Δ. Τζανακόπουλος: Το πόρισμα για τα δάνεια κομμάτων-ΜΜΕ είναι αφετηρία για τη μάχη κατά της διαφθοράς

🕔24/01/2017 - 13:35

Ως ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης χαρακτήρισε την καταπολέμηση της διαπλοκής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, πριν από δύο χρόνια, έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την ανάδειξη των πρακτικών διαφθοράς που σημάδεψε την πολιτική ζωή.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η νομοθετική ρύθμιση που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη Βουλή για τη διάσωση επιχειρήσεων Τύπου, έχει την υποσημείωση της ευρύτατης πολιτικής συναίνεσης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρακάμψει το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπήςγια τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, ανέφερε ότι «δεν είναι το τέλος της μάχης κατά της διαπλοκής, είναι η αρχή», καθώς τη σκυτάλη παίρνει τώρα η Δικαιοσύνη. «Το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών είναι παρωχημένο και πρέπει στη Συνταγματική Αναθεώρηση να τροποποιηθεί», τόνισε, ενώ υποστήριξε ότι «η κρίση του Τύπου είναι διαρκής και βαθύτατη. Είναι και κρίση αξιών εκτός από οικονομική».

Επισήμανε, ακόμη, ότι πρώτα αποτελέσματα της μάχης αυτής έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. Διότι, όπως εξήγησε, «μόνο η συγκρότηση της Εξεταστικής ανάγκασε τραπεζικά ιδρύματα και εποπτικές αρχές να λειτουργήσουν επιτέλους με βάση τον νόμο». «Δεκάδες δάνεια καταγγέλθηκαν, άλλα ρυθμίστηκαν και φαίνεται ότι αν και καθυστερημένα αρχίζει να εφαρμόζεται ο νόμος σ' αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.

Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι από τις κοπιώδεις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής αναδείχτηκε το τρίγωνο διαπλοκής μεταξύ κομμάτων, τραπεζών και ΜΜΕ, το οποίο φέρει βαρύτατες ευθύνες για τη χρεοκοπία, αλλά και για το βάθος της ελληνικής κρίσης, ενώ τόνισε ότι θύμα αυτών των πρακτικών ήταν ο ελληνικός λαός.

 

Συγκεκριμένα, είπε, αποδείχτηκε:

1. Ότι τράπεζες δάνειζαν με «αέρα» σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ για να στηρίζουν συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα.

2. Ότι τα ίδια ΜΜΕ υποστήριζαν τις ασκούμενες πολιτικές, εξυπηρετώντας πλήρως την επικοινωνιακή στρατηγική και την ηγεμονία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

3. Ότι τα πολιτικά κόμματα έπαιρναν θαλασσοδάνεια μέσω των διορισμένων διοικήσεων των τραπεζών για να παράγουν πολιτική προσαρμοσμένη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

4. Ότι για το όργιο παράνομων δανειοδοτήσεων υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων για παράνομες δανειοδοτήσεις από πολιτικά και τραπεζικά στελέχη, καθώς και από υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων.

5. Ότι ποινικές ευθύνες πολιτικών στελεχών που να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου περί ευθύνης υπουργών δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής. «Εάν όμως κατά τη διάρκεια των δικαστικών ερευνών, που θα πυροδοτήσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, οι αρμόδιοι εισαγγελείς ή οι αρμόδιοι ανακριτές θεωρήσουν ότι υπάρξει εμπλοκή τέτοιων προσώπων σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα, θα πρέπει αμελλητί να διαβιβάσουν τις συναφείς δικογραφίες στη Βουλή ώστε να συγκροτηθεί, εφόσον το αποφασίσει το κοινοβούλιο, επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τα πρόσωπα αυτά», τόνισε.

 

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στη ΝΔ και προσωπικά στον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι συνειδητά μετείχε  στις υπόγειες συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «συνεχίζει να προκαλεί το κοινό αίσθημα» υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε ποτέ διαπλοκή στην Ελλάδα τη στιγμή που παραδέχτηκαν την ύπαρξη της οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της». «Πρόκειται για την πανικόβλητη αντίδραση ενός από τους βασικούς πυλώνες του συστήματος αυτού που για χρόνια λειτούργησε εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος». 

Σχολίασε ότι δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η αντίδραση της ΝΔ «από τη στιγμή που τόσο το κόμμα όσο και ο αρχηγός της προσωπικά συμμετείχαν και συμμετέχουν σε υπόγειες συνδιαλλαγές». Όπως είπε, το κόμμα του κ. Μητσοτάκη, χρωστάει στις τράπεζες 221 εκατ. ευρώ, τα οποία ακόμη δεν έχει περιγράψει αν και πότε θα αποπληρώσει. Ακόμη, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «δανείστηκε για τον Κήρυκα Χανίων πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ ενώ εδώ και 11 χρόνια δεν είχε αποδώσει ούτε ένα ευρώ. Έσπευσε να κάνει ρύθμιση του ενός δανείου αφού αυτό καταγγέλθηκε και μόνο όταν αποκαλύφθηκε η ύπαρξης του στην επιτροπή, αλλά και η ρύθμιση αυτή δεν είναι λιγότερο σκανδαλώδης από το ίδιο το δάνειο. Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα τραπεζικό 'μπαλόνι', καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα αποδίδει δόσεις των 3.000 ευρώ για 23 μήνες ενώ η 24η δόση είναι 649.000 ευρώ και με δικαίωμα επαναδιαπραγμαάτευσης της ρύθμισης. Τα συμπεράσματα δικά σας».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι εξίσου εκτεθειμένο είναι και το ΠΑΣΟΚ, που χρωστά €199 εκατ. στις τράπεζες, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται εκατοντάδες χρόνια για να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του. Σχολίασε ότι το ΠΑΣΟΚ αντί, δια του εισηγητή του στην Εξεταστική, να υπερασπίζεται τον δημοσιογραφικό κιτρινισμό και τις πρακτικές διαπλοκής, θα ήταν προτιμότερο να δώσει μια πειστική απάντηση για το πώς σκοπεύει να τα αποπληρώσει ώστε να μην τα φορτωθούν οι φορολογούμενοι.

Είπε, τέλος, ότι στο πόρισμα περιγράφονται και σωρεία άλλων παράνομων πράξεων και παραλείψεων εκ μέρους πολιτικών και εκδοτών και τραπεζικών που εμπλέκουν το σύνολο σχεδόν του οικονομικού και πολιτικού συστήματος και για τις οποίες αρμόδια είναι πλέον η δικαιοσύνη.

 

Για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι είναι διαρκείς οι επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Στόχος, πρόσθεσε, είναι να βρεθεί ένας κοινός τόπος για το σύνολο των θεμάτων. «Ο δημοσιονομικός διορθωτής (κόφτης) που προτείνουμε για μετά το τέλος είναι για έναν χρόνο και μόνο», διευκρίνισε και συμπλήρωσε ότι «αυτός ο κόφτης θα νομοθετηθεί».

«Ζητούμε τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018. Αν γίνει αυτό τότε θα ξεκαθαρίσουν και τα μεσοπρόθεσμα», συνέχισε. Εξάλλου, ο κ. Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ενιαία και συμπαγής.

Αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι με την έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τον ESM καταρρίπτεται η θέση πως η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων θα ακύρωνε την εφαρμογή τους, τονίζοντας ότι «κατέρρευσε έτσι οριστικά το έωλο επιχείρημα τόσο κάποιων ακραίων κύκλων των δανειστών όσο όμως και του πάντα εναρμονισμένου με αυτούς αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων από την κυβέρνηση με 617 εκ θα ακύρωνε την εφαρμογή των μέτρων αυτών».

Ακόμη, σημείωσε ότι στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου η κυβέρνηση αναμένει να καταγραφεί πρόοδος στις συζητήσεις, ώστε να καταλήξουμε στη βάση του σχεδιασμού, ο οποίος έχει περιγραφεί και ο οποίος περιλαμβάνει ταχύτατο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων και ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του τρέχοντος τριμήνου.

«Από την πλευρά μας είναι διαρκείς οι επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος και στην επερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup να καταγραφεί πρόοδος στις συζητήσεις», είπε.

 

Για τη Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε και τη σημασία της δεύτερης -μετά την πρώτη που έγινε στην Αθήνα- Συνόδου των μεσογειακών χωρών της ΕΕ που διεξάγεται το Σάββατο στη Λισαβόνα με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, στον ευρύτερο ευρωπαϊκό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και στην οποία θα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι κατά τη σύνοδο της Αθήνας, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είχαν την ευκαιρία για πρώτη φορά να συζητήσουν για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σε οικονομία, ασφάλεια, προσφυγικό-μεταναστευτικό. «Και η πρώτη φορά που μπορέσαμε ως χώρες της Ευρωζώνης που ανήκουν στα νότια σύνορα, ανεξαρτήτως ιδεολογικών αφετηριών, να καταθέσουμε τις δικές μας κοινές προτάσεις στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης που διεξάγεται αυτή την περίοδο», τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, και με την επεξεργασία νέων προτάσεων για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit, «ευελπιστούμε ότι η Σύνοδος της Λισαβόνας θα συμβάλει στον ευρύτερο ευρωπαϊκό διάλογο που θα συνεχιστεί στις 3 Φεβρουαρίου στη Μάλτα και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο στη Ρώμη».

 

Τι σχολίασε η ΝΔ

«Ο κ. Τζανακόπουλος ομολόγησε κυνικά ότι δεν προέκυψαν ευθύνες πολιτικών προσώπων από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλιας και προσθέτει: «Παραδέχθηκε ότι, όλους αυτούς τους μήνες, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδόθηκε σε ένα επικοινωνιακό σόου που της γύρισε μπούμερανγκ. Υπέπεσε όμως και σε ένα σοβαρό ολίσθημα, όταν υπέδειξε στη Δικαιοσύνη με ποιον τρόπο πρέπει να κάνει τη δουλειά της».

Ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τους επικριτικούς τόνους η Πειραιώς τονίζει: «Ο κ. Τζανακόπουλος, αν είχε λίγο φιλότιμο, θα έπρεπε να απαντήσει στον ελληνικό λαό ποιος κρύβεται πίσω από την οffshore της 'Αυγής' και τι γίνεται με τις σκαστές παρανομίες με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε το κτίριο της Κουμουνδούρου. Γι' αυτό, προτού ξαναμιλήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για διαφάνεια και δικαιοσύνη, καλό είναι να θυμάται την παροιμία 'στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί'».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας «Θα γίνει της Κίνας»!

Αθηνά Αντωνιάδου

Σε μια περίοδο έντασης, προκλήσεων, πρωτοφανών Τουρκικών δηλώσεων, συνεχούς ανάδειξης χαρτών της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας που εξαφανίζουν το μισό...

Δείτε όλο το άρθρο
Η πολιτική της κλιματικής ουδετερότητας απαιτεί ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Σωκράτης Φάμελλος

Η συζήτηση για τα διακυβεύματα της επόμενης χρονιάς, και ειδικότερα για την ενεργειακή πολιτική του 2020, πρέπει να γίνει σαφώς στο πλαίσιο της...

Δείτε όλο το άρθρο
Όταν ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι συμπαίκτες

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Το ότι υπάρχει ζωή στον πλανήτη (δηλαδή ότι στον αθλητισμό υπάρχουν και όμορφες στιγμές και όχι μόνο καταστάσεις ζούγκλας) φυσικά...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Ηχόραμα» με Τζούντυ Γκάρλαντ στις 6 Ιανουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

«Ηχόραμα» με Τζούντυ Γκάρλαντ στις 6 Ιανουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης


Η κορυφαία ηθοποιός των μιούζικαλ στις δεκαετίες του ‘40 και του ‘50 και τραγουδίστρια με εκπληκτική φωνή, έκταση και αντοχή Τζούντυ Γκάρλαντ, θα...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!