Δεύτερη μέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

🕔13/02/2019 - 12:52

Αύριο, Πέμπτη, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με την ονομαστική ψηφοφορία

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση σχετικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ήταν προγραμματισμένο η συζήτηση να ολοκληρωθεί σήμερα, ωστόσο αποφασίστηκε να δοθεί παράταση για μια επιπλέον μέρα, προκειμένου να μπορέσουν να μιλήσουν όσο γίνεται περισσότεροι βουλευτές.

 

Τι είπαν οι εισηγητές των κομμάτων

Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, είπε ότι «η στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στην ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων, ειδικώς σε θέματα όπως η συνταγματική αναθεώρηση. Διότι μόνο αν ανοίξει τώρα η διαδικασία, θα γίνει εφικτό να ολοκληρωθεί από την επόμενη κυβέρνηση, ώστε να μη χαθεί ακόμα μια πενταετία».

Επισήμανε, επίσης, ότι στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η κατάργηση των προνομίων του πολιτικού που αποτελεί αίτημα των πολιτών, αλλά και κοινό τόπο των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων. «Αναφέρομαι, συγκεκριμένα, στην αναθεώρηση του άρθρου 86 «περί ευθύνης υπουργών», ώστε να καταργηθούν οι ειδικές προβλέψεις παραγραφής και να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με εκείνους των υπολοίπων πολιτών και βέβαια του άρθρου 62 «περί ασυλίας των βουλευτών», ώστε αυτή να μην υπάρχει αυτοδικαίως ακόμα και όταν υπάρχουν αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου» σημείωσε.

«Αν θέλουμε τομές, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα ζητήματα, να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο με τις πελατειακές σχέσεις και τη διαπλοκή. Να θεσπίσουμε το ασυμβίβαστο της θέσης των στελεχών των κομμάτων σε σχέση με το κράτος, ώστε να αποκρατικοποιήσουμε τα κόμματα και να αποκομματικοποιήσουμε το κράτος. Να θεσπίσουμε το ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή, με στόχο τον απεγκλωβισμό από τις πελατειακές σχέσεις, καθώς και ανώτατο όριο θητειών για βουλευτές και ευρωβουλευτές, με στόχο την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και συγκεκριμένα τριών πλήρων συνεχόμενων θητειών, που αντιστοιχούν σε 12 έτη, και δύο για ευρωβουλευτές, που αντιστοιχούν σε 10 έτη» πρόσθεσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «είναι καιρός να ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τον τρόπο ανάδειξης των προέδρων των ανώτατων δικαστικών σωμάτων, ώστε να ελαχιστοποιείται η δυνατότητα παρέμβασης της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας. Να κατοχυρώσουμε συνταγματικά τον ρόλο και τη λειτουργία των ανεξάρτητων Αρχών».

Αναφερόμενος στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την κυβερνητική σταθερότητα σημείωσε: «Πρώτον, δεν συμφωνώ με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Θεωρώ ότι μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε συνθήκες διαρχίας. Αυτή η πρόταση με τις πολλές ψηφοφορίες και ένα ολόκληρο εξάμηνο ψηφοφοριών στη Βουλή είναι και πρακτικά ανεφάρμοστη. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία θα μπορούσε να διαπιστωθεί ευρύτατη συναίνεση. Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα. Διότι η έλλειψη σοβαρότητας χαρακτήρισε και τη ΝΔ, η οποία για το συγκεκριμένο θέμα άλλαξε τρεις φορές θέση. Χρειάζεται στο συγκεκριμένο θέμα να βρούμε ένα πεδίο συναινέσεων. Θα μπορούσε να γίνει μείωση σε 160 των απαιτούμενων ψήφων στη Βουλή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία -στην περίπτωση που δεν εξασφαλίζονται 180 ψήφοι στις δύο πρώτες ψηφοφορίες-, η οποία να πάει έναν χρόνο μετά αν δεν υπάρχει συναίνεση στους 180, ή να πάμε και σε εκλεκτορικό σώμα, όπως έχει προταθεί από πάρα πολλούς ειδικούς συνταγματολόγους. Επίσης, θα μπορούσε να υπάρξει και πρόβλεψη πλειοψηφίας 3/5 στη Βουλή για την πρόωρη προσφυγή σε κάλπες για εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας, για να είναι δύσκολη η κατάχρηση του συγκεκριμένου άρθρου».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι σταθερή θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ο διαχωρισμός εκκλησίας - κράτους. «Η ΝΔ δεν το διανοείται και βεβαίως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να ήταν πιο τολμηρή. Βεβαίως, να αναθεωρηθεί το άρθρο 3 για ένα κράτος θρησκευτικά ουδέτερο -εδώ χρειάζονται όμως πιο τολμηρές προσεγγίσεις σε σχέση με τα ζητήματα περί επικρατούσας θρησκείας- και βέβαια και το άρθρο 16 που ορίζει μεταξύ των σκοπών της εκπαίδευσης και την καλλιέργεια του θρησκευτικού συναισθήματος. Όσον αφορά δε στη μισθοδοσία των κληρικών, χρειάζεται να προχωρήσουμε στην πραγματική κατάργησή της από το κράτος. Να μην αντιμετωπίζονται οι κληρικοί ως οιονεί δημόσιοι υπάλληλοι» σημείωσε.

Για το άρθρο 16 τόνισε ότι πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε να επιτρέπεται συνταγματικά η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. «Υπάρχει η άρνηση να δούμε την πραγματικότητα και ότι πρέπει να επιτρέψουμε και μη κρατικά πανεπιστήμια και από την άλλη έχουμε την πρόταση της ΝΔ που μιλάει στην πρόταση που κατέθεσε για ίδρυση από ιδιώτες ούτε καν με τη φράση «μη κερδοσκοπικά». Βλέπω σήμερα όμως τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να κάνει δήλωση για ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Το «μη κερδοσκοπικά» δεν υπάρχει όμως καν στην πρόταση της ΝΔ, η οποία έρχεται για Συνταγματική Αναθεώρηση. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι η δυνατότητα να υπάρχουν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, να ξεφύγουμε από την άρνηση να δούμε την κατάσταση όπως είναι σήμερα και ταυτόχρονα να μην περάσουμε σε μια λογική άναρχη με ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και με κατευθύνσεις οι οποίες δεν οδηγούν σε λύση» είπε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατέληξε λέγοντας «η συνταγματική αναθεώρηση οφείλει να μείνει μακριά από προτάσεις που μπορεί να καταστούν επικίνδυνες, όπως η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για ζητήματα διεθνών συμφωνιών, για εθνικά θέματα, για αναπομπή νομοθετημάτων. Αν αυτά ίσχυαν, μπορεί η χώρα να μην είχε μπει το 1981 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να είχαμε δημοψήφισμα στο Μακεδονικό ή να μην είχε περάσει ο νόμος για το θρήσκευμα στις ταυτότητες» και πρόσθεσε «Έχουμε καθυστερήσει. Να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία σήμερα για μια γενναία και ρηξικέλευθη συνταγματική αναθεώρηση, για μεταρρυθμίσεις που κινούνται στη σφαίρα του αυτονόητου, για ένα σύγχρονο Σύνταγμα μιας σύγχρονης χώρας».

Τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε «θεσμική εκκρεμότητα κολοσσιαίων διαστάσεων» επεσήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που επεσήμανε ότι το άρθρο 110 του Συντάγματος στην παράγραφο 2 ορίζει ρητά ότι η πρώτη Βουλή αποφασίζει για την ανάγκη της αναθεώρησης. «Με την απόφαση καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν. Δεν γίνεται καμία αναφορά στο περιεχόμενο ή στην κατεύθυνση» είπε, σημειώνοντας πως αυτή η ρύθμιση του άρθρου 110 του Συντάγματος, δεν έχει προκύψει τυχαία, αλλά έχει ένα τεράστιο ιστορικό βάθος.

«Ακούστε το άτοπο: Εάν δεχθούμε ότι πρώτη η Βουλή δεσμεύει τη δεύτερη ως προς τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και υπάρξει διαφωνία για το εάν η επόμενη Βουλή μπορεί να αναθεωρήσει το άρθρο 32, μειώνοντας την πλειοψηφία και όχι επιλέγοντας άμεση εκλογή, θα αμφισβητηθεί η συνταγματικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα εκλεγεί από τη Βουλή; Με ποια διαδικασία;» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, θυμίζοντας ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει πει πολλές φορές ότι δεν προσβάλλεται παραδεκτώς ενώπιόν του η απόφαση της Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Η εκλογή δεν ελέγχεται ούτε ευθέως ούτε κατά συνέπεια παρεμπιπτόντως. Φαντάζεστε να έχουμε ένα Σύνταγμα και έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας αμφισβητούμενης συνταγματικότητας; Φαντάζεστε ότι θα μπορούσε να έρθει ένα δικαστήριο και να πει είναι αντισυνταγματική η διάταξη για την εκλογή με απλή πλειοψηφία, άρα δεν έχουμε Σύνταγμα και άρα πρέπει να επανέλθει το προηγούμενο Σύνταγμα; Οδηγούμε την χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα κολοσσιαίων διαστάσεων» προειδοποίησε, τονίζοντας πως «γι’ αυτό και το Σύνταγμα είναι σοφό και αποκλείει αυτού του είδους την ερμηνεία».

«Η παρεμβολή του εκλογικού σώματος τι σημαίνει; Ότι έχουμε μία διαφωνία ως προς τις κατευθύνσεις, τις απόψεις, τις ιδεολογίες. Κρίνει ο λαός, η επόμενη Βουλή αποφασίζει. Εάν ήταν διαφορετικά, προσέξτε τον επόμενο παραλογισμό, η πρώτη Βουλή με 151 ψήφους δεσμεύει την επόμενη Βουλή, η οποία μπορεί να αποφασίσει με άλλη κατεύθυνση, με 180 ψήφους, ενώ έχει παρεμβληθεί το εκλογικό σώμα και έχει διαμορφώσει αναθεωρητική πλειοψηφία 180 ψήφων. Είναι ποτέ δυνατή τέτοια ασέβεια στο εκλογικό Σώμα και την αυξημένη πλειοψηφία;» δοερωτήθηκε, ενώ αναφέρθηκε σε «έναν ακόμη παραλογισμό»: «Εάν υπάρχουν δεσμεύσεις στις κατευθύνσεις παρακωλύονται οι συναινέσεις για την ανάγκη αναθεώρησης, γιατί συμφωνούμε ευρύτερα ότι πρέπει να αλλάξει η διάταξη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αποσυνδεθεί η εκλογή του από την απειλή διάλυσης της Βουλής. Ψηφίζουμε για αυτό. Γιατί πρέπει να έχουμε ψηφίσει και για το συγκεκριμένο τρόπο εκλογής, αποσυνδεδεμένο από την απειλή διάλυσης; Δεν διαμορφώνεται συναίνεση, αντιθέτως ναρκοθετείται η συνταγματική νομιμότητα για το μέλλον» παρατήρησε.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η συζήτηση που διεξάγεται αφορά τον τρόπο οργάνωσης της ψηφοφορίας και το πρακτικό ζήτημα είναι τι θα τεθεί σε ψηφοφορία. «Σε ψηφοφορία αύριο πρέπει να τεθεί, όπως λέει το άρθρο 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής, η ανάγκη αναθεώρησης αριθμητικά προσδιοριζομένων διατάξεων του Συντάγματος, με άρθρο, παράγραφο ή εδάφιο, χωρίς αναφορά σε κατεύθυνση. Εάν η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία θελήσει να επιβάλει άλλη διαδικασία επί της ψηφοφορίας, εμείς δεν θα μετάσχουμε σε αυτήν την προκαταρκτική ψηφοφορία, γιατί δεν νομιμοποιούμε την απόφαση αυτή, η οποία θα παραβίαζε το άρθρο 110 του Συντάγματος και το άρθρο 119 του Κανονισμού της Βουλής» τόνισε.

«Εάν κληθούμε να ψηφίσουμε για την ανάγκη, θα ψηφίσουμε. Για τις συγκεκριμένες αριθμητικά προσδιοριζόμενες διατάξεις θα ψηφίσουμε» συνέχισε, σημειώνοντας πως «εάν η ψήφος μας επιχειρηθεί να ερμηνευθεί ως ψήφος ως προς την κατεύθυνση, δεν αναγνωρίζουμε αυτήν την ψήφο και δεν μετέχουμε σε αυτή την ψηφοφορία ως προς την κατεύθυνση, διότι δεν μπορεί να έχει λάβει απόφαση η παρούσα Βουλή ως προς την κατεύθυνση, δεσμευτική μάλιστα, για την επόμενη Βουλή, προσβάλλοντας τον ελληνικό λαό που παρεμβάλλεται και παραβιάζοντας το άρθρο 110 του Συντάγματος».

«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την εξουσία της αστικής τάξης, διασφαλίζει τα δικά της συμφέροντα, τις δικές της συμμαχίες, προωθεί τους στόχους και τις επιδιώξεις της. Είναι Σύνταγμα της κυρίαρχης τάξης και σε αυτό του τον χαρακτήρα συμφωνούν όλα τα άλλα κόμματα μηδενός εξαιρουμένου, εκτός από το ΚΚΕ» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, που σημείωσε ότι αυτή η συμφωνία των αστικών κομμάτων είναι και η βάση της συναίνεσης που εκφράζεται όχι μόνο στο Σύνταγμα, αλλά και στην οικονομική και εξωτερική πολιτική, ενώ οι διαφορές του είναι επουσιώδεις.

Σύμφωνα με τον κ. Παφίλη, τα άρθρα «αγκωνάρια» του συστήματος δεν αναθεωρούνται, οι μέχρι τώρα συνταγματικές αναθεωρήσεις «όχι μόνο δεν ακούμπησαν αυτά τα άρθρα, αλλά έγιναν για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της αστικής εξουσίας και να αποτυπωθούν σε νομική συνταγματική μορφή οι νέες ανάγκες του συστήματος με βάση τις νέες εξελίξεις». Και έφερε ως παράδειγμα προηγούμενες αναθεωρήσεις που προχώρησαν σε αλλαγές στο πεδίο της οικονομίας και την ελευθερία δράσης του κεφαλαίου που έθετε η ενσωμάτωση της χώρας στο ευρωενωσιακό πλαίσιο, ενώ ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο η ισχύς του Δικαίου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι ήδη έχει δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τα Μνημόνια στην Ελλάδα και για την ασφυκτική Επιτροπεία.

Χαρακτήρισε δε ως «κοροϊδία» τα περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σημειώνοντας ότι π.χ για την παραχώρηση βάσεων η κυβέρνηση μπορεί να επικαλεστεί «διεθνείς συνθήκες κατοχυρωμένες στο Σύνταγμα και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που δεν είναι εθνικό θέμα, άρα δεν γίνεται δημοψήφισμα». Προσέθεσε ότι όλα τα μνημόνια ενσωματώνονται στη νομοθεσία και χαρακτήρισε ως «ακόμα πιο προκλητικό» την ενσωμάτωση στο Σύνταγμα της «λέξης-κλειδί» -που λυσσαλέα προσπαθούσε να περάσει η ΕΕ και δεν το κατέφερνε λόγω αντίστασης του εργατικού κινήματος –  «ανταποδοτικότητα», που «ουσιαστικά καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης ενώ η κυβέρνηση έχει φροντίσει και με νόμο και βάζει την ιδιωτική ασφάλιση από την πόρτα».

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και συνθέσεις. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση και αυτή την κορυφαία θεσμική διαδικασία την αντιμετωπίζει εργαλειακά, με επικοινωνιακά τρικ και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αντί να καλλιεργήσει κλίμα συναίνεσης, συστηματικά και μεθοδικά διχάζει την κοινωνία», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης που σημείωσε πως «η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι τολμηρή, προοδευτική και ευρεία, ενθαρρύνει την ανάπτυξη, προωθεί την αξιολόγηση, αναδεικνύει την αξιοκρατία, τονώνει την αλληλεγγύη, ενισχύει την αξιοπιστία».

Απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές ο κ. Αυγενάκης είπε ότι με την αναθεώρηση του άρθρου 32, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται πλήρως από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τις εθνικές εκλογές και τους καταλόγισε ότι χθες έριξαν τις μάσκες σε αυτό το θέμα, ομολογώντας στην ουσία ότι χρησιμοποιούν την αναθεώρηση για μικροκομματικά παιχνίδια.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 16, ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι αναβαθμίζεται η παιδεία, αφού, παράλληλα με την πλήρη αυτονομία των δημοσίων ΑΕΙ, η ΝΔ προτείνει να λειτουργούν επιτέλους και στη χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια υπό την εποπτεία μιας ανεξάρτητης Αρχής υψηλού κύρους.

Είναι καιρός να πάψει η φυγή των παιδιών μας για σπουδές στο εξωτερικό. Να τους δώσουμε περισσότερες δυνατότητες σπουδών στην Ελλάδα και οι οικογένειες τους να μην επιβαρύνονται με δυσβάστακτα έξοδα. Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κέντρο όλης της Μεσογείου, να αξιοποιήσει το σημαντικό επιστημονικό δυναμικό της εντός και εκτός Ελλάδος και να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα από χιλιάδες ξένους φοιτητές που θα σπουδάζουν στην χώρα μας» τόνισε. Ακόμη ο κ. Αυγενάκης παρατήρησε ότι η κοινή γνώμη είναι εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το ζήτημα αφού τα τελευταία 20 χρόνια έχει ωριμάσει στην κοινωνία η αναγκαιότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Ο κόσμος πηγαίνει μπροστά, κι εμείς ακολουθούμε ασθμαίνοντας! Όλες οι χώρες παγκοσμίως επιτρέπουν τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων» προσέθεσε.

Αφού ο γραμματέας της ΝΔ, είπε ότι την αλλαγή του άρθρου 16 την έχει ανάγκη η κοινωνία, η παιδεία, η οικονομία και την υπαγορεύει το μέλλον των παιδιών μας κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσουν τον στρουθοκαμηλισμό και να δουν την πραγματικότητα, να αφήσουν το σκοταδισμό και να ακολουθήσουν την πρόοδο.

«Στέλνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό για σπουδές, οι επιχειρήσεις και το δημόσιο προσλαμβάνουν πτυχιούχους ιδιωτικών πανεπιστημίων από το εξωτερικό, από την Αμερική, την Αγγλία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, κλπ. Κι εμείς εδώ τι; λέμε να μην λειτουργούν στην Ελλάδα, αλλά δεχόμαστε τα πτυχία! Τελικά ποιος είναι προοδευτικός και ποιος είναι προσκολλημένος σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις;» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Αυγενάκης.

 

Καβγάς Σ. Βούλτεψη - Κ. Παπακώστα

Στο μεταξύ, έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ της Κατερίνας Παπακώστα και της Σοφίας Βούλτεψη με αφορμή αναφορά της τελευταίας στην Κ. Παπακώστα ως «δηλωσία». Στον καβγά ενεπλάκη και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη.

Αρχικά η βουλευτής της ΝΔ, χωρίς να αναφέρει το όνομα της κ. Παπακώστα, είπε: «Δηλωσίες είναι, όπως έκαναν δηλώσεις κάποιοι άλλοι σε άλλες εποχές. Σε παρακαλώ πάρα πολύ, άντε τώρα μην αρχίσουμε. Κάνατε δήλωση ότι θα ψηφίζετε εδώ ό,τι σας φέρνει ο Τσίπρας».

Η υφυπουργός χαρακτήρισε την επίθεση της κ. Βούλτεψη ως αντιπαράθεση «τσακώνομαι για την μπουγάδα», τονίζοντας: «Προφανώς κάποιοι συνάδελφοι δεν έχουν κατανοήσει σε ποιο περιβάλλον ζούμε». «Η τοποθέτηση της κ. Βούλτεψη ήταν άσχετη με το αντικείμενο το οποίο κουβεντιάζουμε. Εγώ δεν μιλώ στη Βουλή με τρόπο που συνάδει με τη λογική ‘τσακώνομαι για την μπουγάδα’, μιλώ θεσμικά. Οσοι θέλουν να το κάνουν θα το κάνουν έξω από την αίθουσα και όχι παρουσία μου», είπε κ. Παπακώστα, που συμπλήρωσε: «Αν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται πού βρίσκεται, δεν νομιμοποιείται να στρέφεται εναντίον των εκπροσώπων του λαού. Η προλαλήσασα συνάδελφος έκανε το ολίσθημα να αποκαλέσει ‘δηλωσίες’ βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, αν και ο πατέρας της πολέμησε απέναντι σε εκείνους που επέβαλαν δηλώσεις μετανοίας. Να σταματήσει η σπέκουλα και η στοχοποίηση. Πρέπει να προστατευτεί ο θεσμός του βουλευτή από κακοήθειες, από δημαγωγίες και από βουλευτές που δεν κατανοούν τη θέση τους μέσα στη Βουλή». 

Η Σοφία Βούλτεψη απάντησε στους ίδιους υψηλούς τόνους, μην αναφέροντας το όνομα της κ. Παπακώστα: «Αυτός που κάνει δήλωση είναι δηλωσίας, δεν αναφέρθηκε το όνομα της κυρίας από ‘δω. Αυτή έκανε δήλωση, εμείς όχι. Εγώ θα μιλάω για ό,τι θέλω και δεν θα σας δίνω λογαριασμό, το καταλάβατε; Λογαριασμό δίνω στον ελληνικό λαό, όχι σε σας. Τρομάζετε μόλις σας λέμε ότι θα λογοδοτήσετε. Θα λογοδοτήσετε και για τη Μακεδονία και για τη Θράκη».

Στην αντιπαράθεση παρενέβη η κ. Βάκη, σημειώνοντας: «Ακούμε για δηλωσίες, για ρετάλια, για κουρελούδες. Όλη αυτή η φρασεολογία το μόνο που καταφέρνει είναι να δηλητηριάζει και να γεμίζει με τοξικότητα τον χώρο της Βουλής. Η Βουλή απαρτίζεται από βουλευτές που ψηφίζουν κατά συνείδηση».

Απαντώντας στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Βούλτεψη σημείωσε: «Μας λέγατε το 2014 μνημονιακούς εγκληματίες και ότι έχουμε χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα. Δεν θα μου κάνετε εμένα μαθήματα κοινοβουλευτισμού. Είστε οι τελευταίοι, οι πιο ανίκανοι και οι πιο άχρηστοι».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Λίγες μέρες μετά τον «πολιτικό σεισμό» της Θουριγγίας

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Το γεγονός είναι γνωστό: για πρώτη φορά μετά το τέλος του Τρίτου Ράιχ στη Γερμανία, ένας πρωθυπουργός κρατιδίου εκλέγεται με τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020

Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020


Μία σπουδαία θεματική έκθεση που αγγίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτήρισε την Athens International Jewellery Show 2020 ο Υφυπουργός...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!