Δ. Τζανακόπουλος: «Πρώτη φορά κλείνει αξιολόγηση χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο»

🕔04/12/2017 - 12:07

Την εκτίμηση ότι με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο από τα μνημόνια, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι η συμφωνία ολοκληρώθηκε χωρίς να επιβληθεί λήψη νέων μέτρων.

«Αυτό που είναι εξαιρετικά θετικό σε σχέση με την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια έχουμε ολοκλήρωση αξιολόγησης χωρίς κανέναν επιπλέον δημοσιονομικό μέτρο», είπε, συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9».

Ακόμη, τόνισε πως το συμπέρασμα από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση είναι ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί και πως επομένως ανοίγει ο δρόμος επί της ουσίας για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία.

Αναλυτικά, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για τα κέρδη για την ελληνική πλευρά, από τις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση, αναφέροντας αρχικά την αύξηση (κατά περίπου 250 εκ., δηλαδή στα 910 εκατ. πια) που επιτεύχθηκε για τον κοινωνικό προϋπολογισμό, για τις συντάξεις χηρείας, για τα προνόμια των εργαζομένων. «Από εκεί και πέρα μια συμφωνία με τους δανειστές πάντα έχει και σημεία που δεν θα επέλεγε η κυβέρνηση εφόσον βρισκόταν εκτός καθεστώτος επιτροπείας, αλλά δεν νομίζω ότι είναι τέτοια που θα δημιουργήσουν το οποιοδήποτε πολιτικό ή κοινωνικό πρόβλημα» σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της ΔΕΗ, είπε ότι η συμφωνία, όπως την περιέγραψε και ο κ. Σταθάκης, είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι δεν είναι απλώς και μόνο ζήτημα μνημονίου η διαδικασία για την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων, αλλά υποχρέωση που απορρέει από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, καθώς υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Είναι ζήτημα εξαιρετικά πολύπλοκο νομικά και πολιτικά, αλλά νομίζω ότι πήραμε το καλύτερο δυνατό, με δεδομένες τις συνθήκες» είπε. Σχετικά με το ενδεχόμενο απεργιών, επισήμανε ότι στις δημοκρατίες υπάρχουν και οι απεργίες και οι αντιδράσεις των πολιτών και ο δημοκρατικός διάλογος. «Εμείς θα μιλήσουμε και με τους εργαζόμενους και με τους πολίτες των περιοχών και έχω την εντύπωση ότι θα καταφέρουμε να τους πείσουμε, καθώς το βασικό θέμα που εμείς θέταμε από την αρχή ήταν ότι θα πρέπει να εγγυηθούμε τις θέσεις εργασίας και αυτό το έχουμε καταφέρει», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά, ανέφερε ότι «τεχνικά και τυπικά δεν ανήκει στο SLA, θα υπάρχει μια συζήτηση που τρέχει με τους θεσμούς, δεν θέλω να προεξοφλήσω την εξέλιξή της».

 

Η «επόμενη ημέρα»

«Όσα είπε ο πρωθυπουργός για την 'επόμενη μέρα' είναι πλέον πάρα πολύ κοντά» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας και τις αναφορές του πρωθυπουργού στη χθεσινή συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα «Diario de Noticias» ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα είναι νίκη του λαού και το παράδειγμα της Πορτογαλίας που θα αποτελεί δεδικασμένο για να μπορέσει να το ακολουθήσει και η Ελλάδα την επόμενη μέρα, ώστε να μπορέσει να δώσει αυξήσεις στους εργαζομένους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι έως τον Ιανουάριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της γ' αξιολόγησης και από εκεί και πέρα θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το μεταμνημονιακό καθεστώς, τους όρους εξόδου της Ελλάδας. «Η έξοδος αυτή είναι πιο κοντά από ποτέ, έχουν υπάρξει ήδη δύο έξοδοι στις αγορές που έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, θα συνεχιστεί αυτή η διαδικασία τους επόμενους μήνες, το έδαφος θα προετοιμαστεί, θα είμαστε εκτός μνημονίων τον Σεπτέμβριο του 2018» είπε.

Τόνισε, ακόμη, πως η δήλωση του πρωθυπουργού «είναι στο επίκεντρο της στοχοθεσίας μας, δηλαδή με την έξοδο από την επιτροπεία να έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε δύο-τρεις κινήσεις που θα αφορούν πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους, δηλαδή και τους μισθούς των εργαζομένων και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης». Σχολίασε ότι «αυτό θα κρίνει πάρα πολλά για την πολιτική πορεία της κυβέρνησης» και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός είναι πλέον πάρα πολύ κοντά».

 

 

Επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε δριμεία κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τις δηλώσεις του ότι όταν τελειώσει το τρίτο μνημόνιο, θα αρχίσει το τέταρτο. «Μ' έχει μπερδέψει, χαρακτήρισε '4ο μνημόνιο' την πρώτη αξιολόγηση, τη δεύτερη, τώρα χαρακτηρίζει '4ο μνημόνιο' την περίοδο μετά το πρόγραμμα» σχολίασε και υπογράμμισε: «Το μοναδικό 4ο μνημόνιο που υπάρχει, είναι στο μυαλό και στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη που έχει με σαφήνεια τοποθετηθεί γι' αυτά τα ζητήματα, λέγοντας ότι θα πρέπει να δώσει στους δανειστές μεταρρυθμίσεις για να πάρει τη ρύθμιση του χρέους. Εννοεί απολύσεις, μειώσεις μισθών, έναν νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων, περικοπές στο κοινωνικό κράτος. Αυτή είναι η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη ανεξαρτήτως δανειστών».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ακόμη ότι «προβολές κάνει ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλά για τέταρτα μνημόνια, αλλά ευτυχώς δεν θα κληθεί ποτέ να τα εφαρμόσει». Σχολιάζοντας τις κατηγορίες του προέδρου της ΝΔ όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, ότι η κυβέρνηση δεν ξεκινά από τις βίλες και τους επιχειρηματίες που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «μάλλον αυτοσαρκαστική μου φαίνεται η δήλωσή του» και πως «το να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για την οικονομική ελίτ κατά τον τρόπο που το έκανε, είναι μάλλον ένα αυτοσαρκαστικό σχόλιο».

Ακόμη, σημείωσε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που ξεκίνησαν ακριβώς γι αυτά τα ακίνητα, γίνονται για βίλες εξαιρετικά μεγάλης αξίας και πως σε ό,τι έχει να κάνει με τους πλειστηριασμούς στο Ειρηνοδικείο, αφορά ποσά οφειλής που ξεπερνούν τα 2, τα 3, ακόμα και τα 4 εκατ. ευρώ.

«Από τη μεριά της κυβέρνησης έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών τάξεων και παρακολουθούμε πολύ στενά τη διαδικασία των πλειστηριασμών, ώστε να μην προκύψει κανένα θέμα σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους του μόχθου, που πρέπει να προστατευτούν» σημείωσε.

Για τη δήλωση Μητσοτάκη ότι δεν θα βάλει μέλη της οικογένειάς του στην κυβέρνηση, αν γίνει πρωθυπουργός, είπε: «Είναι σε κρίση αυτοσαρκασμού ο κ. Μητσοτάκης τις τελευταίες μέρες [...] Να κάνω εγώ σχόλια για το πώς ο κ. Μητσοτάκης δομεί τη φανταστική του κυβέρνηση; Αν ο κ. Μητσοτάκης νιώθει ότι η κ. Μπακογιάννη είναι βαρίδι, αυτό είναι δικαίωμα του».

Ο κ. Τζανακόπουλος άσκησε έντονη κριτική προς τη ΝΔ και με αφορμή την «επιμονή» του κ. Μητσοτάκη περί «σκανδάλου» για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. «Αυτή η συζήτηση έληξε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή» είπε και συμπλήρωσε: «Είναι κάτι περισσότερο από σαφές ότι η ΝΔ είναι αδύνατον να κάνει σοβαρή υπεύθυνη αντιπολίτευση με πολιτική και κοινωνική επιχειρηματολογία και επομένως επενδύει σε μια τοξική σκανδαλολογία χωρίς απολύτως κανέναν νόημα».

 

 

Για την επίσκεψη Ερντογάν

Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και με αφορμή τη ΝΔ που ζήτησε να είναι ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι έρχεται τούρκος πρόεδρος μετά από 60 χρόνια, «είναι δυνατόν να μην είναι ουσιαστική η συζήτηση;».

«Θα είναι ουσιαστική η συζήτηση, θα συζητήσουν τα πάρα πολύ σημαντικά διμερή θέματα και διεθνή ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες [...]. Απλώς, αυτή ήταν μια δήλωση που έγινε για να γίνει» σχολίασε για τη ΝΔ.

Σημείωσε τέλος: «Ο στόχος μας είναι, πέραν της ουσιαστικής συζήτησης, να υπάρξει και μια δυνατότητα για αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας γιατί αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή». Τόνισε πως "όσο πιο καλές και εφόσον είναι βασισμένες σε μια θετική ατζέντα οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, αυτό είναι εξαιρετικά σταθεροποιητικό για το σύνολο της περιοχής. Αυτή είναι η δική μας άποψη και στη βάση αυτής θα προχωρήσουμε».

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Συνάντηση Βρούτση με αντιπροσωπεία των Δικηγορικών Συλλόγων για το ασφαλιστικό

17/02/2020 - 20:47 - Με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ολομέλειας των προέδρων...

Δυναμική πρεμιέρα με μπάσκετ για τα φεστιβάλ Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ

17/02/2020 - 20:33 - Το πρώτο φεστιβάλ Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ για το 2020 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην...

Tα Φωτεινά Αστέρια των Παιδικών Χωριών SOS στο City Link

17/02/2020 - 20:28 - Tα φωτεινά αστέρια που δημιούργησαν τα παιδιά του Παιδικού Χωριού SOS Βάρης στολίζουν το City Link έως...

Για διάλογο από μηδενική βάση με την κυβέρνηση έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

17/02/2020 - 20:24 - Για συμφωνία με την κυβέρνηση σε διάλογο «από μηδενική βάση» σχετικά με την επίταξη εκτάσεων...

Κάθετα αντίθετο το ΚΚΕ στις κλειστές δομές - Δεν έπρεπε να ξεκινήσουν καν, είπε ο Δ. Κουτσούμπας

17/02/2020 - 20:00 - Την πλήρη αντίθεσή του στη δημιουργία κλειστών δομών κράτησης των προσφύγων και των αιτούντων...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας «Θα γίνει της Κίνας»!

Αθηνά Αντωνιάδου

Σε μια περίοδο έντασης, προκλήσεων, πρωτοφανών Τουρκικών δηλώσεων, συνεχούς ανάδειξης χαρτών της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας που εξαφανίζουν το μισό...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ΔΕΘ-Helexpo εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα

Η ΔΕΘ-Helexpo εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα


Καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και συγχαρητήρια για την εκλογή του διατύπωσε με επιστολή της η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo με αποδέκτη τον...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!