Δ. Τζανακόπουλος: Κοντά σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο – ΔΝΤ και ΝΔ ευθύνονται για την αβεβαιότητα

🕔08/03/2017 - 16:30

Την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι «είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το 2018», εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης, είναι να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο την αξιολόγηση και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία, η οποία θα επιλύει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. «Συζητάμε για μια συνολική συμφωνία. Η κατ' αρχήν θέση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και όλων όσων εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, δεν είναι μια ‘σπασμένη συμφωνία’, δηλαδή μια συμφωνία για την περίοδο έως το 2018, μία για το 2019 και μετά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα» είπε και τόνισε: «Εάν επαναλάβουμε, υπό την πίεση του χρόνου, την τακτική να πετάξουμε το μπαλάκι για έξι μήνες μετά, δεν θα έχουμε κερδίσει τίποτε. Το κυριότερο πράγμα που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία είναι σταθερότητα και εμπιστοσύνη».

Ο κ. Τζανακόπουλος άσκησε, επίσης, κριτική στο ΔΝΤ, στο οποίο επέρριψε ευθύνες για το κλίμα αβεβαιότητας που υπάρχει. Συγκεκριμένα, είπε ότι «το κλίμα της αβεβαιότητας οφείλεται στη στάση του ΔΝΤ, το οποίο ξεκίνησε την διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση με μια σειρά από παράλογες απαιτήσεις και ζητούσε ως προϋπόθεση για να μετάσχει στο πρόγραμμα τη λήψη μέτρων 4 δισ. ευρώ, δηλαδή 2% παραπάνω από ότι είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο».

Ευθύνες επέρριψε και στη στάση της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι αντί να κάνει μια εποικοδομητική κριτική για το πώς πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση που συμφωνεί και που διαφωνεί, επέλεξε μια πολιτική κινδυνολογίας και καταστροφολογίας. «Ζητούσε από την κυβέρνηση το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ίδια στιγμή κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται εάν κλείσει την αξιολόγηση με τα μέτρα τα οποία ζητά το ΔΝΤ» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ σημείωσε ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ υπήρχαν στο τραπέζι από τον Δεκέμβριο του 2015, δηλαδή πριν περάσει το χρονοδιάγραμμα για τη λήξη της πρώτης αξιολόγησης.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, επισήμανε ότι και οι δύο πλευρές έκαναν υποχωρήσεις. «Από τη μία πλευρά η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να αλλάξει το μείγμα της δημοσιονομικής της πολιτικής, ώστε να μπορέσει να υπάρξει κοινό έδαφος. Και από την άλλη, το ΔΝΤ έκανε πολύ μεγάλη υποχώρηση σε ότι αφορά το ζήτημα των αντιμέτρων. Διότι όταν λέμε ότι δεν θα ληφθούν 2% πρόσθετα μέτρα, αλλά 2% θετικά και 2% αρνητικά και άρα ο δημοσιονομικός αντίκτυπος θα είναι μηδέν, είναι μια υποχώρηση» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να υπογραμμίσει ότι εάν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, δεν θα υπάρχει ανάγκη επιπρόσθετων μέτρων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν διαφωνίες για την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές και τα αντίμετρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Τζανακόπουλος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, είπε ωστόσο ότι υπάρχουν διαφορές στην πολιτική κατεύθυνση των μέτρων που θα συμφωνηθούν.

«Υπάρχει μια αντίληψη η οποία λέει ότι πρέπει να μειωθεί κατά 15% έως 20% η φορολογία των επιχειρήσεων, προκειμένου να προκύψουν επενδύσεις και μία άλλη αντίληψη η οποία λέει ότι αναπτυξιακό μέτρο είναι να αυξήσεις την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων γιατί έτσι τονώνεται η αναπτυξιακή ζήτηση. Το ΔΝΤ έχει τις κάθετες οικονομικές και πολιτικές απόψεις του και η ελληνική κυβέρνηση τις κάθετες οικονομικές και πολιτικές απόψεις της, γιατί όλα αυτά σχετίζονται με την πολιτική σύγκρουση» είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλη ερώτηση για το αν έχουν χαμηλώσει οι τόνοι της αντιπαράθεσης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, επειδή έχει υπάρξει προσέγγιση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ, απάντησε ότι «στις 20 Φεβρουαρίου κάναμε και οι δυο πλευρές υποχωρήσεις και επομένως το να συνεχίζεται η πολιτική πολεμική δεν βοηθά τουλάχιστον σε αυτή τη φάση».

Κληθείς, στη συνέχεια, να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας με τις οποίες άφησε για πρώτη φορά παράθυρο για τη μείωση των πλεονασμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «κάθε μετατόπιση της Γερμανίας από θέσεις που είναι μη ρεαλιστικές, αξιολογείται ως θετική. Απομένει να δούμε την τελική κατάληξη».

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, σημείωσε ότι οι εισπράξεις των εισφορών είναι πάνω από τους προσδιορισμένους στόχους ενώ ειδικότερα για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι -που αντιμετωπίζονται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ είναι μισθωτοί- είπε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τον καλύτερο τρόπο για την επίλυση του προβλήματος, και να προχωρήσει στις αναγκαίες διορθώσεις».

Για το θέμα της φορολογίας των βουλευτών και των άλλων αιρετών, είπε ότι «θα πρέπει να βλέπουμε τη συνολική επιβάρυνση που υπάρχει για τα πολιτικά πρόσωπα μετά την αλλαγή του φορολογικού το 2016, και η συνολική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη απ' ότι ήταν προηγουμένως», ενώ πρόσθεσε ότι το πλαίσιο πρέπει να αλλάξει ώστε οι βουλευτές να φορολογούνται όπως και οι άλλοι πολίτες.

Σχολιάζοντας την απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ για αύξηση του δικού του εφάπαξ, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί η κυβέρνηση, ειδικά σε μία περίοδο που η κοινωνία βιώνει δύσκολες καταστάσεις, τέτοιου είδους συμπεριφορές από τον οποιοδήποτε. Οι κινήσεις της κυβέρνησης θα είναι άμεσες».

Ερωτηθείς για το θέμα των εισπρακτικών εταιρειών και την πρόσφατη απόφαση της Δικαιοσύνης για το θέμα, είπε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει την απόφαση και θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις. «Προφανώς μια απόφαση της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτική. Είναι ωστόσο απολύτως δεδομένο ότι πρέπει να υπάρξει ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και κατέληξε: «το θέμα των κόκκινων δανείων είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες.

Η κυβέρνηση αναζητά τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης χωρίς να μπουν σε κίνδυνο οι τράπεζες ούτε οι πολίτες που προχώρησαν σε δανεισμό με άλλες προσδοκίες ζωής και σήμερα αδυνατούν να ανταποκριθούν».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Κοινή προσπάθεια των ΚΚ για ουσιαστική ανασυγκρότηση ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας

18/10/2019 - 12:38 - «Η εργατική τάξη, οι λαοί μας, πολύ περισσότερο οι γειτονικοί λαοί, ο ελληνικός, ο τούρκικος λαός...

Να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας

17/10/2019 - 16:48 - Να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, μέσα από πολύ συνοπτικές και επαρκείς...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο: Κενό στρατηγικών επιλογών.

Δημήτρης Μάρδας

Σ τα είκοσι Μέρη του προς ψήφιση αναπτυξιακού νομοσχεδίου δίνεται έμφαση σε σωρεία ρυθμίσεων ή τακτοποιήσεων ορθότερα. Αυτές αρχίζουν από τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιβάλλεται συνενόηση για το Μετρό

Γιάννης Μαγκριώτης

Η σύμβαση κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράφηκε την Άνοιξη του 2006 χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες και με χρόνο εκτέλεσης των αρχαιολογικών...

Δείτε όλο το άρθρο
«Mας πήρανε χαμπάρι» και στην Αυστραλία

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Ο τίτλος είναι ελαφρώς «ποιητικός», αφού το σχετικό δημοσίευμα είναι από την εφημερίδα της ομογένειας «Νέος Κόσμος», συνεπώς δεν...

Δείτε όλο το άρθρο
Αλλαγή κλίματος -ή αλλαγή συστήματος;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτόν τον Σεπτέμβρη έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το περιβάλλον στην ιστορία του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι σχεδόν σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας θερμός Σεπτέμβρης

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι γεμάτος θάρρος και ομορφιά». Έτσι γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της «Παγκόσμιας Απεργίας για...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για Το Βήμα (22-9-2019) Προβάδισμα 16,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis. Πηγή:... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για το Skai (19-9-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου , το οποίο διαμορφώνεται στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, δείχνει... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο  «Θεοί του Ολύμπου»

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο «Θεοί του Ολύμπου»


Σε απόσταση αναπνοής από τον Όλυμπο, ανοίγει τις πύλες του αύριο, 4 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το θεματικό πάρκο «Θεοί του...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο  Νέα προειδοποίηση Ερντογάν στις ΗΠΑ για την Συρία Νέα προειδοποίηση Ερντογάν στις ΗΠΑ για την Συρία

«Αν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει οι Αμερικάνοι δεν γίνουν σεβαστές, η επιχείρηση θα συνεχιστεί με ακόμη...

Νέα Τεχνολογίας Ανανεώνεται ο Opera Browser στο Android –Δοκίμασέ τον και εσύ! Ανανεώνεται ο Opera Browser στο Android –Δοκίμασέ τον και...

Η Opera ανανεώνει σήμερα τον Opera browser για το Android προσθέτοντας πλέον την υποστήριξη θεμάτων. Αν έχεις...

Κύπρος - Ειδήσεις Καταγγελείες ΚΔ στον ΟΗΕ για τουρκικές παραβιάσεις Καταγγελείες ΚΔ στον ΟΗΕ για τουρκικές παραβιάσεις

Τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που σημειώθηκαν από την...

Ειδήσεις υγείας 8 επιστημονικοί τρόποι για να νιώσετε ευτυχισμένοι (video) 8 επιστημονικοί τρόποι για να νιώσετε ευτυχισμένοι (video)

Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν χιλιάδες συμβουλές και τεχνικές, οι οποίες μπορούν να μας κάνουν να...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29 βαθμούς Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία...

Γενικά αίθριος καιρός ο καιρός σήμερα Δευτέρα...

Νέα για αυτοκίνηση Η ιστορία του ντελιβερά που τα έβαλε με την μαφία των σκούτερ του Λονδίνου Η ιστορία του ντελιβερά που τα έβαλε με την μαφία των...

Η ιστορία του ντελιβερά που τα έβαλε με την μαφία των σκούτερ του ΛονδίνουΕνάμισι χρόνος έχει περάσει από την...

Αγροτικά Νέα Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες

Σε νέες πληρωμές ύψους 1.334.268,92 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο προηγούμενο διήμεροΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε...

Πολιτιστικά Νέα Παγκόσμια έκθεση χριστουγεννιάτικων γραμματόσημων Παγκόσμια έκθεση χριστουγεννιάτικων γραμματόσημων

Η Ηλεκτρονική Πινακοθήκη – Φωτοθήκη – Βιβλιοθήκη του Δήμου Γαλατσίου παρουσιάζει μια μοναδική έκθεση 1500...

Εκπαιδευτικά Νέα Μετεγγραφές: Κατατέθηκαν 6.371 αιτήσεις μέχρι σήμερα Μετεγγραφές: Κατατέθηκαν 6.371 αιτήσεις μέχρι σήμερα

Από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί έξι χιλιάδες τριακόσιες εβδομήντα μία αιτήσεις και...

Τουρισμός - Ειδήσεις Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και αφίξεων τουριστών τον Αύγουστο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και...

Ανοδικά κινήθηκαν και τον Αύγουστο οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα...

Επιστήμη - ειδήσεις Ρομπότ λύνει τον κύβο του Ρούμπικ με το ένα χέρι σε 4 λεπτά (video) Ρομπότ λύνει τον κύβο του Ρούμπικ με το ένα χέρι σε 4 λεπτά...

Ερευνητές στο openAI -ομάδα επιστημόνων στην Καλιφόρνια, αφοσιωμένων σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης- εξέλιξαν...

Ξεχωριστές ειδήσεις  Χαμός στο Μπρονξ για μια φωτογραφία στα θρυλικά σκαλιά της ταινίας Joker (ΦΩΤΟ+VIDEO) Χαμός στο Μπρονξ για μια φωτογραφία στα θρυλικά σκαλιά της...

Στο σημείο βρίσκονται καθημερινά και φωτογραφίζονται  instagrammers, influencers και διάφοροι τουρίστες που...