Δύο τροπολογίες στον εκλογικό νόμο καταθέτει το Ποτάμι

🕔11/07/2016 - 15:27

Δύο τροπολογίες σχετικά με την ψήφο των ελλήνων που μένουν στο εξωτερικό και το ύψος του μπόνους στο πρώτο κόμμα, θα καταθέσει το Ποτάμι στον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης στη Βουλή.

Μιλώντας από τη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, απηύθυνε έκκληση σε Αλέξη Τσίπρα, Κυριάκο Μητσοτάκη, Φώφη Γεννηματά και Βασίλη Λεβέντη, να στηρίξουν τις τροπολογίες αυτές. Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι η πρώτη τροπολογία αφορά τα νέα παιδιά, που υποχρεώθηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, λέγοντας ότι «είναι θεμελιώδες δικαίωμά τους να ψηφίζουν για την κατάσταση στη χώρα». «Πρόκειται για την ελάχιστη επανόρθωση της πολιτείας που τους έδιωξε» είπε ο κ. Θεοδωράκης. Η δεύτερη τροπολογία αφορά τη θέσπιση αναλογικού μπόνους στο πρώτο κόμμα, δηλαδή ως μπόνους να δίδεται μία έδρα ανά 2%, που θα παίρνει στην κάλπη. «Έτσι, το εκλογικό σύστημα γίνεται πιο αναλογικό. Υπάρχει η δυνατότητα κυβερνητικών συνεργασιών και όχι ακυβερνησίας την επομένη των εκλογών» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

Αναλυτικά ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε:
«Το Ποτάμι θα καταθέσει σήμερα δύο τροπολογίες για τον εκλογικό νόμο. Η μία τροπολογία θα αφορά τα παιδιά που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Θέλουμε δικαίωμα ψήφου για τα παιδιά μας, για τα αδέρφια μας, που αναγκάστηκαν λόγω της κρίσης να φύγουν και να ζουν έξω. Και θα είναι η ελάχιστη επανόρθωση που πρέπει να κάνουμε, γιατί τους διώξαμε. Τουλάχιστον να τους δώσουμε τη δυνατότητα να καθορίζουν σ' ένα βαθμό τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
» Η δεύτερη τροπολογία θα αφορά το μπόνους για το πρώτο κόμμα. Θεωρούμε παράλογο, όπως έχουμε πει, το μπόνους των 50 εδρών και προτείνουμε το αναλογικό μπόνους, έτσι ώστε το πρώτο κόμμα για κάθε 2% να παίρνει μία έδρα. Αυτό σημαίνει ότι ένα κόμμα που παίρνει 30%, θα πάρει επιπλέον 15 έδρες. Με αυτό τον τρόπο έχουμε ένα πιο αναλογικό σύστημα, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας και να μην οδηγηθούμε σε ακυβερνησία την επόμενη ημέρα των εκλογών.
» Η ψήφος των παιδιών που έφυγαν αλλά και το αναλογικό μπόνους είναι δύο πολύ σημαντικά ζητήματα και θα θέλαμε πραγματικά την άποψη των άλλων δημοκρατικών ευρωπαϊκών κομμάτων. Συγκεκριμένα απευθύνομαι και στον κ. Μητσοτάκη και στην κυρία Γεννηματά αλλά και στον κ. Λεβέντη να μας πουν αν δέχονται την πρότασή μας για το αναλογικό μπόνους. Και βέβαια απευθύνομαι στον κ. Τσίπρα να μας πει εάν δέχεται την πρόταση να ψηφίζουν τα παιδιά που έφυγαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό. Ας δώσουν τις απαντήσεις τους».

 

Οι τροπολογίες
Το μεσημέρι δόθηκαν στη δημοσιότητα οι τροπολογίες που θα καταθέσει το Ποτάμι. Αυτές, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, έχουν ως εξής:

«Α. Κατάργηση του bonus των 50 εδρών και αντικατάσταση με αναλογικότερο σύστημα

Η χώρα χρειάζεται σταθερή διακυβέρνηση και ειλικρινείς συνεργασίες, όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τον διαμερισμό της εξουσίας. Η απλή αναλογική είναι συνταγή ακυβερνησίας στις παρούσες πολιτικές συνθήκες.

Με το αναλογικότερο σύστημα που προτείνουμε το κόμμα, που έρχεται πρώτο στις εκλογές, ενισχύεται αλλά πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες με τα υπόλοιπα κόμματα, για να σχηματίσει κυβέρνηση.

-Τι είδους μπόνους προτείνουμε;

Μια έδρα μπόνους για κάθε 2% π.χ. 18 έδρες για 36% των ψήφων. Αν υπάρχει υπόλοιπο, για να κατακυρωθεί επιπλέον έδρα υπέρ του πρώτου κόμματος, πρέπει το υπόλοιπο αυτό να υπερβαίνει τη μονάδα (π.χ. με 37,01% οι έδρες γίνονται 19, με 36,99% οι έδρες του bonus μένουν 18). Το ότι το bonus δεν είναι σταθερό, λαμβάνει υπόψιν τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, ώστε να μην παρατηρείται το εξωφρενικό – κόμμα με 19% να παίρνει bonus περισσότερες έδρες από αυτές της κατανομής.

To bonus της μισής έδρας για κάθε εκλογική μονάδα ισχύει και για συνασπισμούς κομμάτων, που έχουν λάβει τις περισσότερες ψήφους κι όχι μόνο για κόμματα, όπως ισχύει σήμερα.

-Kυβερνησιμότητα, αντιπροσωπευτικότητα και συνεργασίες

Με αυτό τον τρόπο, το σύστημα γίνεται πιο αναλογικό, αντιπροσωπευτικό και ταυτόχρονα ενισχύεται το πρώτο κόμμα, ώστε να δίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Παρέχεται η δυνατότητα στον ψηφοφόρο να κάνει τις επιλογές του με μεγαλύτερη ελευθερία, χωρίς να υποκύπτει μονίμως σε εκβιαστικά διλήμματα ή να επιλέγει την έκφραση διαμαρτυρίας μέσω της αποχής. Καμία ψήφος δεν πάει χαμένη.

Β. Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού

Το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως «νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών, μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια».

Παρά το γεγονός πως ο Συνταγματικός νομοθέτης θεωρεί σκόπιμη τη συμμετοχή του απόδημου Ελληνισμού στις εθνικές εκλογές, ωστόσο η Ελλάδα αποτελεί μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στερεί από τους πολίτες εκτός συνόρων το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Η μη άσκηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι καθιστά προφανή την παραβίαση της Ευρωπαϊκής σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επιβεβαιώνει την θεσμική παράλειψη εκ μέρους της Πολιτείας.

Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, με ταυτόχρονη αντιπροσώπευση μιας «δεύτερης» Ελλάδας. Το δικαίωμα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας - κυρίως νέοι – έχουν μεταναστεύσει κατά τη διάρκεια της κρίσης και ουσιαστικά στερούνται του δικαιώματος να έχουν λόγο για τις εξελίξεις στη χώρα, θα μπορούν να ψηφίζουν.

Πώς ψηφίζουν

Με την πρότασή μας, όσοι κάτοικοι εξωτερικού είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και σε δημοτολόγια, θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους σε κατά τόπους προξενικές ή πρεσβευτικές αρχές και για πρώτη φορά θα υπάρχει δυνατότητα επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου. Αυτονόητο ότι θα μπορούν να ψηφίσουν και στη χώρα μας, αν έχουν την πολυτέλεια και επιλέξουν να ταξιδέψουν.

Το Ποτάμι σημειώνει ότι σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση αλλαγής εκλογικού συστήματος που περιλαμβάνει διατάξεις μιας άλλης αντίληψης για το πολιτικό σύστημα εν γένει. Προσθέτει ότι οι προτεινόμενες τροπολογίες έχουν χαρακτήρα βελτιωτικών προτάσεων στο ισχύον εκλογικό σύστημα το οποίο δεν αλλάζει με την πρόταση νόμου της κυβέρνησης».


Καμπάνια #EimaiKaiGoEdo
Εν τω μεταξύ, το Ποτάμι ξεκινά την καμπάνια #EimaiKaiGoEdo. Πρόκειται για δράση μέσω των κοινωνικών δικτύων για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία των Νέων του κόμματος και των Κοινοτήτων Εξωτερικού.

Η καμπάνια βασίζεται σε ένα quiz και σε μια σειρά από φωτογραφίες και βίντεο από τα μέλη και τους φίλους του Ποταμιού στο εξωτερικό, οι οποίοι προτάσσοντας το hashtag #ΕimaiKaiGoEdo εκφράζουν την αγανάκτησή τους και εξηγούν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ψηφίζουν και εκείνοι.

Το Ποτάμι αναφέρει, σχετικά με την καμπάνια, ότι «οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να έχουν λόγο. Πρέπει να μπορούν να καθορίσουν με την ψήφο τους τις εξελίξεις στην χώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πρόσφορο έδαφος για να ξαναγυρίσουν.

» Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιμένει να αδιαφορεί για τους Έλληνες αυτούς. Με να τους στερεί το δικαίωμα να ψηφίζουν, τους φιμώνει».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Καμία εξήγηση – καμία δυνατότητα ένστασης για τις επιχειρήσεις που κόπηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Χρήστος Καψάλης

Θα θυμάστε ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ότι για την επιστρεπτέα προκαταβολή υποβλήθηκαν 138000 αιτήσεις (σε πρώτη φάση) και από...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρίση και αθλητισμός – Μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή

του Νάσου Μπράτσου Σε παγκόσμια βάση οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν μπορούσαν παρά να έχουν αντίκτυπο και στον αθλητισμό, τόσο τον ερασιτεχνικό, όσο...

Δείτε όλο το άρθρο
Το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση -και η «μεγάλη εικόνα»

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτό το διάστημα κατευθύνεται στη βουλή εν μέσω πανδημίας το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Αφορά εκατομμύρια...

Δείτε όλο το άρθρο
«Στη θάλασσα όλοι» (το 1932 – 1933)

του Νάσου Μπράτσου Μπορεί στις μέρες μας η λαχτάρα να βρεθεί κανείς στην παραλία να είναι αναμενόμενη, έστω και κάτω από τους περιοριστικούς όρους...

Δείτε όλο το άρθρο
Φοίνικας Πειραιά: Από το 1949 δημιουργική πολιτιστική και αθλητική δράση

του Νάσου Μπράτσου Δεν είχε περάσει και πολύς καιρός από τότε που η Ελλάδα είχε βγει από τον πόλεμο και την κατοχή και ακόμα μετρούσε τις πληγές της....

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (20/5/2020) Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB που πραγματοποιήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Star, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 19,7 ποσοστιαίες μονάδες. Δείτε... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN (12/5/2020) Πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, η  ΝΔ  συγκεντρώνει 40%, έναντι 22,6% του  ΣΥΡΙΖΑ , δηλαδή 17,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στο 5,9%... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!