Δ. Τζανακόπουλος: Βασικό ζήτημα είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

🕔14/05/2017 - 13:38

Για «συντριπτικά μεγαλύτερη πιθανότητα» να «έχουμε καταλήξει πολύ σύντομα σε μια συμφωνία για το χρέος» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που σημείωσε πως «για εμάς, το βασικό ζήτημα είναι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84», στον απόηχο της συνάντησης, στο Πεκίνο, του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως «οτιδήποτε οδηγεί σε μια ρύθμιση του χρέους τέτοια που να ανοίγει την πόρτα στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι από εμάς αποδεκτό».

Ενόψει του Eurogroup της 22ης Μαΐου, ανέφερε πως για να υπάρξει συνολική συμφωνία δεν μπορεί παρά να προσδιοριστεί το συγκεκριμένο μονοπάτι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί από αυτό εξαρτάται και το ύψος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Εκτίμησε δε ότι αυτή η συζήτηση είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει στο προσεχές Eurogroup και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί και στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Όπως είπε, επί του θέματος αυτού υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας που σοβεί επί 7 χρόνια, και πρόσθεσε: «Αν δεν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις στις 22 και χρειαστούν μερικές μέρες ακόμα, νομίζω δεν είναι τόσο τρομερό».

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στη θέση του πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα, ότι αν δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη δήλωση του προφανούς. Όπως είπε, τα μέτρα που θα ψηφιστούν αποτελούσαν απαίτηση του ΔΝΤ για να συμμετέχει στο πρόγραμμα, όμως το Ταμείο είχε απαιτήσεις και από τους Γερμανούς και την Ευρωζώνη. «Εφόσον οι προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΔΝΤ για συμμετοχή του στο πρόγραμμα δεν ισχύσουν και αποφασίσει να αποχωρήσεις, είναι προφανές ότι δεν θα χρειαστεί και η εφαρμογή των απαιτήσεων τους».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εξόδου στις αγορές, επεσήμανε ότι τα spread των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, καθώς επίσης και τη θετική εξέλιξη της προ ημερών έκδοσης του εντόκου γραμματίου.

Όπως σχολίασε, αυτά είναι σημάδια από τις αγορές χρήματος ότι μερικώς ή σχεδόν έχει προεξοφληθεί θετική εξέλιξη στο ζήτημα του χρέους. Αυτό σημαίνει, είπε, ότι με την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας θα έχουμε άλλον έναν γύρο μείωσης των ελληνικών επιτοκίων και θα ανοίξει ο δρόμος για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Υπάρχει ο ΟΔΔΗΧ, υπάρχει το ΥΠΟΙΚ που μαζί θα καθορίσουν τη στρατηγική για την έξοδο στις αγορές, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πρόσθεσε. «Το σύνολο της συμφωνίας είναι διαχειρίσιμο πολιτικά και τελικά θα κριθούμε από το αποτέλεσμα που θα προκύψει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια» τόνισε.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση αντέχει πολιτικά τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία που ψηφίζεται τις επόμενες μέρες, είπε ότι βεβαίως πρόκειται για μια συμφωνία που είναι προϊόν προφανώς ενός πολιτικού συμβιβασμού, «αλλά το σύνολο της συμφωνίας είναι διαχειρίσιμο πολιτικά και τελικά θα κριθούμε από το αποτέλεσμα που θα προκύψει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πρόκειται για μια ισορροπημένη για πρώτη φορά συμφωνία, που έρχεται μαζί με αντισταθμίσματα και μαζί μάλιστα με ισχυρά πολιτικά αντισταθμίσματα, καθώς είναι προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, πράγμα που ανοίγει την πόρτα για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Άρα μιλάμε όχι επικοινωνιακά, αλλά απολύτως ουσιαστικά για το πέρασμα σε μια επόμενη μέρα», σημείωσε.

Αναφορικά με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είπε ότι «όλοι κατανοούν ότι δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό, κάναμε μια πάρα πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, ξεκινώντας από ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον», ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι κάθε φορά που επιτυγχάνει η κυβέρνηση μια συμφωνία, «επιμένει σε καταστροφολογικά σενάρια που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε και για τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ζήτημα των συντάξεων, κι εξήγησε ότι και το υπουργείο Εργασίας έχει τονίσει ότι στο πλαίσιο της αιτιολογικής έκθεσης του νόμου που έχει ήδη κατατεθεί, θα λάβει υπόψη του τις παρατηρήσεις του ΕΣ, επομένως δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Για το ζήτημα των συμβασιούχων των ΟΤΑ, σχολίασε ότι με απαράδεκτο τρόπο διέρρευσε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ότι ακόμα βρισκόμαστε σε ένα ρευστό τοπίο για το τι έχει ακριβώς αποφασίσει. Όπως είπε, «σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα επιστροφής χρημάτων για εργασία που έχει γίνει». Υπογράμμισε δε πως «επομένως, όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας είναι πλήρως λανθασμένα και ανακριβή, γιατί σε καμία δικαιοταξία του κόσμου δεν προβλέπεται επιστροφή χρημάτων για εργασία που έχει γίνει».

Σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών, είπε ότι το ΕΣΡ έχει τεράστια ευθύνη κοινωνική και πολιτική ώστε να διευθετήσει το ζήτημα όσο το δυνατόν συντομότερα και με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Την ίδια στιγμή, μίλησε και για το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν τα κανάλια εν είδει «ενοικίου» έως την οριστική διευθέτηση του ζητήματος, λέγοντας: «Το ΕΣΡ έχω την εντύπωση ότι θα ρυθμίσει την κατάσταση πιθανόν και αναδρομικά, δεν μπορώ να το γνωρίζω απολύτως αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση και για το έτος 2017».

Ερωτηθείς σχετικά με το Ελληνικό και το ζήτημα με τα 37 στρέμματα δάσους, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει μια συμφωνία, η οποία δεν μπορεί να προβλέπει ότι θα παρεκκλίνουμε από τις ισχύουσες διατάξεις. Όπως είπε, «ο στόχος της κυβέρνησης είναι οποιαδήποτε εμπόδια γραφειοκρατικά ή άλλα να ξεπερνιούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να προωθηθεί η επένδυση».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η συμφωνία που έχουμε υπογράψει μας δεσμεύει απολύτως, το ίδιο ισχύει όμως και για τον αντισυμβαλλόμενο μας, για τον επενδυτή που στην πράξη θα πρέπει να αποδείξει ότι κι εκείνος δεσμεύεται από τη συμφωνία και ότι θα προχωρήσει στην επένδυση».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της GPO για τα Parapolitica (19-9-2021) Δημοσκόπηση της GPO για τα Parapolitica. Προβάδισμα ΝΔ με 10.5%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της ALCO για το OPEN (17-9-2021) Δημοσκόπηση της ALCO για το OPEN. Προβάδισμα ΝΔ με 10.2%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
87.631 επισκέπτες στην 85η ΔΕΘ

87.631 επισκέπτες στην 85η ΔΕΘ


Επιτυχημένη η επανεκκίνηση της εκθεσιακής δραστηριότητας στο νέο υγειονομικό πλαίσιο Ένα ηχηρό μήνυμα επανεκκίνησης της εκθεσιακής δραστηριότητας...


Δείτε θέμα και σχόλια