως, ο οριστικός δικαιούχος εκπίπτει αυτομάτως της αδείας και καταπίπτει ταυτοχρόνως η κατατεθείσα εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στην προκηρυχθείσα αδειοδότηση.

Την ανακοίνωση έκανε μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς γράφοντας, «Habemus άδειες».

 

 

 

«Απολύτως αδιάβλητες οι διαδικασίες»

Σε δικό του σχόλιο ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σημερινή ημέρα, καθώς, όπως είπε, το ΕΣΡ χορήγησε, με απολύτως αδιάβλητες διαδικασίες, τις πέντε πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες, βάζοντας τέλος και στην παραφιλολογία για το πόσες χωράει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

«Με τη σφραγίδα του ΕΣΡ και με απολύτως αδιάβλητες διαδικασίες έγινε δυνατό να οριοθετεί ο χώρος των τηλεοπτικών συχνοτήτων για τα επόμενα δέκα χρόνια και να αποδοθούν στο Δημόσιο τα ποσά που αναλογούνται» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Μπαίνει, πράγματι, στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που υπήρχε ένα τέλος. Μπαίνει μία τάξη σε ένα "στάτους κβο", μετά από τόσα χρόνια, και τόσες πατέντες που είχαν εξευρεθεί για να μην υπάρχει μόνιμη αδειοδότηση και να πληρωθούν αυτά που έπρεπε».

«Με τις πέντε άδειες που δόθηκαν και χωρίς να υπάρξει έκτος ενδιαφερόμενος μπαίνει τέλος και στην παραφιλολογία που υπήρξε για το πόσες άδειες χωράει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Άλλος έλεγε δώδεκα άδειες άλλος δέκα. Ξέραμε ότι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο χωράει τέσσερις με πέντε άδειες. Έγινε ένας εξορθολογισμός που κλείνει με τρόπο πειστικό αυτή τη συζήτηση, έστω και καθυστερημένα», επισήμανε ο κ. Βούτσης.

Πάντως, όπως υπογράμμισε, «δεν αρκεί η θεσμική θωράκιση του δημοσίου συμφέροντος», αλλά θα πρέπει να τηρηθούν και άλλες προϋποθέσεις από τους ιδιώτες για να αναβαθμιστεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Επιτέλους δικαιώνονται οι αγώνες για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου

«Σήμερα τελειώνει οριστικά ένα άνομο καθεστώς στον χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «μετά από τρεις δεκαετίες παρανομιών, υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος και διατήρησης μιας σχέσης διαπλοκής μεταξύ καναλαρχών και κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι ιδιοκτήτες των νόμιμα αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών υποχρεώνονται, πλέον, να τηρούν τους κανόνες που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος, αλλά και να καταβάλλουν τα σχετικά αντίτιμα για τη χρήση του δημόσιου αγαθού των συχνοτήτων, κάτι που δεν τολμούσαν καν να διανοηθούν να τους το ζητήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, οι αγώνες της κυβέρνησης «για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, την τήρηση του Συντάγματος και των νόμων, παρά τις επιθέσεις που δέχθηκαν τα τελευταία χρόνια, από επιχειρηματικά συμφέροντα και τα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού, επιτέλους δικαιώνονται».

Σε ανάλογη δήλωσή του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, αναφέρει ότι «η σημερινή απόφαση του ΕΣΡ κλείνει με τον πλέον θετικό - για το δημόσιο συμφέρον και τη Δημοκρατία - τρόπο τη διαδικασία της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Κάποιοι δεν το ήθελαν και το πολέμησαν. Περαστικά».

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικάΑγροτικά Νέα Αραχωβίτης: Ηδη οι μικροί και μεσαίοι αγρότες απολαμβάνουν τριών ειδών αφορολόγητα Αραχωβίτης: Ηδη οι μικροί και μεσαίοι αγρότες απολαμβάνουν...

Η κυβέρνηση προχωρά με ταυτόχρονες παρεμβάσεις σε όλα τα σημεία της πρωτογενούς παραγωγής με σαφείς στόχους...

Πολιτιστικά Νέα «Η Επανάσταση των Υπογείων»: Ένα μυθιστόρημα για τη σκοτεινή πλευρά των ανθρώπων «Η Επανάσταση των Υπογείων»: Ένα μυθιστόρημα για τη...

«Η Επανάσταση των Υπογείων»: Ένα μυθιστόρημα για τη σκοτεινή πλευρά των ανθρώπων Νέστορας Πουλάκος «Αν ένα...

Εκπαιδευτικά Νέα Οι απαρχές του δράματος - η γένεση της κωμωδίας (Μέρος Α’) Οι απαρχές του δράματος - η γένεση της κωμωδίας (Μέρος Α’)

Όπως είδαμε στην προηγηθείσα ενότητα άρθρων που αφορούσε τη γένεση της τραγωδίας, ο Αριστοτέλης θεωρεί...

Τουρισμός - Ειδήσεις Νέοι θησαυροί του ιστορικού Φαραώ Τουταγχαμών Νέοι θησαυροί του ιστορικού Φαραώ Τουταγχαμών

Τεράστιας αξίας τα νέα ταφικά αριστουργήματα που εμπλούτισαν τη συλλογή του νέου μουσείου που θα βρίσκεται...

Επιστήμη - ειδήσεις Έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης από μαθητές (video) Έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης από μαθητές (video)

Λύση στο πρόβλημα της στάθμευσης φιλοδοξεί να δώσει μία ομάδα παιδιών από το πειραματικό σχολείο του ΑΠΘ με...

Ξεχωριστές ειδήσεις Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το αίμα! (Βίντεο) Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το...

Η Ashleigh Muller από το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας πετάχτηκε κυριολεκτικά από το κρεβάτι της για να δει από...