Δεν είναι στις σκέψεις του πρωθυπουργού το ενδεχόμενο εκλογών, είπε ο Σ. Πέτσας

🕔07/06/2020 - 10:24

Η κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει τους πολίτες ενόψει των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η κυβέρνηση προτίθεται να διευκολύνει τους πολίτες εν όψει των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεών τους το φθινόπωρο, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, που σημείωσε πως δεν υπάρχουν σχέδια για πρόωρες εκλογές.

«Από την αρχή της πανδημίας διευκολύνουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις ώστε να ξεπεράσουν αυτή την πρωτόγνωρη κρίση. Έχουμε δώσει παράταση για τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις. Επειδή στο τέλος του Οκτωβρίου ίσως θα είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στο σύνολο των υποχρεώσεών τους που θα έχουν συσσωρευθεί, θα τους διευκολύνουμε» είπε ο Κ. Πέτσας στο ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «Δεν θα στραγγαλιστούν όταν πάνε να ξαναπιάσουν το νήμα της ζωής από εκεί που το άφησαν τον Φεβρουάριο».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι η διενέργεια εκλογών εν μέσω της πανδημίας θα ήταν «τυχοδιωκτική κίνηση» εκτίμησε πως η δήλωση αυτή «δείχνει μόνο ανησυχία». «Για να διαλύσουμε την ανησυχία του κ. Τσίπρα, δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές, δεν είναι στις σκέψεις του Πρωθυπουργού κάτι τέτοιο» είπε.

Απαντώντας στη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση «έφερε την ύφεση πριν από την πανδημία» ο κ. Πέτσας σχολίασε πως ο ισχυρισμός αυτός «αποπνέει μία άγνοια». «Δεν μπορεί να λέει ότι μπήκε νωρίτερα στην ύφεση η χώρα. Ποια ύφεση βρίσκει ως πάτημα;» διερωτήθηκε τονίζοντας ότι «η οικονομία μπήκε με μεγάλη ταχύτητα το 2020» και ότι «για το μέλλον οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από την Ε.Ε. από ό,τι αναμέναμε».

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν φοβάται και ότι η κυβέρνηση αναδεικνύει ότι δεν υπάρχει καμία έννομη συνέπεια από τις ενέργειες της Τουρκίας, ενώ παρέπεμψε και στην παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που -  όπως ανέφερε - συνιστούν  καταδίκη της γειτονικής χώρας και στήριξη των ελληνικών θέσεων. Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι η ελληνική θέση είναι η σωστή θέση» πρόσθεσε για να συμπληρώσει ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, κάτι όμως που πρέπει να σφυρηλατείται και από τις δύο πλευρές.

«Είναι μία σαφής καταδίκη της Τουρκίας και πλήρης αναγνώριση των ελληνικών θέσεων. Πρώτον, ότι οι παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Και δεύτερον ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως και το χερσαίο έδαφος. Επομένως, έχουμε ένα πολύ σαφές πλεονέκτημα. Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι η θέση της Ελλάδας είναι σωστή. Η προετοιμασία μας, τα σωστά μηνύματα που στέλνουμε παντού, θα συμβάλουν ώστε να μην έχουμε περαιτέρω ζητήματα. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε μια σχέση καλής γειτονίας, η οποία μπορεί να σφυρηλατείται από δύο. Δεν μπορεί μόνο από έναν», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομία και την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορωνοϊό, ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση από την αρχή διευκόλυνε όλους, εργαζόμενους και επιχειρηματίες, ώστε να ξεπεράσουν με τον πιο ανώδυνο τρόπο αυτή την πρωτοφανή εξωγενή κρίση του κορωνοϊού. «Τι θα κάνουμε από εδώ και μετά: Εφόσον έχουμε δώσει παρατάσεις για την πληρωμή των ασφαλιστικών και των φορολογικών υποχρεώσεων, καταλαβαίνουμε όλοι όταν πλέον φτάσουμε στο τέλος Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, ότι θα είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν όλοι στο σύνολο των ποσών που θα έχουν συσσωρευτεί. Επομένως, θα τους διευκολύνουμε και μετά. Αυτό είναι δεδομένο. Είναι απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να υπάρξει διευκόλυνση. Τις ακριβείς λεπτομέρειες θα τις ανακοινώσουμε στην πορεία. Οι πολίτες δεν θα "στραγγαλιστούν" όταν θα πάνε να ξαναπιάσουν το νήμα της ζωής τους, από εκεί που το άφησαν τον Φεβρουάριο», συνέχισε.

Ειδικότερα σχετικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί είπε ότι έχει καταργηθεί μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Εμείς φροντίσαμε μέσα στο 2020 -με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλου- να γίνουν επιστροφές σε όσους είχαν προπληρώσει και ήταν πολλοί. Αυτό που μένει είναι το ζήτημα του ΦΠΑ, που είναι κοινοτικό και ήδη συζητείται», πρόσθεσε ενώ διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων και εισφορών -όπως έχει πει πρόσφατα ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του- ισχύει απολύτως. «Και μάλιστα -όπως έχει πει- θα ξεκινήσουμε σχετικά σύντομα. Και θα ξεκινήσουμε από μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, γιατί προτεραιότητά μας, αυτό το διάστημα, είναι η εργασία, η στήριξη της απασχόλησης», συμπλήρωσε.

Επιπλέον τόνισε ότι έχει σημασία η ύφεση να είναι όσο το δυνατό πιο σύντομη. «Το θέμα, όμως είναι, γρήγορα να φύγουμε από αυτήν και να πάμε σε ανάκαμψη στην οποία βεβαίως θα βοηθήσει η εμπιστοσύνη που χτίσαμε το προηγούμενο διάστημα. Έρχονται επίσης και τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, πλέον των 20 δισ. από το ΕΣΠΑ, για την περίοδο 2021 - 2027. Όλα αυτά είναι πάνω από 50 δισ., πάνω από το 1/4 του ΑΕΠ του 2019. Είναι πάρα πολλά τα χρήματα και η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλη. Θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που θα μπορέσει πραγματικά να μεταμορφώσει την Ελλάδα. Μέχρι το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, θα έχουμε σαφές σχέδιο που θα δείχνει πως θα πάει η χώρα τα επόμενα τρία χρόνια», υπογράμμισε.

Για τις τράπεζες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είχαν καεί, επενδύοντας είτε στο Ελληνικό Δημόσιο -και είχαν το αποτέλεσμα του «κουρέματος» των ομολόγων- είτε σε προσδοκίες που διαψεύστηκαν, «λόγω της πολιτικής αλλαγής του 2015». Και συνέχισε: «Όπως λέμε, "όταν καείς από τον χυλό, φυσάς και το γιαούρτι". Έφτασε, όμως, η ώρα να αλλάξει αυτό. Δεν πρέπει να ζητούν συνεχώς εμπράγματες ή άλλες εξασφαλίσεις. Όταν η τράπεζα έχει μπροστά της ένα σχέδιο, το οποίο μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που προσδοκά και ο επιχειρηματίας, ο οποίος βάζει τα λεφτά του, τότε είναι η ώρα να το χρηματοδοτήσει και όχι να ψάχνει συνεχώς εξασφαλίσεις. Το διάστημα που οι τράπεζες έψαχναν συνεχώς για εξασφαλίσεις, έχει περάσει και η ρευστότητα που μπορούν να αντλήσουν είναι πάρα πολύ μεγάλη».

Επιπρόσθετα είπε ότι ήδη με το πακέτο της κυρίας Λαγκάρντ με το QE. φτάνει περίπου 24-25 δισ. ευρώ και υπάρχουν άλλα περίπου 10 δισ. ευρώ, λόγω του waiver. «Υπάρχει, λοιπόν, φθηνός δανεισμός για τις τράπεζες και είναι προς το συμφέρον τους να τον αξιοποιήσουν, γιατί κερδίζουν και από τα χρήματα που δανείζουν», διαμήνυσε.

Τέλος σε ότι αφορά τη διαφημιστική καμπάνια για τον τουρισμό και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι υπάρχει κατασκευή ψεύτικης είδησης. «Ένα fake news καραμπινάτο, το οποίο διακινήθηκε και δυστυχώς υιοθετήθηκε και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι το spot για τον ελληνικό τουρισμό κόστισε δήθεν 32 εκατ. ευρώ. Ε, δεν κόστισε τίποτα! Πώς να το κάνουμε; Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΕΟΤ φυσικά και έχει έναν προϋπολογισμό, αλλά ο προϋπολογισμός αυτός δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη συγκεκριμένη καμπάνια. Την καμπάνια αυτή την τρέχει η Marketing Greece, η οποία δεν είναι μια διαφημιστική εταιρεία. Είναι μια εταιρεία μη κερδοσκοπική, στην οποία συμμετέχουν οι βασικοί φορείς του τουρισμού μας, ο ΣΕΠΕ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Και η εταιρεία αυτή ανέλαβε την καμπάνια δωρεάν και έδωσε τα πνευματικά δικαιώματα στον ΕΟΤ. Άρα, δεν χρειάζεται να διαφωνούμε για απλά πράγματα, ούτε να κατασκευάζει κανείς fake news», δήλωσε.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Δώδεκα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από τον «Ιανό» ανακοίνωσε ο Χ. Σταϊκούρας

24/09/2020 - 22:30 - Σε δώδεκα μέτρα που άρχισαν ήδη να υλοποιούνται για την ανακούφιση των πληγέντων στις περιοχές...

Προβάδισμα 16,5 μονάδων για τη ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της Pulse

24/09/2020 - 22:06 - Σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που έγινε...

ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας κατά του κορωνοϊού

24/09/2020 - 21:19 - Μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού υλοποιούν τα υπουργεία Υγείας και...

Παράταση στην καταβολή επιδομάτων για τους πληγέντες από την κακοκαιρία

24/09/2020 - 20:44 - Την απόφαση του υπουργείου Εργασίας για παράταση καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου...

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο διάγγελμα του πρωθυπουργού

24/09/2020 - 20:05 - Ευθύνες και υποκρισία καταλογίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και τον...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Φάρμακα για αγροτική χρήση και οι ελληνοποιήσεις!

Δημήτρης Μάρδας

Οι γνωστές Ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες, οι κυρίαρχες στην αγορά του φαρμάκου για αγροτικές χρήσεις, κοστολογούν τα φάρμακά τους στη χώρα μας σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ΔΕΘ που χάθηκε και η αδιαφορία των κυβερνήσεων και των φορέων της Θεσσαλονίκης

Γιάννης Μαγκριώτης

Η ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ ήταν αναμενόμενη, αφού πέρα από την υγειονομική επιδείνωση στην χώρα μας, έχουμε ανάλογη στην Ευρώπη. Εκτός...

Δείτε όλο το άρθρο
Ξανά για το Εθνικό Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

Νότης Μαριάς

Η ανείπωτη τραγωδία στην Εύβοια που οδήγησε στο θάνατο οκτώ συνανθρώπων μας ανέδειξε για άλλη μια φορά με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις διαχρονικές...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Σημαντικές στιγμές από την ιστορία του Καστελλόριζου: 29 Σεπτεμβρίου 1945 – Η τραγωδία του Empire Patrol

του Νάσου Μπράτσου Συνεχείς ήταν οι αναφορές την τελευταία περίοδο για το Καστελλόριζο, που βρέθηκε στο επίκεντρο της έντασης στην ανατολική...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»

THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»


Ο ρόλος πρώτης γραμμής τον οποίο ανέλαβαν οι Δήμοι της χώρας αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και οι ευκαιρίες που...


Δείτε θέμα και σχόλια