Βατοπέδι: Ομόφωνα δεύτερη εξεταστική για να λάμψει η αλήθεια

🕔26/01/2010 - 14:34

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής, υπερψήφισε την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει εκ νέου την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βιστωνίδας, την οποία είχαν εισηγηθεί 128 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η εξεταστική επιτροπή περιλαμβάνει 19 βουλευτές από όλα τα κόμματα αναλόγως του μεγέθους των κοινοβουλευτικών ομάδων η οποία αρχίζει τις εργασίες στη 1 Φεβρουαρίου και προβλέπεται να παραδώσει πόρισμα σε 45 ημέρες. Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη θα τεθεί για ψήφιση και η σύσταση εξεταστικής για τη Siemens για την οποία παραμένει αναπάντητο εάν θα κληθεί να καταθέσει αυτοπροσώπως ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, όπως και άλλα κυβερνητικά στελέχη ή θα αποστείλει υπόμνημα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αναπάντητα ερωτήματα που υπάρχουν στην κοινή γνώμη μετά την ολοκλήρωση της πρώτης εξεταστικής, και τα οποία τέθηκαν στην ομιλήτρια της εισηγήτριας του θέματος βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Χρύσας Αράπογλου.

Υπήρξε όπως ήταν φυσικό, «κόντρα» στη βουλή μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για  την εξεταστική, καθώς είναι η δεύτερη που συγκροτείται  και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι απορρίφθηκε η διαδικασία που είχε ακολουθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Για το ΠΑΣΟΚ, στην Εξεταστική Επιτροπή που συστάθηκε επί ΝΔ και στο πόρισμα που εκείνη εξέδωσε, «ένοχος δεν υπήρξε τελικά και όλοι παραπλανήθηκαν», όπως ανέφερε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου, κάνοντας λόγο για «μεθόδευση λήξης του σκανδάλου» από την τότε πλειοψηφία.

Ο εισηγητής της ΝΔ και πρόεδρος της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, διευκρίνισε πως το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης νέας Εξεταστικής, για να μην θεωρηθεί πως αποφεύγει την διαφάνεια, ή πως έχει κάτι να κρύψει, αλλά «αν συσταθεί η Επιτροπή θα κάνει μια τρύπα στον αέρα, γιατί τα ζητήματα ερευνήθηκαν. Κι αν έρθει νέα Επιτροπή για να διερευνήσει εκ νέου όλη την υπόθεση εκ βάθρων, θα είναι θεσμικό ολίσθημα και θα δώσετε κακό παράδειγμα: Τι θα συμβεί αν για οποιαδήποτε έρευνα έρχεται μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεν της αρέσει το πόρισμα, να βγάζει ένα άλλο; Πού πάνε τα κοινοβουλευτικά ήθη; Η παράδοσις;» αναρωτήθηκε.

Ταυτόχρονα κατέθεσε έγγραφο του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους το οποίο, όπως ανέφερε, δόθηκε στον τότε υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου στις 4/9/2009 και έδινε την κατεύθυνση πως πρέπει να κινηθεί το δημόσιο για να πάρει πίσω την περιουσία του, ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ να μάθει τι ενέργειες έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Στον κ. Μαρκόπουλο απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης που τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ανέστειλε άμεσα όλες τις διοικητικές πράξεις και η προσπάθεια για να αποδοθεί στο δημόσιο η περιουσία του «και θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Σκυλάκος διασαφήνισε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση, για το ελάχιστο ενδεχόμενο να βαθύνει η έρευνα

«Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ θέλησαν να αναλάβουν τις πραγματικές τους ευθύνες» εκτίμησε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρης , ενώ υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου τάχθηκε και ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις επιφυλάξεις του για τα αποτελέσματα της.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης, εστιάστηκε περισσότερο στην εν γένει πολιτεία της Εκκλησίας και των μοναστηριών, που καταλήγουν κατά την άποψή του, να παραβιάζουν τους νόμους υπό το πρόσχημα της θείας εντολής.

Αναλυτικότερα:

Χ.Αράπογλου: Τα αναπάντητα ερωτήματα της πρώτης εξεταστικής

Στην εισήγησή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Ο στόχος αυτής της εξεταστικής επιτροπής θα είναι να διερευνήσει ουσιαστικά και σε βάθος όλες τις πτυχές του σκανδάλου. Όχι απλώς να εντοπίσει αλλά κυρίως να αποδείξει και να καταδείξει σε όλους τους Έλληνες τους πρωταγωνιστές της πιο συντονισμένης επιχείρησης διοικητικής παρωδίας. Η υπόθεση του Βατοπεδίου δεν μπορεί να κλείσει ως μια υπόθεση που ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και εξελίχθηκε σε επιχείρηση μετακύλισης ευθυνών ανάμεσα σε Υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να κλείσει χωρίς ενόχους και κυρίως χωρίς τιμωρία, Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο, μια πρωτόγνωρη ληστεία με συγκεκριμένους αυτουργούς ενόχους και ωφελούμενους. Αυτούς θα πρέπει με τόλμη να καταδείξουμε και αν χρειαστεί να παραπέμψουμε, αποκαθιστώντας εν μέρει την αξιοπιστία των ίδιων των θεσμών και κυρίως την αξιοπιστία και την αλήθεια της ίδιας της πολιτικής».

Τα ερωτήματα που αναλαμβάνει να διερευνήσει η νέα εξεταστική έθεσε στη συνέχεια η κ. Αράπογλου. Το πλήρες απόσπασμα από την ομιλία της:

«Η πρόθεση μας είναι να λάμψει η αλήθεια. Να φωτιστούν όλες οι πλευρές της υπόθεσης για όλο το χρονικό διάστημα που αυτή συντελέστηκε και να δοθούν επαρκείς απαντήσεις σε ερωτήματα που με μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης Καραμανλή έμειναν αναπάντητα. Η εξεταστική αυτή επιτροπή θα κληθεί να διερευνήσει αυτό που επιμόνως αναζητούσαμε όλη την προηγούμενη περίοδο. Που κατέληξαν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που διακινήθηκαν από τις εγχώριες και υπεράκτιες εταιρίας μιας Μονής που λειτούργησε πολύ περά από τον πνευματικό της ρόλο. Που κατέληξαν εντέλει οι βαλίτσες με τα μετρητά, οι επιταγές και τα εμβάσματα, ερωτήματα που παρά τις επίμονες προσπάθειες μας και στο πλαίσιο της προηγούμενης εξεταστικής επιτροπής δεν βρήκαν απάντηση. Να εντοπίσουμε τους αποδέκτες. Αυτούς που πιθανόν να χρηματίστηκαν εκποιώντας δημόσια περιουσία και υποθηκεύοντας το μέλλον της Περιφέρειας. Αυτούς που συμμετείχαν σε συναλλαγές παραβιάζοντας ηθικούς και θεσμικούς κανόνες και αξίες. Ταυτοχρόνως όμως να γίνει και ενδελεχής έρευνα για την εξέλιξη της υπόθεσης μέχρι και την λήξη της θητείας της προηγούμενης Κυβέρνησης. Ποιο είναι το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς των επίμαχων εκτάσεων; Ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των χαρισθέντων οικοπέδων. Πριν από 16 περίπου μήνες η δική μας Κοινοβουλευτική ομάδα κατέθεσε συγκεκριμένη πρόωση νόμου με την οποία ξεκάθαρα ζητούσε:

Την ανάκληση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούσαν άμεσα η έμμεσα την αναγνώριση εμπράγματων δικαιωμάτων της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου στην λίμνη Βιστωνίδα.

    Την ανάκληση απευθείας εκ του νόμου των κάθε είδους διοικητικών πράξεων που αφορούσαν άμεσα ή έμμεσα την ανταλλαγή ακινήτων του Δημοσίου, μέσω της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου.

    Την ακύρωση όλων των δικαιοπραξιών που συνήφθησαν και όλων των συμβολαιογραφικών πράξεων που συντάχθηκαν

    Την ακύρωση κάθε είδους δικαιοπραξίας και συμβολαιογραφικής πράξης που συνήψε η Ιερά Μονή του Αγίου Όρους με τρίτους.

    Την επαναφορά όλων των ακινήτων που αντηλλάγησαν στην κυριότητα του Δημοσίου η της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από την έκδοση των διοικητικών πράξεων και τη σύναψη των δικαιοπραξιών

    Αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας τότε αρνηθήκατε αυτήν μας την πρόταση. Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα να διαπιστώσουμε τι πρακτικά αποκαταστήσατε. Έχουμε επίσης την υποχρέωση να ερευνήσουμε και την ύπαρξη η μη και ποινικών ευθυνών για όλο το χρονικό διάστημα εξέλιξης του σκανδάλου. Από την έναρξη του μέχρι την σκανδαλώδεις μεταβιβάσεις του 2008 και τις ενέργειες μέχρι τη λήξη της θητείας της Κυβέρνησης Καραμανλή.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

    Η υπόθεση Βατοπεδίου συνιστά ένα τεράστιο πολιτικό- οικονομικό σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο που χαρακτηρίζεται από πρωτόγνωρες παρανομίες και μεθοδεύσεις.

    Συνοπτικά να υπενθυμίσω ότι στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου τα «είδαμε όλα»

    Είδαμε την αναγνώριση της Μονής ως ιδιοκτήτριας της Λίμνης με μια διοικητική πράξη παράτυπη και παράνομη

    Είδαμε την παραίτηση του Δημοσίου από μια κερδισμένη δίκη, μια δίκη που διασφάλιζε οριστικά τα δικά του συμφέροντα.

    Είδαμε υπουργικές αποφάσεις ανταλλαγών «φάντασμα», διάθεση οικοπεδικών εκτάσεων από πλευράς ΚΕΔ πριν της παραχωρηθούν, ανταλλαγές που έγιναν χωρίς την τήρηση του θεσμικού πλαισίου που θέτει ο ίδιος ο εσωτερικός κανονισμός της ΚΕΔ, υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων χωρίς τους νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας

    Είδαμε να υπερκοστολογείται η αξία της λίμνης στη βάση μιας μελέτης αλιευτικής διαχείρισης που μιλούσε για την εκτροφή τσιπούρας και λαυρακιού για την οποία σχίζουν τα πτυχία τους οι ιχθυολόγοι.

    Είδαμε ταυτοχρόνως υποκοστολογήσεις στα ανταλλασσόμενα οικόπεδα του δημοσίου τα οποία εκτιμούνταν ως δάση, αρχαιολογικοί χώροι και αγροί και στη συνέχεια μεταβιβαζόταν ως άρτιες και οικοδομήσιμες εκτάσεις

    Είδαμε τον αποχαρακτηρισμό αρχαιολογικών χώρων και δασών με συνοπτικές διαδικασίες εν μία νυκτί

    Είδαμε τρείς παραιτήσεις εισαγγελικών λειτουργούν που θυσίασαν την καριέρα τους υπερασπιζόμενοι το κύρος των θεσμών και της ίδιας της Δικαιοσύνης

    Είδαμε την ηθελημένη αδυναμία ελέγχου από πλευράς Πολιτείας σε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που εξόφθαλμα λειτουργούσε πέρα και έξω από κάθε όριο του καταστατικού του σκοπού. Μια Ιερή Μονή που πουλούσε και αγόραζε, έστηνε δημοπρασίες, επένδυε στο Χρηματιστήριο, ελάμβανε πρωτόγνωρα δάνεια, συμμετείχε σε εγχώριες και υπερατλαντικές of shore εταιρίες. Μοναχούς άνετους σε Υπουργικά γραφεία που συμμετείχαν σε συσκέψεις, κυκλοφορούσαν με υπουργικά αυτοκίνητα και μετέφεραν βαλίτσες με μετρητά προς άγνωστους αποδέκτες.

    Και μάλλον δεν τα είδαμε όλα. Γιατί μέχρι και σήμερα το σκάνδαλο του Βατοπεδίου κινείται στα όρια του μεταφυσικού. Κανείς υπεύθυνος κανείς υπόλογος για την επιχείρηση καταλήστευσης ποσού μεγαλύτερου του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από τα Ταμεία του κράτους.

    Κανείς υπεύθυνος και υπόλογος για τον ευτελισμό της δημόσιας ζωής και της λειτουργίας της ελληνικής διοίκησης.

    Κανείς υπεύθυνος για τον διασυρμό της πολιτικής αλλά και της ίδιας της ορθοδοξίας.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

    Η προηγούμενη εξεταστική επιτροπή, χάρη κυρίως στην κινητικότητα των τότε βουλευτών της αντιπολίτευσης ανέδειξε πολύ χρήσιμα στοιχεία της υπόθεσης που τεκμηριώνουν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες κυβερνητικών αλλά και διοικητικών παραγόντων. Παρόλα αυτά άφησε και πολλά κεντρικά σημεία της υπόθεσης σκοτεινά κυρίως εξαιτίας της προφανούς έλλειψης επαρκούς πολιτικής βούλησης να λάμψει η αλήθεια, απροθυμία των βουλευτών της πλειοψηφίας να αναζητηθούν περαιτέρω στοιχεία ενισχυτικά της έρευνας και κυρίως εξαιτίας της πρόθεσης Καραμανλή να κλείσει την υπόθεση με συνοπτικές διαδικασίες και στο τέλος να κλείσει και την ίδια τη Βουλή.

    Σήμερα λοιπόν η νέα εξεταστική αυτή θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που ρυπαίνουν τον δημόσιο βίο.

    Θα πρέπει να διερευνήσει:

    Ποια ήταν ακριβώς η σχέση της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου με τις off shore εταιρίες της Κύπρου RASSADEL και MADEUS; Είναι σαφές ότι η δηλωθείσα κατά την διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής σχέση της Μονής με τέτοιου είδους προβληματίζει. Η Ιερά Μονή Βατοπεδίου εντάσσεται ως γνωστόν στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου της χώρας, εκείνα δηλαδή των οποίων ο σκοπός αφορά την εξυπηρέτηση και την επιτέλεση κάποιας δημόσιας - κρατικής λειτουργίας η υπηρεσίας και κατά συνέπεια η λειτουργία μιας Μονής δεν μπορεί να έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Επομένως η σύσταση η συμμετοχή σε Κυπριακή Εταιρία με σκοπό την φοροαπαλλαγή ή η πραγματοποίηση επενδύσεων κεφαλαίων μέσω τέτοιων εταιριών δεν φαίνεται να εξυπηρετεί του σκοπούς μιας Ιεράς Μονής και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. Πως χρησιμοποιήθηκαν αυτές οι εταιρίες, πόσο σχετίζονται με την διακίνηση μαύρου και ίσως πολιτικού χρήματος;

    Πως είναι δυνατόν οι δύο αυτές εταιρίες να διαχειρίζονται κεφάλαια της μονής στο όνομα τρίτων. Πως είναι δυνατόν η Μονή να δανείζεται υπέρογκα ποσά από ελληνικές τράπεζες και τα χρήματα να τα διαχειρίζονται τρίτες εταιρίες με έδρα την Κύπρο. Πως είναι δυνατόν αυτές οι off shore εταιρίες να επενδύουν υπέρογκα κεφάλαια στο ελληνικό χρηματιστήριο να διαθέτουν τεράστια ποσά για τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικών εταιριών που προνομιακά ανέλαβαν την ανοικοδόμηση των δωρισθέντων και με υπεραξία πλέον οικοπέδων. Ποια ακριβώς η σχέση του Ομίλου Πάπιστα με την Μονή αλλά και κυβερνητικούς παράγοντες αφού όπως ευκρινώς αποδείχθηκε από την εξεταστική επιτροπή, υπήρξε προνομιακός προμηθευτής και του ελληνικού δημοσίου μέσα από σκανδαλώδεις αναθέσεις και διαδικασίες που στη Θεσσαλονίκη είναι γνωστές

    Ποια ακριβώς ήταν η κίνηση των λογαριασμών όλων των εμπλεκόμενων και συνδεόμενων προσώπων τόσο με τη Μονή όσο και με τις εταιρίες της Κύπρου; Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας στην έρευνα που πραγματοποίησε. διατύπωσε αμφιβολίες για την σκοπιμότητα συγκριμένων τραπεζικών συναλλαγών μεγάλων ποσών. Τα ερωτήματα λοιπόν πρέπει να απαντηθούν και η έρευνα να προχωρήσει σε βάθος. Σε ποιόν έφτασαν τελικά τα 900.000 ευρω που μεταφέρθηκαν από λογαριασμό της MADEUS; Που κατέληξαν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τις αναλήψεις σε μετρητά που έκαναν εκπρόσωποι της μονής. Που και γιατί κατέληξαν εντέλει συγκεκριμένες επιταγές; Η σκόπιμη καθυστέρηση στα παραπάνω και σε δεκάδες παρόμοια ερωτήματα, και η μη ικανοποίηση σχετικών αιτημάτων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στην Εξεταστική για το έλεγχο των μέσω τραπεζών, επιταγών και χρηματιστηριακών συναλλαγών χρηματικών ροών της Ι.Μ Βατοπεδίου και των εμπλεκόμενων Κυπριακών εταιριών στις επενδυτικές της κινήσεις είναι προφανές ότι αποστέρησε την έρευνα από τα στοιχεία εκείνα που είναι αποδεικτικά για διακρίβωση των τελικών δικαιούχων των ποσών και την πιθανή διακίνηση πολιτικού χρήματος. Όλα αυτά λοιπόν θα πρέπει να εξεταστούν εκ νέου.

    Για ποιους λόγους για όλα τα παραπάνω δεν κινήθηκαν ποτέ οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους. Για ποίο λόγο για βεβαιωμένες παρανομίες και προσπάθειες φοροδιαφυγής δεν ελέγχθηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα, εταιρίες αλλά και η ίδια η Μονή από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών και από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Ποιες ακριβώς ήταν οι ενέργειες της Κυβέρνησης μετά το πέρας της Εξεταστικής Επιτροπής και με γνωστή την απόφαση περί κυριότητας του δημοσίου στην Λίμνη Βιστωνίδα , προκειμένου τα ακίνητα που ανταλλάχθηκαν να γυρίσουν στο δημόσιο. Πως είναι δυνατόν ακόμα και σήμερα αποχαρακτηρισμένοι αρχαιολογικοί χώροι και δάση να ανήκουν σε ιδιώτες και να συνεχίζεται η ανοικοδόμηση οικοπέδων που παραχωρήθηκαν παράνομα

    Ποια η σύνδεση συνολικά της Κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών με τον όμιλο εταιριών Πάπιστα αφού αποδεδειγμένα μίσθωνε από αυτόν κτίρια για να στεγάσεις υπηρεσίες του υπουργείου με μεγάλα ενοίκια και ενώ στην πραγματικότητα μίσθωνε οικόπεδα που θα γινόταν κτίρια.

    Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να διερευνηθούν από αυτήν την Επιτροπή προκειμένου να προκύψουν ευκρινείς απαντήσεις αλλά και καθορισμένες ευθύνες, Και μπορεί στο επίπεδο των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων να υπάρχει παραγραφή για την θητεία τους μέχρι το 2007 συνεχίζουν όμως να υπάρχουν σημαντικά ερωτηματικά για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους για όλη την επόμενη περίοδο».

Απάντηση του πρώην εισηγητή, βουλευτή της ΝΔ κ. Μαρκογιαννάκη:

«Ενώ η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι προσεκτική, η εισηγήτρια του κόμματος μας μίλησε για όλους και για όλα - για βαλίτσες, μαύρο πολιτικό χρήμα. Η Επιτροπή μας, εξήτασε 122 μάρτυρες - πολλούς εξ αυτών δύο φορές, που προτάθηκαν στην πλειοψηφία του από την αντιπολίτευση. Και ουδείς ηρνήθη να εξεταστεί. Οιοδήποτε έγγραφο εζητήθη ήλθε. Εγώ ως πρόεδρος είχα πει επανειλημμένα, «αν θέλετε, έχουμε παράταση». Και ουδείς θέλησε παράταση. Και το είπα στην Ολομέλεια χωρίς καμία αντίδραση από τους βουλευτές που τώρα ζητούν την περαιτέρω έρευνα» παρατήρησε.

Οι θέσεις των άλλων κομμάτων

«Όσο βρήκαμε βαλίτσες στις προηγούμενες Επιτροπές, άλλο τόσο θα βρούμε και σ' αυτήν» εκτίμησε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος. Ο βουλευτής του ΚΚΕ θεώρησε πως σημαντικότερο από το ερώτημα «αν κάποιος πήρε λεφτά», είναι το ερώτημα, γιατί βοηθά το κράτος τις Μονές. Κάθε προσπάθεια διεκδίκησης της μοναστηριακής περιουσίας για λογαριασμό του Δημοσίου, προσκρούει στην άρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία λένε πως δεν είναι δυνατόν να αλλάξει το καθεστώς. «Και όταν κάποιος προσδοκά την εύνοια του Μητροπολίτη κάνει και πλάτες. Δεν μπορεί η μισή Χαλκιδική να ανήκει ή να διεκδικείται από το Άγιο Όρος» σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει την πρόταση, για το ελάχιστο ενδεχόμενο να βαθύνει η έρευνα. Ωστόσο, δεν παραγνωρίζει πως «οι Εξεταστικές συγκροτούνται σε συνθήκες που γίνεται ολοκληρωτική επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα των εργαζομένων ενώ η κατάσταση χειροτερεύει άρδην για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Σ' αυτές τις συνθήκες, φοβόμαστε ότι το χαρτί της διαφάνειας και της αντιμετώπισης της διαφθοράς, θα παιχτεί ως αποπροσανατολιστικό αντίβαρο απέναντι στη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική. Έχει παιχτεί άλλωστε και παλαιότερα από την ΝΔ, όταν είχε σημαία την κάθαρση και τα σκάνδαλα» ανέφερε ο κ. Σκυλλάκος.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρης, κατηγόρησε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα για «προσυνεννόηση προκειμένου να μην γίνει δεκτή η πρόταση του ΛΑΟΣ, να κληθούν στην Επιτροπή, ο τότε Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ή τουλάχιστον ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννης Αγγέλου (για να διευκρινιστεί η τύχη της επιστολής διαμαρτυρίας του Π. Ψωμιάδη κατά των ανταλλαγών), αλλά και ο τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση του dvd που ενέπλεκε τον όμιλο Πάπιστα».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης επέρριψε ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα τόσο για τις ευθύνες που έχουν στις μεγάλες υποθέσεις που συγκλόνισαν, όπως είπε, το πανελλήνιο, όσο και για τη στάση που τήρησαν σε ότι αφορά την αποκάλυψη της αλήθειας. «Ανοίγουμε ένα γαϊτανάκι με εξεταστικές αλλά κανένας δεν θα πάει φυλακή, όπως έγινε και με τις προηγούμενες. Παίζουμε τα παιχνίδια των μεγάλων που είμαστε θύματα τους. Αντί να πάμε στις Βρυξέλλες και να πούμε ως εδώ κα μη παρέκει, εμείς καθόμαστε και ασχολούμαστε με τα επουσιώδη», τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ. Καρατζαφέρης.

Ακόμα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε και στην υπόθεση της Siemens, υποστηρίζοντας ότι ήδη, μαζί με τον κ Χριστοφοράκο, υπάρχουν κατηγορούμενοι με απόφαση δικαστηρίου του Μονάχου, ένας πρώην υπουργός και νυν ενεργεία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ένας πρώην διευθυντής οργανισμού επί ΝΔ, αλλά κανείς δεν ασχολείται

Ο  εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης, εστιάστηκε περισσότερο στην εν γένει πολιτεία της Εκκλησίας και των μοναστηριών, που καταλήγουν κατά την άποψή του, να παραβιάζουν τους νόμους υπό το πρόσχημα της θείας εντολής. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η δικαστική διερεύνηση φαίνεται πως επιβεβαιώνει απόλυτα τα όσα αναφέραμε στο πλαίσιο της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής. Νοιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση που βλέπουμε ότι το πόρισμά μας βοηθά τις δικαστικές αρχές στη διερεύνηση της υπόθεσης. Ήδη είναι κατηγορούμενοι 30 εμπλεκόμενοι, μέλη γνωμοδοτικών συμβουλίων, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, συμβολαιογράφοι, κανείς απ' τους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Και καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, μέχρι πρότινος, το Δημόσιο δεν είχε δηλώσει πολιτική αγωγή. Και προκαλεί εύλογα ερωτήματα, δυστυχώς επιβεβαιώνοντας κάποιες σκέψεις μας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, φροντίστε έγκαιρα να προασπίσετε τα δικαιώματα του Δημοσίου ορίζοντας πολιτική αγωγή» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης, εστίασε περισσότερο στην εν γένει πολιτεία της Εκκλησίας και των μοναστηριών, που καταλήγουν κατά την άποψή του, να παραβιάζουν τους νόμους υπό το πρόσχημα της θείας εντολής. «Η δικαστική διερεύνηση φαίνεται πως επιβεβαιώνει απόλυτα τα όσα αναφέραμε στο πλαίσιο της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής. Νοιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση που βλέπουμε ότι το πόρισμά μας βοηθά τις δικαστικές αρχές στη διερεύνηση της υπόθεσης».

«Ήδη είναι κατηγορούμενοι 30 εμπλεκόμενοι, μέλη γνωμοδοτικών συμβουλίων, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, συμβολαιογράφοι, κανείς απ' τους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Και καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, μέχρι πρότινος, το Δημόσιο δεν είχε δηλώσει πολιτική αγωγή. Και προκαλεί εύλογα ερωτήματα, δυστυχώς επιβεβαιώνοντας κάποιες σκέψεις μας» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (30-9-2021) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 11.1%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (26-9-2021) Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα. Προβάδισμα ΝΔ με 11.4%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
AI BEYOND Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη  αλλάζει τη ζωή μας  Σε εξέλιξη η έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond 4.0

AI BEYOND Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τη ζωή μας Σε εξέλιξη η έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond 4.0


Στις σημαντικές αλλαγές που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI) στην καθημερινότητα μας τα επόμενα χρόνια εστίασε κατά τη...


Δείτε θέμα και σχόλια